Излишна ли е Фолиевата киселина?

• 16 806
  • 275
  •   1
Отговори
# 180
Това, че някой никога нищо не бил пил, пък детето му било здраво, не е аргумент против ефективността на даден витамин. Имали сте късмет, да сте живи и здрави и да не ви идва до главата.
Само искам да поясня, че не става дума за аргумент против приема на синтетична фолиева киселина, а за аргумент в полза на това, че все пак има начини да се набави достатъчно количество фолиева киселина от естествени източници. За мен двете неща са различни!
Мила Ася, преди малко прочетох доста ценна информация за фолиевата киселина в уикипедията. Там пише, че по време на бременност организма на жената се нуждае от двойно по-големи дози ФК. В началото на тази тема четох постове, където пишеше, че за да се набави нужното количество трябва да се изяждат по 10 марули на ден. Дори да се хапват различни продукти по повечко пак ми се струва множко... Иначе съм съгласна на 100% с теб, че ФК може да се набавя и по естествен начин, но количеството?!  Thinking Именно затова не съм сигурна, че бихме могли да приемаме достатъчно ФК, поне не на 100%. Позволявам си да публикувам още постове тук въпреки че се бях наканила да не го правя повече, но смятам, че в момента разговаряме съвсем спокойно и не се нападаме.  Simple Smile   bouquet

# 181
Искам да отбележа, че участвам в темата толкова активно, защото не ми дава мира мисълта, че детето ми се роди с малформация при все че се храних доста пълноценно (е, след 3-тия месец, преди това ядох предимно киви и кисело мляко, защото ми се гадеше зверски от всичко останало!), спрях цигарите, не пиех кафе, дори газирани напитки, почивах си, движех се когато трябва повече, четох книги... и какво ли още не! И ето на! При нас не е генетично онаследено, доцента ни казва, че няма причина и да не си задавам въпроси, които да ме измъчват и подтискат, но аз не мога да спра да се питам. И след като изчетох толкова неща по въпроса за тази ФК все повече се опитвам да стигна до верния отговор! Ние искаме да имаме второ детенце и не смеем да си го правим, защото ме е страх да не се повтори тази малформация. Мисълта ми е, че ако ФК е била причината, при втора бременност няма да имам повода да се притеснявам, защото вече ще знам и ще я приемам от доста рано. Много съм объркана.  Weary Моля да ме извините, че излязох малко от темата, но постинга ми пак е насочен към тази ФК..

# 182
  • sofia
elvy_1983, ами според мен това количество е огромно и не ми се вярва. Честно да си кажа аз други разсъждения влагах, не знам правилни ли са, но да споделя...тъй като фолиевата киселина е витамин от група В би следвало да се съдържа в зърнените храни-пшеница, овес и т.н....ако си забелязала много бременни в началото им прилошава, но налитат предимно на тестено, чудех се дали това не е някакъв компенсаторен механизъм?
Иначе се заговорих със същата мацка, фармацевтиката и тя сподели още интересно инфо за фолиевата киселина, но ще го споделя само ако обещаете да не ме нападате, защото това е чуждо мнение и не мога да го подплатя с грам доказателство, поне не и в момента.  Blush Blush

# 183
Наистина ли продължавате с това може или не може да се набави по естествен път? Може, но кой иска да седи с калулатор и тефтер и да смята всяко нещо, което е нужно по време на бременност, и то докато ти се гади и си като изцеден-без капка енергия, и повръщаш половината поне от това което си изконсумирал и изчислил. Добавките( обърнете внимание на названието- добавяш, не основно ядене) са предназначени за улеснение, не за мързеливи майки, ами защото имаш 1 куп неща на главата точно в периода преди и в началото на бременността. Взимайте си освен ФК, и другите витамини преди, по време и след бременост, за да нямате главоболия, или гузна съвест и куп въпроси, ако нещо се случи.

# 184
Ами там е работата, че не се съдържа в зърнените култури - има я в бобовите обаче. Точно затова в много страни (ЕС, доколкото знам, още не участва в тази програма, ама може да ми е стара информацията) се обогатяват брашната с ФК - така каквото и да яде бременната (и населението по принцип), даже и на царевични пръчици да кара, може да си набавя по-лесно минималното количество.

Що се отнася до самото количество, още не съм намерила научно обяснение защо е точно такова (иначе си търся откакто съм забременяла). А това за десетте марули аз го написах (и е вярно) но нямах предвид, че е невъзможно човек да си набави ФК по естествен начин, а просто, че не е "много лесно", както беше писала assia. Има разлика между "възможно" и "много лесно" все пак. Хранителен режим, който да покрива всички нужди на бременната, е напълно възможен. Само че се иска достатъчно информация, време, достъп до всякакви хранителни продукти и, не на последно място, пари. Не всички разполагат с такива ресурси. Аз сега ги имам и мога да си философствам до утре как никакви добавки не ми трябват щото ям много пълноценно, ама ако бях забременяла преди две години, когато нямах време да готвя и карах на полуфабрикати, съвсем друга песен щях да пея.

Elvy_1983, мила, много тежка дилема при вас - страшно съжалявам...За съжаление, не винаги само ФК е причината (то иначе досега спина бифида да е изчезнала от лицето на земята) и е трудно да се правят прогнози. Дано да намериш отговор.
 Hug

# 185
Елви, съжалявам за детенцето ти. Не се самообвинявай. Все пак фолиевата киселина намаляма риска, но не го свежда до нула. Може би и да си я приемала, пак е щяло да се случи.
Предвид, че е синтетичен витамин, не е известно в каква степен се усвоява. Един организъм може да го усвоява по-добре, друг - по-зле и т.н. Дозата също трябва да е индивидуална. Без доказана нужда не виждам защо трябва да се залита. Превишените дози витамини могат да са толкова вредни, колкото и недостига им.
Ася ,ще ми е любопитно да чуя мнението на онзи фармацевт.

# 186
  • sofia
Статиите по въпроса за фолиевата киселина са на двете противоположни мнения-едните твърдят, че фолиевата киселина е антираков агент, а в други, че подпомага развитието на рак. Коментарите разбира се не се отнасят за ниските дози препоръчвани при бременни и които се пият в България, отнася се за хора със здравословен проблем, например доброкачествено образование дали пиенето ще провокира преминаването му в злокачествено или ще го махне!
Lil_Vixen, не така със съветите на едро. Злоупотребата с витамини предизвиква не по-дребни проблеми от липсата на витамини!
ianajar, в един от линковете по-горе е написано, че "В България основен източник за набавянето й се явява хлябът, чрез него се задоволява 50% от дневната нужда за организма" както и "Фолиевата киселина се съдържа в някои храни като авокадо, агнешко месо, аспержи, бирена мая, броколи, говеждо месо, грах, домати, ечемик, зеле, зрял фасул, карфиол, кълнове, леща, неполиран ориз, паста, пресен портокалов сок, пшеница и пшеничен зародиш (пълнозърнест хляб и варива), ряпа, свинско месо, соя, спанак, сушените плодове, цикория, цитрусови плодове, черен дроб, в редица тъмно-зелени зеленчуци, и т. н. Чернодробното депо за фолиевата киселина е достатъчно да покрие нуждите на организма за 3 месеца при пълно прекратяване на вноса. " май си е доста лесно, ако човек се храни разнообразно и дори не е необходимо да сяда с калкулатора да си изчислява дневните дози...

# 187
ianajar, в един от линковете по-горе е написано, че "В България основен източник за набавянето й се явява хлябът, чрез него се задоволява 50% от дневната нужда за организма" както и "Фолиевата киселина се съдържа в някои храни като авокадо, агнешко месо, аспержи, бирена мая, броколи, говеждо месо, грах, домати, ечемик, зеле, зрял фасул, карфиол, кълнове, леща, неполиран ориз, паста, пресен портокалов сок, пшеница и пшеничен зародиш (пълнозърнест хляб и варива), ряпа, свинско месо, соя, спанак, сушените плодове, цикория, цитрусови плодове, черен дроб, в редица тъмно-зелени зеленчуци, и т. н. Чернодробното депо за фолиевата киселина е достатъчно да покрие нуждите на организма за 3 месеца при пълно прекратяване на вноса. " май си е доста лесно, ако човек се храни разнообразно и дори не е необходимо да сяда с калкулатора да си изчислява дневните дози...

Да, прочетох ги тези статии, но не ми стана ясно какви са им източниците на информация (едно заглавие поне да бяха цитирали). Като им гледах таблицата със стойностите на ФК в различни храни, тя е директно преведена от страницата на американската комисия за храни и лекарства, което ме навежда на мисълта, че информацията им е от северноамерикански източници. Пак повтарям - в Щатите и Канада хлябът и всички брашна (вкл. оризови, царевични, и прочие) са допълнително обогатени със синтетична ФК, затова тук е напълно възможно да си набавиш достатъчно само с ядене на хляб. Не всички страни обогатяват по този начин брашното, затова и тази информация не важи навсякъде.

# 188
Ася, както споменах по-рано Фк помага при деленето на клетката, за това се избягва при раково болните, но венага след  операция и химио се препоръчва да започне да се взима за да подпомогне образуването и възстановяването на тъканите. Хайде да не го спориш това, защото като медик имам достъп до доста от медицинските юрнали, написани от хората, които правят изследванията и получават добри пари за това. Значо съветите ми не са за на едро, а ти казах, когато си изповръщаш обяда- ходи виж колко от марулата си запазил. Също така- ФК се разгражда частично при готвене и излагане на слънчева светлина( оставаме главно саас сурови зеленчуци като достоен източник) Съдържанието в организма( 4. дроб) е само 7мг= 10 дена дозата за бременни, и да няколко месеца предотвратява симптомите получени от недостиг- т.е. абсолютна липса( нали правиш разлика- да си недохранен и да си нахранен. т.е. няма да загубиш паметта си, няма да получиш анемия, няма да получиш 4ревно-стомашно заболяване, и некоординирани мозъчни и мускулни функции, НО не е достатъчно да изградиш нов живот. Сега дай конкретно меню, знаейки съдържанието, и държейки се към суровите зеленчуци и плодове, които знаем са най-добрият източник, и нека другите ми кажат могат ли (особено през първите три месеца) да погълнат такава дневна дажба.

Забравих да добавя че НЕ МОЖЕ да преубразува доброкачествен тумор, в малигнант.

# 189
Точно така, информацията е от американски източници. Хлябът в България доколкото знам не се обогатява с ФК. Хайде сега да си направим проста сметка, необогатеният хляб доставя 50%, но от нормалното желано количество, не от удвоената нужда на бременната жена. Продукти, които съдържат фолиева киселина и се обработват термично, губят до 90% от тази фолиева киселина. ФК не се складира в тялото и трябва да се доставя ежедневно. Възможно ли е да си я набавиш по естествен път - естествено, всеки ден ли - едва ли.

А като виждам и мнението на Lil_Vixen по-склонна съм да се съглася с нея, тя има медицинско образование явно. И аз и ти Ася, такова нямаме.

Последна редакция: чт, 22 яну 2009, 22:55 от mnbvcx

# 190
Темата е от няколко месеца,но за всички, които я четат съм длъжна да споделя моето мнение,защото има една поговорка "Не слушай старило,а патило!".Когато моят първи син се роди "изневиделица"(не съм знаела за фолиевата киселина) с тази тежка диагноза "спина бифида",се поинтересувах дали е генетичо и на какво се дължи.Тогава Доцентът,в чиято клиника работех ми каза,че липсата на фолиева киселина води до" всякакви малформации,при които има липса на тъкан".Фолиевата киселина е нужна за изграждане на белтъците в организма,а за бързоразвиващото се бебе в утробата това е жизнено важно.В наше време не се храним пълноценно,за да си доставяме нужното количество  с яденето...Единственото,което знам,че не трябва е да се прекалява с нея(но то с всичко е така-отровата е в дозата),защото по принцип витамините от група Б влияят подтикващо,както на здравите ,така и на раковите клетки.Преди забременяване и поне до 3-я месец,когато се изграждат основните тъкани и органи на плода според мен фолиевата киселина е напълно задължителна Naughty
Едно малко хапченце,незначително наглед може да ви спести много болка и излишни страдания!

Последна редакция: ср, 11 мар 2009, 10:16 от pumukul

# 191
Искам да отбележа, че участвам в темата толкова активно, защото не ми дава мира мисълта, че детето ми се роди с малформация при все че се храних доста пълноценно (е, след 3-тия месец, преди това ядох предимно киви и кисело мляко, защото ми се гадеше зверски от всичко останало!), спрях цигарите, не пиех кафе, дори газирани напитки, почивах си, движех се когато трябва повече, четох книги... и какво ли още не! И ето на! При нас не е генетично онаследено, доцента ни казва, че няма причина и да не си задавам въпроси, които да ме измъчват и подтискат, но аз не мога да спра да се питам. И след като изчетох толкова неща по въпроса за тази ФК все повече се опитвам да стигна до верния отговор! Ние искаме да имаме второ детенце и не смеем да си го правим, защото ме е страх да не се повтори тази малформация. Мисълта ми е, че ако ФК е била причината, при втора бременност няма да имам повода да се притеснявам, защото вече ще знам и ще я приемам от доста рано. Много съм объркана.  Weary Моля да ме извините, че излязох малко от темата, но постинга ми пак е насочен към тази ФК..
Малко встрани от темата и извинявай за директността,но ако не бъркам малформацията при вас е цепка на устната и да не би да говориш за Доц.Анастасов,защото аз работих при него и точно от него знам ,че тези дефекти(цепки на устната и небцето,спина бифида и други с липса на тъкан) се дължат имено на недостатъчното фолиева киселина,а не е генетично.Така че спокойно забременявай,но пий фолиева киселина отсега Wink

# 192
Малко встрани от темата и извинявай за директността,но ако не бъркам малформацията при вас е цепка на устната и да не би да говориш за Доц.Анастасов,защото аз работих при него и точно от него знам ,че тези дефекти(цепки на устната и небцето,спина бифида и други с липса на тъкан) се дължат имено на недостатъчното фолиева киселина,а не е генетично.Така че спокойно забременявай,но пий фолиева киселина отсега Wink

Да, синът ми е с двустранна цепка на устната и небцето, може би най-тежката. Оперираме при доц. Анастасов в Пловдив пред който се прекланям! Страхотен човек и професионалист.  Simple Smile Съжалявам наистина, че когато забременях живях в едно село и до 5-тия месец на бременноста си не посетих нито една консултация.. Confused Занапред ще знам и няма да се повтори същото с евентуална втора и планирана бременност.

# 193
Фолиевата киселина е задължителна!!!! Peace
Дори, ако се планира бебчето се почва и по-рано  Peace
точно така-пие се и по-рано Peace

# 194
И според мен фолиевата киселина е задължителна и действително е препоръчително,ако е планувано забременяване да се взима от по рано Peace

Общи условия

Активация на акаунт