Продукти:3 яйца от които се заделя единия жълтък за намазване на питката, 400мл. хладка вода, 1ч.ч. кисело мляко, в която е разбъркана 1\2 ч.л. сода, 4 с.л. олио, 1,5 с.л. сол, 1ч.л. захар, мая за 1,5 кг. брашно(аз сложих 3 пакета суха), брашно колкото поеме.
Желателно е всички продукти да са със стайна температура.Част от брашното се пресява със солта, маята и захарта.Прави се дупка в средата и там се изсипват останалите продукти.Замесва се тесто и месейки топим ръцете в 3.с.л. разтопена мас, докато тестото не я попие хубаво.Оставя се да втаса много хубаво!След това тестото се премесва хубаво отново и се оставя да почине около 20 мин.Разточва се на голяма кора(тестото е много лесно за точене) и се намазва с препържено масло.Не слагайте много масло, защото втасването е трудно.Желателно е да е на тънък пласт навсякъде.Навива се на руло, но не стегнато.Началото и края се отрязват(те са доста по-тънки) и се слагат в средата на тавата.Останалата част се реже едно на право, другото под диагонал....докато свърши рулото.След това се нареждат в тавата с острата част навън.По желание може с пръсти да разтворите "цветчетата" за да станат по-"цъфнали"(като на снимката).След това оставяте питката да втаса много хубаво!Намазвате я с разбития жълтък, който е бил покрит в съд с олио за да не изсъхне.Пече се на 210 градуса, към края на печенето фурната се намалява.Ако започне да прегаря кората, завийте я с фолио.
На мен тази питка ми харесва много повече от Болярската.Маста я прави много хубава и мека.Много е лесна за приготвяне, снимката не е много за показване, първи опит ми е, но ще се науча
Не знам какъв източник да посоча, рецаптата я имам от майка