Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 75 279
  • 898
  •   1
Отговори
# 585
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета,записана съм в една фирма фиктивно,за да вземам майчинство.Срока от две години майчинство изтича сега на 10.04.2009 и трябва да се отпиша от фирмата.Интересува ме могат ли от фирмата да прекратят договора ми,все едно ме съкращават,за да мога да отида после на борсата и да вземам от там не знам и аз колко месеца определена сума.Ако може,някоя от вас да ми разясни какво точно трябва да направим,защото счетоводителката на фирмата изобщо не е в час,а искам да съм подготвена.Благодаря за отговорите! Hug Peace

Принцпно може, но за майки на деца до 3 год. възраст се изисква разрешение от Инспекция по труда.

# 586
  • София
Здравейте, момичета, един въпрос и от мен. Доколкото знам майката няма право да се върне на работа преди изтичането на 410 дни. Има ли някаква възможност обаче това да стане напълно легално, фирмата е много стриктна по отношение на ТД, осигуровки и т.н.; майката е родила януари и иска от май да се върне на работа. Благодаря ви!

# 587
  • София
Здравейте, момичета, един въпрос и от мен. Доколкото знам майката няма право да се върне на работа преди изтичането на 410 дни. Има ли някаква възможност обаче това да стане напълно легално, фирмата е много стриктна по отношение на ТД, осигуровки и т.н.; майката е родила януари и иска от май да се върне на работа. Благодаря ви!
Майката може да се върне на работа преди изтичане на 410 дни отпуск за бременност и раждане, но ще получава само възнаграждение от работодателя, без обезщетение от НОИ. Когато изтекат 410 дни трябва да подаде чрез работодателя в НОИ Приложение 4 за изплащане на 50% от обезщетението за гледане на дете до 2 години.

# 588
Здравейте Simple Smile
Изтекоха ми 410-те дни.Трябва да подам заявление за ползване на отпуск за гледане на дете до 2г. до работодателя. Ако някой има примерен образец на това заявление, моля да ми го изпрати, или ако някой знае къде мога да видя такъв образец.Много ще ми помогнете, знам, че е свободен текст, но какво точно да пише (кои чл. и ал.и пр.??) незнам. Много благодаря  bouquet

# 589
Здравейте Simple Smile
Изтекоха ми 410-те дни.Трябва да подам заявление за ползване на отпуск за гледане на дете до 2г. до работодателя. Ако някой има примерен образец на това заявление, моля да ми го изпрати, или ако някой знае къде мога да видя такъв образец.Много ще ми помогнете, знам, че е свободен текст, но какво точно да пише (кои чл. и ал.и пр.??) незнам. Много благодаря  bouquet
мила не съм сигурна дали ще ти свърши работа,но прочети това http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=356521.270 и виж дали ще намериш нещо което поне малко да те насочи в правилната посока

# 590
  • София
Здравейте Simple Smile
Заявление до работодателя за разрешаване на отпуск за гледане на дете до 2 години https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_4dhg55fv7&hl=en
Декларация, която се прилага към заявлението https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_1g3495vhf&hl=en
Приложение 3, което работодателя трябва да занесе в НОИ https://docs.google.com/Doc?docid=ddcb5nfm_64gb4wq7gg&hl=en

# 591
След като ми изтече и последния болничен,който края му беше на 4.03 кога да очаквам превеждане на майчинство за март месец?

# 592
  • София
След като ми изтече и последния болничен,който края му беше на 4.03 кога да очаквам превеждане на майчинство за март месец?
Документите за остатъка до 410 дни се носят в НОИ не по-късно от 2 дни след деня на изплащане на заплатите за месец март, от датата на която са занесени в срок от 15 работни дни трябва да бъде изплатено обезщетението.

# 593
  • София
anii_ta, благодаря ти   bouquet Значи все пак има възможност  Simple Smile

# 594
Здравейте, имам следния въпрос. В отпуск по майчинство съм за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Дъщеря ми е на почти 1 година и 6 месеца. Предстои ми да започна нова работа от 11.05. Какво да направя, в смисъл трябва ли да се върна на работа и да напусна дотогава. Има ли някаква особеност заради майчинството. По принцип не искам да има прекъсване между майчинството и новата работа. Трябва ли да си подавам молба отсега? Предварително благодаря!

# 595
И още нещо, което пропуснах. Новия ми договор ще се подновява на всеки 3 години. По- особен е статута на фирмата и всички работещи там са така. Какво ще се случи ако да речем след година реша да изляза във второ майчинство. В смисъл, че договора ми ще се води срочен. Ще мога ли да се възползвам от майчинство 1 година.

# 596
Здравейте, имам следния въпрос. В отпуск по майчинство съм за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Дъщеря ми е на почти 1 година и 6 месеца. Предстои ми да започна нова работа от 11.05. Какво да направя, в смисъл трябва ли да се върна на работа и да напусна дотогава. Има ли някаква особеност заради майчинството. По принцип не искам да има прекъсване между майчинството и новата работа. Трябва ли да си подавам молба отсега? Предварително благодаря!

Подаваш предизвестие по време на отпускът по майчинство, като броиш назад толкова дни, колкото дължиш като такова / минимум са 30 по КТ /.

# 597
И още нещо, което пропуснах. Новия ми договор ще се подновява на всеки 3 години. По- особен е статута на фирмата и всички работещи там са така. Какво ще се случи ако да речем след година реша да изляза във второ майчинство. В смисъл, че договора ми ще се води срочен. Ще мога ли да се възползвам от майчинство 1 година.

Ако изтече срока на договора / и той не се поднови / до 410 дни ще имаш право на отпуск, но не и на такъв за гледане на дете до 2 год. възраст.

# 598
здравейте! мен ме интересува какво трябва да правя при бременност и съм безработна? ще получавам ли майчинство ако забременея примерно в средата на годината,щом съм освободена от работа от 05. януари 2009г. разбрах че ако сама си плащам осигуровките ще трябва да плащам около 170лев.всеки месец. моля за помощ, който е в течение да ми каже имали вратичка за този проблем

# 599
здравейте! мен ме интересува какво трябва да правя при бременност и съм безработна? ще получавам ли майчинство ако забременея примерно в средата на годината,щом съм освободена от работа от 05. януари 2009г. разбрах че ако сама си плащам осигуровките ще трябва да плащам около 170лев.всеки месец. моля за помощ, който е в течение да ми каже имали вратичка за този проблем

Ако си безработна, то ще имаш право на социални помощи по ЗСПД, в случай, че доходът на член от семесйтвото не надвишава 350 лева.
За да поучаваш обезщетение от НОИ трябва да си на работа към момента на излизане в болничен и да имаш поне 12 месеца осиг. стаж изобщо до момента. Самото обезщетение се изчислява на база осиг. доходи от 12 месеца преди излизане в болничен за бременност и раждане.
Подробности има ето тук:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=385499.0

Общи условия

Активация на акаунт