Отговори
# 360
  • София
моля за отговор за детските извинявам се ако повтарям въпрос - предстои ми да подам за втора година молба за детски и на заповедта от миналата година пише че детските се отпускат до 30.04.09 г. та въпроса ми е новата ми служебна бележка трябва да от месец Май 2008 до месец април 2009 г. или трябва да е от Юни 2008 до Май 2009 г.? и при положение че съм все още по майчинство детето ще направи 1 година април месец и доходите ми са само от обезщетението от нои какво да пиша в тази сл.бележка, нямам брак. Благодаря предварително Hug

# 361
  • София
моля за отговор за детските извинявам се ако повтарям въпрос - предстои ми да подам за втора година молба за детски и на заповедта от миналата година пише че детските се отпускат до 30.04.09 г. та въпроса ми е новата ми служебна бележка трябва да от месец Май 2008 до месец април 2009 г. или трябва да е от Юни 2008 до Май 2009 г.? и при положение че съм все още по майчинство детето ще направи 1 година април месец и доходите ми са само от обезщетението от нои какво да пиша в тази сл.бележка, нямам брак. Благодаря предварително Hug
След като заповедта е до 30.04. за април ще получиш детски и трябва да подадеш молба през май. Бележката трябва да е от май 08 до април 09г.
Ще си вземеш бележка от работодателя с нулев доход, като в нея напише, че в този период си била в отпуск за бременност и раждане и отпуск за гледане на дете. ДСП получават служебно от НОИ информация за изплатените обезщетения.

# 362
  • София
anii_ta   сърдечно ти благодаря за отговора Hug

# 363
Здравейте пак. EmbarassedСамо да направя една справка.След като родих на 15.02. трябва да изчакам един месец,след който да отида до общината за акта за раждане на детето.След това да подам документи за еднократната помощ за раждане и детски.Аз съм осигурена и нямам право на 100-те лв помощи до навършване на година на детето.Забревих да спомена ,че нямаме брак с таткото,ако това има значение.Това ли трябва да направя или пропускам нещо? Rolling Eyes Rolling Eyes newsm78.Благодаря предварително.
Да, като си вземеш акта за раждане, ще си вземеш от общината и удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца и + личната карта ще подадеш молба за еднократна помощ за раждане. Трябва да занесеш оригинала на акта за раждане, той ще остане при тях известно време.
За детски към документите ще добавиш и удостоверение само за твоите брутни доходи, след като нямате брак с таткото.
Доколкото си спомням ти имаше 12 месечен осигурителен стаж, значи нямаш право на месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година.
Благодаря ти,но нали съм малко разсеяна сега Embarassed Embarassed Rolling Eyes,да попитам все пак.Това удостоверени за моите брутни доходи от работата си ли трябва да го взема?Пак благодаря за търпението.

# 364
  • София
Благодаря ти,но нали съм малко разсеяна сега Embarassed Embarassed Rolling Eyes,да попитам все пак.Това удостоверени за моите брутни доходи от работата си ли трябва да го взема?Пак благодаря за търпението.
Да, ще вземеш служебна бележка от работодателя за брутния доход, като в нея напише от коя дата си в отпуск за бременност и раждане. ДСП тата получават служебно информация за изплатените обезщетения от НОИ.

# 365
  • София
Здравейте,

имам следния въпрос за една мама. На 18 февруари 2009 роди и иска да подава молба за детски. На работа е от 10 февруари 2009. В предходната година е работила само половин месец на друг място. Каква бележка за доходи трябва да представи в социалните? От работодателя ли трябва да се издаде служебна бележка за 1 година назад или от него само за 8-те дни и трябва ли да търси бележка и от предишния работодател за този половин месец?

Благодаря предварително  bouquet

Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 10:35 от vesi21

# 366
  • София
Здравейте,

имам следния въпрос за една мама. На 18 февруари 2009 роди и иска да подава молба за детски. На работа е от 10 февруари 2009. В предходната година е работила само половин месец на друг място. Каква бележка за доходи трябва да представи в социалните? От работодателя ли трябва да се издаде служебна бележка за 1 година назад или от него само за 8-те дни и трябва ли да търси бележка и от предишния работодател за този половин месец?

Ще си вземе бележка и от двамата работодатели. От стария само за половината месец, през който е работила там и от новия за периода от 10.02 до 28.02. 2009 г., ако ще подава молба през март. Като в нея новия работодател трябва да запише от кога е в отпуск за бременност и раждане. За месеците, в които не е работила в молбата ще декларира, че през това време не е работила и няма доходи. Нека си вземе и трудовата книжка за всеки случай, за да видят кога не е работила.

# 367
  • София
Здравейте,

Ще си вземе бележка и от двамата работодатели. От стария само за половината месец, през който е работила там и от новия за периода от 10.02 до 28.02. 2009 г., ако ще подава молба през март. Като в нея новия работодател трябва да запише от кога е в отпуск за бременност и раждане. За месеците, в които не е работила в молбата ще декларира, че през това време не е работила и няма доходи. Нека си вземе и трудовата книжка за всеки случай, за да видят кога не е работила.

мерси много  bouquet

# 368
Да, ще вземеш служебна бележка от работодателя за брутния доход, като в нея напише от коя дата си в отпуск за бременност и раждане. ДСП тата получават служебно информация за изплатените обезщетения от НОИ.
Какво е ДСП?А защо нямам право на 100лв.Осигурявана съм на мин.заплата.Само 6 месеца върху 500лв. Не разбирам, нали дохода на член от семейството трябва да е 350лв.Влизам в границите. Thinking Thinking Thinking

# 369
  • София
ДСП е Дирекция "Социално подпомагане" където се подават молби за тези помощи.
Доколкото си спомням ти имаш необходимия стаж за получаване на обезщетение за бременност и раждане и вече получаваш такова. А месечната помощ за гледане на дете до 1 година е:
-  за неосигурени майки и
- за майки който нямат 12 месечен осигурителен стаж и не получават обезщетение от НОИ. Тези майки получават тази помощ до момента на придобиване на необх. 12 мес. стаж.

# 370
ДА.Благодаря за разяснението.Ще се постарая да не ви занимавам скоро с моите въпросчета. Party Hug  bouquet

# 371
  • София
ДА.Благодаря за разяснението.Ще се постарая да не ви занимавам скоро с моите въпросчета. Party Hug  bouquet
Няма проблем, когато имаш въпроси питай без да се притесняваш. Надявам се да мога да помогна  Hug

# 372
anii_ta благодаря за хубавата тема и всички разяснения които даваш!

Имам един въпрос:
До сега нямах право на детски надбавки, защото майчинството ми беше високо. Този месец ми изтичат 410-те дни и съответно започвам да получавам по 240лв. Тези 240лв облагат ли се? Или те са необлагаемия минимум? Т.е. какво да предвидя като бъдещ доход за детските надбавки?

Мерси предварително.

# 373
Здравей!
Бележката ти трябва да е от м.Май 2009 до м.Април 2010 Включително. Сумата, която ще напишеш ще ти бъде дадена като справка в службата, където ще я подаваш и чак тогава ще си попълниш декларацията окончателнос всички суми Simple Smile

# 374
  • София
anii_ta благодаря за хубавата тема и всички разяснения които даваш!

Имам един въпрос:
До сега нямах право на детски надбавки, защото майчинството ми беше високо. Този месец ми изтичат 410-те дни и съответно започвам да получавам по 240лв. Тези 240лв облагат ли се? Или те са необлагаемия минимум? Т.е. какво да предвидя като бъдещ доход за детските надбавки?

Мерси предварително.
Не се облагат, добавяш 240 лв.

Общи условия

Активация на акаунт