Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 207
  • 898
  •   1
Отговори
# 735
Много моля за консултацията ви:
410те ми дни за майчинство изтичат в средата на лятото. Тогава работодателят ми ще прави масови съкращения, като е уведомил за това и Инспекцията по труда. НОИ ме информираха, че и аз мога да попадна сред съкратените, независимо, че искам да продължа да гледам детето си.
От друга страна обаче, отскоро знам, че съм бременна отново, и второто ми дете трябва да се роди м. ноември.
Моля, кажете ми, при това положение, ако преди изтичането на 410те дни занеса амбулаторен лист от АГ преглед на работодателя, законът ще ме закриля ли от съкращение и по-нататък, до раждането на другото ми дете, и още 1 год. след това?
Трябва да уточня, че предприятието не се закрива, мести или т.н., но пък моята длъжност вече не съществува, колегите ми са преназначени на нова, по-ниска.

Опитах да се обадя в Инспекцията по труда с въпроса си, но там  никой не вдига телефоните. Затова горещо се надявам на вас.

# 736
Искам да попитам сега като предавам последният-трети болничен за бременност и раждане в счетоводството трябва ли да представям други документи,и да попълвам декларации?
Каде мога да прочета ,кога,какво трябва да представям(след изтичане на болничните,след изтичане на 415-те дни)?

# 737
  • София
Искам да попитам сега като предавам последният-трети болничен за бременност и раждане в счетоводството трябва ли да представям други документи,и да попълвам декларации?
Каде мога да прочета ,кога,какво трябва да представям(след изтичане на болничните,след изтичане на 415-те дни)?
https://docs.google.com/Doc?id=ddcb5nfm_82dt9446cn&hl=en

# 738
  • В полите на Пирин планина
Много моля за консултацията ви:
410те ми дни за майчинство изтичат в средата на лятото. Тогава работодателят ми ще прави масови съкращения, като е уведомил за това и Инспекцията по труда. НОИ ме информираха, че и аз мога да попадна сред съкратените, независимо, че искам да продължа да гледам детето си.
От друга страна обаче, отскоро знам, че съм бременна отново, и второто ми дете трябва да се роди м. ноември.
Моля, кажете ми, при това положение, ако преди изтичането на 410те дни занеса амбулаторен лист от АГ преглед на работодателя, законът ще ме закриля ли от съкращение и по-нататък, до раждането на другото ми дете, и още 1 год. след това?
Трябва да уточня, че предприятието не се закрива, мести или т.н., но пък моята длъжност вече не съществува, колегите ми са преназначени на нова, по-ниска.

Опитах да се обадя в Инспекцията по труда с въпроса си, но там  никой не вдига телефоните. Затова горещо се надявам на вас.

Ето как стоят нещата:

Специална закрила срещу уволнение е въведена и за бременни и жени, майки на деца до 3-годишна възраст, както и на жени, които ползват отпуск поради бременност.
Съгласно чл. 333 от КТ:
А/ Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само при закриване на предприятието, т.е на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ (чл. 333, ал. 6 от КТ). В този случай не се търси съгласие от инспекцията по труда.
Б/ Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена само: при закриване на предприятието (чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ);
- при отказ да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност (чл. 328, ал. 1, т. 7 от КТ);
- когато заеманата длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 8 от КТ);
- за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен и е заемал преди това същата длъжност (чл. 328, ал. 1, т. 9 от КТ);
- при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор (чл. 328, ал. 1, т. 12 от КТ);
- както и без предизвестие на основание чл. 330 от КТ, ако бъде задържана за изпълнение на присъда и при дисциплинарно уволнение.
В случаите на дисциплинарно уволнение това може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда, за останалите случаи обаче не се търси съгласие от инспекцията по труда.

# 739
Lady, благодаря ти за бързия отговор, но струва ми се, след изтичането на 410те дни вече не попадам в категорията "Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане", това ми каза и служителката от НОИ. Именно затова се опасявам, че подлежа на съкращение на общо основание.
Ако обаче преди изтичането на споменатия в КТ чл.333 отпуск съм отново "бременна служителка", дали не се продължава действието на закона, сиреч дали не продължавам да бъда защитена птица? Много ми се ще да е така.

# 740
Lady, благодаря ти за бързия отговор, но струва ми се, след изтичането на 410те дни вече не попадам в категорията "Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане", това ми каза и служителката от НОИ. Именно затова се опасявам, че подлежа на съкращение на общо основание.
Ако обаче преди изтичането на споменатия в КТ чл.333 отпуск съм отново "бременна служителка", дали не се продължава действието на закона, сиреч дали не продължавам да бъда защитена птица? Много ми се ще да е така.

Ами ти ще бъдеш отново бременна, а имаш и детет до 3 годишна възраст. Трябва задължително разрешение от ИТ,за да те съкратят, а и не виждам причина да го правят.

# 741
Т.е., ти казваш, че трябва да си депозирам официалното съобщение, че съм бременна, и така ще съм априори защитена от съкращение до раждането на второто си дете?

# 742
Т.е., ти казваш, че трябва да си депозирам официалното съобщение, че съм бременна, и така ще съм априори защитена от съкращение до раждането на второто си дете?

На 100 % няма да си защитена, но до където се простират разпоредбите на КТ - да.

# 743
Здравейте,
в момента нямам никакъв трудов стаж, но ще започнат да ме водят на работа от м.Май, детенцето живот и здраве го чакам нач.на декември.Знам, че платеното майчинство (90% от РЗ ) започва след като направя 1 год.трудов стаж.Въпросът ми колко време ще мога да използвам платено майчинство:докато детето стане на 1 год, или 1 година след започване на взимането му?И също да попитам през тази 1 год, когато се осигурявам имам ли право на платен болничен и той брой ли се за трудов стаж?

# 744
[На 100 % няма да си защитена, но до където се простират разпоредбите на КТ - да.
[/quote]

Lady, благодаря ти много! Кажи ми, моля те, и дали има значение дали амбулаторният ми лист трябва да е от лекар по здравна каса, или може и от частна болница. Как да направя депозирането, така че работодателят да не каже "не съм получавал нищо" или "нищо подобно няма при мен". С тези въпроси при нас се занимават Човешки ресурси.

# 745
Здравейте и от мен.

Имам въпросче, но не знам къде да търся отговора. Затова реших, че най-добре е да се допитам до вас. Въпроса: редовна студентка съм и едновремено с това работя и фирмата ме осигурява. Мога ли да получавам И майчински според статута на редовен студент или още нищо не може да се каже тъй като за студентите нищо още не е решено окончателно? Ох, дано съм задала правилно въпроса си.

Мерси предварително!

# 746
Здравейте и от мен.

Имам въпросче, но не знам къде да търся отговора. Затова реших, че най-добре е да се допитам до вас. Въпроса: редовна студентка съм и едновремено с това работя и фирмата ме осигурява. Мога ли да получавам И майчински според статута на редовен студент или още нищо не може да се каже тъй като за студентите нищо още не е решено окончателно? Ох, дано съм задала правилно въпроса си.

Мерси предварително!

Здравей, аз не съм от най-осведомените, но и аз съм редовна студентка и днес попитах в НОИ как стоят нещата и разбрах, че майчинството за студентките е 2 880лв. и се изплаща еднократно след раждането на детето, т.е. по 240лв./м. за 1 год.Документи за това се подават в общината по местоживеене.Но аз не съм осигурена и попитах за варианта ако ме осигуряват студентското майчинство ще отпадне ли, те казаха по-скоро да, но и те не са много сигурни.
Аз лично мисля, че ще получа повече пари ако ме осигуряват и ако не мога да взимам и двете майчинства ще избера това за работа.
Дано съм ти помогнала.

# 747
Искам да попитам отпускът на бащата от фирмата ли се плаща?

# 748

Здравей, аз не съм от най-осведомените, но и аз съм редовна студентка и днес попитах в НОИ как стоят нещата и разбрах, че майчинството за студентките е 2 880лв. и се изплаща еднократно след раждането на детето, т.е. по 240лв./м. за 1 год.Документи за това се подават в общината по местоживеене.Но аз не съм осигурена и попитах за варианта ако ме осигуряват студентското майчинство ще отпадне ли, те казаха по-скоро да, но и те не са много сигурни.
Аз лично мисля, че ще получа повече пари ако ме осигуряват и ако не мога да взимам и двете майчинства ще избера това за работа.
Дано съм ти помогнала.

Нещо характерно за БГ институциите - тези, които трябва да са най-наясно, все не знаят и не могат да ти помогнат Sad  Явно ще трябва да се ориентираме сами.

Благодаря за бързия отговор    bouquet

# 749
  • София
Искам да попитам отпускът на бащата от фирмата ли се плаща?
15-дневния отпуск при раждане на дете и отпускът, който може да ползва бащата след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 дни се плаща от НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт