Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 999
  • 898
  •   1
Отговори
# 375
бляагодаря,а как стои въпроса с тези болнични,мога ли да изкарам до последно в болничен,понеже съм рискова бременност,от кого се вземат тези болнични от личният лекар или от гинеколога,който ми следи бременноста в ЖК,ПИТАМ,ЗА ДА ЗНАМ И ДА НЕ СМОТАТ НЕЩО
МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА ПОМОЩТА,

# 376
  • В полите на Пирин планина
бляагодаря,а как стои въпроса с тези болнични,мога ли да изкарам до последно в болничен,понеже съм рискова бременност,от кого се вземат тези болнични от личният лекар или от гинеколога,който ми следи бременноста в ЖК,ПИТАМ,ЗА ДА ЗНАМ И ДА НЕ СМОТАТ НЕЩО
МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА ПОМОЩТА,

Вземат се от ЖК - гинекологът, който ти води прегледите за бременността. Можеш до края на бремнността да си в болничен. С ЛКК / комисия от лекари/ се определя, че си рискова бременност и ти се издават поредица от  болнични листове - за една календарна година имаш право на до 180 календарни дни в отпуск по болест.

# 377
  • София
Lady Incadescent а ако бъдещата майка излезе болнични в 6-ия месец, но от 1 месец се води на по-висока заплата, после майчинството й на база болничния ли ще го превеждат? Ясно ми е, че болничния е върху възнаграждението 6 месеца назад, което е на ниската заплата, но после майчинството също ли ще е на база ниската заплата и болничния  newsm78 Малко объркано стана, предварително ти благодаря   bouquet

# 378
Lady Incadescent а ако бъдещата майка излезе болнични в 6-ия месец, но от 1 месец се води на по-висока заплата, после майчинството й на база болничния ли ще го превеждат? Ясно ми е, че болничния е върху възнаграждението 6 месеца назад, което е на ниската заплата, но после майчинството също ли ще е на база ниската заплата и болничния  newsm78 Малко объркано стана, предварително ти благодаря   bouquet

Един месец на по-високата и 5 месеца на по-ниската - това е доходът, от който е изчислено обезщетението и той ще влиза по-нататък в базата и за бъдещите обезщетения.

За по-подробно прочети в темата Майчинството-счетоводно - първия пост е изчерпателен:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371532.0

# 379
  • София
Точно преди малко го изчетох. Благодаря ти   bouquet

# 380
Благодаря много за това,че ми отговорихте!Сега имам още един въпрос и понеже няма към кой да се обърна надявам се отново Вие да ми помогнете!Разговарях със счетоводителката във фирмата в която работя за варианта да изляза в болничен само,че тя каза,че така ще има промени в обезщетението което ще получавам щяло да се понижи,и изобщо не бил много добър този вариант.И ме съветва да продължа да се водя на работа и да си плащам осигуровки какво според вас да направя?Защото според мен на счетоводителката просто май не и се занимава или просто не е угодно за шефовете ми! Simple Smile Благодаря Ви

# 381
  • София
Благодаря много за това,че ми отговорихте!Сега имам още един въпрос и понеже няма към кой да се обърна надявам се отново Вие да ми помогнете!Разговарях със счетоводителката във фирмата в която работя за варианта да изляза в болничен само,че тя каза,че така ще има промени в обезщетението което ще получавам щяло да се понижи,и изобщо не бил много добър този вариант.И ме съветва да продължа да се водя на работа и да си плащам осигуровки какво според вас да направя?Защото според мен на счетоводителката просто май не и се занимава или просто не е угодно за шефовете ми! Simple Smile Благодаря Ви
Ако осигурителния доход, от който ще се изчисли обезщетението за болничния за временна нетрудоспособност не е различен от този, на който се осигуряваш в момента и на който ще се осигуряваш и за напред ползването на болничен няма да окаже влияние върху обезщетението за бременност и раждане.

# 382
Момичета може ли един въпрос?
Значи сега подавам документи за детски и въпросът ми е Влизат ли в доходите (1 год.назад) детските ,които си получавал?
Благодаря предварително.

# 383
Момичета може ли един въпрос?
Значи сега подавам документи за детски и въпросът ми е Влизат ли в доходите (1 год.назад) детските ,които си получавал?
Благодаря предварително.

Не.

# 384
Здравейте момичета, може би се повтарям с въпроса си, но не успях да намеря нищо подобно. Така, излизам в болничен за раждане в средата на м. Април, тъй като термина ми е 29 Май. Във фирмата, в която работя в момента се водя на работа от 20 Октомври, преди това имам стаж около месец или два, въпросът ми е: Мога ли да си платя осигуровки за 6м. назад и така ще ми се съберат 12м. осигурителен стаж или трябва да взимам майчинство=МРЗ 6м и тогава вече ще имам 12м. осигурителен стаж?
Съвсем се обърках  Crazy, дано сте ме разбрали.
Благодаря предварително  bouquet

# 385
Здравейте момичета, може би се повтарям с въпроса си, но не успях да намеря нищо подобно. Така, излизам в болничен за раждане в средата на м. Април, тъй като термина ми е 29 Май. Във фирмата, в която работя в момента се водя на работа от 20 Октомври, преди това имам стаж около месец или два, въпросът ми е: Мога ли да си платя осигуровки за 6м. назад и така ще ми се съберат 12м. осигурителен стаж или трябва да взимам майчинство=МРЗ 6м и тогава вече ще имам 12м. осигурителен стаж?

Осигуровки със задна дата няма как да внесеш  Stop Всеки трудов договор с декларира в НАП в 3-дневен срок от сключването му, а всяка дейност като самоосигуряващо се лице се декларира в НАП в 7-дневен срок.
Трябва да имаш 12-месечен стаж - изобщо през живота си, а не непосредствено преди болничния. Ако нямаш такъв, то месеците до набирането му омаш право на социална помощ за раждане и гледане на дете, но ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лева на база предходните 12 месеца. Подава се молба до Дирекция Социално подпомагане за всяка от помощите. Отпускат се по реда на Закона за семейните помощи за деца.

# 386

Осигуровки със задна дата няма как да внесеш  Stop Всеки трудов договор с декларира в НАП в 3-дневен срок от сключването му, а всяка дейност като самоосигуряващо се лице се декларира в НАП в 7-дневен срок.
Трябва да имаш 12-месечен стаж - изобщо през живота си, а не непосредствено преди болничния. Ако нямаш такъв, то месеците до набирането му омаш право на социална помощ за раждане и гледане на дете, но ако доходът на член от семейството не надвишава 350 лева на база предходните 12 месеца. Подава се молба до Дирекция Социално подпомагане за всяка от помощите. Отпускат се по реда на Закона за семейните помощи за деца.
Благодаря за отговора   bouquet
Нямам друг трудов стаж, значи ще получавам социално майчинство докато събера 12м. Интересуваме този доход как се изчислява, защото със съпруга ми се осигуряваме аз на 550лв, а той на 450, то това е по-високо от 350лв (поне за периода, в който сме оси горени) и ако ми се полага социална помощ за отглеждане и раждане на дете, то тя в какъв размер е?
Благодаря   bouquet

# 387
  • София

Благодаря за отговора   bouquet
Нямам друг трудов стаж, значи ще получавам социално майчинство докато събера 12м. Интересуваме този доход как се изчислява, защото със съпруга ми се осигуряваме аз на 550лв, а той на 450, то това е по-високо от 350лв (поне за периода, в който сме оси горени) и ако ми се полага социална помощ за отглеждане и раждане на дете, то тя в какъв размер е?
Благодаря   bouquet
Първо може да подадеш документи за еднократна помощ за бременност, молба за еднократна помощ за бременност се подава  рамките на 45-те дни преди раждане на детето. Тя е в размер на 150 лв. След това можеш да подадеш молба за месечна помощ за гледане на дете до 1 година, молбата се подава най рано в месеца следващ месеца на раждане на детето. Тя е 100 лв.
Тук може да видиш какви документи трябват http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362470.315
Брутния доход на член от семейство за еднократната за бременност се изчислява като се съберат брутните доходи за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин и на двамата разделя се на 12 и след това на 2.
За месечната помощ се събират брутните доходи за последните 12 месеца преди месеца на подаване на молбата дели се на 12 и след това вече на 3.

# 388
Здравейте  bouquet
Да попитам и аз, защото ви изчетох почни изцяло, но не намерих подобен на моя случай.
До 15.08.2008г работих на основен и допълнителен трудов договор, към училище и детска градина (те държавна работа). И от двете места ми слагаха удръжки. Термина ми е на 10.06, което означава база за изчисляване на майчинството февруари.09 - февруари.08.
Въпроса ми е взима ли се в предвид втория трудов (който е допълнителен на 4часа) договор за образуване на майчинството или не?
Ако не се взима, каква е процедурата (документите) за съкращаване на 45дневния болничен преди раждане (със 5календарни дни за да влезе и месец май като база за майчинството)?
Благодаря ви предварително bowuu

# 389
zdraveite iskam da popitam moga li da prehvurlq mai4instvoto na moq muj,tui kato 6te zapo4vam rabota.i ako moje,deteto 6te moje li da pose6tava qsla(tui kato sum q zapisala ve4e)Ili tatkoto zaduljitelno trqbva da q gleda vku6ti,za da vzima mai4instvo. newsm78 otgovoa mi e mnogo spe6en.     blagodarq  predvaritelno 

Общи условия

Активация на акаунт