Тортено предизвикателство Февруари 2009

• 52 704
  • 848
  •   1
Отговори
# 645
Момичета, май и отварянето на тортите ден за ден не успя да запази интригата. В рамките на 5 часа няма публикуван нито един отговор  Cry
Цитат
Ами сигурно с Дестини сигурно сме представили най-скучните торти newsm78 Blush
Това ме провокира да пиша.
Предполагам, че ви липсват някой друг от участниците в предизвикателството да коментира, но ще си изкажа мнението ...
Въздишам пред компютъра. Аз намирам идеята за тортено предизвикателство прекрасна. Незнам дали има гласуване накрая за три места. Надявам се.

Марулка, много ми хареса трудът ти.Kатегорично, не е скучна. За мен е най-добрата идея след тортата на Ели_C.Идеята е невероятна. Критика / не бива да казвам понеже аз не мога по-добре да се справя./ е относно фона на тортата.Но за сметка на това се откриява клонката. За снимките - евала, толкова детайлно си снимала, че въпроси не ми остават/ освен този на Албена/
Дестини, аз се чудя как да се справя с една рисунка и малко повече снимки относно самото рисуване  нямаше да са ми излишни.Наистина не мога да си представя да хвана боите и хайде сега каквото дойде. Прекланям се пред смелостта на онези, които успяват.  Намирам идеята да нарисуваш тортата отстрани за чудесна. Има някаква завършеност. Около колелото малко вълнички ми липсват сякаш..../ но аз си мисля как би станало на лист хартия хехе /

# 646
  • Vaudreuil Canada
Наистина при предните предизвикателства бяхме на фаза Иху Иху а сега сме на фаза Тихо Тихо ...

Може би липсата на някои участници го прави безинтересно или липсата на коментарите им ... не знам...

И освен това има едно по-силно коментиране вечерно време.

# 647
  • София
Дестини, според мен си се справила съвсем добре със самото рисуване! Честно казано рисунката на тората ми харесва повече от гоблена, въпрос на вкус Simple Smile Моля те да обясниш как точно се смесват закв. сметана, течната сметана и крема Оле за този крем за Медовика! И още за вкуса да те питам  - доре ли попива този крем като е студен  newsm78 /аз обикн. го правя с ванилов крем и заливам горещ, за да попие; при единствения ми опит със заквасена сметана резултатът беше по-суха торта  Confused /

Марулка ни показва още една mногосезонна идея! Клонката много ми хареса като изработка! Критиката е за заглаждането само и може би за нещо като борд по края на тортата  newsm78

# 648
  • София
Лелеееее момичета, вие ме разбихте Hug Аз толко се срамухат от това мое произведение Confused
Шемет, Риен, аз немога да рисувам, за разлика от мъжа ми.На него просто му се отдава. И наистина не съм очертавала с нищо, хванах четките и рисувах Rolling Eyes Ми то си личи колко мога Embarassed
Руми, разбих заквасената сметана, разбих си олето с мляко, разбих и течната сметана и ги смесих, като разбих пак с миксер. получи се много леко и приятно кремче. Попи много добре, тортата беше много сочна и вкусна. И аз се страхувах да не дойде малко кремчето, но не беше Wink

# 649
Красимира ,подкрепям мненито ти ,но сигурно ще е трудно да разпознаем чия е тортата.Аз лично тук пробвах нови неща ,но ще бъде доста забавно да препишем торта на някой ,който и хабер си няма за нея. LaughingНо нека и други да си кажат мнението.

# 650
Първо ще се извиня..... но 48 часа се боря с циститна криза, която май ще се окаже бъбречна  и седналото положение, определено ми е трудно.... , ще коментирам 4 торти  наведнъж, а утре се надявам да съм на линия.

Dimitrina_73

ИДЕЯ И ЗАМИСЪЛ:
Като цяло, идеята е страхотна. Очаквах нещо нестандартно от тебе, и ти не ме разочарова. Признавам че първоначално не схванах идеята, дали това е пън или скала. Кукуряка ме подведе... Но разглеждайки в детайли тортата ти, установих че всъщност няма значение.  "Дизайна" на тортата ти е уникален.
АРАНЖИРОВКА:
Подбрала си много добре нещата. И цветово и композиционно. Цветята, така скупчени изглеждат много добре на фона на тъмния цвят.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Втрещена съм направо, колко много неща си забъркала като рецепти. Изказвам моето възхищение към търпението ти, да пробваш толкова рецепти и да използваш толкова много различни материали.... Разрезът на тортата ти е както винаги - като от реклама.
ВЪПРОСИ И ЗАБЕЛЕЖКИ:
Какви ти забележки..... поклон пред търпението ти.....

Barcela

ИДЕЯ И ЗАМИСЪЛ:
Защо сезонната торта, непременно трябва да носи табела СЕЗОНИ? От самото начало стана ясно, че почти всяка торта може да се приспособи към темата. При теб виждам едно весело анимационно лято. Вместо стандартните китки и човечета има животинки. Пълни с живот при това
АРАНЖИРОВКА:
Пъстри цветове, весели животинки и ...... мравуняк... защо пък да не е мравуняк .... то и мравките са част от природата ни...
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Харесва ми че си използвала различни материали. И сметана и тесто и желе. Съчетала си ги в една торта, което е похвално... Животинките ми напомнят старите стандартни СОЦ-торти и моите фигурки от детството..... Когато се борех с едни брашнени смеси....
ВЪПРОСИ И ЗАБЕЛЕЖКИ:
Нямам. Единствено бих променила малко кафявото в катеричките, за да не се слива с ..... камъкомравуняка.

Destini

ИДЕЯ И ЗАМИСЪЛ:
Идеята за тортата ти е много добра. Каквото и да си мислела първоначално, това което се е получило е много мило. Наистина прилича на рисунка на малко дете, но това не пречи тортата да си е хубава и забележителна сама по себе си, защото до момента няма друга подобна.
АРАНЖИРОВКА:
Есента си личи отдалече. Първо си помислих че това е рисунката вдъхновение, но после се усетих че е самата торта.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Трудно се рисува и оцветява върху торта. Малко хора го правят. Добре си се справила, и много търпение си проявила. Не си се отказала, нали? Това е по важното. Въпреки че си видяла че не се получава това което искаш - продължила си и си завършила проекта. Поздравление за ината.
ВЪПРОСИ И ЗАБЕЛЕЖКИ:
нямам

Marulka_s

ИДЕЯ И ЗАМИСЪЛ:
Много, много сполучлива идея. Преливащия ефект на сезоните, много ми допадна.
АРАНЖИРОВКА:
Клончето е страхотно. Цялата торта е семпла но много елегантна. Това не би ми хрумнало. В едно клонче да преминат 4те сезона..... Цветовете са много добри.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Прилича ми на истинска дървена клечка. Пролетния момент е най-грабващ. Много реалистични цветчета. Голяма игра е било. Още повече, че знаем за положението ти... Със сигурност не ти е било лесно, но поне е било приятно и разнообразяващо.
ВЪПРОСИ И ЗАБЕЛЕЖКИ:
нямам.

Още веднъж се извинявам че нямам въпроси. Със сигурност ще имам, но като успея да прочета коментарите ви от последните 3 дни, за да няма преповтаряне и вече готови отговори.... тогава ще тормозя на ЛС участничките. Толкова от мен

# 651
  • София
van444eto, мила,  Hug Благодаря ти за усилията да напишеш мнението си! Аз си помислих,че нещо сериозно те е възпрепятствало, но силно се надявах да не е здравословен проблем...дано мине вече, не би трябвало да е повече:)

# 652
  • Plovdiv->Toronto
Дестини, много красива торта, какво не и харесваш  Grinning? Прилича на акварел, не бих казала на дете, просто уникален стил и поглед на художника. Изглежда огромна Mr. Green, височка и добре изпъната, супер. Жалко че не си посмяла повече да си поиграеш, бордче отгоре по ръба, долу покрай подложката, повече да оплакнем окото така. Тя една торта не се ли прави поне една седмица  Joy ... Браво, много хубава тортичка   bouquet!

Марулке, уби ме значи  Laughing, вече си те представям как виеш захарни венци полегнала като римлянка  Laughing ... Пази се бе жена, два етажа се засилила да прави  Grinning ... Справила си се супер, клонката е убийствена, само бих пуснала по-дълги дръжки на цветчетата и листата, да не са залепени за клончето. Бравос, и икебаната направила  Shocked, хайде стига вече  Twisted Evil ...
 Все пак си я представих де, замислената торта Mr. Green, наистина на два етажа щеше да е супер - цвят слонова кост, с клонка която се увива нагоре и започва от пролетните цветя, летния и есенен плод е струпан на ръба на първия етаж и завършва със скреж отгоре  Heart Eyes ...

Мислите ли че ще е интересно за другия път а покажем и скеч на първоначалния замисъл  newsm78 Grinning, ето аз мислех цяло село и няколко борчета да напрявя, но не успях да ги смаля достатъчно, марулка е имала по-грандиозна идея, почти всеки едно е мислел, друго се е получило  Laughing ... Ще ми е интересно до колко могат да се разминат фантазиите ни с реалността ...

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 01:08 от eli_c

# 653
  • София
краси.мира, предложението ти за скрито авторство в началото ми хареса, но ми се искаше да изчакам да минат коментарите по тортите, за да не разводняваме обсъжданията:)
Ели, да, само дето трябва да накарам някого да ми го нарисува - това нещо хич го не мога:))) Но идеята е добра:)

# 654
Дестини добре се е получило  Peace . Нямам въпроси, нито забележки, всичко сте казали вече аз докато успея да се включа  Wink

Марулче клонката е връХТА  Crazy , много ми харесва. Не мисля, че има проблем с покритието и предполагам, че най-вече от светкавицата така е блеснало  Peace . Гледах, гледах...не видях точно къде са ти дебели листата, на мен ми харесват. Пролетните цветчета са невероятни, ябълките също. Много добра идея и страхотно изпълнение- браво!

За идеята на красимира, на мен ми допада, само ме притеснява факта, че отново ще лъснат всички торти наведнъж...ако може да се съчетае някакси с поетапното показване, би било интересно. Например : първите две торти се отварят в албума деня преди началото на предизвиателството ( съответно не са надписани ) до сутринта на следващия ден на ЛС и на мейл на някой от "организаторите" всеки си изпраща предположението. Така няма да се влияем от предположението на другите. Аз бях сигурна, че Снежния човек на Шемет е дело на Блуай, а за къщичката на Ели се колебаех м/у Аталанта и Дими  Wink. Някой друг може да е имал други предположения и затова мисля, че по-добре "вота" да е анонимен, тамън няма да се бърка залагането за следващия ден с обсъждането на торти от настоящия. Сутринта се публикуват описанията заедно с предположенията на всеки. Съответно няма да има списък кой кога ще бъде, всеки ще си получава графика на ЛС. Нещо такова  Rolling Eyes ...

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 00:25 от Clairette

# 655
  • Пловдив
10 МАРТ

Обсъждане на тортите на Smehurko и Djemma

Малко за правилата на обсъждането:
Форматът на обсъждане ще е свободен, както предния път. Моля както наблюдателите, така и участниците да имат чувство за такт при коментарите си, като се стараят да предложат конструктивна критика!
В първият постинг на всяко обсъждане ще пускам описанието на изработилите тортата точно както са ми го пратили.

Няколко съвета към обсъждащите:
- Моля, уточнявайте към кой е отправен въпроса ви!
- Преди да зададете въпрос, убедете се, че авторката не е отговорила на същия или подобен въпрос. Имаме само по 1 ден за 2 торти, времето не е много, така че постарайте се въпросите да не се повтарят!
- Моля, не обсъждайте други торти и не задавайте въпроси на други участници докато дискусията за настоящите тече!
Благодаря на всички ви за разбирането!

Smehurko
Тортата на Smehurko можете да видите тук:
http://flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157614313711195/

Описанието на Smehurko:

Торти Сезони

Блат бял
1 яйце
75 мл. захар
3 пак. ванилова захар
15 мл. маргарин
100 мл. прясно мляко
15 мл. кокосови стърготини
5 мл. бакпулвер
236 мл. брашно

Кафяв блат
1 яйце
75 мл. захар
3 пак. ванилова захар
15 мл. маргарин
100 мл. прясно мляко
15 мл. какао
5 мл. бакпулвер
236 мл. брашно

С изброените продукти приготвям първо белия блат. Изсипва се в предварително набрашнени формички. Използвах специални формички на Wilton за мини тортички.
Пече се в предварително загрята до 180С фурна за около 15 мин.
Вадят се от формичките след като напълно са изстинали.

Какаовите блатове се подготвят по същия начин.

След като блатовете изстинат напълно се сиропират с компот от ананас.

Приготвя се крем от заквасена сметана и пудра захар. Блатчетата имат вдлъбнатина, която се пълни със сметановия крем и се слепват бял и кафяв. Оставят се в хладилника, за де се охладят и да стегнат.
Приготвя се маслен крем за изравняване с меко масло и пудра захар.

Моделиращата маса е варена Варна. Боичките са гел. За декорацията са използвани формички на Pachwork Cutters – Кокиче и Снежинки.

Djemma
Тортата на Djemma можете да видите тук:
http://flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157614579021762/

Описанието на Djemma:

Торта “Зимен ден”

Блат :
Разбиват се 6 яйца с 1 ч. ч захар, прибавя се 1 бакпулвер и 1,5 ч.ч брашно. Сместа се разделя на 3 части. Едната се изсипва във формата и се пече. Във втората се добавя 3-4 с.л маково семе, а в третата 2-3 с.л какао. Изпичат се всички блатове и се оставят да изстинат. 

Ганаш :

500 гр сметана, 500 гр кувертюр, 50 гр масло.

Загрява се сметаната, прибавят се кувертюртъ и маслото на парченца, стопява се на водна баня, без да завира. Престоява една нощ в хладилника и след това се разбива до пухкав крем.

Захарно покритие :
1, 5 с.л желатин се залива с 4,5 с.л вода, загрява се до разтопяване на желатина, прибавя се 2 с.л лимонов сок, 1,5 ч. л глюкоза. Сместа се изсипва в кладенче от пудра захар- приблизително 900 гр. Омесва се тесто, съхранява се в плик, защото бързо съхне.

Блатовете се разрязват на две, но не еднакви половини, а приблизително 2/3 и 1/3. Сиропират се леко, слепват се с ганаша , съответните части. След това двете половини, слепени с крема и престояли в хладилник няколко часа се изправят с разреза надолу. Намазват се с маслен крем, заглаждат се и се покриват с чаршаф от захарното покритие.
Украсата е от захарното тесто и вафлени кори.

# 656
Smehurko

ИДЕЯ И ЗАМИСЪЛ:
Идеята ти за 4 тортички е добра. Всяка изразява сезон, а фона е подходящо оцветен за всеки сезон.
АРАНЖИРОВКА:
Добре си аранжирала сезоните. Есента е малко неясна.  Зимата е много сладка, но "понахвърляните" снежинки развалят визията. Можеше да вложиш малко симетрия в Асиметрията. Така имам чувството че тук-там са изпаднали снежинките.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Доста труд си вложила, но ми се струва че си претупала нещата. Доста време ти  е отишло в оцветяване и подготовка.Ако ти е било трудно да покриеш гладко тортичките, можеше да ги направиш по подобие на "ЛЯТОТО", но да оформиш по-добри плохи. Варната е коварна за работа и покриване, но въпреки това си се справила. Чашите които си използвала за поставки, можеше да увиеш в нещо, за да подсилят ефекта на различните височини.
ВЪПРОСИ И ЗАБЕЛЕЖКИ:
Нямам. Все пак си се справила добре със това предизвикателство. Дерзай!!!

Djemma

ИДЕЯ И ЗАМИСЪЛ:
Хубава, снежна зима. Типични елементи за една планинска сцена
АРАНЖИРОВКА:
Идеята ти за тези разполовени блатове, много ми допадна. Ефектно се е получило. И пистата на единия хълм и хижата на другия.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Много добре си се справила. Къщичката е много уютна и весела. Семейство Снежкови са много сладки. Скиорът е замислен, но при тази стръмна писта сигурно обмисля някое виртуозно спускане.
ВЪПРОСИ И ЗАБЕЛЕЖКИ:
Забележки е силно казано. Малко пропорциите не ми допадат. Еленчето е доста едричко, на фона на къщичката. Кокичетата също, на фона на скиора. Но като цяло няма критики и забележки

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 09:28 от van444eto

# 657
  • София
Като гледах разрезите и четох рецептите на двете торти и се поокапах Crazy
Смехурко Идеята е хубава за 4 торти Peace, което си е доста работа. На мен само покритията не ми допаднаха как са станали. Нещо те е измъчила Варната. Не е станало плисенце както сигурно си искала. И на есента, дръвчето е доста екстравагантно Wink

Джема Много идейна торта, поздравления HugМного ми допадна. Само малко големината на фигурките се разминава.

# 658
Ванче, благодаря.
Първоначалната идея беше за 12 кексчета, но после се взех тези малки тавички и трябваше да ги опитам тях.

Варната ме измъчи с покриването и въобще не успях да я изгладя  Cry

За чашите, можех, ако ми беше хрумнало...

# 659
И двете торти са разчупени, раздвижени и идеите ми харесват.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт