Отговори
# 570
  • София
  Благодаря ти много   bouquet, а под сега този месец или следващия да разбирам?

# 571
  • София
  Благодаря ти много   bouquet, а под сега този месец или следващия да разбирам?
Чл. 24. 2) ППЗСПД В 7-дневен срок след промяна на броя на децата, за които семейството има право на семейни помощи в периода по ал. 1, се подава нова молба-декларация за установяване само на това обстоятелство, без да се изисква актуализация на документите за доходите на семейството.

# 572
здравейте.Аз искам да попитам нещо и ако някой може да ми отговори,предварително благодаря.От 3 години сме в чужбина със съпруга ми,но детето ни,което е на 9 живее в бг.при родителите на мъжът ми.2-3  месеца в годината сме в бг,но от както заминахме да работим ,не съм подавала документи за детски надбавки.Има ли детето ми право на тях,в случаи че живее в страната?има и друго,не сме упълномощавали никои за попе4ител на детето.Може ли по някакъв на4ин да си получи синът ми това,което му се полага по закон.Благодаря.

# 573
Здравейте мами, какво ми е нужно като документи за тези 150 лева еднократна помощ при бременност и кога да отида да ги подам:)
  bouquet тенкю

# 574
  • София
Здравейте мами, какво ми е нужно като документи за тези 150 лева еднократна помощ при бременност и кога да отида да ги подам:)
  bouquet тенкю

Молба за еднократна помощ за бременност се подава  рамките на 45-те дни преди раждане на детето.
Тя е за неосигурени майки, които към момента на излизане в болнични не работят и за майки които работят, но нямат необходимия 12 месечен осигурителен стаж. Тя се изплаща до придобиването на необходимия осигурителен стаж, но не повече от 45 дни. Ако през тези 45 дни осигурената майка все още не е придобила необходимия 12 месечен стаж може да подаде и молба за месечна помощ за гледане на дете до 1 година, тъй като тя освен, че е за неосигурени майки е и за майки, които са осигурени, но нямат 12 месечен стаж. Тя пак се изплаща до придобиване на на необходимия осигурителен стаж, след което започва плащене на обезщетение от НОИ.
Ако доходът ви на член от семейство е по малък или равен на 350 лв. можете да подадете документи за еднократна помощ за бременност и месечна помощ за гледане на дете до една година.
Необходими документи за еднократната помощ за бременност
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане
2. удостоверение от работодателя или НОИ по образец съгласно приложение № 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, тук може да се види образеца http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135456128 - за осигурените
3. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни от работодателя или НОИ - вярно с оригинала, подпис и печат. - за осигурените
4. медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени;
5. лични карти  на деклараторите (за справка).

Документи месечна помощ за гледане на дете до 1 година
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията
2. удостоверение от работодателя или НОИ по образец съгласно приложение № 3 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, тук можеш да го видите http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135456128 - за осигурените
3. копие от удостоверението за раждане на детето;
4. лична карта (за справка);

# 575
Здравейте!Извинявам се,ако вече е задаван въпроса,но нямам възможност да прочета всичко изписано дотук и затова направо ще си питам:Ако съм била  съкратена и съм получавала от БТ обезщетение  за безработица,трябва ли да представям бележка за получените доходи  и ако да,откъде бе следвало да ми я издадат-от НОИ или от БТ?

# 576
Здравейте!Извинявам се,ако вече е задаван въпроса,но нямам възможност да прочета всичко изписано дотук и затова направо ще си питам:Ако съм била  съкратена и съм получавала от БТ обезщетение  за безработица,трябва ли да представям бележка за получените доходи  и ако да,откъде бе следвало да ми я издадат-от НОИ или от БТ?
Бележка не ти трябва - взимат си информацията служебно - като за майчинството  Peace
Обаче сумата си я смяташ в дохода Simple Smile - и мисля си имаше графа точно за обезщетения..

# 577
Аз графата я знам...обаче миналата година ме караха да си вадя и бележка за майчинството....нищо,че от НОИ/ама през работодател го взимах/...та затова питах,да не би да искат от БТ нещо.

# 578
Аз графата я знам...обаче миналата година ме караха да си вадя и бележка за майчинството....нищо,че от НОИ/ама през работодател го взимах/...та затова питах,да не би да искат от БТ нещо.
Ами януари месец нищо не ми искаха - казаха, че си ги взимат от НОИ - точно за помощите Simple Smile

# 579
# 580
Здравейте! Имам въпрос и предварително се извинявам, ако вече е разясняван...  Confused Получавах майчинство първите 9 месеца както си му е реда - 90 % от заплатата. Но откакто детето ми навърши 9-те месеца нямам превод. В момента е на 11 месеца.  Малко късно разбрах, че трябвало да се подаде нова декларация след деветия месец и признавам - грешката си е моя, че не съм се поинтересувала по-рано. Confused Подадох декларация миналата седмица - казаха ми да ида след 1 месец за да проверя дали съм одобрена!? Shocked Ама какво ще одобряват? Нали до сега съм взимала тези пари? Освен това ми казаха, че ако ме одобрят ще започна да взимам парите от датата на подаване на декларацията, тоест тези два месеца по 240 лв ще ги загубя. Истина ли е това или въпросната служителка не е била много в час? Има ли някакъв начин да си получа тези 480 лв?

# 581
  • Пловдив
il84 ,след 9 те месеца е трябвало да подадеш декларация за удържаване на 90 те процента до 410 я ден.Т.е още около 3 месеца да взимаш по-високото обезщетение.И като изтекат 410 те дни се подава декларация за майчинство-240 лв.
От поста ти разбирам,че си подала направо за майчинство 240 лв.Нали в нея посочи датата /т.е от кога да ти плащат майчинството/,на която ти свършват 9 те месеца,а не датата на подаване.Служителката не е в час.Двата месеца не ги губиш.Ще ти ги изплатят на куп.

# 582
il84 ,след 9 те месеца е трябвало да подадеш декларация за удържаване на 90 те процента до 410 я ден.Т.е още около 3 месеца да взимаш по-високото обезщетение.И като изтекат 410 те дни се подава декларация за майчинство-240 лв.
От поста ти разбирам,че си подала направо за майчинство 240 лв.Нали в нея посочи датата /т.е от кога да ти плащат майчинството/,на която ти свършват 9 те месеца,а не датата на подаване.Служителката не е в час.Двата месеца не ги губиш.Ще ти ги изплатят на куп.
Миии... всъщност писах датата на която подадох декларацията - само една дата съм писала, там най долу при подпис на декларатора, тоест тогава беше понеделник 18 май. Никой не ми е обаснявал какво и за какво го пиша
просто ми даде там някакви листа и каза - Попълвай! и това е.
Накара ме да пиша там в някаква таблица доходите които съм получавала уж от НОИ, но за период от 1 година. Аз естествено не съм взимала от НОИ цяла година. За да стане по-ясно : заплатата върхо която ме осигуряваха беше 360 лв и тя ме накара да напиша тази сума и срещу нея да пиша НОИ. Аз и обясних, че не съм взимала толкова от НОИ, но тя каза че щели да разберат за какво става дума. А в крайна сметка май всичко се е оплескало.

# 583
  • Пловдив
il84 ,това ли си попълвала?на реда в червено коя дата писа-18 май ли или когато ти изтичат 9 те месеца?

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. …………………………………………………….

ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете
на основание чл. 53 КСО

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет................................................……………….
……………………………………………………………………………………………………………….. осигурен при осигурител/като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя/посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля, в качеството ми на ...
(майка/баща/баба/дядо/осиновител/лице, при което е настанено детето по реда на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете, считано от ............ 20... г.

Декларирам следните обстоятелства:
1.   Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до ......................................... 20... г.
2.   Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ...........................20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението – ...............20... г., съм осигурен/а за общо заболяване и майчинство – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6/12 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за общо заболяване и майчинство – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия осигурителен се стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение)
3.   Детето ..., родено на
(име, презиме и фамилия на детето)
.................. 20... г., е живо и е ............................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
4.   Детето не е дадено за осиновяване.
5.   Детето не е настанено в детско заведение.
6.   Детето не се отглежда от лице, наето по програмата “В подкрепа на майчинството”.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето – не се отнася за лицата, при които е настанено дете по този ред.
8.   Не съм лишен/а съм от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Ползвам отпуск за отглеждане на дете по чл. 164 от КТ, считано от ......................... 20.....г.
10.   През периода на отглеждане на детето не продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице.
11.   Не съм дал/а съгласие детето ми да се отглежда от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 КТ (баща,баба или дядо) – отнася се за случаите, когато майката (осиновителят) ползва отпуска за отглеждане на малко дете.
Забележка: Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

# 584
Божеее, НЕ! Кой знае какво съм попълвала. Н е е това по-скоро беше нещо като тази която се попълваше още при първите сблъсаци с НОЙ след раждането. А уж й обясних на оная, че първите девет месеца съм взимала всичко както си трябва и откакто детето е станало на 9 не ми се превежда. То явно тази изобщо не ме е разбрала какво искам. Само повтараше каква жега е и какъв задух е в кабинета, пък се били набутали толкова много хора при нея... #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт