Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 218
  • 898
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте момичета!
Имам въпрос към вас.Много ви благодаря че ни помагате.
От работа се водя платена отпуска и искам да знам дали се получава майчинство в този случай.Звъня за справка в Нои Бургас но никой не вдига тези телефони.А ако някой знае актуален номер да се обадя и сама да си направя справка ще съм ви много благодарна.А и детето ми ще направи 2 години май 26иа не съм получила майчинство за месец март.

Последна редакция: пн, 11 май 2009, 12:59 от reni82

# 721
Здравейте!Надявам се да задавам правилно въпросите си!В момента съм във втория и болничен , издаден от болницата след раждането.Днес получих обаждане от Личен състав, че ще получа по пощата документите си за освобождаване, защото от днес на работа се е варнал титуляра, на чието място сам била назначена, /в трудовия ми договор пише "до завръщне на титуляра".Сегашния ми болничен е до 18 май, следващия болничен от Личния лекар на детето ли се издава и каде да го представя, директно в НОИ ли, или на вебе бившия си работодател?Необходимо ли е нещо друго да се направи и какво?
А аз дори се питам дали могат да ме освободят, докато сам в болничен? newsm78Все още не мога да осъзная новината , вие как мислите?
Благодаря!

# 722
  • В полите на Пирин планина
извинявам се ама аз нещто не мога да те разбера-от каде да сабера тези 12 месеца? Embarassed

Времето в болничен за бременност и раждане също се зачита за осигурителен стаж.

# 723
Здравейте момичета!
Имам въпрос към вас.Много ви благодаря че ни помагате.
От работа се водя платена отпуска и искам да знам дали се получава майчинство в този случай.Звъня за справка в Нои Бургас но никой не вдига тези телефони.А ако някой знае актуален номер да се обадя и сама да си направя справка ще съм ви много благодарна.А и детето ми ще направи 2 години май 26иа не съм получила майчинство за месец март.

Ако си подала заявление-декларация в НОИ  - Приложение 4, то трябва да получаваш 1/2 от обезщетението за майчинство, независимо, че си в платен отпуск.

# 724
Здравейте!Надявам се да задавам правилно въпросите си!В момента съм във втория и болничен , издаден от болницата след раждането.Днес получих обаждане от Личен състав, че ще получа по пощата документите си за освобождаване, защото от днес на работа се е варнал титуляра, на чието място сам била назначена, /в трудовия ми договор пише "до завръщне на титуляра".Сегашния ми болничен е до 18 май, следващия болничен от Личния лекар на детето ли се издава и каде да го представя, директно в НОИ ли, или на вебе бившия си работодател?Необходимо ли е нещо друго да се направи и какво?
А аз дори се питам дали могат да ме освободят, докато сам в болничен? newsm78Все още не мога да осъзная новината , вие как мислите?
Благодаря!

Може да те освободят, щом си назначена на такова основание - по заместване на титуляра, но ще вземаш обезщетение до 410 дни, като всички документи се придвижват от настоящия работодател. След изтичане на 410-те дни няма да имаш право на обезщетение за гледане на дте, защото не си осигурена. Може да се осигуриш за един ден някъде при познати и да вземаш обезщетение по-нататък, ако преценш, че искаш.

# 725
Здравейте
Аз съм осигурена на ТД и на граждански, дохода от гражданския ще се вземе ли в предвид, когато изляза па майчинство?
И може ли да работя на 2 ТД единия на 8 часа а другия на 4

# 726
Здравейте
Аз съм осигурена на ТД и на граждански, дохода от гражданския ще се вземе ли в предвид, когато изляза па майчинство?
И може ли да работя на 2 ТД единия на 8 часа а другия на 4

Гражданският не се взема предвид, защото по него няма вноски за фонд Общо заболяване и майчинство. Може да работиш на два ТД, ако няма забрана в договора при основния работодател.

# 727
Имам един въпрос- как се изплаща  майчинството? Както болничните или за 30 дневен срок?

# 728
Имам един въпрос- как се изплаща  майчинството? Както болничните или за 30 дневен срок?

За работни дни се изплащат всички обезщетения.

# 729
имам един въпрос...15 дневната отпуска на бащата от кой се изплаща от НОИ или от фирмата?

# 730
имам един въпрос...15 дневната отпуска на бащата от кой се изплаща от НОИ или от фирмата?

От НОИ, като за болничните и бащата трябва да има 12-месече осиг. стаж изобщо през живота си.

# 731
  • Варна
Здравейте!
Може ли само да ми потвърдите че процедурата е такава:
В момента ползвам отпуск за отгл.на дете до 2 години. От 01.06 ще напусна старата фирма и ще започна в нова, където направо ще се върна на работа и ще ползвам 50% от майчинството. До 03.06 подавам от името на новата фирма Приложение 12, където пиша на промяна на обстоятелствата - връщане на работа. Друго трябва ли? Към Прил.12 прилагам ли нещо?

# 732
Здравейте!
Може ли само да ми потвърдите че процедурата е такава:
В момента ползвам отпуск за отгл.на дете до 2 години. От 01.06 ще напусна старата фирма и ще започна в нова, където направо ще се върна на работа и ще ползвам 50% от майчинството. До 03.06 подавам от името на новата фирма Приложение 12, където пиша на промяна на обстоятелствата - връщане на работа. Друго трябва ли? Към Прил.12 прилагам ли нещо?

Приложение 12 трябва да подадеш от старата фирма, защото там си ползвала отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст. В новата фирма подаваш Приложение 4 за 1/2 от майчинството  Peace

# 733
  • Варна
Благодаря ти Lady   bouquet Ще трябва все пак да се занимавам с тях, макар да не ми се искаше

# 734
Благодаря ти Лейди за отговора!!! Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт