Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 980
  • 898
  •   1
Отговори
# 405
искам да попитам какви документи и кога се подават за прекъсване на гледане на дете до 2г.? майката иска да почне работа на 01.03 и да си взима 50% от майчинството
Rolling Eyes
Молба за прекратяване на отпускът за гледане на дете до 2 години и Приложение 4 за изплащане на 50% от обезщетението за гледане на дете.

тазе молба свободен стил ли е или има някава специална бланка  newsm78
намерих Приложение 12 към чл.14,ал.1  ooooh! това май не е това,което ти имаш предвид  Confused

# 406
Здравейте! От скоро съм във форума и ми е трудно да се ориентирам тук  Simple Smile Моля за извинение Blush
Имам следния въпрос... Докторант съм, но се налага да прекъсна по майчинство за една година, имам ли право на някакви помощи или нещо подобно при положение, че през периода на доктарантурата не съм осигурявана? Имам трудов стаж три години, но от тогава мина година и половина. Редовен докторант съм и по правилник нямам право да работя на трудов договор, на повече от четири часа и аз реших да се отдам на докторантурата, но не ми казаха нищо за осигуровките, когато записах... Имам само здравни осигуровки, които са непрекъсвани... Моля помогнете ми със някакъв съвет, защото незнам към кой да се обърна за необходимата информация Hug

# 407
  • София
искам да попитам какви документи и кога се подават за прекъсване на гледане на дете до 2г.? майката иска да почне работа на 01.03 и да си взима 50% от майчинството
Rolling Eyes
Молба за прекратяване на отпускът за гледане на дете до 2 години и Приложение 4 за изплащане на 50% от обезщетението за гледане на дете.

тазе молба свободен стил ли е или има някава специална бланка  newsm78
намерих Приложение 12 към чл.14,ал.1  ooooh! това май не е това,което ти имаш предвид  Confused
Молбата за прекратяване не отпуска е свободен текст.
Приложение 4 https://docs.google.com/View?docID=ddcb5nfm_65d6kz6dgb&revision=_latest

# 408
благодаря ти anii_ta

# 409
Здр. скапи маики знам че ви е писнало от въпроси но отговорете ни моля ви тей като сам назначена на работа на 12 септември 2008г на 2 февруари излязох в болничен 45дни преди раждане и трудовия ми стаж е няма 12месеца на 12 март стават 6 месеца трудов стаж а сам определена за 19 март да раждам.Какво 6те се случи в тази ситуация ще получавам ли някакви пари и ако да кога 6те почнат да ми плащат и от кога ще се броят тези 410 дни много сам обаркана и искрено ви моля да ми помогнете благодаря на всички които мо помогнаха предварително

# 410
  • София
Здр. скапи маики знам че ви е писнало от въпроси но отговорете ни моля ви тей като сам назначена на работа на 12 септември 2008г на 2 февруари излязох в болничен 45дни преди раждане и трудовия ми стаж е няма 12месеца на 12 март стават 6 месеца трудов стаж а сам определена за 19 март да раждам.Какво 6те се случи в тази ситуация ще получавам ли някакви пари и ако да кога 6те почнат да ми плащат и от кога ще се броят тези 410 дни много сам обаркана и искрено ви моля да ми помогнете благодаря на всички които мо помогнаха предварително
Ще започнеш да получаваш обезщетение от НОИ, когато натрупаш 12 месеца осигурителен стаж, и тъй като към 2 февруари си имала около 5 месеца, ще започнеш да получаваш обезщетение след около 7 месеца. Като в базата за изчисление на обезщетението за тези месеци ще влезе МРЗ. 410 дни се броят от първия болничен за 45 дни преди термин.
Докато натрупаш 12 месеца осигурителен стаж може да получиш еднократна помощ за бременност и месечна помощ за гледане на дете до 1 година, ако доходът на член от семейство е по - малък или равен на 350 лв.
Молба за еднократна помощ за бременност се подава  рамките на 45-те дни преди раждане на детето.
Тя е за неосигурени майки, които към момента на излизане в болнични не работят и за майки които работят, но нямат необходимия 12 месечен осигурителен стаж. Тя се изплаща до придобиването на необходимия осигурителен стаж, но не повече от 45 дни. Ако през тези 45 дни осигурената майка все още не е придобила необходимия 12 месечен стаж може да подаде и молба за месечна помощ за гледане на дете до 1 година, тъй като тя освен, че е за неосигурени майки е и за майки, които са осигурени, но нямат 12 месечен стаж. Тя пак се изплаща до придобиване на на необходимия осигурителен стаж, след което започва плащене на обезщетение от НОИ.
Ако доходът ви на член от семейство е по малък или равен на 350 лв. можете да подадете документи за еднократна помощ за бременност и месечна помощ за гледане на дете до една година.
Необходими документи за еднократната помощ за бременност
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане
2. удостоверение от работодателя или НОИ по образец съгласно приложение № 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, тук може да се види образеца http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135456128 - за осигурените
3. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни от работодателя или НОИ - вярно с оригинала, подпис и печат. - за осигурените
4. медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени;
5. лични карти  на деклараторите (за справка).

Документи месечна помощ за гледане на дете до 1 година
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията
2. удостоверение от работодателя или НОИ по образец съгласно приложение № 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, тук можеш да го видите http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135456128 - за осигурените
3. копие от удостоверението за раждане на детето;
4. лична карта (за справка);

# 411
Здравейте,
Извинявам се предварително!
Нова съм във форума и не ми е ясно какво правя,но се надявам да се ориентирам.И така бременна съм във втория месец и това което ме притеснява е че предната седмица ми намалиха работното време на 4 часа и ще ме осигуряват на 220лв.Разбрах че трудовия стаж се брои два дена за един.
Как ще ми се изчислява майчинството като до сега осигуровките ми са били 12 месеца на 8 часа по 450лв.
Отново се извинявам,
и ви благодаря предварително

# 412
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Нова съм във форума и не ми е ясно какво правя,но се надявам да се ориентирам.И така бременна съм във втория месец и това което ме притеснява е че предната седмица ми намалиха работното време на 4 часа и ще ме осигуряват на 220лв.Разбрах че трудовия стаж се брои два дена за един.
Как ще ми се изчислява майчинството като до сега осигуровките ми са били 12 месеца на 8 часа по 450лв.
Отново се извинявам,

Оезщетението се изчисява на база 12-те месеца преди излизане в болничен за бременност и раждане, което става 45 дни преди определения термин.

# 413
Здравейте,
Отново се извинявам,

Оезщетението се изчисява на база 12-те месеца преди излизане в болничен за бременност и раждане, което става 45 дни преди определения термин.
Това го разбрах,но да речем че продължавъм да се осигурявам само на 4 часа тогава тези дванадесет месеца ще се вземат така:
до термина имам да речем  7 месеца който са на 4 часа,те ще се броят като 3,5 месеца по 220лв и останалите месеци до 12 по 450лв.?
Правилно ли съм разбрала?
Благодаря ви

# 414
Много ти благодаря анита дано само не е касно да подам молба за помощ при бременост.Аз сам от малко провинциално градче и когато ходих в социални не бяха много дружелюбни с мен и трябжа да си знаеш правата щот едначе никой няма да ти обарне внимание още един пат ти благодаря знаех си че все още има и добри хора готови да помогнат на някой в нужда  Simple Smile

# 415
  • София
Много ти благодаря анита дано само не е касно да подам молба за помощ при бременост.Аз сам от малко провинциално градче и когато ходих в социални не бяха много дружелюбни с мен и трябжа да си знаеш правата щот едначе никой няма да ти обарне внимание още един пат ти благодаря знаех си че все още има и добри хора готови да помогнат на някой в нужда  Simple Smile
Ако термина ти е 19 март, до тогава най - късно трябва да подадеш документи за еднократна помощ за бременност.

# 416
Zdr. anita vaprosa mi e malko obarkan no se nadqvam da me razbere6.Razbrah che sam bremena v 2 mesec ako zapochna da se osigurqvam sega 6e imam 6m.plateni osigurovki do dnite kogato trqbva da izlqza v bolnichen.Vaprosa mi e za drugite 6m koito trqbva da imam.Ot 2004 do 2006 imam ob6 tr.staj 2g 5m ot koito 2te godini sa plateno maichinstvo.Sled tova vzemah 4m po 90lv ot borsata.Parvata godina sam osigurena na 120lv. a ot 2005 na 150lv.Ot koi meseci trqbva da se vzeme dohoda za da imam 12m .Ako ste me razbrali do tuk iskam da popitam ako sega se osigurq na 2000lv (ili 1000) kolko maichinstvo 6e vzema?

# 417
Здравейте, мили мами!Пише ви една мартенска, а може и априлска мама...по един счетоводен въпрос. Става въпрос за дните от този месец преди излизането ми в 45 дневен отпуск по бременност и майчинство- от 9.03.09.Та, за тези 8 дни от март трябва ли да внеса през април осигуровки на заплатата, на която през последните месеци съм се осигурявала-по високата, при положение че месеците, които ми влизат в база за изчисляние обезщетенията по майчинство са февруари/2008/ - февруари"09, или може да внеса и на по-ниска заплата осигуровки за тези дни?
Дано съм се изразила ясно и някой може да ме "светне" по въпроса!

# 418
Здравейте, мили мами!Пише ви една мартенска, а може и априлска мама...по един счетоводен въпрос. Става въпрос за дните от този месец преди излизането ми в 45 дневен отпуск по бременност и майчинство- от 9.03.09.Та, за тези 8 дни от март трябва ли да внеса през април осигуровки на заплатата, на която през последните месеци съм се осигурявала-по високата, при положение че месеците, които ми влизат в база за изчисляние обезщетенията по майчинство са февруари/2008/ - февруари"09, или може да внеса и на по-ниска заплата осигуровки за тези дни?
Дано съм се изразила ясно и някой може да ме "светне" по въпроса!

Принципно може, но трябва да се подпише ново допълнително споразумение. Може да "излезеш" и в неплатен отпуск, например, за да се дължи само 8 % здравна вноска върху 130 лева ...

Последна редакция: чт, 05 мар 2009, 23:14 от Lady Incandescent

# 419
Здравейте,
Отново се извинявам,

Това го разбрах,но да речем че продължавъм да се осигурявам само на 4 часа тогава тези дванадесет месеца ще се вземат така:
до термина имам да речем  7 месеца който са на 4 часа,те ще се броят като 3,5 месеца по 220лв и останалите месеци до 12 по 450лв.?
Правилно ли съм разбрала?
Благодаря ви

Не няма такова нещо. Независимо от работното време се вземат точно 12 календарни месеца назад и изчисленията се правят върху тях.

Общи условия

Активация на акаунт