Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 080
  • 898
  •   1
Отговори
# 300
Не виждам на какво основание ще те съкратят, особено като се има предвид, че си майка на дете до 3 год. възраст и за теб се изисква разрешение от Инспекция по труда за съкращаване.
Много благодаря за разясненията, Lady Incandescent! Понеже работодателят ми от 5 човека работници е съкратил всички, без себе си и управителя и прави съкращаване на щата, т.е. моята длъжност - предпечат вече я няма във фирмата си. Това не минава ли като довод за съкращение на въпросната длъжност? И мога ли да ползвам до 3 години на детето неплатена отпуска за гледане на дете, не е ли до 2,6 год.? Ще си пусна неплатената за 2 год. майчинство, но тя е само за 2 месеца и 2 месеца платена...

# 301
  • В полите на Пирин планина
Не виждам на какво основание ще те съкратят, особено като се има предвид, че си майка на дете до 3 год. възраст и за теб се изисква разрешение от Инспекция по труда за съкращаване.
Много благодаря за разясненията, Lady Incandescent! Понеже работодателят ми от 5 човека работници е съкратил всички, без себе си и управителя и прави съкращаване на щата, т.е. моята длъжност - предпечат вече я няма във фирмата си. Това не минава ли като довод за съкращение на въпросната длъжност? И мога ли да ползвам до 3 години на детето неплатена отпуска за гледане на дете, не е ли до 2,6 год.? Ще си пусна неплатената за 2 год. майчинство, но тя е само за 2 месеца и 2 месеца платена...

Щом си ползвала вече 6 месеца за детето неплатен нямаш право на повече, освен ако не си самотна майка.
Работодателят може да те съкрати на горното основание, но задължително трябва да получи разрешение от Инспекция по труда.

# 302
Здравейте очарователни мами Simple Smile
Изчетох цялата тема,но или не съм разбрала всичко или това което ме вълнува го нямаше в предишните страници.
Значи аз съм бъдеща мама.Термина ми е на 9 април.Започнах да се осигурявам по стария закон за 6 месеца стаж.Към дата на зачеването ми,все още бях редовна студентка - т. е. за последните 4 години от 2004-2008 в които бях редовна студентка бакалавър,нямам никакъв стаж.В момента след като завърших бакалавър съм записала магистратура задочно обучение и към днешна дата отново съм студентка,но задочно.Днес разбрах че във вестник Труд е излезнало нещо подобно: "Майките, които са редовни студентки и тези, които имат близнаци, да получават накуп допълнителните средства, отпускани от държавата през първата година от раждането. Това предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, внесени от депутати от мнозинството. Сумата за близнаци ще е по 1200 лева на дете, а майките-редовни студентки ще получават 2880 лева. Майките в заварено положение ще вземат накуп остатъка от средствата, които им се полагат до навършване на една година на детето. "

Въпроса ми е дали,аз която съм била редовно обучение когато забременявам,имам право на такова обещетение,или закона важи само за майки към днешна дата-редовно обучение.И дали аз влизам в това така наречено"заварено полужение"?
Предварително благодаря за отговора Simple Smile

# 303
Zdraveite momi4eta! Az v momenta gledam tretoto si detence-momche,koeto e na godina i edin mesec,a do 12 August 6te ni se rodi o6te edno bebe.Imame dve golemi kaki,koito mnogo mi pomagat,te sa na 14 i na 12. Imam vajno pitane kum tezi,koito sa zapoznati . Ima li smisul da si prekusvam maichinstvoto ot m.yuni(chak togava shefkata e suglasna da me vurne za malko),ako ot na4aloto na yuli trqbva da izlqza 45 dni predi rajdane??? I kak 6te mi se formira novoto mai4instvo pri polojenie,4e sum poly4avala okolo 290 lv. 315 dni ,a sled tova ot septemvri-220 i za qnyari 240 ? Zvunq na edni telefoni v NOI,no ne mi otgovarqt. Imam li nqkakvi polaga6ti mi se pomo6ti kato mnogodetna maika ?

# 304
Здравейте, бих искала и аз да попитам нещо? В момента съм в отпуск по майчинство, дъщеря ми е на 1,4 години. Ако сега забременея, дъщеря ми ще е на 2,2 или 2,3 години, когато родя. Тогава вече ще съм в неплатен отпуск по майчинство. Ще ми се полагат ли 90% от заплатата когато се роди второ дете, и дали ако се полагато ще са от заплатата, която съм получавала преди първия отпуск по майчинство. И също може ли да се ползва болничен за времето от 2 до 2,3 години например и в какъв размер ще е той. Предварително благодаря!

# 305
  • София
Здравейте очарователни мами Simple Smile
Изчетох цялата тема,но или не съм разбрала всичко или това което ме вълнува го нямаше в предишните страници.
Значи аз съм бъдеща мама.Термина ми е на 9 април.Започнах да се осигурявам по стария закон за 6 месеца стаж.Към дата на зачеването ми,все още бях редовна студентка - т. е. за последните 4 години от 2004-2008 в които бях редовна студентка бакалавър,нямам никакъв стаж.В момента след като завърших бакалавър съм записала магистратура задочно обучение и към днешна дата отново съм студентка,но задочно.Днес разбрах че във вестник Труд е излезнало нещо подобно: "Майките, които са редовни студентки и тези, които имат близнаци, да получават накуп допълнителните средства, отпускани от държавата през първата година от раждането. Това предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, внесени от депутати от мнозинството. Сумата за близнаци ще е по 1200 лева на дете, а майките-редовни студентки ще получават 2880 лева. Майките в заварено положение ще вземат накуп остатъка от средствата, които им се полагат до навършване на една година на детето. "

Въпроса ми е дали,аз която съм била редовно обучение когато забременявам,имам право на такова обещетение,или закона важи само за майки към днешна дата-редовно обучение.И дали аз влизам в това така наречено"заварено полужение"?
Предварително благодаря за отговора Simple Smile
Нека първо промените излязат в Закона за семейни помощи за деца и Правилника за неговотро прилагане, тогава бих се ангажирала с отговор на тези въпроси

# 306
  • София
Zdraveite momi4eta! Az v momenta gledam tretoto si detence-momche,koeto e na godina i edin mesec,a do 12 August 6te ni se rodi o6te edno bebe.Imame dve golemi kaki,koito mnogo mi pomagat,te sa na 14 i na 12. Imam vajno pitane kum tezi,koito sa zapoznati . Ima li smisul da si prekusvam maichinstvoto ot m.yuni(chak togava shefkata e suglasna da me vurne za malko),ako ot na4aloto na yuli trqbva da izlqza 45 dni predi rajdane??? I kak 6te mi se formira novoto mai4instvo pri polojenie,4e sum poly4avala okolo 290 lv. 315 dni ,a sled tova ot septemvri-220 i za qnyari 240 ? Zvunq na edni telefoni v NOI,no ne mi otgovarqt. Imam li nqkakvi polaga6ti mi se pomo6ti kato mnogodetna maika ?
След като детето ти е на година и един месеца, двете майчинства ще ти се застъпят т.е ще излезеш в отпуск за бременност и раждане докато си в отпуск за отглеждане на предходното дете. В този случай обезщетението за четвъртото ти дете може да е в размера, определен за предходното дете, ако това е по-благоприятно за теб т.е да получаваш отново обезщетение за бременност и раждане около 290 лв.
Това обаче няма да се приложи, ако се върнеш на работа юни , тъй като отпуск за отглеждане на дете до 2 години ще се прекрати и няма да се ползва. Тогава базата ще ти бъде юли 2008 - юни 2009 г. и в базата за месеците, в които си била в отпуск за бременност и раждане – се взима доходът от който е изчислено обезщетението за бременност и раждане, а за месеците, в които си е била в отпуск за отглеждане на малко дете се взима МРЗ, което означава че ще имаш в базата 3 месеца с осиг. доход доходът, от който ти е изчислено обезщетението за бременност и раждане, 8 месеца на МРЗ и 1 месец - юни на осигурителния ти доход.
За да се види кое ще е по изгодно трябва да се сметне какво ще бъде обезщетението във втория случай, тук във първия пост е обяснено как се смята http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371532.270. В сайта на НОИ, ако имаш ПИК можеш да видиш колко е доходът, от който ти е изчислено обезщетението за бременност и раждане.

# 307
  • София
Здравейте, бих искала и аз да попитам нещо? В момента съм в отпуск по майчинство, дъщеря ми е на 1,4 години. Ако сега забременея, дъщеря ми ще е на 2,2 или 2,3 години, когато родя. Тогава вече ще съм в неплатен отпуск по майчинство. Ще ми се полагат ли 90% от заплатата когато се роди второ дете, и дали ако се полагато ще са от заплатата, която съм получавала преди първия отпуск по майчинство. И също може ли да се ползва болничен за времето от 2 до 2,3 години например и в какъв размер ще е той. Предварително благодаря!

Ако двете майчинства се застъпят т.е излезеш в болничен 45 дни преди термин по време на отпуска за гледане на дете до 2 години ще получаваш обезщетение за второто дете в размера на първото, ако това е по благоприятно за теб.
Ако не се застъпят и след като работиш и имаш 12 месечен стаж ще ти се полага обезщетение за бременност и раждане, в този случай в базата за изчисление на обезщетението ще влязат месеците, в който си била в отпуск за гледане на дете и месеците, в който си била в неплатен отпуск. И в двата случая в базата се взима МРЗ и тъй като обезщетението не може да е по малко от МРЗ, най вероятно ще получаваш нея.
Можеш да ползваш болничен за временна неработоспособност, той се изчислява на база 6 месеца назад преди месеца на излизане в болничен т.е пак в базата ти ще влезе МРЗ.

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 14:37 от anii_ta

# 308
anii_ta, само още един въпрос? Ако дъщеря ми навършва 2 год. на 19.10, а изляза в болничен 45 дни преди термина на 5.10, тогава имам ли право на 90% от заплатата си като за първото майчинство? Или трябва да съм родила до 19.10? Питам хипотетично, кое се счита за застъпване?

# 309
  • София
anii_ta, само още един въпрос? Ако дъщеря ми навършва 2 год. на 19.10, а изляза в болничен 45 дни преди термина на 5.10, тогава имам ли право на 90% от заплатата си като за първото майчинство? Или трябва да съм родила до 19.10? Питам хипотетично, кое се счита за застъпване?
Ако излезеш в болничен 45 дни преди термин на 5.10, а отпускът за отглеждане на дете до 2 години ти е до 19.10. ще има застъпване и може да получаваш обезщетението, което си получавала и за първото дете.
Не трябва да си родила до 19.10, а до тази дата да си излязла в болничен 45 дни преди термин, тогава има застъпване.

# 310
а отпускът до втората година до рождения ден на детето ли е, или не newsm78

# 311
  • София
а отпускът до втората година до рождения ден на детето ли е, или не newsm78
Отпускът за гледане на дете включва и деня на раждане на детето.
"Уведомяваме Ви, че с тълкувателно писмо Изх.№ 33/97 от 08.04.2007 г. до НОИ, МТСП изразява становище, че отпускът по чл.164, ал.1 от КТ за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, следва да включва и деня на раждането на детето.
Н-к сектор, администрация,
"Приемна и жалби на граждани""

# 312
anii_ta, много ти благодаря за изчерпателните и бързи отговори, беше ми много полезна  Hug

# 313
 Hugблагодаря за отговора Peace
Бъдете здрави Grinning

# 314
Здравейте!
Искам да попитам за снаха ми.Бременна е,като терминът й е за началото на месец май.Има 12 месеца осигурителен стаж,но в момента работи на срочен трудов договор по чл.68,ал.1,т.1 от КТ.Срокът на договора е една година /т.е. началото е 18.09.2008г/  и изтича на 18.09.09г и тогава детето живот и здраве ще бъде на около 4 месеца.Какво майчинство ще получава и в какъв срок?Ще се прекрати ли майчинството й в момента на изтичане на срочният трудов договор?
Благодаря ви предварително!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт