Митове и легенди за живота в чужбина

• 25 297
  • 301
  •   1
Отговори
# 165
Това с плодовете и зеленЧуците явно е разлиЧно в разлиЧните страни. Пак да кажа, за мен хиЧ не е митиЧно Че за нищо не стават. Не знам колко вида домати има в Италия, ама явно тука внасят най-гадните щото нито италианските, нито испанските, а най-малко пък холандските имат вкус. Когато напуснах БГ 1 година не ядох домати защото не можех да се примиря да ям домат с вкус на гума. А праскови и кайсии и до ден днешен поЧти не купувам тук. На външен вид докарани, а инаЧе и те са с гумен вкус. Около 1 месец през лятото има някакви праскови и кайсии които са ядливи, но пак не бих ги нарекла особено вкусни.

# 166
Освен, че явно е различно, има и др. момент, за който съм си мислила - личната ти нагласа какво е ядлив плод/зеленчук.
Аз например намирам най-хубавите домати за салатата ми сред тези, к най-малко се купуват. Това лято преди да станат моите, бях в рая на доматите 'биволско сърце", защото бяха зрели, ароматни,  чудни и .....мн.  намалени! Бяха мисля към 70 цента. Явно ги намират меки и твърде зрели, докато за българския ( общо взето) вкус са  супер.
В момента продават абс. зелени домати биволско сърце, или леко пожълтяващи, к са към 4 евро май и гледам, че се купуват. Тук хората тачат повече зелени и твърди домати, които за мен са незрели. Редовно ми поднасят 'салата' от оранжево-зелени ( или жълти) домати, които едва се дъвчат:-)))  С прасковите е абсолютно същото. Лятото войни водя с мъжа ми какво е 'зряла праскова"..ако му дам една хубава зряла праскова той няма и да я погледне, ще я хвърли, като 'презряла".  Rolling Eyes  Така че, навиците също ни добавят до впечатлението че нещо е читаво/или не.

# 167
  • Там,където се събуждам щастлива.
Не знам колко вида домати има в Италия, ама явно тука внасят най-гадните щото нито италианските, нито испанските, а най-малко пък холандските имат вкус.

Как искаш холандските домати да са вкусни, когато тук няма достатъчно слънце? Наивно е дори да си го помислиш.
Аз купувам само от ЛИДЛ (един определн вид) и са страшно вкусни.
Най-вкусните домати са от градината на един наш познат. Купувах ужасни почти през цялото си прекарване миналото лято.

# 168
Не знам колко вида домати има в Италия, ама явно тука внасят най-гадните щото нито италианските, нито испанските, а най-малко пък холандските имат вкус.

Как искаш холандските домати да са вкусни, когато тук няма достатъчно слънце? Наивно е дори да си го помислиш.

Най-вкусните домати са от градината на един наш познат.
Добре де слънцето само в неговата градина ли пече  newsm78

# 169
  • Там,където се събуждам щастлива.

Най-вкусните домати са от градината на един наш познат.
Добре де слънцето само в неговата градина ли пече  newsm78

В България е този познат.

# 170
 Joy Joy Joy
Така съм съгласна , и в нашата градина там са много вкусни  Peace

# 171
Искам да развенчая един мит специално за Калгари. Мит е че могат да се отгледат домати тук. В началото много хора твърдяха че гледат, но след 2 годишни опити и оплакване, че са ми умрели доматите, същите тези хора потвърдиха, че никога не са успели да отгледат домат при този климат.

# 172
Искам да развенчая един мит специално за Калгари. Мит е че могат да се отгледат домати тук. В началото много хора твърдяха че гледат, но след 2 годишни опити и оплакване, че са ми умрели доматите, същите тези хора потвърдиха, че никога не са успели да отгледат домат при този климат.
Ха,а познай тогава какво се случва с доматите във Финландия/по специално Хелсинки/
Истината е,че не съм яла хубави домати тук,с изключение на тези които купувам от "ЛИДЛ",мисля,че и някой друг бе споменал за домати от там..

# 173

значи климата в Калгари е по-кофти от Монреалския и околности  Joy Joy
Не че съм седнала да садя домати - млада съм още  Simple Smile , обаче едно от любимите
ни занимания е да ходим на ферми от средата на юли до към края на октомври.
Доматите се ринат по полето със .... снегорин  Joy Joy Joy По едно време, една
ферма беше под носа ми в работата, отскачах за обяд да набера съответното количество
салатки за къщи и междувременно си хапвах от полето слънчеви домати /съвсем не оранжерийни/, чушки тип "български", т.е. дълги - червени, зелени, камби и много други сортове, бамя, бакла, патладжани, карфиол, броколи и каквото ти душа поиска. Като си береш
сам цената на килограм домати или чушки излиза към 3 долара, а подхапването е включено  Sunglasses
Титина, ако наминеш насам обади се да ти кажа къде са фермите за зеленчуци. Ние всъщност започваме в края на юни с ягодовите насаждения и приключваме края на октомври с ябълките ... ако не броим февруарската разходка до "захарнит" къщички  bowuu

# 174
greendream Преди седмица се върнах от Монтреал, толкова сняг не съм виждала тук. Всъщност 2 пъти съм била в Монтреал и все зимата. Мисля че и е по-студено. А относно доматите във Форт Макмъри стават, тук не. Имаме много късо лято. За това аз съм се ориентирала към по-топла страна:)

# 175
Тук внасят домати от Канада. Преди си купувах канадски домати - някакви хидрорастящи. Не бяха лоши. Доста по-вкусни от онези пластмасовите.

# 176
  • в едно миланско село

Хе хе,и аз си отгледах и домати и краставици на едната тераса миналата година,само заради кефа детето ми да може да ходи да си бере от корените, когато иска. Wink
Сега майтапа на страна. За Северна Италия да кажа. Допреди няколко години и аз мрънках непрекъснато,4е доматите тук не струват пукната пара,4е нямат вкус на ниЩо,4е краставиците гор4ат като хинин и са пълни със семки и ,4е нямат ниЩо обЩо със сладките и со4ни бабини градински зелен4уци. Rolling Eyes После оба4е се оказа,4е от вси4ките сортове домати,които се предлагат тук на пазара само някои са добри за салата. Другите сортове ги използват за правене на доматен сос,за готвене и други такива. Аз намерих в близкия супермаркет и си купувам редовно супер вкусни доматки,които мириШат и имат вкус. Уцелих и сорт краставици,които са дълги,негор4иви и без семки като наШите български и за сега съм ОК.
Освен това искам да кажа,4е е много важно да се купуват съответните плодове и зелен4уци през съответния сезон,ина4е и в България и в другите страни вкусът им го няма никакъв,заЩото са от оранжерия. Wink

кажи в кой супермаркет, заЩото аз с краставиците нямам проблеми, но домати ям само 4илиеджа (извинявам се , нямам понятие на български как се казват). вси4ки други са ми или меки, или твърди  Mr. Green(нЕма угодия) и определено, безвкусни  Confused

сори за спама  Embarassed

# 177
  Такааа,... разнищихме  доматите.
А я да видим какво е положението с чушките по вашите земи??? 
(и без това темата отиде в пета глуха)
 Joy Joy Joy

P.S. Feiam, чери-доматки им казват май в Бг.  Peace

# 178
  • Italia
  Такааа,... разнищихме  доматите.
А я да видим какво е положението с чушките по вашите земи??? 
(и без това темата отиде в пета глуха)
 Joy Joy Joy

P.S. Feiam, чери-доматки им казват май в Бг.  Peace

Феиам,Алба ти е написала ве4е как им викат на доматките в Бг. А за протокола аз моите ги купувам от Есселунга. Peace
Тоже се извинявам за спама. Rolling Eyes

# 179

кажи в кой супермаркет, заЩото аз с краставиците нямам проблеми, но домати ям само 4илиеджа (извинявам се , нямам понятие на български как се казват). вси4ки други са ми или меки, или твърди  Mr. Green(нЕма угодия) и определено, безвкусни  Confused

сори за спама  Embarassed

аз пък знам един много добър магазин близо до вас със зелен4уци директно от Сицилия  Party

Общи условия

Активация на акаунт