Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 73 949
  • 898
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ани  детето ми е родено да 29.02 2008 г,имам подадена молба за продължаване на майчинството до 2 години.Виждам че вече няколко пъти си обяснила какви документи трябва да се подадат до 410 дена,но счетоводителката ми (с която не сме в много добри отношения) ми каза че още не са излезли новите документи.Въпроса ми е дали сега губя от това че още не съм подала документи или може до навършване на годинка на детето да подам и да получа пари за периода 02.01-29.02 ?
Документите излязоха отдавна, има ги в сайта на НОИ. Незнам как ще стане със задна дата, тъй като има срокове за Приложение 12 и е трябвало да се вместите в тях. Ти е трябвало да го представиш при работодателя в три дневен срок, а работодателя в 7 дневен срок в НОИ. Другото което е, към Приложение 2 се прилага заповед за отпуск за бременност и раждане за остатъка до 410 дни, и обезщетението ще започне да ти се изплаща от датата, от която си излязла в такъв отпуск т.е хубаво е заповедта да е от 02.01.2009 г., за да започне от тогава изплащането.
Подай Приложение 12 колкото може по бързо при работодателя. Иначе за Приложение 2 трябва да се занесе след изплащане на заплатите за месец януари, така че за него не сте закъснели.
Пробвайте може и да се получи.

# 151
  • Ямбол
Ани благодаря за информацията.

# 152
  • Бургас
здравей Aни, мога ли да си доплатя по високи осигуровки с задна дата понеже от фирмата в която сега работя ме осигуряват на 307лв от 2години термина ми е на 9май 2009г. а 45дневния отпуск запо4ва от 26май 2009г. Благодаря ти.

Последна редакция: нд, 25 яну 2009, 08:47 от nina76

# 153
 preggo Здравейте любими мой мамчета! Пиша ви , защото има още едно нещо , което не можах да разбера и по - точно никой не ми е обеснил. Аз като родя ( Живот и Здраве ) ще получа ли някакво обезщетение - първоначална сума или направо ще започна да получавам майчинство? Освен това майчинство ще получавам ли детски? Кога започват да се изплащат те? Колко време ще получавам майчинство - 2 години ли е по закон или вече са 3 ?Моля обяснете ми , че и когото и да питам ми казват различни неща и вече се обърках севсем !!! Много ви благодаря , че винаги сте толкова отзивчиви !    love001                                         

# 154
  • София
preggo Здравейте любими мой мамчета! Пиша ви , защото има още едно нещо , което не можах да разбера и по - точно никой не ми е обеснил. Аз като родя ( Живот и Здраве ) ще получа ли някакво обезщетение - първоначална сума или направо ще започна да получавам майчинство? Освен това майчинство ще получавам ли детски? Кога започват да се изплащат те? Колко време ще получавам майчинство - 2 години ли е по закон или вече са 3 ?Моля обяснете ми , че и когото и да питам ми казват различни неща и вече се обърках севсем !!! Много ви благодаря , че винаги сте толкова отзивчиви !    love001                                         

Имаш ли 12 месеца осигурителен стаж и работиш ли в момента?

# 155
Здравей Ани! По -повод писмото ми. Аз имам общо трудов стаж 2 години и 2 месеца. (НА 21 години съм) . Стажа ми е от 2005 до 2007. След това и до днес уча висше. Сега не работя , но ми казаха , че общо трябва да имам 6 месеца трудов стаж ( по - стария закон ) и ме посъветваха преди болничния да ме запишат на работа , за да се водя че съм трудово обезпечена- т.е. да ми вървят осигуровки или незнам точно какво се гледа!

# 156
  • София
Здравей Ани! По -повод писмото ми. Аз имам общо трудов стаж 2 години и 2 месеца. (НА 21 години съм) . Стажа ми е от 2005 до 2007. След това и до днес уча висше. Сега не работя , но ми казаха , че общо трябва да имам 6 месеца трудов стаж ( по - стария закон ) и ме посъветваха преди болничния да ме запишат на работа , за да се водя че съм трудово обезпечена- т.е. да ми вървят осигуровки или незнам точно какво се гледа!
Ако започнеш работа, след като ще излезеш в болничен за бременност и раждане след 01.01.2009 г., за да получаваш обезщетение по КСО трябва да имаш 12 месечен осигурителен стаж и към момента на излизане в болничен да си осигурена т.е да работиш.
Така нареченото "майчинство" включва отпуск за бременност и раждане в размер на 410 дни, 135 дни се ползват въз основа на издадени болнични - 3 броя, остатъка от 135 до 410 се ползват въз основа на издадена заповед за отпуск. По време на този отпуск майката получава обезщетение в размер на 90% от среднодневния осигурителен доход за 12 месец предхождащи месеца на излизане в отпуска, но не повече от среднодневното нетно за същия период, като не може да бъде по  малко от МРЗ. След 410 дни следва отпуск за гледане на дете до 2 години , плаща се обезщетение определено със Закона за бюджета на ДОО, тази година е 240 лв.
Ако не започнеш работа можеш да получаваш помощи по Закона за семейни помощи за деца. Молбите за тях се подават в Дирекция 'Социално подпомагане" - еднократна помощ за бременности, месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година и т.нар. детски добавки. Условието за да ги получаваш е доходът на член от семейство да е по малък - или равен на 350 лв. По подробно за тях можеш да видиш тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=362470.0
Молба за еднократна помощ за раждане можеш да подадеш в рамките на 45-те дни преди раждане на детето. За другите 2 помощи молби се подават най - рано в месеца следващ месеца на раждане на детето.
Има и еднократна помощ за раждане, тя не зависи от дохода на семейството. Молба пак се подава в Дирекция "СП".

Има и помощ за майките студентки редовно обучение, който нямат право на обезщетение по КСО, за 2009 г. е 240 лв. За нея обаче не мога да ти кажа нищо по подробно, защото не е излязъл Правилника по прилагане на Закона за семейните помощи за деца.

# 157
Скъпа Ани! Аз имам общо стаж 2 години- но той е от 2005 до 2007г месец август. Сега съм студентка. Терминът ми е на 21 април. Болничният ми лист (майчинството) започва 45 дни преди термина - 7 март 2009г. Към средата на февруари ще се запиша на работа, за да се водя преди майчинството , че ме осигуряват. В този случей каква е процедурата? Колко майчинство ще получавам и колко време. и ще има ли първоначална сума , която ще получа? Благодаря ти!  bouquet

# 158
  • София
Скъпа Ани! Аз имам общо стаж 2 години- но той е от 2005 до 2007г месец август. Сега съм студентка. Терминът ми е на 21 април. Болничният ми лист (майчинството) започва 45 дни преди термина - 7 март 2009г. Към средата на февруари ще се запиша на работа, за да се водя преди майчинството , че ме осигуряват. В този случей каква е процедурата? Колко майчинство ще получавам и колко време. и ще има ли първоначална сума , която ще получа? Благодаря ти!  bouquet
Щом имаш необходимия осигурителен стаж от 12 месеца, базата за изчисляване на обезщетението ще ти бъде март 2008 - февруари 2009 г. За месеците в който не си била осигурена, при теб са почти всички в базата ще влезе МРЗ т.е би трябвало да получаваш МРЗ, тъй като обезщетението не може да бъде по малко от нея. Щом ще започнеш работа ще получаваш майчинство до навършване на 2 години на детето.
Каква е тази първоначална сума, за която питаш  newsm78

# 159
 Мерси много Ани , разбрах вече. Само дето моят стаж е от 2005 до 2007 - 2 години. Аз също така разбрах , че ще получавам майчинство 2 години , но не бях сигурна , т.к. стажа не ми е от тази 1 година преди термина. Не е 2008 - 2009 г. Да аз ще се запиша при сестра ми , че работя и тя ще ме осугурява , за да мога да ползвам 1 си болничен лист и след това майчинство. Още веднъж ти Благодаря Ани! Пиши ако узнаеш нещо ново!  Simple Smile

# 160
  • София
Мерси много Ани , разбрах вече. Само дето моят стаж е от 2005 до 2007 - 2 години. Аз също така разбрах , че ще получавам майчинство 2 години , но не бях сигурна , т.к. стажа не ми е от тази 1 година преди термина. Не е 2008 - 2009 г. Да аз ще се запиша при сестра ми , че работя и тя ще ме осугурява , за да мога да ползвам 1 си болничен лист и след това майчинство. Още веднъж ти Благодаря Ани! Пиши ако узнаеш нещо ново!  Simple Smile
Няма изискване този 12 месечен осигурителен стаж да е  непрекъснат и  да е непосредствено преди началото на отпуска за бременност и раждане. Тези дванадесет месеца могат да са придобити когато и да е.

# 161
Да, да Ани разбрах! Сега вече съм спокойна и уверена че и за моето дете (живот и здраве) държавата ни няма да забрави! newsm10 ти си много любезна и отзивчива! От сърце ти благодаря! Извини ме , че така ти писах на "ти" но ти стана моя добра приятелка на която разчитах за съвет! Благодаря!  hug

# 162
Здравейте на всички мами- бъдещи и настоящи! Hug
Аз съм от априлските мами /Живот и здраве Praynig/ и въпросите относно тези промени в майчинството живо ме интересуват, т.к. имам и на всичкото отгоре точно една година стаж, т.е. ще имам!Въпроса ми е следния, Ани, ще съм много благодарна ако намериш време и за мен!Искам да попитам какво става ако имам примерно 12 месеца без 3-4 дена трудов стаж, когато изляза в 45-дни преди термин?Защото моят термин е на 11.04 засега, а имам трудов договор от 25.02.2008?И още нещо, когато съм по майчинство, кой плаща осигуровките ми през това време, фирмата или държавата или как?Предварително много благодаря и се извинявам ако вече сте коментирали тези въпроси, явно бременният ми мозък не е успял да ги намери по-назад!Благодаря Hug

# 163
  • София
Здравейте на всички мами- бъдещи и настоящи! Hug
Аз съм от априлските мами /Живот и здраве Praynig/ и въпросите относно тези промени в майчинството живо ме интересуват, т.к. имам и на всичкото отгоре точно една година стаж, т.е. ще имам!Въпроса ми е следния, Ани, ще съм много благодарна ако намериш време и за мен!Искам да попитам какво става ако имам примерно 12 месеца без 3-4 дена трудов стаж, когато изляза в 45-дни преди термин?Защото моят термин е на 11.04 засега, а имам трудов договор от 25.02.2008?И още нещо, когато съм по майчинство, кой плаща осигуровките ми през това време, фирмата или държавата или как?Предварително много благодаря и се извинявам ако вече сте коментирали тези въпроси, явно бременният ми мозък не е успял да ги намери по-назад!Благодаря Hug
За дните, който не ти достигат няма да ти се изплаща обезщетение, изплащането ще започне в момента, в който направиш 12 месеца осигурителен стаж.
По време на майчинството има само здравно осигуряване, като то е за сметка на работодателят, тази година е в размер на 12.48 лв. месечно.

# 164
Здравейте!
Искам да Ви попитам следното: в началото на месец май трябва да изляза в болничен - 45 дни преди раждането, от кога ще започна да вземам майчинство- от началото на тези 45 дни или след като родя живот и здраве?
Благодаря предварително!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт