Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 027
  • 898
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Здравейте!
Искам да попитам за снаха ми.Бременна е,като терминът й е за началото на месец май.Има 12 месеца осигурителен стаж,но в момента работи на срочен трудов договор по чл.68,ал.1,т.1 от КТ.Срокът на договора е една година /т.е. началото е 18.09.2008г/  и изтича на 18.09.09г и тогава детето живот и здраве ще бъде на около 4 месеца.Какво майчинство ще получава и в какъв срок?Ще се прекрати ли майчинството й в момента на изтичане на срочният трудов договор?
Благодаря ви предварително!  bouquet
При срочните договори няма закрила от уволнение т.е работодателят може да прекрати договора, с изтичането на срока. След като до изтичане срока на договора тя вече ще е в отпуск за бременност и раждане, ако и прекратят договора ще продължи да получава обезщетение до края на този отпуск т.е 410 дни.

# 316
Благодаря Ви от сърце!  bouquet

# 317
Здравей, Ани,
и аз да се закача на клона!
Моето дете е родено юни 2008г. Септември ми предстои изпит за докторантура, която трябва да запиша от декември 2009г., но тогава няма да ми е изтекло майчинството. Въпросът ми е ако държа изпита за докторантура, мога ли да отложа записването на докторантурата, за да си продължа майчинството до 2те години на детето ми? И докторантките какво майчинство вземат? Доколкото знам, докторантурата е стипендия и няма осигуровки от работодател.

И още нещо – моето майчинство от 315 дни изтича на 5.03. Какъв е срокът за подаване на документите за удължаването до 410 дни? Тъй като счетоводителката ми твърди, че трябва да пусне документите ми чак, след като ми внесе осигуровките за март, което ще стане към 15 април. Няма ли да е късно тогава? Има ли срок?

Тъй като видях, че Приложение 2 се подава от работодателя в НОИ до 2 дни след изплащане на заплатите.

Много се извинявам, ако с нещо се повтарям!

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 14:58 от Meg_H

# 318
Здравей Ани ,изчетох много във форума но не намерих отговара ,който ми трябва или бременният ми мозък не може да го асимилира Embarassed
В момента съм на безсрочен договор ,имам 12 м трудов стаж,терминът ми е 24.09,предстои ми от другият месец да се осигурявам на 800 лв.можеш ли да ми кажеш колко осигоровки трябва да си плащам + здравните от работодателя,до сега ме осигуряваха на 370 лв,и какво майчинство ще получавам,
много благодаря

# 319
  • София
Здравей, Ани,
и аз да се закача на клона!
Моето дете е родено юни 2008г. Септември ми предстои изпит за докторантура, която трябва да запиша от декември 2009г., но тогава няма да ми е изтекло майчинството. Въпросът ми е ако държа изпита за докторантура, мога ли да отложа записването на докторантурата, за да си продължа майчинството до 2те години на детето ми? И докторантките какво майчинство вземат? Доколкото знам, докторантурата е стипендия и няма осигуровки от работодател.

И още нещо – моето майчинство от 315 дни изтича на 5.03. Какъв е срокът за подаване на документите за удължаването до 410 дни? Тъй като счетоводителката ми твърди, че трябва да пусне документите ми чак, след като ми внесе осигуровките за март, което ще стане към 15 април. Няма ли да е късно тогава? Има ли срок?

Тъй като видях, че Приложение 2 се подава от работодателя в НОИ до 2 дни след изплащане на заплатите.

Много се извинявам, ако с нещо се повтарям!

Докторанти получават стипендия и са осигурени само здравно, така че ако не работят на друго място няма как да взимат майчинство. За записването незнам, виж в Наредбата за държавните изисквания за приемане и обучение на докторатите http://phd-center.bvu-bg.eu/index.php?Cmd=nar, пише че всяка научна организация има правилници където се определени условията и реда за записване, прекъсване и др.

Документите трябва да ги занесе в НОИ  след подаването на Декларация 1 в НАП и до 2 дни след деня на изплащане на заплатите и внасяне на осигуровките.

# 320
  • София
Здравей Ани ,изчетох много във форума но не намерих отговара ,който ми трябва или бременният ми мозък не може да го асимилира Embarassed
В момента съм на безсрочен договор ,имам 12 м трудов стаж,терминът ми е 24.09,предстои ми от другият месец да се осигурявам на 800 лв.можеш ли да ми кажеш колко осигоровки трябва да си плащам + здравните от работодателя,до сега ме осигуряваха на 370 лв,и какво майчинство ще получавам,
много благодаря

Осигуровките върху 800 лв. са  -общо осигурителните вноски от работодателя са 144 лв., осигурителни вноски от работника са 104 лв., данък 69.60 лв.
Щом термина ти е 24.09 трябва да излезеш в болничен 45 дни преди термин на 11 август и базата ще ти бъде август 2008 - юли 2009 г. Ще имаш 7 месеца с осиг. доход 370 лв. и 5 месеца с осигурителен доход 800 лв. работни дни за този период 252
7х370 = 2590
5х800 = 4000    Общо осиг. доход 6590
6590/252 = 26,15 - среднодневно брутно тр. възнаграждение - обезщетението 90%х26,15 = 23,54

Нетно възнаграждение за същия период
7х289,71 = 2027,97
5х626,40 = 3132
Общо нетно възнаграждение - 5159,97
5159,97/252 = 20,48 - среднодневно нетно възнаграждение

90% от среднодн. брутно се сравнява със среднодн. нето и се изплаща по - малкото от двете. В твоя случай 20,48
Тези сметки са за идеалния вариант т.е. когато през 12 месечната база не са ползвани болнични.

# 321
много благодаря!

# 322
Здравейте! Моят въпрос може би ще се дублира, но нямам възможност да изчета всичко и затова ще питам. Ще бъда много благодарна, ако получа отговор. Hug
Бременна съм в пети месец, терминът ми е 24.06. Не работя вече шести месец и сигурно няма да мога да започна работа. Студентка съм. задочно обучение. Искам да попитам къде да подам документи за еднократна помощ при бременност и майчинство? Защото едни ми казват в Социални грижи, а други в РУСО. И кога да го направя? Не съм регистрирана в Бюрото по труда и искам да попитам дали имам право на някакви други помощи за безработица например.

# 323
  • София
Здравейте! Моят въпрос може би ще се дублира, но нямам възможност да изчета всичко и затова ще питам. Ще бъда много благодарна, ако получа отговор. Hug
Бременна съм в пети месец, терминът ми е 24.06. Не работя вече шести месец и сигурно няма да мога да започна работа. Студентка съм. задочно обучение. Искам да попитам къде да подам документи за еднократна помощ при бременност и майчинство? Защото едни ми казват в Социални грижи, а други в РУСО. И кога да го направя? Не съм регистрирана в Бюрото по труда и искам да попитам дали имам право на някакви други помощи за безработица например.

След като не работиш документи за еднократна помощ за бременност, месечна помощ за гледане на дете до 1 година, еднократна помощ за раждане и детски добавки се подават в Дирекция" Социално подпомагане"/социални грижи/ по постоянен адрес. Тук в първия пост има необходимите документи и при какви условия се получават. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362470.270
Молба за еднократна помощ за бременност се подава  рамките на 45-те дни преди раждане на детето, молба за месечна помощ за гледане на дете до 1 год. и за детски се подава най рано в месеца следващ месеца на раждане на детето.

На какво основание ти е прекратен договора?

# 324
Благодаря за бързият отговор!
Трудовият ми договор е прекратен по чл.326, ал.1 от КТ . Това става на 22.08.08 г. Защото на 31.08.08 г. ми започнаха очните и работодателят ми не желаеше да работи със студенти.

# 325
  • София
Благодаря за бързият отговор!
Трудовият ми договор е прекратен по чл.326, ал.1 от КТ . Това става на 22.08.08 г. Защото на 31.08.08 г. ми започнаха очните и работодателят ми не желаеше да работи със студенти.
При прекратяване на ТД на основание чл. 326 от КТ обезщетението за безработица е в минималния размер за срок 4 месеца.
Заявление за обезщетение за безработица се подава в три месечен срок от прекратяване на договора, а ако се подаде след този срок се изплаща за срока, за който се полага, намален със закъснението, което означава че ти доста си закъсняла.

# 326
Това означава, че нямам право на никаква помощ за безработица. А нещо за това, че съм студентка и безработна или няма такава помощ? Thinking

# 327
  • В полите на Пирин планина
Това означава, че нямам право на никаква помощ за безработица. А нещо за това, че съм студентка и безработна или няма такава помощ? Thinking

Не.

# 328
Здравейте на всички настоящи и бъдещи майки.Искам да ви попитам,аз като имам трудов стаж 1год.и 1 месец,но тои е през 2007 год. и още 4 месеца от миналата година,ще имам ли право да взимам майчинство.

# 329
  • В полите на Пирин планина
Здравейте на всички настоящи и бъдещи майки.Искам да ви попитам,аз като имам трудов стаж 1год.и 1 месец,но тои е през 2007 год. и още 4 месеца от миналата година,ще имам ли право да взимам майчинство.

Ако към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин си на работа, т.е. си осигурено лице - да ще имаш право. В противен случай - ако си безработна - ще имаш право само на помощи по ЗСПД.

Общи условия

Активация на акаунт