Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 999
  • 898
  •   1
Отговори
# 390
  • В полите на Пирин планина
Здравейте  bouquet
Да попитам и аз, защото ви изчетох почни изцяло, но не намерих подобен на моя случай.
До 15.08.2008г работих на основен и допълнителен трудов договор, към училище и детска градина (те държавна работа). И от двете места ми слагаха удръжки. Термина ми е на 10.06, което означава база за изчисляване на майчинството февруари.09 - февруари.08.
Въпроса ми е взима ли се в предвид втория трудов (който е допълнителен на 4часа) договор за образуване на майчинството или не?
Ако не се взима, каква е процедурата (документите) за съкращаване на 45дневния болничен преди раждане (със 5календарни дни за да влезе и месец май като база за майчинството)?
Благодаря ви предварително bowuu

Според мен ще излезеш в болничен 45 дни преди термин през м. 04.2009 г., което значи че 12-те месеца в базата са м. 04.2008 - м. 03.2009 г. Вторият трудов договор с неговото трудово възнаграждение ще влезе в базата. Не виждам как месец май ще влезе в базата, освен ако не излезеш по-късно с около 35 дни в болничен за бременност и раждане. такава опция има според Наредбата за медицинската експертиза на неработоспособността, но тези дни ги губиш и не може да ги ползваш по-късно. Ако решиш това, то трявба да вземеш служебна бележка от работодателя за периода, в който си работила, вместо а ползваш отпуск за ременност и раждане.

# 391
zdraveite iskam da popitam moga li da prehvurlq mai4instvoto na moq muj,tui kato 6te zapo4vam rabota.i ako moje,deteto 6te moje li da pose6tava qsla(tui kato sum q zapisala ve4e)Ili tatkoto zaduljitelno trqbva da q gleda vku6ti,za da vzima mai4instvo. newsm78 otgovoa mi e mnogo spe6en.     blagodarq  predvaritelno 

Щом детето ходи на ясла, то ти нямащ право на отпуск и обезщетение по майчинство / за гледане на детето /. Губейки правото на този отпуск, то ти няма как да го прехвърлиш на мъжа си. Задължитено е детето да не посещава детско заведение и съпругът ти да го гледа и тогава може да му прехвърлиш правото на отпуск по майчинство.

# 392
Здравейте,отново!
Искам да Ви попитам  още няколко неща,защото не съм запозната с някой въпроси.
След като се осигурявам на 4 часа колко обезщетение ще получавам?Защото не зная как де смята обезщетението.
Ако е възможно да ми обясните.
Благодаря Ви!!!

# 393
Здравейте, искам да питам правилно ли разсъждавам:
трябва да изляза в майчинство ЖЗ през август. Дохода за обезщетението ще бъде от 08.2008 до 07.2009. Имам 12 месеца стаж, но от март 2008 съм безработна.
Така: ако сега започна да се осигурявам на 500 лв заплата, до м. 07 ще трябва да внеса 5*280=1400 лв.
Болничните ми ще бъдат на 90% от нетното - 392 за петте месеца и 240 /220/за останалия период. По този начин ще взимам по 260 лв на месец.
Tа 12 месеца по 20 лв повече - 240 лв, а аз трябва да внеса 1400.  newsm78 newsm78 newsm78. Тогава не си струва, а най-добре да се назнача на трудов договор от м. юни.
Права ли съм или бъркам? Благодаря!

# 394
Здравейте,отново!
Искам да Ви попитам  още няколко неща,защото не съм запозната с някой въпроси.
След като се осигурявам на 4 часа колко обезщетение ще получавам?Защото не зная как де смята обезщетението.
Ако е възможно да ми обясните.
Благодаря Ви!!!

Ето тук е обяснено как се смята:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=376322.0

# 395
Здравейте, искам да питам правилно ли разсъждавам:
трябва да изляза в майчинство ЖЗ през август. Дохода за обезщетението ще бъде от 08.2008 до 07.2009. Имам 12 месеца стаж, но от март 2008 съм безработна.
Така: ако сега започна да се осигурявам на 500 лв заплата, до м. 07 ще трябва да внеса 5*280=1400 лв.
Болничните ми ще бъдат на 90% от нетното - 392 за петте месеца и 240 /220/за останалия период. По този начин ще взимам по 260 лв на месец.
Tа 12 месеца по 20 лв повече - 240 лв, а аз трябва да внеса 1400.  newsm78 newsm78 newsm78. Тогава не си струва, а най-добре да се назнача на трудов договор от м. юни.
Права ли съм или бъркам? Благодаря!

Осигурителните вноски и данъка за 500 лева са 198.50 на месец, а не 280 лева. Болничният ще бъде не 90 % от нетното, а горе-долу колкото самото нетно - 5*392 + 2*240+5*220 или средно по 295 лева за около 13.5 месеца = 3982 лева, а за осигуровки ти ще платиш около 1000 лева. В същото време, ако започнеш фиктивно работа непосредствено преди излизането в болничен ще вземаш по 240 лева = за 13.5 месеца 3240 лева. Излиза, че ще платиш повече, отколкото ще получиш в бъдеще.

# 396
Аз и в двата случая ще съм назначена фиктивно.
Излиза, че ще платиш повече, отколкото ще получиш в бъдеще.
Точно до този извод стигнах и аз. Само че без да отчитам фактите, които ми каза и нещо се бях заблудила с осигуровките.

13*240 лв = 3240 лв
13*290 лв =3903 лв
разлика: 663 лв
а аз ще трябва да внеса 5*200=1000 лв
И най - добре да не се набутвам, а да взема да си сключа договор през май или юни.
Благодаря!

Последна редакция: пн, 02 мар 2009, 14:52 от мама на двама хулигана

# 397
  • София
Здравейте,

Имам 2 месеца от миналата година, в които работех и не беше изтекъл отпускът ми за гледане на дете до 2 г. Но поради някаква причина (най-вероятно счетоводната фирма не е подала всички документи) не ми беше изплатено 50% от МРЗ.  Бих искала да попитам дали сега могат да ми се изплатят и кой трябва да го направи - НОИ или работодателят ми? Благодаря ви предварително!

# 398
Здравейте  и  от  мен Simple Smile
Предстои да  съобщя на  работодателя ми , че съм  бременна.
Имам  ли  някаква  законова  сигурност,  че не  може  да  ме  уволни?
Защитена  ли съм  по някакъв начин?

# 399
Здравейте  и  от  мен Simple Smile
Предстои да  съобщя на  работодателя ми , че съм  бременна.
Имам  ли  някаква  законова  сигурност,  че не  може  да  ме  уволни?
Защитена  ли съм  по някакъв начин?

Съгл. чл.333 от КТ Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само при закриване на предприятието, т.е на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ (чл. 333, ал. 6 от КТ). В този случай не се търси съгласие от инспекцията по труда.
- при отказ да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност (чл. 328, ал. 1, т. 7 от КТ);

- когато заеманата длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 8 от КТ);

- за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен и е заемал преди това същата длъжност- както и без предизвестие на основание чл. 330 от КТ, ако бъде задържана за изпълнение на присъда и при дисциплинарно уволнение.

В случаите на дисциплинарно уволнение това може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда, за останалите случаи обаче не се търси съгласие от инспекцията по труда.
Според чл. 313а от КТ бременната работничка/служителка ползва тези закрили след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи. Видът на самия документ не е посочен, но във всички случаи той следва да бъде медицинско удостоверение, издадено от здравния орган, който е овластен в рамките на своята компетентност да регистрира и да следи състоянието на бременната жена.

Моят съвет е, ако имаш съмнение, че казвайки на работодателя си устно за своята бременност той ще направи всичко възможно да те уволни, по-добре му представи документ без много приказки.

# 400
Здравейте,

Имам 2 месеца от миналата година, в които работех и не беше изтекъл отпускът ми за гледане на дете до 2 г. Но поради някаква причина (най-вероятно счетоводната фирма не е подала всички документи) не ми беше изплатено 50% от МРЗ.  Бих искала да попитам дали сега могат да ми се изплатят и кой трябва да го направи - НОИ или работодателят ми? Благодаря ви предварително!
чл.164 ал.5 КТ: В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.
Чл. 54. КСО - Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
НОИ дължи 50-те процента, но работодателят ти трябва да подаде данните.

Последна редакция: вт, 03 мар 2009, 14:25 от Нерегистрирана

# 401
Нерегистрирана, много  благодаря за  бързия отговор Simple Smile

# 402
 искам да попитам какви документи и кога се подават за пресъсване на гледане на дете до 2г.? майката иска да почне работа на 01.03 и да си взима 50% от майченството
Rolling Eyes

# 403
  • София
Здравейте,

чл.164 ал.5 КТ: В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.
Чл. 54. КСО - Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
НОИ дължи 50-те процента, но работодателят ти трябва да подаде данните.

Благодаря, но моят въпрос е дали сега 2009 г. могат да ми изплатят парите, които всъщност са ми се полагали в началото на 2008 г.
Мерси отново.

# 404
  • София
искам да попитам какви документи и кога се подават за прекъсване на гледане на дете до 2г.? майката иска да почне работа на 01.03 и да си взима 50% от майчинството
Rolling Eyes
Молба за прекратяване на отпускът за гледане на дете до 2 години и Приложение 4 за изплащане на 50% от обезщетението за гледане на дете.

Общи условия

Активация на акаунт