Отговори
# 195
Здравейте и от мен! HugПри мен си продължава гаденето,но поне е по-малко и не повръщам,гади ми се от почти всичко,от разни манджи,от цигарен дим(а по принцип съм пушачка),от какво ли не.

# 196
Здравейте момичета, аз много отдавна не съм писала в темата, от преди нова година. Пожелавам много щастие на всички Ви и леко бременеене естествено. При мен имаше малко проблеми в началото, но се надявам всичко да се е разминало. Докторката ми каза, че термина ми е на 25 август 2009г. Laughing Това е най-хубавото усещане, което съм изпитвала досега, а съм едва в началото. Хубав ден от мен smile3503

# 197
Варненски майчета, нали няма да ме забравите ако си организирате сбирка? smile3525

# 198
Аз да се оплача - и аз не мога нещо да спя, по цяла нощ ставам до тоалетна, схващат ми се ръце, крака, тазът и не мога да си намеря удобна поза в която да заспя. Отделно се чувствам като парцал и освен да лежа друго не ми се прави.

# 199
спокойно няма да има пренебрегнати Simple Smileсамо се чудя трябва ли да чакаме пролетта???

# 200
и аз съм така 2-ра вечер само се въртя ставите ще ме побъркат от болка

# 201
Деска, честито ви зъбче   love001 Все така да растете и ако може по-леко и безболезнено  Hug
Bayche и Ribok, никой няма да забравим за срещата  newsm03
Nevnev, може и да не чакаме, но дали поне снега да не се постопи  newsm53
Лек ден на всички!

# 202
Определено днес не е подходящ ден а и такива като днешните също Simple Smile ще издебнем някой по топъл ден

# 203
Деси имам лоши спомени от вадене на зъбче на малко детенце.Имам една "приятелка" и ми остави детето си а тя замина на среща....детето вдига температура.....немога да го кротна....ужас изживях тогава дано с мойте ми е по-лесно а иначе юначето да са му здравички и хубави зъбките и да слушка много мама Simple Smile

# 204
Момичета къде сте.....?

# 205
„Феталната морфология” (фетус = плод, морфос = структура, логос = наука) представлява обстойно и високо-специализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. В зависимост от гестационния срок се получава информация относно феталното развитие и нормалното протичане на бременността.

Феталната морфология между 11-14 г.с. позволява диагностицирането на някои големи структурни аномалии на плода. Ранното диагностициране на тежки и несъвместими с живота аномалии дава възможност за прекъсване на бременността в по-малък гестационен срок, което е свързано с по-нисък риск за бременната. В допълнение, специализираният ехографски преглед между 11-14 г.с. се използва и за измерване на дебелината на нухалната транслуценция, както и за оценка на феталната носна кост. Последните два ултразвукови маркера представляват ефективно средство за ехографски скрининг за хромозомни аномалии в ранните срокове на бременността, вкл. синдром на Даун. Между 11-14 г.с. плодът обаче е твърде малък, което налага повторна оценка на феталната морфология в по-късен срок на бременността.

Феталната морфология между 18-23 г.с. (оптимално около 20-22 г.с.). е втория важен ехографски преглед през бременността. Специализираното ултразвуково изследване в този гестационен срок позволява внимателно оглеждане на всички органи и структури на плода, вкл. преглед на феталното сърце (т.нар. фетална ехокардиография), както и на лицето на плода (по правило феталното сърце и лице са трудни за оглеждане в по-ранните срокове на бременността). Следователно, между 18-23 г.с се изключват или установяват по-голямата част от възможните за диагностициране структурни аномалии на плода. В допълнение, в този гестационен срок се извършва и ехографски скрининг за хромозомни аномалии на плода, както и ехографски скрининг за преждевременно раждане чрез измерване на дължината на маточната шийка. В някои по-редки случаи е показано и Доплерово изследване на кръвотока между майката и плода.

Феталната морфология между 28-32 г.с. е третия по-важен ехографски преглед през бременността. Постепенно големината на плода нараства, което позволява по-лесното диагностициране на някои по-редки и/или по-дребни структурни аномалии. От друга страна, някои дефекти по начало имат по-късна изява и практически могат да бъдат диагностицирани едва в трети триместър. Допълнително предимство на специализираното ултразвуково изследване между 28-32 г.с. е възможността за адекватна оценка на темпа на фетален растеж и развитие, както и извършването на някои високо-специализирани ехографски изследвания като Доплеровата оценка на скоростта на кръвотока в майчино-феталната и фето-плацентарната циркулация. Поради напредналия гестационен срок обаче, значителната калцификация на костите и често неблагоприятното разположение на плода ултразвуковото изследване в трети триместър има и своите ограничения.

# 206
Деси,браво много полезна информация,ще си я копна на Word,да я имам.

# 207
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО,          
УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ,
   Националната генетична лаборатория в СБАЛАГ "Майчин дом" - София  Ви предлага възможност, със съвременни биохимични методи на изследване, да бъде оценен рискът Вашето бебе да носи най-честите тежки хромозомни болести - болест на Даун, болест на Едуардс, болест на Патуа и тежки дефекти на невралната тръба и коремната стена.  Изследването е безопасно и се предлага на всички бременни жени в страните с напреднало здравеопазване.
Изследването е насочено предимно към бременни – под 36 годишна възраст.

Ако Вие желаете да се възползвате от тази възможност, е необходимо:
1.   Бременността Ви да е между 11-13 +6 или 15-20-та седмица.
2.   Предварително да сте получили необходимата писмена (тази листовка) и устна информация за възможностите и ограниченията на изследването.
Компетентна информация и генетична консултация можете да получите в Националната Генетичната лаборатория на 14-тия етаж на СБАЛАГ "Майчин дом" ЕАД  от 9:30 -15:00 ч всеки работен ден.
3.   Да Ви е определен срока на бременността В СЕДМИЦИ + ДНИ чрез ултразвук (видеозон) изследване, проведено същия ден или до 3 дни преди вземането на кръвната проба.
Точното измерване на седмицата в дни е от изключителна важност за коректността  на резултата. Качествено изследване можете да получите в  231 кабинет, втори етаж на поликлиниката на СБАЛАГ "Майчин дом" от 9:00 до 1:00 ч. всеки работен ден, тел. 9172 220.
4.   С Ваше писмено съгласие да Ви бъдат взети 2-3 ml венозна кръв  за изолиране на СЕРУМ за “биохимичен скрининг”.  Вземането на кръвната проба не е свързана с времето на хранене.
5.   СЕРУМЪТ и попълнената подписана ПОРЪЧКА да бъдат доставени до 15:00 часа в Националната генетична лаборатория на 14-ти етаж в СБАЛАГ "Майчин дом". Кръвна проба може да Ви се вземе в лабораторията. Широко се практикува изпращане на серум с куриерска поща до лабораторията при температура под 200С.
6.   Резултатите излизат  от 2 час до 2 работни дни, в зависимост от избора на метод за изследване. 
Резултатите могат да се проверят в интернет с личен код или по телефона. Резултатите се получават по пощата или директно в Националната генетична лаборатория с безплатно разясняване и консултация.
Какво представлява изследването ?
В кръвна проба (СЕРУМ) се измерва количеството на определени вещества. С помощта на специална компютърна програма, в зависимост от срока на възрастта и на база на измерените кръвни показатели се изчислява риск за болест на Даун, тризомия 13, тризомия и 18 и за дефекти на невралната тръба (спина бифида, аненцефалия).
МЕТОД НА БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ ....……...ОТКРИВА  от БОЛНИТЕ
В 11-13+6 седмица
БЪРЗ троен тест – резултат    до 2 часа                        над 90 %
Възраст + Fβ-hCG +PAPP-A + „ нухална транслуценция” (NT)
БЪРЗ двоен тест - резултат  до 2 часа                        до    70 %
Възраст + Fβ-hCG +PAPP-A
Биохимичният скрининг в 11-13+6 седмица НЕ оценява риска за дефекти на невралната тръба и коремната стена
Измерването на „нухалната транслуценция” е критичен момент в изследването. Всяка неточност в измерването води до груби грешки при изчисляването на риска. Друг силно информативен ултразвуков белег (маркер) е откриването наличието на „костиците на носа на бебето”. Изследванията се предлагат в 231 кабинет на „Майчин дом”  от 10:30 до 13:30 часа.

От  изключителна важност е квалификацията на АГ специалиста. Силно се препоръчва измерването на ултразвуковите показатели да се извършва от АГ- специалист със сертификат  от
„Международната фондация по фетална медицина” или неин български аналог
Оценка на риска
Условно за „повишен риск” се приема, този който е по-висок от 1: 250 (например 1: 170) Такива резултати се срещат : 
при 5-6 %    (5-6 на 100) от бременните жени под 36 години и
при 40 %     (40  на 100) от бременните жени над  36 години.
В зависимост от оценката на риска се обсъждат 3 варианта на поведение: 
1.   При риск над    1: 100        –> провеждане на хорионбиопсия или амниоцентеза;
2.   При риск от    1: 100 до 1: 1000 –> биохимичен скрининг в 15-19 седмица;
3.   При риск под    1: 1000        –> само проследяване с ултразвуковото изследване  „фетална анатомия”.
При всички варианти се препоръчва проследяване с ултразвук (фетална анатомия) след 15-та седмица за дефекти на невралната тръба и тежки дефекти на коремната стена или изследване на алфа-фетопротеин в серум.

МЕТОД НА БИОХИМИЧЕН СКРИНИНГ ....……...ОТКРИВА  от БОЛНИТЕ
В 15-20-та  седмица
БЪРЗ троен тест - резултат  до 2 часа                         до 75 %
Възраст + Fβ-hCG + АФП + uЕ3
СТАНДАРТЕН двоен тест - резултат  до 2 работни дни                   до 60 %
Възраст + Fβ-hCG + АФП
Как се извършва оценка на риска ?
Условно за „повишен риск” се приема, този който е по-висок от 1:250 (например 1:170) Такива резултати се срещат: 
  при 5-6 % (5-6 на 100) от бременните жени под 36 години и
  при 40 %  (40  на 100) от бременните жени над  36 години.
При риск по-висок от 1: 250 (0,4%) и при всеки друг риск, които е непоносимо висок за бременната се обсъжда „амниоцентеза” (вземане на околоплодна течност).
От бременните с риск по-висок от 1:250 само при 1-2 на 200 жени се намира действително болест на Даун и много рядко друга хромозомна болест, дефект на невралната тръба или дефект на коремната стена.
Не   всички аномалии могат да се открият с биохимичния скрининг.
На всички бременни се препоръчва специализираното изследване “фетална анатомия” в 19-23 седмица-за предпочитане на триизмерен ултразвуков апарат при квалифициран за целта АГ специалист.
Каква е вероятността да се роди дете с генетична аномалия ?
Деца с някаква аномалия се раждат с честота 3-4% (1: 33) новородени. Едни от най-сериозните вродени дефекти са болестта на Даун (в зависимост от възрастта от 1: 2000 до 1: 20); дефектите на невралната тръба (спина бифида и аненцефалия) с честота 1: 500 бременности и дефекти на коремната стена – 1: 2000 бременности.
Какво означава ”оценка на риска” ?
Посочените по-горе честоти са средно статистически и не се отнасят за конкретната бременна. Оценката на риска показва каква е вероятността бебето да се роди с вродена аномалия при конкретна бременност.
ОЦЕНКАТА НА РИСКА НЕ Е ДИАГНОСТИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ  !
Извършването на тези изследвания е въпрос на личен избор
ИЗСЛЕДВАНЕТО Е ВИСОКОСПЕЦИАЛИЗИРАНО И МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ само в НАЦИОНАЛНАТА ГЕНЕТИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ  и за „стандартния” двоен тест в 15-20-та седмица в генетичната лаборатория Медицински университет, Варна
Как се поставя дородова диагноза на хромозомна болест?
На този етап, диагнозата на болестта на Даун при бебето преди раждането се поставя само след извършване на хорионбиопсия (вземане на клетки от предшественика на плацентата в 12-14 седмица) или амниоцентеза (вземане на околоплодна течност в 16-20 седмица на бременността). Процедурите са безболезнени и практически безопасни за бременната. В минимална степен (под 0,5% за амниоцентеза и под 1% за хорионбиопсия ) те носят риск за прекъсване на бременността. Поради това, процедурите се обсъждат само при бременности с риск за болест на Даун по-висок от  1: 250. 
В получените клетки от хорионбиопсия или амниоцентеза могат да се извършат 2 вида изследвания.
И ДВАТА ВИДА ИЗСЛЕДВАНИЯ ИМАТ НАД 99% НАДЕЖДНОСТ ЗА ПОСОЧЕНИТЕ БОЛЕСТИ:
ДНК диагностика за болест на Даун и всички бройни аномалии (около 95% от всички хромозомни болести. Резултат до 4 работни дни). Предлага се при всички бременни с повишен риск след биохимичен скрининг, възраст над 35 години и липса на отклонения при ултразвуковия преглед. 
Цитогенетичен анализ за диагностика на 99% от хромозомните болести. Резултат от  2 до 4 седмици.  Предлага се при всички бременни с намерени отклонения при „фетална анатомия” или цитогенетично доказани данни за хромозомна аномалия в семейството.

НЕ  ПРОПУСКАЙТЕ  УЛТРАЗВУКОВОТО ИЗСЛЕДВАНЕ „ФЕТАЛНА  АНАТОМИЯ”  В  19-23 СЕДМИЦА

# 208

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО,          
УВАЖАЕМИ БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ,
   Националната генетична лаборатория в СБАЛАГ "Майчин дом" - София  Ви предлага възможност, със съвременни биохимични методи на изследване, да бъде оценен рискът Вашето бебе да носи най-честите тежки хромозомни болести - болест на Даун, болест на Едуардс, болест на Патуа и тежки дефекти на невралната тръба и коремната стена.  Изследването е безопасно и се предлага на всички бременни жени в страните с напреднало здравеопазване.
Изследването е насочено предимно към бременни – под 36 годишна възраст.

Ако Вие желаете да се възползвате от тази възможност, е необходимо:
1.   Бременността Ви да е между 11-13 +6 или 15-20-та седмица.
2.   Предварително да сте получили необходимата писмена (тази листовка) и устна информация за възможностите и ограниченията на изследването.
Компетентна информация и генетична консултация можете да получите в Националната Генетичната лаборатория на 14-тия етаж на СБАЛАГ "Майчин дом" ЕАД  от 9:30 -15:00 ч всеки работен ден.
3.   Да Ви е определен срока на бременността В СЕДМИЦИ + ДНИ чрез ултразвук (видеозон) изследване, проведено същия ден или до 3 дни преди вземането на кръвната проба.
Точното измерване на седмицата в дни е от изключителна важност за коректността  на резултата. Качествено изследване можете да получите в  231 кабинет, втори етаж на поликлиниката на СБАЛАГ "Майчин дом" от 9:00 до 1:00 ч. всеки работен ден, тел. 9172 220.
4.   С Ваше писмено съгласие да Ви бъдат взети 2-3 ml венозна кръв  за изолиране на СЕРУМ за “биохимичен скрининг”.  Вземането на кръвната проба не е свързана с времето на хранене.
5.   СЕРУМЪТ и попълнената подписана ПОРЪЧКА да бъдат доставени до 15:00 часа в Националната генетична лаборатория на 14-ти етаж в СБАЛАГ "Майчин дом". Кръвна проба може да Ви се вземе в лабораторията. Широко се практикува изпращане на серум с куриерска поща до лабораторията при температура под 200С.
6.   Резултатите излизат  от 2 час до 2 работни дни, в зависимост от избора на метод за изследване. 
Резултатите могат да се проверят в интернет с личен код или по телефона. Резултатите се получават по пощата или директно в Националната генетична

# 209
Днес защо е така пусто?

Общи условия

Активация на акаунт