Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 250
  • 898
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте! Скоро синът ми става на 2 год. и аз бях решила да се връштам на работа,но ме уведомиха,че предпочитат да не го правя. Моля,някой,ако знае да ми каже какви са ми правата и ако все пак не се върна имам ли право на някакво обезщетение? Мойте работодатели си правят устата да подам молба за напускане по взаимно съгласие,но аз не съм сигурна,че това е най - удачното за мен. Моля дайте съвет!
Благодаря!
Извинявам се,че задавам въпроса тук,но се надявам някой счетоводител от форума да може да ми помогне!
и аз съм в съштото положение но никой не отговаря Praynig знам че трябва да платят 3месечен отпуск ама ако откажат Sad

# 676
  • В полите на Пирин планина
Много благодаря за изчерпателния отговор, найстина ми стана ясно,  и дано не стана много нахална с последния ми въпрос

ако основната ми заплата е 450 лв, а чисто взимам 362 лв, но съм в болничен /пак подчертавам, че съм втори месец/по време на болничния ми как се изчислява
90 % от 450 лв*Х месеци
или 90% от болничния/аз незнам колко %  се изплаща самия болничен?

Ако питаш колко ще вземаш като сума по време на обикновен болничен / който по принцип е 80 % от БТВ /, то сумата е приблизително колкото нетния ти доход.
Ако питаш самия болничен как ще се отрази на бъдещи обезщетения, то трябва да знаеш че в бъдещите бази не влиза самта сума на полученото сега обезщетение, а доходът, от който то е изчислено, т.е. няма да намали бъдещите ти обезщетения.

# 677
Здравейте! Скоро синът ми става на 2 год. и аз бях решила да се връштам на работа,но ме уведомиха,че предпочитат да не го правя. Моля,някой,ако знае да ми каже какви са ми правата и ако все пак не се върна имам ли право на някакво обезщетение? Мойте работодатели си правят устата да подам молба за напускане по взаимно съгласие,но аз не съм сигурна,че това е най - удачното за мен. Моля дайте съвет!
Благодаря!
Извинявам се,че задавам въпроса тук,но се надявам някой счетоводител от форума да може да ми помогне!
и аз съм в съштото положение но никой не отговаря Praynig знам че трябва да платят 3месечен отпуск ама ако откажат Sad

Никой не може да те принуди да подадеш молба за напускане, ако не искаш да напуснеш. Майките с деца до 3 год. възраст имат закрила и от уволнение по КТ и то с разрешение от Инспекция по труда.

# 678
Lady Incandescent   много благодаря Hug Hug Hug

# 679
  • София
Здравей Ани, сигурно си много заета, но ще те помоля за отговор.
От 23 март моят зет трябваше да излезе в отпуск за гледане на дете от 1 до 2г., сестра ми се върна на работа на 23 март /след изт. на 410 дни/. Но счетоводителката не му внесе документите и на 9.04 му прекрати договора. От 10.04 той е към друга фирма. Дали е загубено това майчинство от 23.03 до 10 април или можем да подадем документи? Новата фирма не би ли могла по-рано да пусне документите?
Благодаря ти предварително.
Няма пречка счетоводителката от старата фирма да занесе и сега документите в НОИ, но в подадената информация за месец март и април от работодателя с Декл. образец 1 в НАП за тези дни /от 23.03 до 09.04./ трябва да фигурира, че е бил в майчинство. Ако това е така според мен обезщетението да бъде изплатено. При новия работодател, трябва да подготви нови документи за прехвърляне на майчинство, които да се представят отново в НОИ.

# 680
Здравей Ани, сигурно си много заета, но ще те помоля за отговор.
От 23 март моят зет трябваше да излезе в отпуск за гледане на дете от 1 до 2г., сестра ми се върна на работа на 23 март /след изт. на 410 дни/. Но счетоводителката не му внесе документите и на 9.04 му прекрати договора. От 10.04 той е към друга фирма. Дали е загубено това майчинство от 23.03 до 10 април или можем да подадем документи? Новата фирма не би ли могла по-рано да пусне документите?
Благодаря ти предварително.
Няма пречка счетоводителката от старата фирма да занесе и сега документите в НОИ, но в подадената информация за месец март и април от работодателя с Декл. образец 1 в НАП за тези дни /от 23.03 до 09.04./ трябва да фигурира, че е бил в майчинство. Ако това е така според мен обезщетението да бъде изплатено. При новия работодател, трябва да подготви нови документи за прехвърляне на майчинство, които да се представят отново в НОИ.
Сърдечно ти благодаря Ани !!!  bouquet
А според теб ние дали можем сами да си внесем документите в НОИ с подпис и печат на на старата фирма , тъй като счетоводителката категорично е отказала да се занимава?

# 681
Искам да попитам понеже аз съм в болничен от както разбрах,че съм бременна и тези 180 дни няма да ми стигнат,а имам огромна отпуска и ако си взема 2 м.отпуска и после си продължа с болничните как това ще се отрази после на майчинството ми?Изобщо тези неща не са ми ясни и ще съм благодарна да ми обясните момичета!

# 682
Искам да попитам понеже аз съм в болничен от както разбрах,че съм бременна и тези 180 дни няма да ми стигнат,а имам огромна отпуска и ако си взема 2 м.отпуска и после си продължа с болничните как това ще се отрази после на майчинството ми?Изобщо тези неща не са ми ясни и ще съм благодарна да ми обясните момичета!

Няма проблем да ползваш платения отпуск. За времето, когато го ползваш, осигуряването е същото, както като си на работа. Времето в болничен по време на бременността няма да ти намнали бъдещото обезщетение за бременност и раждане, ако няма резки промени в осигурителния ти доход за предходните 6 месеца.

# 683
Lady Incandescent благодаря ти за отговора! smile3503

# 684
Могат ли да ме съкратят от работа - имам дете на 2год.? Имам ли някаква защита по КТ?

# 685
  • София
Могат ли да ме съкратят от работа - имам дете на 2год.? Имам ли някаква защита по КТ?
За да уволнение поради съкращаване на щата майка с дете до 3 години работодателя трябва да има предварително разрешение от Инспекция по труда.

# 686
нали след наваршване на 2 г на детето имам право на 3 м платен отпуск колко е той могат ли да ми откажат да ми го платят Cry

# 687
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Имате право на 6 м. неплатен отпуск до навършването на 8 год. на детето

# 688
нали след наваршване на 2 г на детето имам право на 3 м платен отпуск колко е той могат ли да ми откажат да ми го платят Cry

И на натрупния платен отпуск по време на отпускът за бременност, раждане и гледане на дете, минимум 20 работни дни за календарна година.

# 689
  • София
Момичета, а неплатеният отпуск до навършване на 8 години как се прилага при близнаците - на 2х6 м. ли имам право или само на 6 м.?

Общи условия

Активация на акаунт