Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 7

• 76 724
  • 621
  •   1
Отговори
# 75
  • Реъкйавик
Фриг-единствения метод да разберем повече за ГАЛО терапията е да влезем във Форум и да кажат родителите от кое са доволни и недоволни.Майката на децата обеща да разпита сред нейните контакти.Аз ще пиша повече .
днес в унивеситета коментирахме тази Гало или Хало терапия имаше разли4ни мнения като по4неш от отрицателни и завършиш с положителни. на мен ли4но не ми вдъхва много доверие, при условие 4е знаем 4е АБА и ти4 терапиите се обуславят на предварителна оценка на състоянието на детето и по тази оценка се изработва индивидуална програма по която се работи за да се постигнат някакви резултати а тази жена от нищо и никакво обу4ение без детето да е у4ило англииски да отговаря/посо4ва на въпросите и ...малко ме съмнява.
и ако например аз се варна в бг и прилагам терапия на ващте деца на исландски вие няма ли да се усамните ?
пък и във филма тя малко или много насо4ваше отговорите на детето. не знам
маиката казва 4е наи после намерили на4ин да контактуват с детето Келли.
ако филмат слезе на диск ще го пусна някъде.

# 76
Фриг,извинявай но не разбрах нещо.В исландския филм ли Сома провежда терапия на английски?
Аз разгледах подробно метода "Rapid Prompting method"-на Бързото суфлиране или Подсказване.И виждам ,че е важно детето да може да разбира това ,което Сома казва.Тя всъщност бомбандира детето  визуално,слухово,тектилно( след всеки свой въпрос тя откъсва парче хартия шумно,написва отговора,залепя го с тиксо; притиска детето с тялото си до стената от дясната му страна).Сома говори бързо,много и винаги предлага първоначално 2 отговора.Не търси никога очен контакт,не дава награда за изпълненоата задача.Основа на метода и е ,че се отнася към деца 7+ години с А-м като към всички други деца-с любов ,но и с изисквания.Можете да видите видеото с работата и по математика и граматика.
Първоначално от детето се изисква да може да покаже с ръка правилния отговор на лисчето ,след това те започват да използват  уред като джобна пишеща машина.Но те започват да комуникират.Нейният собствен син Тито(прочетете статията):
http://www.cnn.com/2008/US/03/28/Tito.autism/index.html#cnnSTCText
вече не само общува,пишейки ,но и публикува поезия.
Ето отново сайта на Сома:
http://www.halo-soma.org/learning_videos.php?sess_id=37aebf60e0b … bd91e1510f20b1e42
http://www.halo-soma.org/learning_faqs.php?sess_id=37aebf60e0b09 … bd91e1510f20b1e42
Препоръчвам видео файловете ,преди четене на "Често Задавани Въпроси".
Тя не "лекува" аутизма,а предлага развитие на комукацията и помощ в образователния процес.
Което въобще не е малко,особено ако годините минават,а детето още не говори.
Ще потърся книгите на сина Тито и тази "Mind tree".
Аз  се опитвам да преведа част от книгата на Джонатан Леви и неговата "Сонрайс" терапия ,но тази седмица един грип ни е налегнал и с времето съм кът.Но до другата ще съм готова. Laughing

Последна редакция: пт, 30 яну 2009, 16:41 от veselcheto

# 77
  • Реъкйавик
филмът е исландски.детето в филма / главния герой е исланд4е маиката заминава за щатите за да търси отговори на въпросите си и на4ин по които може да помогне на сина си. на мен ми е 4удо как и по какъв на4ин Сома е успяла да накара Кели/ детето да отговаря ако тои самия не е у4ил английски....

# 78
Аз да се похваля и тук, снощи останах приятно изненадана като видях от строител какви хубави и интересни форми на кули е направила Гера, даже в първия момент не повярвах, че е тя, но се оказа, че никой не е редил, а тя е майсторката, семетрично поставени, успях да снимам следващите й изобретения, защото вчера на фона на филма "Шепот от отвъдното" /гледана от мен серия вече по АХН/ около час се заиграхме с Гера в детската, редихме първо пъзела, после конуса и накрая със строителя, кефих й се едно че го реди вече бързо, има интерес, а и се опитва да прави разни форми, после с Дони си играха на конче, Дони я носи, смях, снимах ги така засмяни и весели, беше ползотворна вечер. Утре сме на урок само час, а в неделя 2 часа. През седмицата няколко месеца бяхме спрели да ходим, но сега започнахме отново, но съкратихме времето, че е вечер от 18-19 ч., а и Гера е по-изморена, след градина.., но все пак да има повече време за работа, поне като преговор и отделно занимания по определени точки...
Та така... ще пусна снимките най-вероятно вечерта в моя сайт и ще дам линк. Peace

# 79
Браво на Гери, все така да продължава да ви радва  Hug.

# 80
pepi_r   Hug мерси, дай Боже.. Praynig

# 81
Благопожелания за успяващите дечица и майки.  bouquet
Сега прочетох ,че на поддържането на по-стабилен очен контакт при А-м влияе дали детето трябва да гледа от долу на горе или обратното.Мускулите на очите се изморявали по-лесно ,ако се изисква от него да следи отдолу на горе.
Било добре ,ако застанем(коленичим) на детската височина или по-ниско.Май ,че има резон.
Фриг,смущаващ е този успех на Сома при дете ,което не разбира езика на който тя говори.Съгласна съм с теб. Hug

# 82
  • густо майна Филибето
Било добре ,ако застанем(коленичим) на детската височина или по-ниско.

По-лесно е, най-малкото, особено за детето Wink

# 83
Точно това цели  СонРайс терапията- да му бъде възможно най-леко на детето.
Определено това не важи за родителя. Confused
10 -те важни неща ,с които можем да помогнем  на аутистичното дете:
1.Да не реагираме бурно на неговото поведение(аз писах в АДХД темата)
2.Очният контакт да бъде приоритет # 1(речта,социалните умения,ходенето на тоалетна-всичко става по-бързо,когато го имаме.)
3.Да се включим в самостимулациите на детето.(когато се включим с него в тях ние му създаваме чувство за близост,което го мотивира да желае комуникация с нас.)
4.Да отговорим на плача по различен начин(Когато детето плаче,оставаме спокойни и мирoлюбиви.Така създаваме модел за него-показваме му ,че можем да запазим спокойствие даже и най-трудни ситуации.
5.Да дадем възможно най-много контрол на детето.(Трябва да избягваме всичко принудително спрямо него.Например-Не бива да нахлузваме блузата му стоейки откъм гърба-трябва да сме пред него и да му обясним кротко какво сме решили да направим.Давайки повече контрол на детето изграждаме по-близко приятелство и доверие .Ако се налага да предпазим детето и прибягваме до "насила" трябва да се стремим да бъдем спокойни и умерени във физическата си намеса.
6.Да се фокусираме на нашето отношение.(Начинът ,по който се чувствуваме емоционално въздейства на преживяванията на детето и ги променя.Ключов момент-да се вникнем честно в причината за собственото си нещастие.
7. Да работим(да се занимаваме) сами с детето в стая без  разсейване(предмети,хора)
Три са факторите,които характеризират качеството на една образователна обстановка:
-нивото на разсейване
-нивото на контрол на детето
-емоционалното състояние на пристващите
(Работейки сами с него му дава възможност да научава  по-бързо.)
8.Да бъдем  динамични с детето
Почти всяко дете реагира на ентусиазма.Може по три начина да го изразим пред него:
-да варираме тона на гласа си
-да варираме изражението на лицето си
-да варираме движението на тялото си
9.Да получим повече РЕЧ.
Езиковите умения са:
-речник
-яснота на речта
-дължина на изреченията
-разговр(въпрос-отговор)
Да покажем на детето силата на езика ,отговаряйки му винаги ,когато то ни каже нещо-особенно когато то проговаря за пръв път.
10.Да бъдем сигурни, че храната не е част от проблема.
Да променим диетата на детето махайки вредните храни и да му покажем ,че никога няма да ги получи отново.Детето ще яде,само когато е гладно.Начина на предлагане на “новите” храни променя тотално приемането им.
Дълго се получи ,но се опитах да споделя тази уникална (поне за мен книга).Дано да я издадат в България,тъй като е от малкото ,които поставят нещата в контрола на родителя.
Книгата е изградена от много практически примери и финно обяснен подход. Hug

Последна редакция: сб, 07 фев 2009, 20:15 от veselcheto

# 84
браво!за първи път прочитам така добре систематизирани практични съвети.най-трудно ми се струва да овлодея собствените си мрачни настроения и да бъда ведра и усмихната пред него.а в моментите на отчаяние,които не мога да контролирам всичко отива по дяволите.може би тук логопедите постигат успех,защото са безпристрастни към плача на детето,а на мене ми къса сърцето.

# 85
браво!за първи път прочитам така добре систематизирани практични съвети.най-трудно ми се струва да овлодея собствените си мрачни настроения и да бъда ведра и усмихната пред него.а в моментите на отчаяние,които не мога да контролирам всичко отива по дяволите.може би тук логопедите постигат успех,защото са безпристрастни към плача на детето,а на мене ми къса сърцето.
        Емоционално обвързани сме с детето си, затова е много трудно да контролираме собствените си емоции.
        Veselcheto, благодаря за полезните съвети.  bouquet

# 86
Да се похваля малко.6 годишното момиченце тотално намали пробягванията от стена до стена.Включихме и други песни в репертоара.Ако застана в центъра на стаята тя започва да ме обикаля.Ако си изправя ръката напред ,когато достига лицето ми ме удря леко с нейната и като ,че ли ми се усмихва.Очите не се обръщат нагоре инстиктивно.
Сега се борим с друга нейна слабост-всичко лепкаво на ръцете.Почти не остана тиксо или лепило,което да не е свръх използвано.Това и занимание я прави абсолютно некумуникативна.
Захванали сме един проект -тя трябва да смачка малки лисчета цветна хартия,които след това да ги притиснем и залепим на картон с формата на животни.Цялата повърхност трябва да се запълни.Важното е да не пропуска отделните детайли на работата-смачкването,прискането с пръсти и едва на края залепването.И най-важното да не предизвикваме гнева и.Бавничко е,но съм оптимист. Laughing

# 87
Моля, отворете си първия пост в темата и си кажете мнението. Ако има да се допълва някой рожден ден пишете ми на лични. За колажа може да благодарим на Кифла - той е изцяло нейно творение. Лично аз много и благодаря   bouquet, станал е страхотен  Flutter

# 88
      Колажа е страхотен. Благодарности на pepi_r и Кифла.  bouquet

# 89
  • Пловдив
Страхотен колаж, браво на сръчните ръчички на кифла. Много са ни хубави децата, като слънца.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт