Отговори
# 105
Здравейтеи от мен.От 31.12.2008г. съм в болничен,45 дни преди раждане.На 26.01.2009г си подадох болничния с документи,приготвени от счетоводителката на фирмата в която работих,в Нои.От там един адски нелюбезен служител ми каза без обяснение,че ще чакам много докато ми го изплатят.Не съм женена,но живеем заедно с мъжа ми и тои ще припознае детето като се роди.Имам ли право на някакви помощи,за бременност и тн.За последните 6 мес. са ме осигурявали върху 500лв.,а преди това на минималната заплата.Какво и колко време майчинство ще получавам?Въобще не са ми ясни много неща.Много ще съм благодарна ако ме просветлите малко.

# 106
  • Пловдив

Нелинда,прочети тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=363322.0.Всичко за майчинството е описано подробно.Може и да си сметнеш колко ще получаваш-обясненно е как.

Много късно си подала болничния си лист,затова и ще мине време докато го изплатят.Защо толкова късно?

# 107
  • София
  Здравейте! Много Ви моля да ми помогнете . Имам следния въпрос: На декларацията за месечни помощи за дете има на гърба точка "Обещетения за майчинство", "Обещетения за временна неработоспособност и трудоустрояване"  и тн.  Детето ми не е навършило 1 год. и аз ползвам обещетение за бременност и раждане, което ми се изплаща от НОИ. Не са изтекли 410 дни. Как да попълня графата за обещетения и те влизат ли в брутния ми доход?Спешно е !

# 108
  • София
Извинявам се, но забравих да спомена, че в декларацията няма точка "Обещететения за бременност и раждане". От социалните ме питаха защо са нулеви стойностите от февруари 2008-01.01.09г. в удостоверението ми от работата. Спешно ми е !

# 109
  • София
Предварително благодаря. Какво да правя в случая, че няма как да представя документ от НОИ, че ми изплащат "обезщетение за бременност и  раждане" ? Не знам въобще  точната  сума.

# 110
  • София
tedydeyan
В удостоверението от работа, мисля че от социалните искат да пише, че в този период си била в болничен или отпуск за бременност и раждане и предполагам затова са те питали защо са нули. Иначе на гърба в точка "Обезщетения за майчинство" включваш и обезщетенията  за бременност и раждане.
Обезщетенията за бременност и раждане влизат в брутния доход. ДСП тата получават служебно информация от НОИ за изплатените обезщетения и могат да ти дадат разпечатка, за да си ги попълниш в молбата. Не е нужно да взимаш документ от НОИ, достатъчно е в удостоверението да пише че си в отпуск за бременност и раждане, от кога и до кога.

# 111
здравейте!имам въпрос-синът ми е роден на 4 април2008,подадох декларация за доходи същия месец и започнах да получавам детски от май....така -до декември2008 ли ги получавам или до април 2009?и друго- ако съм полу4авала детски до декември ,то януари също мина,ще подам документи февруари и чак март ще се изплатят...така ли??????? Rolling Eyes

# 112
  • Пловдив
здравейте!имам въпрос-синът ми е роден на 4 април2008,подадох декларация за доходи същия месец и започнах да получавам детски от май....така -до декември2008 ли ги получавам или до април 2009?и друго- ако съм полу4авала детски до декември ,то януари също мина,ще подам документи февруари и чак март ще се изплатят...така ли??????? Rolling Eyes

ще получаваш до април09 включително.Април 09 подаваш документи за новите 12 месеца.

# 113
  • София
 Благодаря ти Anii ta.За съжаление в удостоверението ми не пише,че съм в отпуск за бременност и раждане.  Simple Smile
 Simple Smile

# 114
  • София
Само да кажа,че днес в Социално подпомагане на общината, където живея ми искаха справка от НОИ. Мъжът ми отиде до там и от там му казали , че такава справка не издават от 2007г. А тя ми трябва за да попълня сумата за "обещетения за майчинство".  Какво да правя?

# 115
и аз да попитам за еднократната помощ при бременност имали определен срок в който трябва да се подаде,в смисъл  трябва да е преди раждането,може ли наведнъж да се подаде молба за еднократна помощ при бременност и раждане.И другият ми въпрос е освен 6 месеца назад за заплатата,съм получавала стипендия 3 месеца от университета,трябва ли да я описвам и нея и ако да от унито ли трябва да търся бележка за тях.Благодаря ви предварително  Hug

# 116
  • София
Само да кажа,че днес в Социално подпомагане на общината, където живея ми искаха справка от НОИ. Мъжът ми отиде до там и от там му казали , че такава справка не издават от 2007г. А тя ми трябва за да попълня сумата за "обещетения за майчинство".  Какво да правя?
Повтарям се , но информация за изплатените обезщетения имат в Социално подпомагане. И могат да ти дадат разпечатка с сумите по месеци.
Можеш да си вземеш разпечатка от банката или ако имаш ПИК да си провериш в сайта на НОИ, какви суми са ти плащани. Друго незнам какво можеш да направиш.

# 117
  • София
и аз да попитам за еднократната помощ при бременност имали определен срок в който трябва да се подаде,в смисъл  трябва да е преди раждането,може ли наведнъж да се подаде молба за еднократна помощ при бременност и раждане.И другият ми въпрос е освен 6 месеца назад за заплатата,съм получавала стипендия 3 месеца от университета,трябва ли да я описвам и нея и ако да от унито ли трябва да търся бележка за тях.Благодаря ви предварително  Hug
Молба за еднократна помощ за бременност се подава  рамките на 45-те дни преди раждане на детето. Стипендиите също влизат в брутния доход /не влизат само стипендиите на учащите се до завършване на средно образование/. Бележка ще си вземеш от университета, нали от там ти е плащана стипендията.

# 118
Молба за еднократна помощ за бременност се подава  рамките на 45-те дни преди раждане на детето. Стипендиите също влизат в брутния доход /не влизат само стипендиите на учащите се до завършване на средно образование/. Бележка ще си вземеш от университета, нали от там ти е плащана стипендията.
да благодаря ти   bouquet,значи до термина за раждане трябва да ги подам  Hug

# 119
  • София
Здравейтеи от мен.От 31.12.2008г. съм в болничен,45 дни преди раждане.На 26.01.2009г си подадох болничния с документи,приготвени от счетоводителката на фирмата в която работих,в Нои.От там един адски нелюбезен служител ми каза без обяснение,че ще чакам много докато ми го изплатят.Не съм женена,но живеем заедно с мъжа ми и тои ще припознае детето като се роди.Имам ли право на някакви помощи,за бременност и тн.За последните 6 мес. са ме осигурявали върху 500лв.,а преди това на минималната заплата.Какво и колко време майчинство ще получавам?Въобще не са ми ясни много неща.Много ще съм благодарна ако ме просветлите малко.
След като имаш 12 месеца стаж и работиш, ще си получаваш обезщетения по КСО. Първо е отпускът за бременност и раждане е 410 дни, след това е отпускът за гледане на дете до 2 години. Elfita ти е казала къде да прочетеш в първия пост там е обяснено подробно.
За помощите, след като се роди детенце, можеш да подадеш молба за детски добавки и за еднократна помощ за раждане в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Молба за детски се подава най - рано в месеца следващ месеца на раждане на детето, тогава можеш да подадеш и за еднократната за раждане. Право на детски добавки имат семействата, чиито средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, преди месеца на подаване на молбата, е по-нисък или равен на 350 лв. Щом като не си омъжена се взима предвид само твоя доход.
Еднократната за раждане се дава независимо от дохода.
В първия пост на темата има необходимите документи.

Общи условия

Активация на акаунт