Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 023
  • 898
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Благодаря за бързият отговор!
Трудовият ми договор е прекратен по чл.326, ал.1 от КТ . Това става на 22.08.08 г. Защото на 31.08.08 г. ми започнаха очните и работодателят ми не желаеше да работи със студенти.
При прекратяване на ТД на основание чл. 326 от КТ обезщетението за безработица е в минималния размер за срок 4 месеца.
Заявление за обезщетение за безработица се подава в три месечен срок от прекратяване на договора, а ако се подаде след този срок се изплаща за срока, за който се полага, намален със закъснението, което означава че ти доста си закъсняла.
Ще се корегирам, за което се извинявам
При подаване на заявление след този 3 месечния срок и ако липсват уважителни причини за закъснението - изплащането започва от датата на подаване на заявлението, за оставащия период, който при теб е 4 месеца. 3-месечният срок за подаване на заявлението е изтекъл на 22.11.2008 г. и от тази дата започва да тече закъснението.
Ако подадеш заявление за изплащане на обезщетение за безработица на 20.02.2009 г., ще имаш право на ПОБ в минимален размер за периода 20.02.2009 г. - 21.03.2009 г.

# 331
Здравей отново Ани,
благодаря за отговора,но сега искам да ми помогнеш пак, шефът ми се съгласи да се осигорявам на 800 лв,като той ще ме осигурява както досега на 370, а аз ще си плащам осигоровките на 430 лв., искам пак да знам колко ще плащам,счетито във фирмата ми каза приблизително 250 лв., но аз нещо не повярвах,и ми изчисли че ще взимам около 450 лв майчинство, така ли е?
термина ми е 23.09, и излизам на 09.08 в 45 отпуска по бременност,поне така са ми написали днес в медицинското удостоверение за пред шефа ми ,за да му покажа че съм бременна и да си ползвам закрилата за бременни.
благодаря ти много за помощта

# 332
  • София
Здравей отново Ани,
благодаря за отговора,но сега искам да ми помогнеш пак, шефът ми се съгласи да се осигорявам на 800 лв,като той ще ме осигурява както досега на 370, а аз ще си плащам осигоровките на 430 лв., искам пак да знам колко ще плащам,счетито във фирмата ми каза приблизително 250 лв., но аз нещо не повярвах,и ми изчисли че ще взимам около 450 лв майчинство, така ли е?
термина ми е 23.09, и излизам на 09.08 в 45 отпуска по бременност,поне така са ми написали днес в медицинското удостоверение за пред шефа ми ,за да му покажа че съм бременна и да си ползвам закрилата за бременни.
благодаря ти много за помощта
Това което дължиш за 430 лв. е осигуровки за работодател, лични осигуровки и данъка и е  170.71, като към тях трябва да се прибят и личните удръжки на 370 лв, които са 80.29 лв. Или общо което дължиш на работодателя е 251 лв. Това е калкулатор за работната заплата, можеш и ти да си ги сметнеш http://www.kik-info.com/calculators/payroll.php.
Да, щом термина ти е 23.09 ще излезеш в болничен на 09.08, база август 08 - юли 09. По долу съм изчислила обезщетението, като пак казвам че това е в идеалния вариант - когато през 12 месеца база нямаш ползвани болнични или неплатени отпуски. Изчислила съм, че ще бъде 20,48 на ден. То се умножава по работните дни в съответния месец, примерно при 21 раб. дни ще бъде  430,08, при 22 - 450, 56 и т.н. Може да провериш за всеки случай сметките, който съм направила по долу..

# 333
Ани ,защо трябва да плащам и личните удръжки на 370 лв.,досега не съм ги плащала,аз работя още,не се осигурявам някъде фиктивно

# 334
  • София
Ани ,защо трябва да плащам и личните удръжки на 370 лв.,досега не съм ги плащала,аз работя още,не се осигурявам някъде фиктивно
Как не си ги плащала? Брутната ти заплата е 370 лв и си получавала 370 лв. ли?  newsm78
Върху всяка брутна заплата има удръжки за осигурителни вноски и данък, които се приспадат от нея и се получава нетното възнаграждение, което трябва да се изплати на лицето.

# 335
не не съм взимала 370 лв.,те ми ги спират,но ще продължават да си ги спират от заплатата,аз ще плащам онова в/у 430 лв.незнам направо се обърках,мозъкът ми блокира
благодаря ти

# 336
  • София
не не съм взимала 370 лв.,те ми ги спират,но ще продължават да си ги спират от заплатата,аз ще плащам онова в/у 430 лв.незнам направо се обърках,мозъкът ми блокира
благодаря ти
За тези 370 лв. ще продължат да ти удържа сумите от заплатата. За останалите осигуровки върху 430 лв. който са 170,71 лв. ще си ги внасяш както се разберете.
Просто общата сума е 251 лв., както ти е казала и счетоводителката.

# 337
Благодаря за отговорите и още един последен въпрос,относно болничните,не трябва да съм ползвала никакъв болничен или не трябва да съм ползвала болничен заради бременността,защото от базата която си ми писала имам болнични за гледане на малко дете и въобще колко ще е промяната при ползването на болничен

# 338
Здравейте майчета Hug
Направо вече не знам какво да кажа:cry: знам че има и по-злеле от мен, но още не съм получила майчинството си за януари е на фотосинтеза ли да караме, вярно е че не караме само с тях но и те трябват да му се не види.....Обаждах се НОИ тук в Свищов, казаха ми че всичко е наред от работа всички документи са изпратени и т. н. да си чакам превода най-вероятно вторник, това беше преди 2 седмици. Миналата седмица пак им звънях и пак попитах какво става? отговорът беше че те не са виновни, добре, от В. Търново не са обработили документите ми и най-вероятно парите ще ми бъдат преведени във ВТОРНИК. Вторник мина звъннах пак този път във В. Търново от там ми казаха че на определени майки майчинството им било спряно заради някакви не подадени документи....при мен обаче всичко било нареди нямало причина да не си получа майчинството, да го очаквам следващия вторник, който беше вчера и аз пак нямам майчинство. Какво и да е много се задълбочих, въпросът ми е има ли някой в същата ситуация и как евентуално мога да ги проверя състоянието на сметката в Интернет или  Wink знам ли някакъв телефон да говоря с някой да попитам какво става. Благодаря ви предварително  bouquet

# 339

Местожителство:
София

Re: Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част
« #306 Понеделник, 16 Февруари 2009, 14:03 »   

--------------------------------------------------------------------------------

Цитат на: bettyg в Понеделник, 16 Февруари 2009, 12:01
Zdraveite momi4eta! Az v momenta gledam tretoto si detence-momche,koeto e na godina i edin mesec,a do 12 August 6te ni se rodi o6te edno bebe.Imame dve golemi kaki,koito mnogo mi pomagat,te sa na 14 i na 12. Imam vajno pitane kum tezi,koito sa zapoznati . Ima li smisul da si prekusvam maichinstvoto ot m.yuni(chak togava shefkata e suglasna da me vurne za malko),ako ot na4aloto na yuli trqbva da izlqza 45 dni predi rajdane??? I kak 6te mi se formira novoto mai4instvo pri polojenie,4e sum poly4avala okolo 290 lv. 315 dni ,a sled tova ot septemvri-220 i za qnyari 240 ? Zvunq na edni telefoni v NOI,no ne mi otgovarqt. Imam li nqkakvi polaga6ti mi se pomo6ti kato mnogodetna maika ?

След като детето ти е на година и един месеца, двете майчинства ще ти се застъпят т.е ще излезеш в отпуск за бременност и раждане докато си в отпуск за отглеждане на предходното дете. В този случай обезщетението за четвъртото ти дете може да е в размера, определен за предходното дете, ако това е по-благоприятно за теб т.е да получаваш отново обезщетение за бременност и раждане около 290 лв.
Това обаче няма да се приложи, ако се върнеш на работа юни , тъй като отпуск за отглеждане на дете до 2 години ще се прекрати и няма да се ползва. Тогава базата ще ти бъде юли 2008 - юни 2009 г. и в базата за месеците, в които си била в отпуск за бременност и раждане – се взима доходът от който е изчислено обезщетението за бременност и раждане, а за месеците, в които си е била в отпуск за отглеждане на малко дете се взима МРЗ, което означава че ще имаш в базата 3 месеца с осиг. доход доходът, от който ти е изчислено обезщетението за бременност и раждане, 8 месеца на МРЗ и 1 месец - юни на осигурителния ти доход.
За да се види кое ще е по изгодно трябва да се сметне какво ще бъде обезщетението във втория случай, тук във първия пост е обяснено как се смята http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371532.270. В сайта на НОИ, ако имаш ПИК можеш да видиш колко е доходът, от който ти е изчислено обезщетението за бременност и раждане.

Any,mnogo ti blagodarq za otgovora,no mi se stryva 4e durjavata si pravi podigravka s tezi,koito sme v durjavniq sektor i ne mojem da se osigyrqvame na kolkoto si iskame pari-az sum nachalna ychitelka i sum na starata si zaplata ot m.septemvri,2007.-Mnogo e gadno!!!!!

# 340
  • В полите на Пирин планина
Благодаря за отговорите и още един последен въпрос,относно болничните,не трябва да съм ползвала никакъв болничен или не трябва да съм ползвала болничен заради бременността,защото от базата която си ми писала имам болнични за гледане на малко дете и въобще колко ще е промяната при ползването на болничен

Ако говориш за това доколоко ще ти повлияе ползването на болничен върху бъдещото обезщетение, то в общия случай, ако нямаш голяма разлика в осигурителните доходи не би трябвало да има влияние в намаление на бъдещото обезщетение за бременност и раждане.

# 341
Здравейте майчета Hug
Направо вече не знам какво да кажа:cry: знам че има и по-злеле от мен, но още не съм получила майчинството си за януари е на фотосинтеза ли да караме, вярно е че не караме само с тях но и те трябват да му се не види.....Обаждах се НОИ тук в Свищов, казаха ми че всичко е наред от работа всички документи са изпратени и т. н. да си чакам превода най-вероятно вторник, това беше преди 2 седмици. Миналата седмица пак им звънях и пак попитах какво става? отговорът беше че те не са виновни, добре, от В. Търново не са обработили документите ми и най-вероятно парите ще ми бъдат преведени във ВТОРНИК. Вторник мина звъннах пак този път във В. Търново от там ми казаха че на определени майки майчинството им било спряно заради някакви не подадени документи....при мен обаче всичко било нареди нямало причина да не си получа майчинството, да го очаквам следващия вторник, който беше вчера и аз пак нямам майчинство. Какво и да е много се задълбочих, въпросът ми е има ли някой в същата ситуация и как евентуално мога да ги проверя състоянието на сметката в Интернет или  Wink знам ли някакъв телефон да говоря с някой да попитам какво става. Благодаря ви предварително  bouquet

Първо ни кажи за какво точно обезщетение става дума - за бременност и раждане до 410 дни или за гледане на дете до 2 годишна възраст?

# 342
Lady Incandescent   Hug за гледане да детето до 2 годишна възраст

# 343
Здравейте Simple Smile Моля,да ме извините ако не е тук мястото за въпроса ми,но не знаех къде да попитам  Blush
В момента съм в отпуск по майчинство,но ми се обадиха от Човешки ресурси,че във фирмата,в която работя има приета нова структура и отдела,който ръководя минава към друга дирекция,та трябва да отида да подпиша допълнително споразумение по новата структура.Необходимо ли е/и изобщо имам ли право/ да подписвам такова допълнително споразумение, след като съм в отпуск по майчинство?

# 344
Lady Incandescent   Hug за гледане да детето до 2 годишна възраст

За да се получи обезщетението за съответния месец, освен декларацията, която се подава от работодателя еднократно е необходимо да се подава информация за Персоналния регистър - обр. 1, което става ежемесечно след изплащането ан заплатите. Ако тази информация я няма НОИ няма да ти преведат обезщетението. Затова най-добре се информирай при работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт