Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 75 081
  • 898
  •   1
Отговори
# 630
Az iskam da popitam,

skoro razbrah che sam bremenna a sam i bezrabotna, imam staj 12 meseca no ne predi da zabremeneq, shte poluchavam li aichinstvo?
Edna priqtelka mi kaza che nqma znachenie dali e predi da zabremeneq ili dosta predi tva samo da imam staj 12 meseca!
Ako e zadaljitelno tezi 12 meseca da sa predi bremennosta az sam bila bezrabotna kakvo shte poluchavam i vaobshte shte poluchavam li neshto? newsm78

# 631
Здравейте, искам да попитам нещо във връзка с тези прословути 15 дни отпуск за бащата при раждане на дете. Ако детето и майката ги изпишат примерно сега- в периода 1-6 май, когато са официални почивни дни, това значи ли ,че на бащата започват да му тече тази отпуска, въпреки,че са почивни? Благодаря ви, предварително!

Започват, да. Те са календарни 15 и се заплащат само работните, като обезщетение от НОИ.
Много благодаря за бързия отговор!  bouquet

# 632
  • В полите на Пирин планина
Az iskam da popitam,

skoro razbrah che sam bremenna a sam i bezrabotna, imam staj 12 meseca no ne predi da zabremeneq, shte poluchavam li aichinstvo?
Edna priqtelka mi kaza che nqma znachenie dali e predi da zabremeneq ili dosta predi tva samo da imam staj 12 meseca!
Ako e zadaljitelno tezi 12 meseca da sa predi bremennosta az sam bila bezrabotna kakvo shte poluchavam i vaobshte shte poluchavam li neshto? newsm78

Тук пишем на кирилица !!!

На въпроса ти - ако не си осигурена към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин, то няма да получаваш обезщетение от НОИ. Имаш право само на социални помощи по ЗСПД. Това е независимо от предходния стаж, който наистина не трябва да е точно преди излизането в майчинство, но към този момент не трябва д си безработна.

# 633
# 634
  • София
  Хайде и тук да попитам за 15-дневния отпуск за бащата. Условието е да има сключен граждански брак или да живеем в едно домакинство. Как се удостоверява, че живеем в едно домакинство?
  В момента с таткото не сме женени, но той припознава децата. Как може да ползваме този отпуск. Вариант за който ми писаха в другата темичка е при нотариус да заверим че сме в едно домакинство. Бях чула и нещо за адресна регистрация на едно и също място. Аз съм с постоянна адресна регистрация тук в Сф, но той е все още с добричка адресна регистрация. Ако си направи временна на моя адрес, само това без нотариус би ли свършило работа?

# 635
Здравейте! Успях да прочета няколко страници от форума и съм възхитена от това че има майки, които дават компетентни и бързи отговори, макър понякога и въпросите да се повтарят. Аз самата никога не съм имала проблеми, защото фирмата ми е била винаги коректна, но искам да публикувам питането на сестра ми:
"Здравейте! На 21.03.2009г. изтекоха 410 дни. На 22.03. подадох документи при счетоводителя на мъжа ми , за да прехвърля майчинството за отглеждане на дете от 1 до 2 години. Но той не е подал документите в НОи, защото фирмата била пред фалит и на 9.04. му дадоха заповед за прекратяване на трудовия договор, но от 10.04. го назначиха в друга фирма. Въпросът ми е, загубихме ли това майчинство, като счетоводителката от първата фирма трябваше да внесе документите в НОИ от 22.03. до 10.04.? Тя отказва да ги внесе! Какво ще ме посъветвате?
Сега от 10.04. е в друга фирма и казаха, че трябва да има 5 работни дни и тогава да излезе в майчинство. Значи горе-долу ще се събере месец без майчинство - вместо от 22.03. да е в майчинство излиза, че ще е от 16.04.Така ли е?Дайте ми съвет какво да правим!
Благодаря ви предварително!"

# 636
  • София
  Хайде и тук да попитам за 15-дневния отпуск за бащата. Условието е да има сключен граждански брак или да живеем в едно домакинство. Как се удостоверява, че живеем в едно домакинство?
  В момента с таткото не сме женени, но той припознава децата. Как може да ползваме този отпуск. Вариант за който ми писаха в другата темичка е при нотариус да заверим че сме в едно домакинство. Бях чула и нещо за адресна регистрация на едно и също място. Аз съм с постоянна адресна регистрация тук в Сф, но той е все още с добричка адресна регистрация. Ако си направи временна на моя адрес, само това без нотариус би ли свършило работа?
Този отпуск се ползва въз основа на подадено заявление от бащата до работодателя му. Към заявлението след като нямате брак ще приложите декларация от теб и бащата /свободен текст/, че бащата е припознал детето и че живеете в едно домакинство. Според мен не е нужно да е нотариално заверена.

Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) (1) Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 7 от КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

# 637
Момичета здравейте!счетоводителят на фирмата в която работех е на 90 години и не се оправя изобщо с документите ми.Вече 2 месеца не съм взимала нито лев от нои,а след един месец бебчо става на 1 годинка.Искам да ви питам-тогава подава ли се някаква декларация и ако да-каква?

# 638
  • София
Момичета здравейте!счетоводителят на фирмата в която работех е на 90 години и не се оправя изобщо с документите ми.Вече 2 месеца не съм взимала нито лев от нои,а след един месец бебчо става на 1 годинка.Искам да ви питам-тогава подава ли се някаква декларация и ако да-каква?
След изтичане на отпуска за бременност и раждане в размер на 410 дни се подава при работодателя
Заявление до работодателя за разрешаване на отпуск за гледане на дете до 2 години https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_4dhg55fv7&hl=en
Декларация, която се прилага към заявлението https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_1g3495vhf&hl=en
Приложение 3, което работодателя трябва да занесе в НОИ https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_64gb4wq7gg&hl=en

Тъй като си написла "работех" искам да уточня, че за да получава обезщетение за гледане на дете до 2 години майката на детето трябва да се намира в трудово правоотношение т.е да работи и да ползва допълнителен платен отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 КТ .

# 639
  • София
Този отпуск се ползва въз основа на подадено заявление от бащата до работодателя му. Към заявлението след като нямате брак ще приложите декларация от теб и бащата /свободен текст/, че бащата е припознал детето и че живеете в едно домакинство. Според мен не е нужно да е нотариално заверена.

Чл. 45а. (Нов - ДВ, бр. 10 от 2009 г.) (1) Отпускът при раждане на дете по чл. 163, ал. 7 от КТ се ползва въз основа на писмено заявление на бащата. Към заявлението се прилагат копие от акт за сключен граждански брак или декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, предприятието е длъжно да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

Благодаря ти много за отговора. Само още едно въпросче във връзка с това - Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Това означава ли че отпуска може да се ползва в размер на 15 дни, но не задължително веднага от датата на изписване от родилното или е 15 дни веднага след изписването независимо от това кога ще се подаде заявлението?

# 640
  • София
   Благодаря ти много за отговора. Само още едно въпросче във връзка с това - Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Това означава ли че отпуска може да се ползва в размер на 15 дни, но не задължително веднага от датата на изписване от родилното или е 15 дни веднага след изписването независимо от това кога ще се подаде заявлението?
Бащата може да ползва и по-кратък отпуск т.е. може да не ползва всичките 15 дни, но времето, през което ще се ползва, трябва да е в рамките на 15 те дни от датата на изписване включително. Примерно ако излезе в отпуск от деня след деня на изписване на детето ще може да ползва 14 дни отпуск и т.н.

# 641
  • София
  Благодаря ти   bouquet

# 642
  • Пазарджик
Здравейте,момичета
Аз съм още в тези 410 дни болничен след раждане. В момента работодатела осигурява ли ме?
Когато работех ме осигуряваха на 290лв.В началото ми превеждаха 280лв болничен.От 2м. ми превеждат 240лв.Къде да проверя защо е така?
благодаря ви

Можеш да провериш само в НОИ, защо са такива сумите. Рботодатеят внася в момента само здравна вноска, но времето в отпуск за бременност и раждане - 410 дни се зачита за осигурителен стаж.

благодаря  bouquet

# 643
Цитат
zdraveite,
iskam da popitam,na novarabota sam i sam sdogovor za 6 meseca izpitatelen srok.Ako zabremeneq mogat li da me uvolnqt??? newsm78
Този въпрос ми се струва меко казано несериозен, но да, могат да те уволнят.
Ami,neznam za6to ti se struva neseriozen.V taq kriza vsi4ko stava,a i vav firmata v koqto po4nah rabota ima postoqnno teku4estvo mai i prosto sam v nesigurnost.Za tova pitam ne za drugo.I vse pak,kogato si bremenna nali uj nemogat da te uvolnqt?
Ти започваш работа и доколкото разбирам си сключила договор по чл.70 от КТ - т.е имаш изпитателен срок, уговорен в полза на работодателя.
Според Кодекса на труда по време на изпитателния срок работодателя може да те уволни по чл.71 ал.1 : "Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие. (2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване."
Сключвайки такъв договор трябва да си наясно, че от теб се очаква да докажеш дали ...грубо казано "СТАВАШ" за тази работа.
Работодателя в този период преценява до колко бързо схващаш, дали работиш ефективно, дали се вписваш успешно в колектива.
При съмнение от негова страна, че си подходяща за мястото, което заемаш може да те уволни по гореспоменатия член 71, ал.1. без предизвестие на секундата в която прецени, че не те иска.
Има закрила при уволнение на бременни, но в твоя случай до изтичане на изпитателния срок не си защитена.
чл.333 (5) КТ - Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

Аз например, сключвайки трудов договор с изпитателен срок не бих си позволила да планирам бременност... точно през това време в което се доказваш що за работник си...въпрос на етика /ако не те кефи този работодател, просто не постъпвай на работа там/

# 644
Здравейте момичета!Чета редовно публикациите във форума и ще ви помоля за отговор и на моите въпроси,тъй като виждам,че има доста запознати мами.Бременна съм-края на трети месец.От началото на юли до края на бременноста мисля да изляза в болничен.Осигуровките ми са били 340лв. ,а от 2 месеца са 800лв.Мисля да се осигурявам на тези пари до края на бремеността.Въпросът ми е ще повлияе ли болничния на изплащането на майчинството ми след това?Благодаря ако някой може да ми отговори!

Общи условия

Активация на акаунт