Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 014
  • 898
  •   1
Отговори
# 345
  • В полите на Пирин планина
Здравейте Simple Smile Моля,да ме извините ако не е тук мястото за въпроса ми,но не знаех къде да попитам  Blush
В момента съм в отпуск по майчинство,но ми се обадиха от Човешки ресурси,че във фирмата,в която работя има приета нова структура и отдела,който ръководя минава към друга дирекция,та трябва да отида да подпиша допълнително споразумение по новата структура.Необходимо ли е/и изобщо имам ли право/ да подписвам такова допълнително споразумение, след като съм в отпуск по майчинство?

Дори и да подпишеш допълнително споразумение, което не ми изглежда нужно по време на отпуск, е необходимо да отработиш поне един работен ден, за да влезе въпросното споразумение в сила.

# 346
Здравейте. Аз искам да попитам ,ако нямам необходимият стаж от 12 месеца,задължително ли е да излизам в болничен 45 дни преди раждането и плаща ли ми работодателят здравни и социални осигуровки за тези 45 дена.По точно считат ли се за стаж? Благодаря.

# 347
  • София
Здравейте. Аз искам да попитам ,ако нямам необходимият стаж от 12 месеца,задължително ли е да излизам в болничен 45 дни преди раждането и плаща ли ми работодателят здравни и социални осигуровки за тези 45 дена.По точно считат ли се за стаж? Благодаря.
Можеш да не ползваш болничния за 45 дни преди термин, а да работиш през това време.
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

В този случай, ако работиш в базата ще ти влезе осигурителния доход, на които се осигуряваш. След това обаче тези дни от болничния, който не си ползвала, няма да се прехвърлят за ползване след раждането.

Можеш и да излезеш в болничен, като болничния се счита за осигурителен стаж, но докато не направиш 12 месеца осигурителен стаж няма да ти се плаща обезщетение от НОИ. После в базата за изчисление на обезщетението ще влезе МРЗ. За времето на болнични има само здравна осигуровка за сметка на работодателя в размер на 12,48 лв.
Ако излезеш в болничен, докато не натрупаш необходимия 12 месечен стаж, можеш да получиш еднократна помощ за бременност, ако доходът на член от семейство за 12 месеца назад е по малък или равен на 350 лв. Молба се подава в Дирекция "Социално подпомагане"

# 348
Благодаря много за отговора.

# 349
Здравейте,имам един много важен въпрос:
От 05.11.08гл до 18.12.08г. имам стаж.Но от 18.12 до края на февруари никъде не ми е вървял стажа!От месец март вече ще започвам да си внасям осигуровките,защото изтървах срока.Термина ми е 16.07 и до тогава ще си внасъм всичко.
Искам да знам кога ще започна да взимам майчинство,след като родя?Защото ми казаха,че като не ми пълен стажа,след като родя-5месеца няма да взимам,а само 1година и половина.Така ли е?Предварително Ви благодаря за отговора

# 350
  • София
Здравейте,имам един много важен въпрос:
От 05.11.08гл до 18.12.08г. имам стаж.Но от 18.12 до края на февруари никъде не ми е вървял стажа!От месец март вече ще започвам да си внасям осигуровките,защото изтървах срока.Термина ми е 16.07 и до тогава ще си внасъм всичко.
Искам да знам кога ще започна да взимам майчинство,след като родя?Защото ми казаха,че като не ми пълен стажа,след като родя-5месеца няма да взимам,а само 1година и половина.Така ли е?Предварително Ви благодаря за отговора

Така е да. Ако това ти е целия осигурителен стаж до момента /за миналата година 1 м 14 дни и за тази от март до 1 юни, когато трябва да излезеш в болничен 45 дни преди термин 3 месеца/общо 4 месеца и 14 дни, ще започнеш да получаваш обезщетение от НОИ когато направиш 12 месеца осигурителен стаж т.е трябват ти още 7 месеца и 16 дни. Като след това за тези месеци в базата ще влезе МРЗ. Можеш да работиш и месец юни и юли, така ще ти трябват още 6м. осиг. стаж, но тези дни няма да се прехвърлят за ползване след като родиш.
Докато натрупаш този стаж можеш да получаваш от Дирекция "Социално подпомагане" еднократна помощ за раждане и месечна помощ за гледане на дете до 1 год., при условие че доходът на член от семейство е по - малък или равен на 350 лв. За тях можеш да видиш тук  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362470.285

# 351
Здравейте!Миналата седмица чух по радиото да приемат закон,който гласи,че майка студентка-редовно обучение,имаща дете до 1год й се полага помощ в размер на 2000 лв.Тъй като аз съм студентка и имам дете на 4,5 мес имам питане,ако някой има информация за това,кога този закон,ще влезе в сила и към коя институция да се обърна,моля пишете.

# 352
Здравейте!
Аз съм бременна в третия месец,термина ми е на 18.09.09,работя в фирма на трудов договор на 4 часа,осигуряват ме на 143лева,работя там 1 година и 7 месеца,искам да ви попитам,ако сега почна да се осигурявам на 8 часа това ще промени ли обезщетението,което ще получавам след раждането?И друго има ли вариант да ползвам болнични и да продължавам да се водя на работа,дали след като родя ще има промяна в обезщетението което ще получавам?
Благодаря ви предварително! Simple Smile

# 353
Здравейте Simple Smile Моля,да ме извините ако не е тук мястото за въпроса ми,но не знаех къде да попитам  Blush
В момента съм в отпуск по майчинство,но ми се обадиха от Човешки ресурси,че във фирмата,в която работя има приета нова структура и отдела,който ръководя минава към друга дирекция,та трябва да отида да подпиша допълнително споразумение по новата структура.Необходимо ли е/и изобщо имам ли право/ да подписвам такова допълнително споразумение, след като съм в отпуск по майчинство?

Дори и да подпишеш допълнително споразумение, което не ми изглежда нужно по време на отпуск, е необходимо да отработиш поне един работен ден, за да влезе въпросното споразумение в сила.
Аз мисля, че завси от работодателя дали ще отработваш един ден или не. Тъкмо бях излязла в майчинство, когато и в нашата фирма имаше реорганизации и аз също трябваше да подпиша допълнително споразумение, но не са ме карали да отработвам.

# 354

Аз мисля, че завси от работодателя дали ще отработваш един ден или не. Тъкмо бях излязла в майчинство, когато и в нашата фирма имаше реорганизации и аз също трябваше да подпиша допълнително споразумение, но не са ме карали да отработвам.

Не съм казала, че трябва да отработва, а че когато отработи поне е един ден допълнителното споразумение влиза в сила. Иначе дори и да го е подписала то не е влязло в сила, щом все още е в отпуск. В случая нищо не зависи от работодателя  Stop

# 355
Здравейте!Миналата седмица чух по радиото да приемат закон,който гласи,че майка студентка-редовно обучение,имаща дете до 1год й се полага помощ в размер на 2000 лв.Тъй като аз съм студентка и имам дете на 4,5 мес имам питане,ако някой има информация за това,кога този закон,ще влезе в сила и към коя институция да се обърна,моля пишете.

Полага се месечна помощ в размер на 240.00 лева от 01.01.2009 г. Отпуска се от Дирекция социално подпомагане.

# 356
Здравейте!
Аз съм бременна в третия месец,термина ми е на 18.09.09,работя в фирма на трудов договор на 4 часа,осигуряват ме на 143лева,работя там 1 година и 7 месеца,искам да ви попитам,ако сега почна да се осигурявам на 8 часа това ще промени ли обезщетението,което ще получавам след раждането?И друго има ли вариант да ползвам болнични и да продължавам да се водя на работа,дали след като родя ще има промяна в обезщетението което ще получавам?
Благодаря ви предварително! Simple Smile

Ако трудовият ти договор се промени на пълно работно и осигурителният ти доход ще се увеличи двойно  / поне /. Но ако е двойно на тези 143 лева, то едва ли ще вземаш повече от минималното обезщетение / или най-много няколко лева над него /. Трява да се сметне точно, за да се види дали ще го надвишава и с колко. Няма проблем да излезеш в болничен. Времето в болничен няма да намали ъдещи обезщетения, които ще получаваш.

# 357
Цитат на: Lady Incandescent link=topic=362466.msg10237671#msg10237671 Не съм казала, че трябва да отработва, а че [b
когато отработи поне е един ден[/b] допълнителното споразумение влиза в сила. Иначе дори и да го е подписала то не е влязло в сила, щом все още е в отпуск. В случая нищо не зависи от работодателя  Stop
И аз тогава много се притеснявах с подписването на това споразумение. На, това ако беше ми го разяснил някой тогава, щях да съм по-спокойна  Hug

# 358
Искам да попитам дали след раждането на детето майчинството може да се прехвьрли на бащата и дали той ще получава до навьршване на 1 год на детето 90 % от заплатата си ? ( много  обьркано го написах ,дано да ме разберете)

# 359
  • София
Извинявам се ,че ще ползвам чуждата тема ,но искам да попитам дали майчинството може да се прехвьрли на бащата  и дали ще му се изплаща така както на майката ,.т.е. една година 90  процента от заплатата ?
Със съгласието на майката след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни.
За времето, през което бащата ползва този отпуск, отпускът за бременност и раждане на майката се прекъсва.
Отпускът се ползва от бащата въз основа на писмено заявление, към което се прилагат акт за раждане на детето и декларация съгласно приложение № 8 от Наредбата за работното време почивките и отпуските.
Майката има право по всяко време да оттегли даденото от нея съгласие по за ползване на този отпуск от бащата с писмено заявление до предприятието, в което работи, и до предприятието, в което работи бащата, и да продължи да ползва лично отпуска за бременност и раждане.
Бащата също може да прекрати ползването на отпуска с писмено заявление до предприятието, в което работи.
Отпускът се прекратява, когато:
1.   бащата е лишен от родителски права или неговите родителски права са ограничени по установен ред;
2.   детето бъде дадено за осиновяване;
3.   детето бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка;
4.   детето бъде настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
5.   майката продължи лично да ползва отпуска по чл. 163, ал.1 от КТ;
6.   детето почине;
7.   осиновяването бъде прекратено от съда;
8.   трудовото правоотношение на майката (бъде прекратено.
Ползването на този отпуск от бащата не се прекратява, когато майката ползва друг вид отпуск
По време на тозиотпуск на бащата се изплаща парично обезщетение по КСО, ако:
1.  е осигурен за риска Общо заболяване и майчинство в момента на започване на отпуска.
2.      има 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.
Обезщетението ще се изчисли на база осигурителния доход от 12-те месеца, предхождащи месеца на началото на ползване на отпуска. Ако има период без осигуряване в 12-месечната база за изчисляване на обезщетението, за дните от този период ще се вземе като среднодневен осигурителен доход и като среднодневно нетно възнаграждение размерът на среднодневната минимална работна заплата за страната през този период. Ако бащата няма 12 месечен отигурителен стаж, обезщетение ще започне да му е изплаща при придобиване на необходимия стаж.
Документи, който трябва да се представят в НОИ от работодателя за получаване на обезщетение при раждане на дете след навършване на 6-месечна възраст на  детето за остатъка до 410 календарни дни
-   Молба-декларация, попълнена от бащата(образец, приложение №14 към ИИПОПДОО)
-   Заповед за разрешаване на отпуск (заверено копие от работодателя)
-   Удостоверение за раждане (заверено копие от работодателя)
-   Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 от наредбата/ако за първи път бащата получава обезщетение от НОИ/

След това може да се прехъврли и отпускът за отглеждане на дете до 2 години.

Общи условия

Активация на акаунт