Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 253
  • 898
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте!Имам питанка и ще съм ви благодарна ако ми помогнете.На 2 май ми изтича отпуска до 410 дни.Какво трябва да направя от тук нататък,т.е.

какви документи трябва да се подадат и кога за отглеждане на дете до 2 год.?

# 661
  • София
Здравейте!Имам питанка и ще съм ви благодарна ако ми помогнете.На 2 май ми изтича отпуска до 410 дни.Какво трябва да направя от тук нататък,т.е.

какви документи трябва да се подадат и кога за отглеждане на дете до 2 год.?
Малко преди да изтече отпуска за бременност и раждане в размер на 410 дни се подава при работодателя
Заявление до работодателя за разрешаване на отпуск за гледане на дете до 2 години https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_4dhg55fv7&hl=en
Декларация, която се прилага към заявлението https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_1g3495vhf&hl=en
Приложение 3, което работодателя трябва да занесе в НОИ https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_64gb4wq7gg&hl=en

# 662
Здравейте на всички! Аз съм нова в този форум, но мисля, че вече често ще съм сред вас.
 Както повечето бъдещи и настоящи майки и аз ще имам нужда от помощ във връзка с нововъведенията във връзка с обезщетенията по майчинство. От средата на 2007 се осигурявам като Земеделски производител, но се осигурявах на ниския процент. От 01.01.09 се прехвърлих на високия. В момента съм във втория месец. Ако всичко е наред средата на октомври трябва да изляза в болничен преди раждане. В този случай ще имам само 9 месеца осигуровки на високия процент. От минали години имам 10 месеца осигурителен стаж.  Въпросите ми са: Ще имам ли право на болничен и обезщетение, и за какъв период от време - 1 или 2 години.
 Предварително благодаря!
Ако ти се събират общо през годините 12 месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство ще получаваш обезщетение за бременност и раждане в размер на 410 дни и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години. При изчисляване на обезщетението за бременност и раждане се взима за база 12 месеца преди месеца на излизане в болничен, за месеците в тази база, в които не си била осигурена за общо заболяване и майчинство в базата ще влезе МРЗ.
Много, много ти благодаря Anii ta   bouquet. Виждам, че ти си спасителен пояс за много майки като мен. Спестяваш ни много лутане и нерви. Аз лично въпросите, които зададох в този форум ги зададох на няколко други места, но винаги получавах различен отговор и именно това ме подтикна да се обърна към майките, които вече са минали по този път. Благодаря ти, че си сред нас.
 Искам да попитам още нещо. Тези първи три месеца, през които се осигурявах на високия процент се осигурявах на минимума за ЗП /65 лв./. Вече знаейки, че съм бременна смятам да се осигурявам на по-висок доход. Въпросът ми е: За тези 3 месеца базата ми ще е 65 лв. или МРЗ?     

# 663
Много благодаря! Hug  bouquetДобре,че ви има!

# 664
Здравейте. В ранна бременност съм. Живот и здраве (дано всичко е наред) очаквам раждане м. декември. В момента работя, имам трудов стаж 12 м.  Осигурявам се на 350 лв. Знам, че  за да получавам майчински, трябва да се водя на трудов договор до момента на болничния  45 дни преди термина. Но работата , на която съм в момента не ми е приятна, нито средата (т.е доста е напрегнато и замърсено). Бих искала да изкарам в спокойна и благоприятна среда цялата си бременност. Но и скам и да получавам майчински. Какво мога да направя? Мога ли да си взема много дълъг болничен (за цялата бременност) или дълъг неплатен...? И ако да, това ще се отрази ли на майчинските ми (както казах осигурявам се на ниска заплата).  При това положение , ако е неизгодно на работодателите ми, могат ли да ми прекратят договора?  Ако напусна тази работа и бъда назначена фиктивно някъде, без да ходя на работа, здравните осигуровки аз ли трябва да ги давам на работодателя ,назначил ме фиктивно? Полагаемите ми се майчински и разни обезщетения той ли ги поема или НОИ? Т.е. той само посредник ли се явява?
В случай, че първият вариант с дългият болничен на работата, на която съм в момента  е възможен, ако бъда назначена и на втори трудов договор на 4 часа ще ми се увеличи ли размера на майчинските след това? Извинявам се за многото въпроси . Благодаря за търпението  и предварително - за получените отговори.   Peace

# 665
Здравейте! Скоро синът ми става на 2 год. и аз бях решила да се връштам на работа,но ме уведомиха,че предпочитат да не го правя. Моля,някой,ако знае да ми каже какви са ми правата и ако все пак не се върна имам ли право на някакво обезщетение? Мойте работодатели си правят устата да подам молба за напускане по взаимно съгласие,но аз не съм сигурна,че това е най - удачното за мен. Моля дайте съвет!
Благодаря!
Извинявам се,че задавам въпроса тук,но се надявам някой счетоводител от форума да може да ми помогне!

# 666
  • София
Здравейте на всички! Аз съм нова в този форум, но мисля, че вече често ще съм сред вас.
 Както повечето бъдещи и настоящи майки и аз ще имам нужда от помощ във връзка с нововъведенията във връзка с обезщетенията по майчинство. От средата на 2007 се осигурявам като Земеделски производител, но се осигурявах на ниския процент. От 01.01.09 се прехвърлих на високия. В момента съм във втория месец. Ако всичко е наред средата на октомври трябва да изляза в болничен преди раждане. В този случай ще имам само 9 месеца осигуровки на високия процент. От минали години имам 10 месеца осигурителен стаж.  Въпросите ми са: Ще имам ли право на болничен и обезщетение, и за какъв период от време - 1 или 2 години.
 Предварително благодаря!
Ако ти се събират общо през годините 12 месеца осигурителен стаж с осигуряване за общо заболяване и майчинство ще получаваш обезщетение за бременност и раждане в размер на 410 дни и след това обезщетение за гледане на дете до 2 години. При изчисляване на обезщетението за бременност и раждане се взима за база 12 месеца преди месеца на излизане в болничен, за месеците в тази база, в които не си била осигурена за общо заболяване и майчинство в базата ще влезе МРЗ.
Много, много ти благодаря Anii ta   bouquet. Виждам, че ти си спасителен пояс за много майки като мен. Спестяваш ни много лутане и нерви. Аз лично въпросите, които зададох в този форум ги зададох на няколко други места, но винаги получавах различен отговор и именно това ме подтикна да се обърна към майките, които вече са минали по този път. Благодаря ти, че си сред нас.
 Искам да попитам още нещо. Тези първи три месеца, през които се осигурявах на високия процент се осигурявах на минимума за ЗП /65 лв./. Вече знаейки, че съм бременна смятам да се осигурявам на по-висок доход. Въпросът ми е: За тези 3 месеца базата ми ще е 65 лв. или МРЗ?     
За месеците, в който не си била осигурена а общо заболяване и майчинство в базата ще влезе МРЗ.

# 667
Здравей Ани, сигурно си много заета, но ще те помоля за отговор.
От 23 март моят зет трябваше да излезе в отпуск за гледане на дете от 1 до 2г., сестра ми се върна на работа на 23 март /след изт. на 410 дни/. Но счетоводителката не му внесе документите и на 9.04 му прекрати договора. От 10.04 той е към друга фирма. Дали е загубено това майчинство от 23.03 до 10 април или можем да подадем документи? Новата фирма не би ли могла по-рано да пусне документите?
Благодаря ти предварително.

# 668
 Предварително благодаря!
За месеците, в който не си била осигурена а общо заболяване и майчинство в базата ще влезе МРЗ.

Много ти благодаря отново за бързия отговор Hug, но може би не си ми разбрала въпроса или може би аз нещо недоразбирам, затова ще поясня и те моля да ми обясниш отново. За месеците, които в осигуровките ми не са включени болничен и майчинство го разбах - базата е МРЗ. Питането ми е за трите месеца /01, 02, 03. 2009/ през които вече се осигурявам за болничен и майчинство, но на минимума /65 лв./.  За тях не ми е ясно каква ще е базата - 65 лв. или МРЗ? 
 Извинявай за мнократните въпроси и предварително благодаря!  bouquet

# 669
  • В полите на Пирин планина
vitta за месеците, в които си осигурена се взема осигурителният доход - точно тези 65 лева.

# 670
Благодаря ти, Lady Incandescent. Сега вече всичко ми е ясно.   bouquet 

# 671
Здравейте, ще ви помоля и аз за помощ
Бременна съм във втори месец, а работя в училище с договор до 15 юни /когато ми свърши договора ще съм трети месец и половина, нямам необходимите 8 месеца за обезщетение/и ще ме пратят на бюрото по труда, където понеже не съм почнала да работя от началото на учебната година,ами от втория срок , няма да ми плащат обезщетение и здравна осигуровка.Аз по принцип имам 5 години осигурителен стаж, но с прекъсвания и въпроса ми е не за майчинството, а именно:Тъй като съм рискова бременност и в момента съм болничен, заслужава ли си да се върна на работа за две седмици/ примерно/ до края на учебната година и да ми прекратят договора и да ме пратят на бюрото без пари и без осигуровка? Имам ли право да си продължа болничния до самото раждане без да ми се прекратява трудовия договор, или той автоматично ще се прекрати след изтичането му, а именно 15 юни. Чух, че ако се прекрати договора имам право на три месеца след това болничен, Това вярно ли е?
Много ви моля за обяснение и благодаря предварително!

# 672
Тъй като в момента найстина ми е много трудно и имам адски много въпроси, ще задам още два

1. платено майчинство 90% се взима от основната заплата или от чистата сума за получаване
пример : 1000 лв - осн. заплата
                783 лв - чиста сума за получаване

2. Може ли мъжът ми да взима платеното майчинство, ако аз съм безработна, а той се осигурява?

# 673
  • В полите на Пирин планина
Амбър, щом си на срочен договор с изтичане на срока му той се прекратява, независимо, че си в болничен. Можеш след това да ползваш болничен до 75 дни след прекратяване на договора.

ПО втория пост :

1. 90% от 1000 лева *12 месеца / работните дни за 12-месечния период се сравнява с нетното за същия период и се взема нятната, ако е по-ниска.
2. Не, жената трябва да е осигурена, т.е. да има право на обезщетение и може да го прехвърли на съпруга си след навършване на 6 месеца от детето и тя да се върне на работа.

# 674
Много благодаря за изчерпателния отговор, найстина ми стана ясно,  и дано не стана много нахална с последния ми въпрос

ако основната ми заплата е 450 лв, а чисто взимам 362 лв, но съм в болничен /пак подчертавам, че съм втори месец/по време на болничния ми как се изчислява
90 % от 450 лв*Х месеци
или 90% от болничния/аз незнам колко %  се изплаща самия болничен?

Общи условия

Активация на акаунт