Отговори
# 315
Аз декларацията я имам и не я попълвам за 1 път ,досега не съм ги писала детските .Сега защо трябва да ги пиша идея нямам.

# 316
  • София
Аз декларацията я имам и не я попълвам за 1 път ,досега не съм ги писала детските .Сега защо трябва да ги пиша идея нямам.
Детските не се включват в брутния доход. Те се получават по Закона за семейните пмощи за деца.
V. Помощи /с изключение на помощите, получени по Закона за семейни помощи за деца/

2. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Доход" са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за данъците върху доходите на физическите лица, както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл. 43 от Закона за интеграция на хората с увреждания, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл. 103 от Кодекса за социално осигуряване, стипендиите на учащите се до завършване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон.

Последна редакция: ср, 25 фев 2009, 14:13 от anii_ta

# 317
Здравейте, не успях да прочета всички постинги до тук и се извинявам предварително, ако въпросът ми се повтори. Моят син е на 1год. и взимах детски-25лв. Сега трябва ли да попълвам формуляри за доходите или се взимат служебно от НОИ (в майчинство съм, а преди да родя бях в болнични, на постоянен трудов договор)? А за мъжа ми-12мес. назад от датата на издаване? И ако сме закъсняли
ще получа ли със задна дата детски за януари? И последно нашият доход е по-малък от 350лв на член от сем. значи ли това, сме имали право и сме изгубили възможността да получаваме мес. помощи от 100лв до навършване на 1година на детето. Ако е така има ли начин със задна дата- чак сега разбирам за това Embarassed

# 318
  • София
Здравейте, не успях да прочета всички постинги до тук и се извинявам предварително, ако въпросът ми се повтори. Моят син е на 1год. и взимах детски-25лв. Сега трябва ли да попълвам формуляри за доходите или се взимат служебно от НОИ (в майчинство съм, а преди да родя бях в болнични, на постоянен трудов договор)? А за мъжа ми-12мес. назад от датата на издаване? И ако сме закъсняли
ще получа ли със задна дата детски за януари? И последно нашият доход е по-малък от 350лв на член от сем. значи ли това, сме имали право и сме изгубили възможността да получаваме мес. помощи от 100лв до навършване на 1година на детето. Ако е така има ли начин със задна дата- чак сега разбирам за това Embarassed
Детските добавки се изплащат от месеца на подаване на молбата, със задна дата няма как да стане.
Трябва да си вземеш удостоверение от работодателя с нулев доход, като в него запише, че си в в отпуск за бременност и раждане. Дирекция "СП" получава служебно информация за изплатените обезщетения от НОИ. Удостоверението е за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията.
Месечната помощ за гледане на дете до 1 година е за неосигурени майки, които не работят или за майки които нямат необходимия стаж за обезщетение по КСО, при тях помощта се изплаща до придобиване на необходимия стаж. Тя пак се изплаща от месеца на подаване на молбата, и няма как да стане със задна дата.

# 319
Благодаря за изчерпателния отговор!  bouquet

# 320
Здравейте!Виждам ,че давате много изчерпателни отговори.И аз трябва да подавам за детски сега през март.Много ми помогнахте с тази информация макар и да не изчетох всичко!Имам един въпрос макар и да не е по темата.Детето ми стана на 1 год. на 06.02.2009г.Можете ли да ми кажете има ли начин да получавам някакви други помощи освен детски при условие ,че нямам никакво имущество на мое име,нямам официално сключен брак, но мъжа ми е признал детето,но неговият доход за 2008г е 295лв. на месец, а моя е прочент от осигурителния доход на 280лв.?Ще съм благодарна на съвет!

# 321
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!Виждам ,че давате много изчерпателни отговори.И аз трябва да подавам за детски сега през март.Много ми помогнахте с тази информация макар и да не изчетох всичко!Имам един въпрос макар и да не е по темата.Детето ми стана на 1 год. на 06.02.2009г.Можете ли да ми кажете има ли начин да получавам някакви други помощи освен детски при условие ,че нямам никакво имущество на мое име,нямам официално сключен брак, но мъжа ми е признал детето,но неговият доход за 2008г е 295лв. на месец, а моя е прочент от осигурителния доход на 280лв.?Ще съм благодарна на съвет!

Единственото което можете да получавате според мен са помощите за отопление, ако отговаряте на условията.

# 322
  • у дома...
Здравейте. Имам следното питане /малко тъпо, ама.../ - на 28.01.2009 г. сме подали документите за детските надбавки. Заповедта за отпускането им е с дата 15.02.2009 г. Трябва ли да получа детски за януари или ще започна да ги получавам от февруари? Защото до момента нямам преведени пари по сметката. Предварително благодаря.

# 323
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте. Имам следното питане /малко тъпо, ама.../ - на 28.01.2009 г. сме подали документите за детските надбавки. Заповедта за отпускането им е с дата 15.02.2009 г. Трябва ли да получа детски за януари или ще започна да ги получавам от февруари? Защото до момента нямам преведени пари по сметката. Предварително благодаря.

Според мен трябва да получите за януари след като сте подали молбата в този месец. За повече информация трябва да питате в там където сте подали молбата

# 324
  • пловдив
Здравейте,момичета.Влизам в темата да попитам на някой случвало ли му се е-отивам днес на банкомат да проверя дали са ми превели детските надбавки и виждам,че са ми превели вместо 35лв.- 30лв.,а за миналия месец 25лв. досега не ми се е случвало(ако има значение молба подавам септември месец).МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

# 325
  • Ланкър, планините Овнерог
Здравейте,момичета.Влизам в темата да попитам на някой случвало ли му се е-отивам днес на банкомат да проверя дали са ми превели детските надбавки и виждам,че са ми превели вместо 35лв.- 30лв.,а за миналия месец 25лв. досега не ми се е случвало(ако има значение молба подавам септември месец).МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Вземи си извлечение от банката, за да видиш точно какво се е случило по сметката. Да не е банката нещо да си е удържала по някакъв повод? Защото иначе ми е странно да ти преведат 30лв, при положение, че детските са 35лв. Поне на мен ми преведоха колкото трябва.

# 326
След като вече съм мама(на 15.02. се роди дъщеря ми),имам въпросче. newsm78 newsm78Първият ми болничен,45 дни преди термина,е до 14.02.А от болницата ми издадоха с дата 15.02- тогава постъпих и родих.Мисълта ми е този един ден разминаване на болничните може ли да се окаже проблем в Нои?Ако "Да" какво тряба да направя?Благодаря предварително. Thinking Thinking

# 327
  • В полите на Пирин планина
След като вече съм мама(на 15.02. се роди дъщеря ми),имам въпросче. newsm78 newsm78Първият ми болничен,45 дни преди термина,е до 14.02.А от болницата ми издадоха с дата 15.02- тогава постъпих и родих.Мисълта ми е този един ден разминаване на болничните може ли да се окаже проблем в Нои?Ако "Да" какво тряба да направя?Благодаря предварително. Thinking Thinking

Да разбирам ли, че си преносила един ден и 14.02. ти е бил термина? Ако - да, то за този ден трябва да вземеш болничен лист от ЖК или наблюдаващия те гинеколог, защото иначе наистина ще има проблем при изплащането на болничните листове.

Честито бебче   bouquet

# 328
Да термина ми беше 14.02.Ако съм рабрала правилно трябва да отида за болничен от гинеколожката следила ми бременността.И трябва да е с дата 14.02-15.02. така ли?

# 329
Момичета не знам дали въпросът ми е за тук,но ще го задам,дано да ми помогнете.Интересува ме този нов приет закон за майките студентки редовно и  майките с близнаци,които щяли да получават еднократно помощ в размер на 2600 лв,но не разбрах като се роди детето или като навърши една година?И на какви изсиквания трябва да отговаряш ,за да получиш тези пари,защото аз вече съм в болничен,преди това съм работила 3 месеца,т.е. нямам 12 месеца стаж,а мъжът ми не работи и се водим социално слаби,затова се чудя дали като се водя на работа имам право на тази помощ от унито,4 курс съм и трябва да се дипломирам лятото.Благодаря ви предварително   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт