Митове и легенди за живота в чужбина

• 25 262
  • 301
  •   1
Отговори
# 75

Моят любим мит: Всички емигранти в дадена страна се познават и поддържат връзка непрекъснато: “Имам там в Щатите един съученик, Иван Петров се казва, сигурно го знаеш?”; “С на мойта съседка внучката нали се виждате, и тя е в Щатите вече, в Калифорния.” Иди обяснявай, че живееш в Охайо и шансът да засечеш “внучката” по улиците е минимален...

Mr. Green Mr. Green Mr. Green Класика!

А това е номер едно  Laughing Един колега на баща ми, настояваше да ми даде телефона на сина си, който е в Бостън, а  на това , че аз съм в Лос Анджелис, не му отдаде голямо значение  Mr. Green

Последна редакция: вт, 13 яну 2009, 02:23 от So^Amazing

# 76
Иначе по темата, вие сте споменали почти всичко.
-Най ме дразни това, че не дай си Боже, дойде някой "близък", и ти си едва ли не длъжен, да му намериш работа, квартира, да го поразходиш и т.н.
-Парите се изкарват много лесно  Whistling
-Няма никаква престъпност.
-По-хубава храна от българската няма. Едва ли не, тук ядем само боклуци.
-Че в Америка, всичко е "изкуствено". Даже на пилетата им слагат инжекции, и за един ден са станали кокошки  hahaha (това ми го казаха съвсем сериозно, не е шега)

сори за двата поста, нещо се обърках    bouquet

# 77
Това за храните е истина. Северна Америка е рай за модефицираните храни( забранени със закон в България и Европейски съюз).
Познай колко инспекции минава внос на месо в България( 4 и проба,която се пази 20 години), за сравнение месо в Канада( 0 инспекции).

# 78
[Момичета, защо съм останала с впечатлението че в Щатите има 12-седмичен гарантиран НЕПЛАТЕН отпуск по майчинство?

Да, FMLA (Family Medical and Leave Act, http://www.dol.gov/esa/whd/fmla/) гарантира 12 седмици неплатен отпуск за раждане или осиновяване. Обаче:

- само работодатели с 50 или повече работници са длъжни да спазват FMLA, за по-малките фирми е по желание;
- FMLA - в моя университет - те покрива само ако си с full-time regular назначение (не знам как се казва на български - редовно назначение на пълна ставка?). Аз като инструктор бях на пълна ставка, но се водех извънредно назначение (в моя университет "редовни" са само тези с многогодишните договори, от асистент-професор нагоре), така че - няма FMLA.

FMLA е федерална програма, т.е. важи навсякъде еднакво. Някои щати може да си имат свои си, по-добри програми, като описаната от Блажка, но те са рядкост.

В някои компании вместо 12 седмици по FMLA се дават 6 седмици платен родителски отпуск, плюс още до 6 седмици "за временна инвалидност" (платени или не, в зависимост от работодателя).

Извинявайте, това изобщо не е по темата, но понеже беше зададен въпросът...

# 79
Добре де ,не помагате ли и вие за сыздаването на такива митове?Когато човек чете небрежно-леко снисходителни,стил "Секса и града",постове за живота дето сте си го оправили в чужбина и критиките за ужасите в Былгария в былгарските теми в другите форуми,остава с впечатление  ,че всичко выв вашите страни е прекрасно.И после се появяват теми за митовете.Забавни,леко снисходителни.Аз,като чета темата "Кыде бихте емигрирали"одма се юрвам кым ТАЯ Канада.
По темата-митове и легенди почти не сым чувала-выпрос на осведоменост.Ами нямам познат,който да мисли ,че в бедна Сирия има  петролни кладенци, например.Аз си бях сыздала илюзии, че в Италия всички хора са достатычно интелигентни и се интересуват от културата на страната си.
За храните в Северна Америка Titina го е казала много добре.
А кое кисело мляко казвате ,че било хубаво?"Данон"и в Европа си го знаят що за стока е,сигурно щатското е качествено, щом казвате.
Хм,за сврыхдебелината зависи с какво сравняваш.Ако ти самият си си "леко"закрыглен  тукашните няма да ти се сторят такива,респективно и грозните и тыпите.
Сещам се за един мит-тукашен/вакувырски/ былгарин вырнал се от САЩ,се вызмущаваше от мита, че американките били хубави-една ,като тия выв филмите не видял.И това го казва човек вече обрыгнал на канадските  обеми.

# 80
На мен пък това за храните ми се стори най-големия мит. Не знам от къде пазарувате в България, но за мен храната тук е сто пъти по-вкусна и хубава. Вярно, не ям никакви месни продукти и може и от тук да идва разминаването във вкусовете.
За генномодифицираните храни ми е много смешно да слушам. Като се има предвид промените в климата, не се знае изобщо какво ще се яде по целия свят в близкото бъдеще. Генномодифицираните ще са ни най-малкия проблем. Сигурно знаете, че в някои части на света има криза за храни и от вече две години се говори за световна криза по отношение на изхранването.
И други митове има, но ще пиша утре, че вече е късно.

# 81
Генно модифицираните храни са създадени точно за да се задоволяват все по-нарастващите потребности изхранване на увеличаващото се население. Нямат никаква връзка с измененията на климата.

# 82
  • Там,където се събуждам щастлива.
На Запад няма изкуство (най-често го чувам за Америка).

# 83
  • в едно миланско село
Добре де ,не помагате ли и вие за сыздаването на такива митове?Когато човек чете небрежно-леко снисходителни,стил "Секса и града",постове за живота дето сте си го оправили в чужбина и критиките за ужасите в Былгария в былгарските теми в другите форуми,остава с впечатление  ,че всичко выв вашите страни е прекрасно.И после се появяват теми за митовете.Забавни,леко снисходителни.Аз,като чета темата "Кыде бихте емигрирали"одма се юрвам кым ТАЯ Канада.
По темата-митове и легенди почти не сым чувала-выпрос на осведоменост.Ами нямам познат,който да мисли ,че в бедна Сирия има  петролни кладенци, например.Аз си бях сыздала илюзии, че в Италия всички хора са достатычно интелигентни и се интересуват от културата на страната си.
За храните в Северна Америка Titina го е казала много добре.
А кое кисело мляко казвате ,че било хубаво?"Данон"и в Европа си го знаят що за стока е,сигурно щатското е качествено, щом казвате.
Хм,за сврыхдебелината зависи с какво сравняваш.Ако ти самият си си "леко"закрыглен  тукашните няма да ти се сторят такива,респективно и грозните и тыпите.
Сещам се за един мит-тукашен/вакувырски/ былгарин вырнал се от САЩ,се вызмущаваше от мита, че американките били хубави-една ,като тия выв филмите не видял.И това го казва човек вече обрыгнал на канадските  обеми.

къде ги то4но ? Shocked
то и аз като прегледам Красива мама и НаШият дом си създавам куп митове за българската действителност, добре 4е оЩе все някаква връзка имам там, ина4е току съм повярвала и съм реШила да се върна с все семейството  Mr. Green

по темата : аз първите години ('89 съм тръгнала) големи усилия трябваШе да положа, за да убедя роднини и приятели, 4е денят ми не минава в закуска, козмети4ка, културни мероприятия, Шопинг и ве4еря с дълга рокля в елегантен ресторант  Rolling Eyes

и хи4 не смятам, 4е съм "помогнала" на такива впе4атления, тъй като не съм представяла мъжа си за представител на стара благородни4еска фамилия, нито за роднина на Берлускони  Crossing Arms

# 84
Тока и водата не могат да спрат.
Бюрокрация няма.

# 85
eagle, генномодифицираните храни са Част от кризата по изхранването и една от приЧините за нея. Но това разбира се е съвсем друга тема. Друг е въпроса Чe и в БГ веЧе ги има.

Последна редакция: вт, 13 яну 2009, 12:41 от Vjara

# 86
 smile3501
 Голям смях, жалко че всичко е истина, естествено има разлики от страна до страна, но общо взето това е ситуацията.
Аз често чувам (от българи и норвежци) е, ти живееш там/тук толкова години, вече имаш норвежки паспорт и всичко е наред.  newsm78 Това че имаш право да кандидатстваш за поданство не означава, че автоматично го правиш. За мен няма разлика дали в чантата си нося български или норвежки паспорт. Поне до сега не съм забелязала никаква разлика. Е, имам нужда от виза, ако реша да ида до Англия, но тая виза я получавам за 1 седмица от посолството (по пощата).
(аз си купувам турско кисело мляко и сирене, чудесни са)

# 87
  • T"A
А знаете ли един друг мит, винаги ме е разсмивал, обикновено е насочен към европейците, не за всички чужденци:

- европейците са нечистоплътни - къпят се само в неделя, и, понеже пестят вода, не мият чиниите, а ги потапят в пълен с вода умивалник и след това само ги забърсват с кърпа Mr. Green

# 88
  • E-CLM & CH-VD
- европейците са нечистоплътни - къпят се само в неделя, и, понеже пестят вода, не мият чиниите, а ги потапят в пълен с вода умивалник и след това само ги забърсват с кърпа Mr. Green

Това май си беше вярно - за миенето на чиниите, в Англия Thinking ако не се лъжа, изскочи покрай разказите за странните кранчета в кухните и баните Laughing, както и че мъжете пълнят мивката с вода и така се бръснат newsm78

# 89
Свекърва ми и мъжът ми също мият така чинии - мивката с вода и препарат, бум вътре, изтъркват, избърсват и готово.

Странните кранчета май бяха в Белгия - Блонди разказваше са "само вряла и само студена" вода, ако не се лъжа Thinking.

Още един мит
- Чужбинските пощи не губят писма, колети и др. пратки. Всичко пристига бързо и в отлично състояние.

Общи условия

Активация на акаунт