Отговори
# 300
Здравейте Grinning.И аз искам да попитам нещо.Значи от септември 2007 се водя на работа във фирма,на 17.05.2008 излизам в болничен 45 дни преди раждане.На 02.07. родих,изплатиха ми всички болнични,помощ за второ дете и т.н.Забравих да вметна,че съм осигурявана върху 350 лв.,докато преди да бъда назначена на работа не съм работила другаде и нямам трудов стаж.До сега не съм получила повече от 290 лв./и то само веднъж/,друг път  ми бяха преведени 270.Не мога да разбера защо всеки месец ми се превеждат различни суми.И още нещо,от март месец фирмата към която работех се закрива,какво ще стане с мен?Ще спрат ли да ми се изплащат месечните обезщетения?Водя се самотна майка,защото със съпруга ми нямаме  сключен брак,но децата ми са признати от него/имам 2 деца ,на 5 год.и на 7 месеца./Трябва ли да направя нещо и какво,защото счетоводителката на фирмата не знае в такава ситуация как да постъпи с мен.Незнам дали можахте да ме разберете,но ми е много притеснено,защото незнам какво да правя,дали имат право да ми спрат паричките.БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО.
Имам само още един въпрос.Веднага след изтичането на тези 410 дни ли трябва да бъда назначена отново на работа,за да мога да продължа получаването на обезщетението,и трябва ли да внеса осигуровки някакви
Изплащат ти различни суми, защото се определя дневно обезщетение, което е едно и също от първия болничен за 45 дни преди термин до изтичане на 410 дни отпуск за бременност и раждане. Съответно това дневно обезщетение се умножава по работните дни в съответния месец и полученото се изплаща. При 350 ли осигурителен доход обезщетението е около 13,50 лв. При месец с работни дни - 21 ще преведат 283, при 22 - 297 лв. и т.н.

За майчинството, ако ти прекратят договора по време на отпускът за бременност и раждане ще получаваш обезщетение до изтичането му т.е всичките 410 дни.
След това обаче за да получава обезщетение за гледане на дете до 2 години трябва да се намираш в трудово правоотношение т.е да работиш и да ползва допълнителен платен отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 КТ. Това означава, че няма да отговаряш на това условие и няма как да продължиш да получаваш обезщетение за гледане на дете.
Ако започнеш отново работа и след като отработиш поне 1 работен ден, за да влезете отново в кръга на осигурените лица ще може да продължиш да получаваш това обезщетение.

# 301
  • София
Имам само още един въпрос.Веднага след изтичането на тези 410 дни ли трябва да бъда назначена отново на работа,за да мога да продължа получаването на обезщетението,и трябва ли да внеса осигуровки някакви
Ако не искаш да губиш от обезщетението за гледане на дете до 2 години, най - добре веднага след изтичане на 410 дни да започнеш работа някъде.
За осигуровките за кой период имаш предвид?

# 302
Ако не искаш да губиш от обезщетението за гледане на дете до 2 години, най - добре веднага след изтичане на 410 дни да започнеш работа някъде.
За осигуровките за след изтичането на 410 те дни.Не съм много наясно и затова може да Ви се стори ,че въпросите ми са прекалено глупави Embarassed.За което се извинявам.  bouquet

# 303
Здравейте,нормално ли е обезщетенията да се бавят по два месеца и повече?

# 304
  • София
За осигуровките за след изтичането на 410 те дни.Не съм много наясно и затова може да Ви се стори ,че въпросите ми са прекалено глупави Embarassed.За което се извинявам.  bouquet
По време на отпуска за отглеждане на дете до 2 години има само здравна осигуровка за сметка на работодателя в размер на 12,48 лв.

# 305
имам няколко тъпички въпроса:
1.Имам ли право на детски надбавки по време на получаването на болничен 410 дни, ако дохода на член от семейството е под 350лв? т.е. наскоро родих да подавам ли декларация за детски надбавки?
2. Взема ли се предвид дохода на бащата, ако нямаме брак, но той е признал детето?
3. Бележка за брутните доходи от работата си мога да взема за 10 месеца, а за другите два съм била без работа???

# 306
  • София
имам няколко тъпички въпроса:
1.Имам ли право на детски надбавки по време на получаването на болничен 410 дни, ако дохода на член от семейството е под 350лв? т.е. наскоро родих да подавам ли декларация за детски надбавки?
2. Взема ли се предвид дохода на бащата, ако нямаме брак, но той е признал детето?
3. Бележка за брутните доходи от работата си мога да взема за 10 месеца, а за другите два съм била без работа???
1. Щом доходът на член от семейство е по малък или равен на 350 лв. подай молба. Молба се подава най - рано в месеца следващ месеца на раждане на детето.
2. Щом нямате брак се взима предвид само твоя доход
3. В удостоверението за брутните доходи работодателя нека запише, че си в отпуск за бременност и раждане. За изплатените обезщетения от НОИ Дирекция "СП" получава информацията служебно.
За месеците, в който не си работила ще напишеш декларация или някъде в молба - декларацията ще добавиш, че в този период не си работила и нямаш доходи.

# 307
благодаря

# 308
Здравейте, искам да попитам следното: Не получих детските за месец януари и когато се обадих да проверя защо, ми казаха, че през януари е трябвало да подам нова декларация, тъй като е изтекъл 12 месечния срок на предишната. Аз бях останала с впечатление, че такава декларация трябва да подам през февруари, защото през януари се роди второто ми дете и за първи път подадох декларация през февруари, оттогава сроковете бяха 6 месеца, а последният беше 1 година. Както и да е, очевидно грешката е моя и съм изпуснала да подам декларация през януари. Има ли някакъв шанс да получа детските и за месец януари, т.е. регламентиран ли е някакъв срок (гратисен период), в който да се подават декларации и да се изплащат детските със задна дата или губя тези за месец януари. Ако подам декларация през февруари с доходите не за 12 месеца назад, а за цялата 2008 година, ще ми я признаят ли и ще получа ли детските за януари или трябва да подам декларация за 12 месеца назад, включително и януари 2009 и ще започна да получавам детски отново от март?

# 309
  • Ланкър, планините Овнерог
pepi7096 , не се плащат детски със задна дата, т.е. губиш януарските.

# 310
Гита Ог , благодаря ти!   bouquet

# 311
Момичета може ли един въпрос?
Значи сега подавам документи за детски и въпросът ми е Влизат ли в доходите (1 год.назад) детските ,които си получавал?
Благодаря предварително.

# 312
Значи сега подавам документи за детски и въпросът ми е Влизат ли в доходите (1 год.назад) детските ,които си получавал?

Не. Пише го и в декларацията, че всякакви социални помощи не влизат в дохода.

# 313
Гита Ог благодаря ти,но защо тогава от социалните,като ми изкараха справката фигурират и детските и ми казаха,че всичко се пише?Май ще се разправям с тях.

# 314
Гита Ог благодаря ти,но защо тогава от социалните,като ми изкараха справката фигурират и детските и ми казаха,че всичко се пише?Май ще се разправям с тях.

Всъщност сега погледнах в декларацията. Написано е така:

ІV. Помощи /с изключение на помощите, получени по Закона за
семейни помощи за деца/                                                                                             …...............................лв.;

Т.е. не се отнася за всички помощи, но  не би трябвало да ти искат детските. Ето я декларацията

Общи условия

Активация на акаунт