Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 2

• 86 565
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря ви! Аз не знам дали тя има дислексия, имам съмнения само. Допускам, че е възможно просто по-трудно да усвоява нещата, но ме тревожи факта, че упражненията не водят до резултат. Никакъв резултат при писането. Вчера правихме диктовка. Аз и диктувам изречението "Юлия е скиорка" ясно, отчетливо и умишлено отделям "е". Дъщеря ми пише 'Юлия ешкиорка", при все че думата "скиорка", не и е неизвестна като правопис. Разменя местата на буквите, на същата диктовка написа "Людмила" "Юлдмила". В същия ден има 7 правописни грешки в кратко текстче, като 5 от тях бяха изпуснати гласни букви.
buba791, благодаря ти, ще пиша не мейла. Аз съм от Казанлък и опитвам да намеря специалист някъде по близо от Русе, но ако не успея ще отидем в Русе. Искам да знам какво се случва с детето ми, има ли проблем с който трябва да опитаме да се справим или просто тя усвоява трудно. Но и поведенческите особености, които има ме навеждат на мисълта за дислексия. Днес не успяхме да се видим с учителката и, изникнаха и ангажименти и се уговорихме за утре. Информацията ви ми е много полезна. А и подкрепата.

# 616
  • София и там където не се пуши
Пълнолуние вие сте първи клас - доколкото знам е рано за вас. Детето трябва да е грамотно както се казва.
На първо време започнете работа с логопед. 

# 617
Здравей Пълнолуние!Разбирам как се чувстваш,затова те насочих към Русе.Твоите съмнения могат много бързо да се потвърдят с теста,който ще ти изпратят по e-mail.Аз лично не можах да отида до Русе,много ми е далече,но имам постоянна връзка с центъра и много ми помогнаха.Пиши им,че имаш опасения за дислексия и виж какво ще ти отговорят.И наистина първо трябва да се обърнете към логопед.Дъщеря ти поне пише Simple Smile
А моята се научи да пише и чете чак в края на 3 клас.
Успех ви желая и ще отговоря на всичките ви въпроси,стига да съм полезна!
Хубав ден. Hug

# 618
Днес ще пиша на този имейл. Предполагам, че трябва да обясня всичко, което ме тревожи. Сега са празници и едва ли някой ще ми отговори, но следващата седмица ще се надявам на отговор. След час имам среща с учителката на детето ми, имам очаквания за съдействие от нейна страна. Толкова сте отзивчиви всички, благодаря ви. Със сигурност ще имам нужда от насоки и ще ви питам. В нашия град не знам къде да търся логопед и дали трябва да има някаква специалност или... не знам, до сега не ми се е налагало да търся специалисти в подобни области. Лятото заведохме детето ми на психолог, защото имаше проблеми със съня и някой други неща които не бяха присъщи на характера и. Психолога каза, че всичко е от стрес (тогава майка ми имаше сериозен здравословен проблем и всички го преживяхме тежко), освен това очакването за училището, моята тревожност покрай майка ми са били причината. Тоест, няма сериозен проблем, ще отшуми. Смятам да и се обадя след вторник да попитам дали не може да ме посъветва къде да отидем. И за логопеда, не знам в училището имат ли такъв. Можете ли да ми обясните, защо се започва с логопед, какво се работи с него, когато детето няма говорен проблем. Четох, че това е първата стъпка, но не съм наясно защо.

# 619
Здравей отново!Аз също бях озадачена защо точно с логопед трябва да се консултираме,предположение,че детето ми нямаше говорни проблеми,но по-късно разбрах,че именно те са хората,които разбират от дислексия.Те не се занимават само с говорни проблеми.Всеки един логопед ще ви обърне внимание,а ако не се занимава поне ще ви насочи към някой друг.В България отскоро се говори за този проблем,но на специалистите им е интересно и се занимават усилено.Бих искала да ви помогна,но мога да кажа за Пловдив.
Но пишете първо на центъра в Русе,нека да видим какво ще ви кажат те.

# 620
Ми аз като дислексичка да го обясня.

Дислексикът приема заобикалящия го свят повече в картинки, а тези картини трябва да минат през звуци, букви - е именно този специалист е логопеда. Независимо, че детето например говори, да но то не възприема звуците така, че да може да напише правилно. То чува нещо друго, затова има деца които пишат думите по друг начин или заместват букви.
Родителя също помага, за тези неща има много информация и по другите теми - аутизъм, хиперактивност. Има качени много материали в помощ на родителя. Обикновено са на първия пост. 

Оля извинявай, ама аз по своему обяснявам, ако искаш допълни.  Hug

# 621
  • София
Добре дошли на новите майки Hug
Момичета повече кураж. Значи приемате че нашите деца са по специални и тръгвате напред. Моето дете в първи клас беше толкова зле че аз си изпусках нервите и виках по него. Имайте предвид че тогава (преди 8 години) въобще не се говореше за дислексия, нямаше го центъра в Русе (или поне аз не бях чувала за него). Та викайки по детето (защото тя беше много разсеяна, много трудно се концентрираше и лесно я губеше) аз задълбочавах проблемът й. Много време ми трябваше първо да разбера, а после и да приема положението. Това което съм научила е - не карайте детето да надскача себе си, то не може. Опитвайте се на всеки урок или домашно да изваждате най-важното, да го поднесете по достъпен за него начин (картини, скици, четене) и насърчавайте всеки минимален успех. С времето децата ни се развиват, но не ги сравнявайте с останалите а само с това което са били и което са постигнали. Моето дете е 8 клас, но емоционално е назад от своите съученички. Те се гримират, боядисват косите и ноктите, ходят с модерни дрехи по купони и излизат всяка вечер. Тя си стои удома, рисува и играе на компютъра и повече прилича на малко момиче. Много е разхвърляна и хаотична, но вече имам усещане че този хаос за нея не е хаос. Тя възприема всичко около нея по съвсем различен начин, и аз се уча да го усещам, за да я разбирам по-добре.
Логопед, много години се занимава с нея (тя проговори много късно и много трудно), но е необходимо и система за усвояване на знанията, защото както много пъти съм казвала, стандартния начин на образование е абсолютно безполезен за нашите деца. Те могат да усвоят всичко но трябва да им бъде поднесено както трябва.
Много дълго стана, но трябва да знаете, че трябва много да помагате на детето. Аз и до сега уча с нея. Резултатите са минимални (като оценки), но лека полека вървим напред.

# 622
Здравейте, мили майки,

От скоро работя в Център за приобщаващо образование и изчетох цялата първа част на темата, за да вникна в проблемите на децата с дислексия и семействата им. Възхищавам ви се за отдадеността, с която подкрепяте децата си. Аз за първи път разбрах за съществуването на дислексията от един индийски филм. Казва се Every Child is Special (Taare Zameen Par) - много е трогателен и ясно показва, че най-важното за децата с дислексия е да имат разбирането и подкрепата на родителите си. Simple Smile Вашите деца имат късмет с такива прекрасни майки

В момента Центърът работи по един проект, подкрепен от Програмата за обучение през целия живот на Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура на Европейския съюз и в общи линии има за цел да обобщи резултатите от предишни проекти в областта на дислексията. Повече можете да видите http://www.embeddyslexia.eu/home-bg?Itemid=33.

Част от проекта включва и изследване на нуждите на децата с дислексия и на технологичните помощни средства - хардуерни и софтуерни, достъпни на родния език на детето.

Въпросниците целят да съберат по-систематична информация за помощта, от която се нуждаят и която реално получават децата с дислексия и техните близки. Аз и целият ни екип ще ви бъдем безкрайно благодарни, ако отделите време за попълването им. Ето линк към тях http://cie-bg.eu/cgi-bin/index.pl?_state=AboutUs&aboutus.ID= … 23&FatherID=4 - вторият и последният.

Много благодаря предварително. Ще изчета и втората част от темата със сигурност, защото споделянето на опит е много ценно.

Много усмивки на вас и на слънчицата ви. Simple Smile))

# 623
Maggie_Asp благодаря, искаш ли и на познати учители да изпратя въпросника - не съм чела въпросите, дали става дума за специалисти или за редовите учители на децата.

Смешно ми стана за родния език на децата - ами те по-лесно учат чуждия език от майчиния. И аз така с моите уреди в къщи и мобилните телефони, по-лесно ми е на англ. език.

# 624
Dorothy, ще ти бъда благодарна, ако го пратиш и на учители Simple Smile

Има поленце, в което учителят пише по-конкретно как и къде работи. Тоест подходящ е въпросникът и за ресурсни учители, и за учители в общообразователни училища.

# 625
Здравейте родители!
Завършвам  образованието си по психология в чужбина. Имам и специалност логопедия от България, но не живея тук от няколко години. Сега правя доклад за страната ми и грижата за деца със специални нужди в областа на дефицити в обучение. Интересува ме каква превенция се извършва тук за деца с дислексия или обучителни затруднения? Чета в и-нет за прегледи на деца по училища в София. Ще ми е полезно ако има родители, чиито деца са преминали тестовете и разкажат накратко или ме насочат към още информация.
Благодария!

# 626
psycho_log

Това което се прави е доста, има ресурсен център, чиито специалисти на място ходят по училищата, но по заявка от учители и ръководството на училището с психолог и логопед.
След като мине това се изпращат специалисти от ресурсния център, които обследват детето, като минава психолог и логопед. Дават насоки за работа.

Жалкото е все още, че не всички учители навсякъде им е ясно това. Ресурсния център е на около 5 год и все още не могат да покрият навсякъде (някъде нямат и желание за това). Моето дете имаше късмет, че попадна на училище отворено да работи с децата. Обаче всичко това се прави с разрешение на родителите. Нагледах се и на родители, които не признават това и крещат колко са некъдърни учителите да им обучават децата.

Според мен за дипломната работи отиди и се срещни със съответните специалисти, аз разказвам от позицията на родител и изказвам лично мое мнение.

# 627
Това което се прави е доста, има ресурсен център, чиито специалисти на място ходят по училищата, но по заявка от учители и ръководството на училището с психолог и логопед.
 аз разказвам от позицията на родител и изказвам лично мое мнение.

Благодаря Дороти!
Това, което ми казвате е важно защото ме интересува как работи системата за децата, а не как би трябвало да бъде.

# 628
  • ifbrs
Ние за съжаление сме от другата страна-до 2 клас учителката изобщо не приемаше че синът ми има проблеми и все твърдеше,че ще порасне и ще навакса/в момента е 7 клас и все още трудно смята,той е с дискалкулия/.Преместихме се в друго у-ще,но след 4 клас       нещата се повториха.Повечето учители дори не бяха чували за дислексия и отричаха да има проблем,а психоложката ни посъветва да се преместим,защото те не могат да му осигурят ресурсен учител,защото той е единтсвеното дете с проблем в цялото училище/само в нашия кляс имаше още две деца с подобни проблеми,но едното го преместиха/Искрено и благородно завиждам за училище в което има разбиране

# 629
Искрено и благородно завиждам за училище в което има разбиране
Привет Мариана!
Къде е това училище? Wink

Общи условия

Активация на акаунт