Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 2

• 86 617
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Либи,  книгата на какъв   език е  ?

# 496
Български.

# 497
 Либи, моля те и аз за книгата! Синът ми е в 7клас, много е трудно!
Предварително ти благодаря, успех на сестричката ти Hug!

# 498
  • в моя свят
Румяна и 4U6KA книгата за дислексията е много хубава,но като цяло в нея е обяснено за видовете дислексия и начинът по който мислят дислексиците.Определено трябва да се прочете,но практически съвети за справяне с проблема няма.Пише за метода Дейвис и са дадени адреси във всички държави на организациите работещи по този метод.Не знам защо в заглавието е писано "практически съвети",но такива няма.Искам само да обърна внимание на това,че книгата определено ще помогне да осъзнаете какво точно е дислексията и в какво се изразява,което не е малко,но не дава съвети за родителите как да помогнат на децата.Искам да препоръчам една друга книга "Как да помогнем на децата със СОП-помагало за учители и родители".До сега я търсих в интернет книжарниците,но за съжаление и тя е изчерпана и не е преиздадена.Особенно е подходяща за деца от началния курс и е изцяло практическа.Ако има родители от Варна,които биха искали да си копират книгата за дислексията или за децата със СОП нека ми пишат.За съжаление не мога да ги сканирам.

А някой поръчал ли е книгата за дислексията от Слънчица да сподели отзиви.Когато излезе нямах възможност да си я купя,но сега мисля да я поръчам.http://www.slanchica.com/cgi-bin/index.pl?_state=OfferRequest&offer=356 Гледам обаче сега я предлагат заедно с прозорче за четене,а аз вече си поръчах и не ни е нужно друго.Ще им пиша дали може да се поръча само книгата.

# 499
me4ta22, за тази книга ли пишеш?

http://www.book-bg.com/details.php?id=22402

Все още се намира:)

# 500
  • в моя свят
Вълничка (морска) благодаря   bouquet Да,за тази книга.Не знам аз защо не можах да я открия..... На мен много ми помогнаха съветите в нея още като започнахме 1-ви клас.Препоръчвам я.

# 501
що е дислексия?
Думата “дислексия” означава затруднения с думите или езика и често се използва по отношение на деца или възрастни, чиято очевидна интелигентност противоречи на трудностите, които срещат при четене и писане. Понятието е въведено от немския офталмолог Р.Берлин през 1884 г. Той съставя термина от гръцките думи dys – “болен” или “труден”, и lexis – “дума”. "Дислексия” е първият и основен термин, използван, за да бъдат назовани най-различни проблеми, свързани с овладяването на учебния процес. Обикновено тя се свързва с проблеми с четенето, писането и математиката, които детето има в училище; с факта, че дислектиците виждат буквите разместени или обърнати с краката нагоре; или с това, че бавно и трудно усвояват учебния материал. Но трудностите в училище са само част от проявленията на дислексията. Всеки случай е различен, няма двама души, които да развият абсолютно еднакви форми на дислексия. Това, което е важно да се знае е, че дислексията не е резултат от умствено или неврологично увреждане, нито е причинена от мозъчна малформация. Дислексията е продукт на мисленето и на особения начин, по който някои хора реагират на чувството на объркване. Широко разпространено е мнението, че хората мислят по два начина – “словесно” /чрез звука на думите/ и “образно” /чрез въображаеми картини и идеи/. Словесното мислене следва структурата на езика и се осъществява със скоростта, с която човек говори – приблизително 150 думи в минута. Образното мислене е еволюционно. Картината “се разраства” докато мисловният процес добавя нови детайли. Този начин на мислене е много (може би хиляди пъти) по-бърз. Образното мислене е несъзнателно, човек не може да си наложи да мисли или да не мисли по този начин. Четенето и усвояването на учебния материал са двете неща, които определят успеха на детето в училище. Първо то се учи да чете, а след това чете, за да учи. Следователно четенето е от изключителна важност за учебния процес. За децата с дислексия ходенето на училище може да се превърне в кошмар. Проблемите в поведението често са следствие от неприятните преживавяния на тези деца. Стресът и фактът, че не могат да постигнат това, което се очаква от тях, поражда нежеланието да ходят на училище, води до нервни изблици и дори може да предизвика съвсем истинско главоболие или стомашно разстройство. Няма друга област /освен четенето и писането/, в която хората да са третирани така презрително заради затрудненията, които изпитват. Ако не можете да рисувате добре, ако не бягате достатъчно бързо, ако имате проблеми с усвояването на чужди езици, ако пеете фалшиво – никой няма да ви се подиграва за това и да ви третира като “умствено изостанал”. Приемането на дислексията не само като проблем, но и като дарба, ни дава по-задълбочено разбиране на същността й и е предпоставка за повече толерантност, за разработване /и прилагане!/ на по-добри образователни програми, които да подпомогнат децата с дислексия в учебния процес.

Както знаете, на този етап няма официално разработен софтуер преработващ текст към глас за хора с дислексия на български. Това се оказва сериозен проблем за децата с по-тежки форми на това разстройство, както и за тези, които са от поколението , когато деслексията бе бяло петно за логопедите и с тях просто не е работено. След търсене в мрежата се оказа, че все пак някой си е направил труда и е компилирал програма, която да чете на български. Комбинирани са две програми cool reader  и българския Speech lab (познатата ни Гергана J) . Комбинацията е доста успешна, въпреки че е далеч от това, което би следвало да бъде.Аз направих малко място в нета където всяко дете може да ги изтегли . Това бе едно добро начало. Екипа се ентусиазира и се  стигна до извода, че може  бъде направен форум за децата с дислексия, където да могат да пишат свободно за проблема, без да се притесняват от администраторско санкциониране за неправилен правопис.  

dyslexia.find-forum.net/forum.htm

# 502
Както знаете, на този етап няма официално разработен софтуер преработващ текст към глас за хора с дислексия на български. Това се оказва сериозен проблем за децата с по-тежки форми на това разстройство, както и за тези, които са от поколението , когато деслексията бе бяло петно за логопедите и с тях просто не е работено. След търсене в мрежата се оказа, че все пак някой си е направил труда и е компилирал програма, която да чете на български. Комбинирани са две програми cool reader  и българския Speech lab (познатата ни Гергана J) . Комбинацията е доста успешна, въпреки че е далеч от това, което би следвало да бъде.Аз направих малко място в нета където всяко дете може да ги изтегли . Това бе едно добро начало. Екипа се ентусиазира и се  стигна до извода, че може  бъде направен форум за децата с дислексия, където да могат да пишат свободно за проблема, без да се притесняват от администраторско санкциониране за неправилен правопис.

Форума се намира на адрес dyslexia.find-forum.net

# 503
  • в моя свят
lz7go благодаря   bouquet Прегледах форума и инфото там набързичко и много ми хареса.Поздравления за труда.По-късно като имам повече време ще се регистрирам и чета подробно.

# 504
На мен много ми помогнаха съветите в нея още като започнахме 1-ви клас.

Това много ме радва Hug

# 505
Преди няколко дни поръчах книгата от" слънчица". Чакам я и ще споделя . Някой използвал ли е цветните линийки за четене? .Има ли ефект от тях?

# 506
  • в моя свят
4U6KA моето дете ползваше такава линийка.За четенето не знам какво да кажа,защото когато я поръчах той вече се справяше доста добре.Имахме проблем обаче с прескачането на редове и за това определено помогна.Относно четенето всяко дете чете в определен цвят най-лесно,но нашата не беше съобразена с това,защото не знаех къде можем да направим този тест.Някой беше пуснал тогава линк,където фона на текста може да се сменя в различни цветове,но моето дете не можа да ми каже на какъв фон му е най-лесно да чете.При поръчката от слънчица се оказа,че те имат само 2 цвята и аз просто избрах единия.Той я приемаше по-скоро като забавна играчка и вече одавна не я ползва,но и нямаме нужда вече.За деца,които сега се учат да четат мисля,че е от полза.

# 507

Форума се намира на адрес dyslexia.find-forum.net

искам де кажа че съм направил нови неща повече информация има влезте да видите

# 508
  • София
Здравейте! Записвам се да ви следя !
На синът ми Ангел,  роден на 29.04.1996г установиха дислекция в предучилищна възраст!

Не е от случаите описани тук  , защото се научи да чете , но трудно възпроизвежда. А по математика - научава фурмулите , но не винаги уцелва формулата в задачата
Не се наложи и на логопед да ходи.
 Сега е 7- ми клас  и ще се опитаме някъде да кандидаства. Ако стане ....
Но не мисля да се отказвам , и  го стимулирам.

Анн - моята дъщеря е 8 клас. Тя чете много добре още от втори клас. Други са проблемите на дислектиците - те мислят в образи а не в думи (като останалите хора). Тоест тя прочита перфектно текста но много трудно може да го възпроизведе. Обикновено го разказва схематично. Математиката - там е по-добре, но без условните задачи - там няма научаване.
Както и да е - всичко сме го описали в предишните постове, но ако искаш подробности пиши на ЛС.
Моето дете кандидатсктва тази година - въпреки че балът й беше минимален, и я приеха в английска паралека

Аз отдавна не съм влизала в темата и я какви интересни неща ...
и нови хора - добре дошли на всчики - тук сте у дома.
lz7go  - поздравления за труда и ентусиазма. Смятам моето момиче да го накарам да влезе и разгледа и ако иска да пише. Страхотно - най-накрая раздвижване след толкова години мълчание.

# 509
margaritavass , приятно ми е  bouquet И най - вече благодаря ,че писа , защото в темата са по- малки дечица.

Чете без проблеми , но ако трябва да запомни хронологично  нещо -  трудно!
А математиката   - много , много трудно и той като , че ли сам се е отказал.

Решил е да кандидаства с биология и Бел. Даже много се е интусиазирал за ветеринарната гимназия в Костинброд. дано стане.

Пиши по- често Hug Ще се радвам да обменим опит.

Общи условия

Активация на акаунт