Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 2

• 86 554
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Flora-това за което говориш ,ако все още остане като проблем по натам е коригируемо с очила.Това са бели кахъри.Стреми се винаги да си пред него,когато му говориш на милото или изискваш нещо.На почтително растояние, за да може свободно да те фокусира.И спри да му се заглеждаш-имаш и лекарско мнение вече.Нали покрива другите "изисквания" за възраста си?
Сега видях ,че ние със Здравко ще режем тортата на една дата. Laughing
Да са ти живи и здрави всичките цветенца Hug

# 91
  • в моя свят
Здравейте,ето тук има още малко инфо за теорията на д-р Томатис.Става въпрос за това защо не на всички им се отдават чуждите езици,но пише и за дислексията. Незнам момичета,но аз лично съм малко скептична относно тази терапия.Това което е описал той на всеки,който се е срещал с проблема намален слух му е известно.Според мен проблема със слуховото възприятие е винаги вследствие на намален слух,дори и минимален.Слухова загуба до 30dB се счита за нормална или почти в норма,но факт е,че води до много неудобства и проблеми особенно при децата.Другото е,че при деца една съвсем малка слухозагуба е трудно да се разбере.Моето дете е с пълна загуба на слуха на лявото ухо и съвсем малка загуба на дясното.Казват,че едно здраво ухо напълно компенсира другото.Мишо чува дори и шепот от разстояние(естествено на близките му хора,защото е свикнал с тембара им,а при непознат глас малко се затруднява) и общо взето се справя много добре,но проблемите с говора са големи,двойките звучни-безвучни съгласни като б-п,д-т са ни голям проблем,той казва,че ги чува еднакво.При диктовки е най-големия проблем,милото ми най-често срещаните думи като баба,паяк,барабан,тати и мн.мн.др. просто визуално ги е запомнил с коя буква се пишат,но когато проблемните ни букви са в средата на думата просто налучква.От година логопеда работи върху това,но просто детето не ги чува и най-често звучните ги обезвучава.При четене се ориентира,но когато думата е непозната отново налучква.Имаме още много проблеми вследствие на намаления слух,но сега няма да описвам. Мисалта ми бе,че дете с видимо нормален слух може да има малка слухозагуба,която нито то,нито родителите биха могли да забележат.При аудиограма на деца също не може съвсем точно да се направи.Примерно при една загуба от 15-20dB на едно ухо,другото трябва да се заглуши с максимум шум+бял шум,защото детето ще чуе с здравото ухо.Някой аудиометри нямат шумоизолиране,други имат,но само до определени децибели,които не са достатъчни.Общо взето трябва да се направи при добър специалист и добър апарат,за да е възможно наи-точна аудиограмата особенно когато се касае за много малка загуба.А това за пускане на звук(музика) на различни честоти не знам до колко би могло да стимулира слуха.Ако се касае за слухова загуба,която най-често е увреждане във вътрешното ухо(от антибиотици,болести и др.) не би могло да се повлияе тъй като дори и минимално увреждане на вътрешното ухо(или слухов нерв) никога не се възстановява.Другото е,че при проблем със слуха не се препоръчва слушането със слушалки.При моето дете изискванията са много строги тъй като има само едно ушенце и трябва много да го пазим.Като порасне не трябва да ходи на дискотеки,не трябва да работи с машини,не може да стане плувец(дори и при къпане трябва да слагаме тапи за уши),трябва да го пазим от настинки,от възпаление на сливиците и какво ли още не.И така според мен метода на Томатис трябва да се прилага много внимателно при децата и задължително след направена аудиограма,защото детето може да не се оплаква,че не дочува,но да има такъв проблем дори и минимален.   Flora1 миналата година водих детето на очен преглед,защото той не си върти очите,а ги изцъкля(незнам дали правилно се изразих,дано да ме разберете),всичко беше наред,но също ни казаха,че има далекогледство.Обесниха ми същото,че при всички деца е така,защото очната ябълка още се развивала...не знам само до коя година е така,но тогава се бях малко притеснила,защото диоптъра ми се стори доста голям-на едното око 1.50,а другото-1.25.Една година след това (водих го преди 2 месеца) обаче всичко беше наред и няма и следа от диоптър.Цъкленето още го прави,но казват,че е тиково разстройство,което ту отшумява ту отново се появява.

# 92
  • София
me4ta22, много полезна информация, Благодаря! Аз точно търсех по-широко да погледнем към музикотерапията. В началото на годината ми беше спукатно тъпанчето и четох и говорих с лекари, беше ми много объркващо да се ориентирам с едно ухо, звуците ме дразнеха. А твоята информация от медицинска гледна точка за децата е изключително полезна за мен! Убедена съм, че трябва да се намери баланса, ушите са важни за ориентирането, но да го прилагаме внимателно. Това за слушалките не го знаех.

http://www.thelisteningprogram.com - а при тази програма са дискове, които се слушат у дома 6 месеца, 5 дни в седмицата по 15 мин. или 30 мин. /ако детето е над 6 години/. Препоръчва се на слушалки, но ми казаха, че има деца, при които трябва директно  от уредбата. На мен ми се видя много по-леко за детето, 15 мин. е леко натоварване, а не 2 часа на веднъж. Може да се повтори след 1 година. Също ми казаха, че не е добре детето да има ЕАГ, за да се изключат неприятни вълни.

# 93
me4ta22, абсолютно! newsm10

# 94
  • в моя свят
Знаете,че когато човек се сблъска с даден проблем чете и се информира много за това.Чела съм(както и всички вие) за хиперактивноста,поведенческите проблема,липсата на концентрация,дислексията....Има толкова много теории за това и нищо категорично,учените все още незнаят каква е причината за тези състояния...Но когато открихме,че Мишо има увреден слух много неща ми се изясниха и аз знам,че всияки проблеми при моето дете идват точно от там.За слуха мога да напиша много...Далеч съм от мисълта,че при всички деца с тези проблеми причината е в слуха,но съветвам освен отхвърлянето на проблем с очите да се направи и аудиограма,защото дори и съвсем малък проблем със слуха при децата води до подобни проблеми.Най-подходяща за деца и сравнително точна е игровата аудиограма.Но пак казвам,че трябва да се направи при добър специалист.Когато ходихме за пръв път на аудиограма,правиха ни я 2 пъти с интервал от 30 мин. и на следващия ден отново още един път(вече знаехме,че не чува с едното ухо и въпроса беше съвсем точно да се определи дали и доколко има увреждане в другото),а за деца без никакви видими слухови проблеми трябва още по внимателно.Има много теории и много методи,които биха подпомогнали децата с обучителни трудности да се справят по-добре,НО....Аз лично съм ЗА алтернативните методи,но САМО що се отнася до емоционалната страна на нещата-това децата ни да се чувстват по-уверени в себе си,по-спокойни,да не се притесняват и подтискат толкова от това,че не са като другите и т.н.Относно обучението обаче съм категорична,че трябва само работа със специалисти(логопеди,спец.терапевти и прочие) и занимания в тази насока вкъщи.Болно ми е когато казват,че детето ми винаги ще бъде по различно и аз също съм готова да опитам от всичко,което казват,че би могло да помогне,но определено трябва да се внимава....и най-вече да сме реалисти и да знаем,че какъвто и да е метод-да,може да помогне донякаде,но няма да стане чудо и проблемите да изчезнат.Съжелявам ако звуча песимистично,не съм се отчаяла в никакъв случай и определено мисля,че съм реалист и никога не бих се отказала да търся решение на проблемите на детето ми.  bouquet

# 95
http://www.thelisteningprogram.com - а при тази програма са дискове, които се слушат у дома 6 месеца, 5 дни в седмицата по 15 мин. или 30 мин. /ако детето е над 6 години/. Препоръчва се на слушалки, но ми казаха, че има деца, при които трябва директно  от уредбата. На мен ми се видя много по-леко за детето, 15 мин. е леко натоварване, а не 2 часа на веднъж. Може да се повтори след 1 година. Също ми казаха, че не е добре детето да има ЕАГ, за да се изключат неприятни вълни.
     TanyaMG, тези дикове с музика дали могат да се слушат онлайн от сайта, който ни даваш или трябва да се поръчат по Интернет?

# 96
Знаете,че когато човек се сблъска с даден проблем чете и се информира много за това.Чела съм(както и всички вие) за хиперактивноста,поведенческите проблема,липсата на концентрация,дислексията....Аз лично съм ЗА алтернативните методи,но САМО що се отнася до емоционалната страна на нещата-това децата ни да се чувстват по-уверени в себе си,по-спокойни,да не се притесняват и подтискат толкова от това,че не са като другите и т.н.
     Пускам и в тази тема инфото за терапията с Биофидбек:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=373071.0

# 97
Me4ta22, благодаря за информацията!

TanyaMG , може ли да кажеш за цената на дисковете (или на лични). Видях, че може да се поръчат от Олга Георгиева от Логос (ако не са ни много скъпи)

Me4ta22, ако това може да те утеши, аз винаги се сещам за един мой любим филм, Форест Гъмп, той имаше невероятна майка, която вярваше в сина си. Тя веднъж много се ядоса на Елвис Пресли, като го видя по телевизията да танцува, точно както както сина и танцува с шини на краката (за изправяне на стойката),   (може би го възприе като подигравка, защото се бяха срещали преди това). Няма да забравя какво каза - "Ако Господ искаше всички да са еднакви, всички щяха да ходят с шини!". Човек е ценен, не защото е много умен или супер красавец или незнам какво, и винаги може да бъде щастлив,ако  обича и бъде обичан.

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 14:51 от Flora1

# 98
Не забравяйте , че дислексия може да има и при дете с увреден слух(но леко), симптоматиката е друга.Т.е. увредения слух се отразява по определен начин на речта, а често детето има и дислексия ,но специалистите го отдават по грешка само на увредения слух.Трябва обстойно обследване в такива случаи и да се каже кой симптом на какво се дължи. Вярно, преплитат се, най-често. Hug

# 99
Здравейте,ето тук има още малко инфо за теорията на д-р Томатис.Става въпрос за това защо не на всички им се отдават чуждите езици,но пише и за дислексията. Незнам момичета,но аз лично съм малко скептична относно тази терапия.Това което е описал той на всеки,който се е срещал с проблема намален слух му е известно.Според мен проблема със слуховото възприятие е винаги вследствие на намален слух,дори и минимален.Слухова загуба до 30dB се счита за нормална или почти в норма,но факт е,че води до много неудобства и проблеми особенно при децата.
Здравей!
Само се включвам да поясня, че теорията на Томатис не описва проблем на слуха а на това как човек преработва това което чува. Също как и доколко си насочва активно вниманието към слуховата информация. За да може да учи успешно едно дете в училище е много важно какво успява да направи с нещата които чува около себе си или ги възприема като вибрации с цялото си тяло и на първо място още в ранна възраст дори с кожата си. Теорията обяснява много от сензорно-дезинтегративните проблеми, аутистичен спектър, диспраксия, дислексия, деца с ХАДВ. Слуховото възприятие не просто чуването е основно за ученето на езика и много от неговите параметри са причини за дислексията и целия спектър обучителни затруднения дори способноста да помним слухова информация/ нашия digit span, зависещ от доброто разбиране и внимание/. Тези параметри са над 10 и много от децата не могат да правят добра преработка именно заради проблеми в работата на средното си ухо, което е повече от място където преминава само звуковата вълна. Всъщност Томатис е само основата за този вид теория и терапии положени на неговите начални постановки. В годините след неговата начална работа са открити и направени много подобрения на програмите базирани на метода който се нарича "метод на Томатис". Програмата е доста сериозно стимулиране не просто слушане на музика.
ЗА моето дете мога само да кажа, че това бяха неговите основни проблеми и от тестовете които направихме след време се обясниха всички причини за проблемите. Едни от които са бавна скорост на слухова преработка и недобра локализация на звука. Второто има огромно значение при слушане в час и фокусиране на вниманието към слухова инфо и също отделяне на страничния шум. Особено децата с ХАДВ се пренатоварват от невъзможноста да "изключат" ненужното. В резултат на това не могат и да следят инструкции, които са многостъпкови. За съжаление Бг училище е почти изцяло слухово базирано.

# 100
     TanyaMG, тези дикове с музика дали могат да се слушат онлайн от сайта, който ни даваш или трябва да се поръчат по Интернет?
Отговарям аз понеже говорихме с Таня по темата.
НЕ може да се слуша онлайн нито да се поръчва от и-нет. Тези дискове които виждаш на този сайт са общи влияещи на  внимание, памет.... При тях няма филтрация на честоти.  Когато говорим за терапия тя се прави само от обучени хора. В случая за тази програма трябва да се свържеш с човек който има право да я прави. В горния постинг обясних защо това е важно. Ако пък човек избере друг метод - примерно Томатис в класическия му вариант отново трябва да търси сертифициран специалист . Ако детето се терапевтира с костна проводимост специалиста отново трябва да има право да прави този вид слухово стимулиране, понеже това е по-сложно ниво. Периодично / на няколко години/ терапевтите преминават отново през изпити и сертифициране от хора имащи право да обучават други специалисти в този вид терапии.

# 101
  • София
Радвам се, че Оля се включи, може да я питате нея за повече подробности. Според мен цената е подобна на другите занимания, има 2 варианта, единят, при които дисковете остават за теб е по-скъп, а другият при които взимаш дисковете и ги връщаш е малко по-евтин в момента. Цените са в паунди, а сега тази валута е ниска и излиза добре за БГ.

Учин дол,  много ми харесва ника ти Simple Smile От това, което споделяш, да разбирам ли,че детето може да се подпомага или в Логопедичен център или на Ресурсно подпомагане? От детската градина ми казаха за Логопедичният център и нямат никакъв опит с Ресурсно подпомагане, така че може би да не ходя в Ресурсен център.

# 102
За логопед ли става въпрос?Ако искате само логопед, най-вероятно е Логопедичен център да ви поеме.Логопедът от Ресурсен център отпада тогава. Но можете да ползвате и  рсесурсен учител от Ресурсен център.Най -добре е да попитате в Ресурсен център.

# 103
  • Варна
veselcheto, да ти отговоря макар със закъснение. Иво не е на индивидуален план. При него основния проблем е трудното изграждане на връзка между графемите, произношение, наименование и смисъл- надявам се да го формулирах правилно. На този етап успява да чете задоволително- бавно, но разбира 50% от непознат текст и това му помага да се справи с останалите предмети също задоволително. Просто английския се явява огромна бариера за него точно поради липсата на връзки между това как изглеждат буквите, как се произнасят (да не забравяме, че някои се произнасят различно в разлините думи) и кога се произнася и кога не някоя буква. Естествено бърка b и d, а "p" не може да го запомни че е аналог на нашето "п" и т.н.. Дороти подсказа за диска по английски и го взехме, но не виждам полза. Той го слуша, издава подобни звуци на тези които чува, но не ги свързва с текста и не може да ги запомни.

А сега да го похваля. Донесе 4,50 на контролно по английски. Разбрах веднага, че е преписал или му е подсказала девойката до него, но какво от това. Показах му колко много се радвам и цяла вечер го оставих да си играе на компютъра. Баща му му е обещал още един конструктор и не спира да пита кога ще ходим да го купуваме.

А относно инфото за проблемите със слуха. Не знам при останалите деца как е, но с баща му си направихме експеримент дали слуша като му говоря. Обяснявам му нещо  да направи /с нормален тон/, а той изобщо не реагира. Преди да кресна за да ме чуе баща му се обърна към него отново с нормален тон и му каза (да не забравяме разликата в тембъра) да повтори какво съм казала и той го повтори. Беше ми малко обидно че така ме пренебрегва.

# 104
Благодаря ти Оля това което описа т.е поясни за теорията на Томатис  за мен е важна.Йоанна не съм я водила да и правят изследване на слуха,но не съм забелязала да има проблем с чуването,по точно има проблем с разбирането според мен информацията достига до мозъка и изкривено/боже как обясних  Mr. Green/Затова смятам да направим звукова стимулация после ще ви кажа.

Общи условия

Активация на акаунт