Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 2

• 86 614
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
  • София и там където не се пуши
Говорихме преди за учебници в електронен вид - ето допълнителните помагала

http://sirmamedia.com/edu_games.jsp

картинни речници http://sirmamedia.com/edicts.jsp

енциклопедии http://sirmamedia.com/encs.jsp

за учители http://sirmamedia.com/download/katalog2010.pdf

# 511
  • в моя свят
(х) Dorothy    bouquet Дано повече учители се включт в тези курсове и този вид обучение да навлезе в училищата.Мисля да поръчам някой от програмите за 3 и 4 клас.Ако друг е поръчал нека пише отзиви.

# 512
На английски речниците са картинни , но нали махнаха транскриипциите , много трудно да запомни писането на самата дума...

# 513
Мечта -  аз лично, нямам опит.

Анна - не зная, все си ги представям с аудио звук, не с четене на транскрипции.

# 514
Да , Дороти , но при дислектиците е развито въображението - трябва повечето неща да се визуализират.
 И аз незнам какво става  в главата едно такова дете.
Но думата трудно я запомня
Аз може би съдя по себе си , защото учих англииски с транскрипции

Мъка , мъка
А и  понякога съм много амбициозна и забравям , че детето има проблем......

Незнам вашите проблеми какви са , но като разбрах , като че ли ми зашлевиха силен шамар.
Много плаках и пробвах всякакви методи да разбера как запомня
Ей , богу още незнам
Няма обяснение да знае имената всички черноморски риби и да ги разпознава , да не поже да запомни какво е подлог/примерно/

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 12:31 от Aнн@

# 515
Aнн@ и друг съм споменавала, че и аз съм дислектик, що ми стори, че има картинни речници. Освен да отида до фирмата да помоля за демонстрация.

В главата на такова дете, е най-вече мисленето в картини. Сеща се много, но не може да го изкаже. Важното да учи според възрастта (според класа), а колкото толкова. Всичко трябва да си представи картинно за да разбере, за какво иде реч.

Аз до ден днешен, подлог, сказуемо, глагол, ако ме питат се скатавам, защото трябва доста да се замисля, за да отговоря, а и го считам за излишна информация.  Joy

# 516
  • в моя свят
Aнн@ всички сме минали по този път.На всички родители болката е голяма.Моя син е 3 клас и вече втора година учат съществително,прилагателно,глагол........е,знае само глагола.За видовете изречения и въобще голяма част от материала по български език му е много труден.Това са едни абстрактни понятия обясненията и примерите за които трудно и не напълно разбира.А по всичко друго вкъщи учим като рисуваме или разиграваме ситуции.И за всичко казвам каква е думата.Идеята е чрез визуализация да разбере,а като чуе дадено понятие или дума да си спомни възуализацията.Поне при нас това дава добри резултати.Относно чуждите езици моя син учи руски.Много е трудно и също трудно запомня думите.В същото време с лекота запомня много сложни изрази,когато му направят впечатление.

# 517
  • Варна
Здравейте и от мен. Да се включа за езиците. Петьо сега е втори клас. Учи английски. С много повторения запомня думичките, но само да ги казва. Азбуката я знае, но не може да пише, ако ще и по една страница да упражнява дадена дума. Аз за сега държа повече на говоренето, ще видим по-нататък...
По-голяма мъка ми са другите неща, например, че му е трудно да разграничи буква/дума/сричка/изречение; ден/месец/сезон. Скоро по околен свят учиха празниците ами научи ги наисуст и ди декламра като стихче, питаш ли го кога е Нова година - не може да отговори.  Confused Само с математиката е малко по-добре, макар че още използва по някакъв свой начин пръстите на ръцете си. Предстои таблицата за умножение, дано да се справи лесно с нея.  Praynig
Най-лошото е, че нищо не му е интересно и всеки ден повтаря, че мрази училището и не иска да ходи, защото им давали много домашни.  Confused Дори неща, които преди е правил с лекота сега нервничи, когато трябва да ги прави. По мое мнение домашнте не са много. Сам нищо не прави, все някой му помага. Извънкласните замимания не са много също - футбол 2 пъти седмично и логопед 2-3 седмично.

# 518
  • София
Здравейте - малко от моя опит:
БЕЛ - няма научаване глаголи, съществители и т.н. а след 4 клас започват едни ужасни неща, които и аз не съм учила. Така и не ги научи. Гледах само най-важното, да е грамотна и въобще не съм задълбочавала. Това и една учителка по БЕЛ ме посъветва, т.к. учат абсолятно излишни неща. Стихотворения много много трудно ги учим и до ден днешен. Само чрез визуализиране със жестове успява да ги запомни.
Математика - началото беше отчайващо. Но с времето много се подобри, въпреки че всяко разсейване и коства грешна задача. Изпусне ли нишката за секунда - няма връщане. Там намерих страхотен частен учител, харесаха се и много напредна. Но не говоря за отлични оценки. Между другото когато дойде време за таблицата за умножение бях се побъркала от притеснение, но детет я овладя доста по-бързо и лесно и от най-смелите ми очаквани.
Английски -  отново много трудно начало. Не искаше да пише думи (по принцип писането беше най-противното й нещо до 6 клас). Трудно ги запомняше, но пак срлед време (години) - ето сега е в английска паралека.
Разказвателни предмети - горе долу, но само схематично, правя й конспекти с най-нажното.
Физика и Химия - няма научаване  Simple Smile

# 519
Благодаря ви , момичета , че ме окуражавате!  bouquet
Знам , че е трудно , но сега в &-ми клас ми е свито сърцето , защото ми се ще да влезе в някоя професионална гимназия - да си вземе хляба на ръце ...
а после , колкото толкова
все пак усилията ми досега не бяха напразни , защото си с випуска , но сега с външното оценяване има вероятност да не изкара

# 520
  • София
Aнн@ - не се притеснявай, ще влезе. Нашите деца са родени в години, в които се раждаха много малко деца. Места има много - предостатъчно. Разбирам че говориш за момче (ако греша ме поправи). По принцип избора ти е правилен - техникум е най-добре, но моята Елена е много зле по физика и химия, а повечето са с тези предмети. Бях си харесала едно озеленяване в Строителния техникум, но бала е много висок. Важно е детето да не попадне в прекалено висока среда, защото още повече изостава.
За външното оценяване - съветвам те предварително да говориш с класната и с учителките. Трябва по някакъв начин да помогнат, защото наистина тези тестове не са за дислектици. Нашите сладки деца трудно обработват въпросите. Ако му зададете въпрос и му обясните отговорите - то ще се справи, но при изпита не е така.
Въпреки това не се предавай, моята се справи с тестовете след 7 клас, значи не е невъзможно.
Няма напразни усилия - нещата стават бавно, но стават. Така че никой да не се отказва.
Аз също съм плакала и бях ужасно шокирана преди години, нощем се будех и търсех причината за всичко. Сега вече не си задавам въпроси. Просто вървя напред и се опитвам да я направя човек, възпитан и образован. Търся силните страни (все още не съм ги намерила), но поне знам къде не й е силата.
И сега уча с нея - Дороти е наясно със ситуацията. Между другото Дороти е страшно полезна (извън това че е страхотна дама) защото самата тя е дислектик, както вече писа и може да обясни много за чуствата и погледа върху нещата на дислектика. Ние останалите не можем да си представим какво точно става в главичките на децата ни.

# 521
Приятно ми е margaritavass да обменим инфо  bouquet
Влизах в сайта на Строителния техникум , но не видях такава специалност.
Би ли ми казала с какво се какндитсва за нея.

ПП Да , да за момче говоря в седми клас.

# 522
http://www.rio-sofia-grad.com/

Анна това е сайта на Регионалния инспекторат - София-град. Влиаш в него и там в ляво има опция да се влезе в Кандидатстване след 7 и 8 клас и съответно нещата де водят до списък с училища и там по училища пише къде с какво се къндидатства и са посочени паралелките по вид. Не се знае какво ще се обяви тази година, но горе долу до март ще актуализират списъка за следващата учебна година. 

# 523
Dorothy, златна си!   bouquet
Благодаря! Hug

Нека има повече хора като теб! Heart Eyes

# 524
Анна, да знаеш и другите колко са печени, цяла школа имаше миналата година ( и Маргарита и Флора и Жана...............). Включи се във форума Нашите деца, в темата за седмокласниците и ще се изненадаш, колко много информация и ти ще имаш. Така накарах Маргарита и ме послуша. (понеже тя ми го напомни, та затова се фукам  Joy)

Общи условия

Активация на акаунт