Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 2

• 86 530
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Пишете много интересни неща. Благодаря ви  bouquet
Аз преди съм споделяла, че мислех да отлагам Росен от първи клас, много неща му помогнаха да напредне , но не не мога да не се похваля от резултатите, които постигнахме със звуковата стимулация. Живот и здраве на есен ще е първолаче. В много отношения напредна само с 30 часа слушане на филтрирана музика.  Има много по добро чуване и разбиране още от средата на сесиите. Спелува и пише правилно, преди последната сесия прояви желание сам да чете и като почна прочете 10 гатанки и 1 стихче. Гледах и не вярвах на очите си.
Давам си сметка колко е важно средното ухо, как много малки неща го блокират понякога като стрес, антибиотици и не функционира по правилния начин, от което страда детето, защото това което му казваме не достига по правилния начин до мозъка му.
Таня, ние докато правихме звуковата стимулация с него работи специалистът, който я провежда напълно безплатно. Плащахме си само за сесиите слушане.

# 76
Парапланерче разкажи повече за стимулациите.Как става записването?къде се провеждат?колко струва една сесия?може и на лични искам и на Йоанна да ги направим.

# 77
  • Варна
Здравейте!
Флора, Таня,  Hug   bouquet
Ние се върнахме от Русе. Възхитена съм от Г-жа Бонева и другата дама, която работи с нея - Елена. Грабнаха вниманието на Петьо. Теста продължи час и половина. Караха го да  чете, да пише да рисува, да играе игри, да разказва, наблюдаваха му поведението и накрая изготвиха нещо като графика на състоянието, която включва няколко компонента:  концентрация, хиперактивност, четене, разбиране, писане, математика, самочувствие(не си спомням дали имаше друго Embarassed). Ще ми я пратят тези дни по е-мейла и ще допълня ако съм пропуснала нещо. При Петьо най-силно изразена е липсата на концентрация(точно както аз си мислех), следвана от самочувствието Rolling Eyes(явно му се отразява доста несправянето в училище). Всички компоненти бяха над средното ниво. Изпъкна проблема с работната памет - за подобрение трябва да правим упражнения с "Мемори карти"(има ги в книжарниците), както и с думи, които ние му четем и той трябва след това да ги повтори, за да се види колко от тях е запомнил - това се прави няколко последователни пъти и след 30-40 мин. отново се проверява какво си спомня. Петьо втория път повтори най-много думи, но не всичките, а последния път си спомняше само 2-3 от думите. Confused Ние си го знаем този проблем и аз дори съм споделяла тук или в темата за хиперактивността за него(забравяне на цветове, предмети и др.). Според Г-жа Бонева може да му помогнат с 5 - 6 дневен курс(5 дни по 6 часа или 6 дни по 5 часа), като работят основно по проблема с концентрацията, самочувствието, следенето с поглед(може би е подобно на тази Вижън терапия, за която говори Флора) и успоредно с това и с другите проблеми. Споделих за притеснението ни за очите каза, че е хубаво да се направи консулт с очен лекар. Явно всички добри специалисти в тази област във Варна са много заети и най-доброто, което можах да направя е да запазя час за 24.02. - после ще споделя как е минало. И аз говорих с доста хора и разбрах, че това може да се окаже страхотен проблем ако не се вземат мерки. Дано да няма нищо при нас и при вас.  Praynig Но препоръчвам на всеки, който не се е консултирал до момента с очен лекар да го направи. Попълвахме и ние с таткото  един тест за дислексията, подобен на този, който го има в нета. Записахме Петьо на курс от 15.06. След курса ще ни дадат упражнения, които да правим у дома.  Ако някой има въпроси - да пита.
Таня, от Логопедичния ни казаха, че ще ни запишат в някакъв регистър към общината и ще ни се обадят като се освободи място. Ние си имахме всички необходими документи. Посещенията са 2-3 пъти седмично.  Peace
А ето и една добра новина. Скоро в сайта на Асоциация  Дислексия ще бъде качен тест за проверка на най-подходящия цвят за четене на български език. Г-жа Бонева ни посъветва да не кпуваме линийка и държач още, както и други пособия. Като отиде Петьо на курс ще му дадат да работи със техните, за да изберем най-подходящото за него.
Ами това е, момичета. Стана малко дълго, но ще ме извините. Пожелавам Ви лек и усмихнат ден!  Hug
paraplanercheto , бих искала и аз да науча повече за тази звукова стимулация.  Hug   Благодаря.

# 78
  • София и там където не се пуши
Парапланерче, това което пишеш - ми той е готов за втори клас.

# 79

Таня, от Логопедичния ни казаха, че ще ни запишат в някакъв регистър към общината и ще ни се обадят като се освободи място. Ние си имахме всички необходими документи. Посещенията са 2-3 пъти седмично.  Peace
.....

Да не е нещо ново?Не съм чувала за такъв регистър.Но от тази година те станаха общинско звено, така, че...

# 80
  • Варна

Таня, от Логопедичния ни казаха, че ще ни запишат в някакъв регистър към общината и ще ни се обадят като се освободи място. Ние си имахме всички необходими документи. Посещенията са 2-3 пъти седмично.  Peace
.....

Да не е нещо ново?Не съм чувала за такъв регистър.Но от тази година те станаха общинско звено, така, че...
Не знам дали е ново. Така е казала логопедката на мъжа ми. Регистъра май е във връзка с това, че който ползва ресурсно подпомагане не може да посещава този център, както и детски център "Радост". Излиза, че всяко дете има право да се възползва от едно от тези 3 неща. Другия вариант е мъжа ми да не е разбрал нещо правилно... Rolling Eyes Защото ресурсното не е към общината, а към МОН доколкото знам. Факт е обаче, че има твърде много деца и се чака дълго.  Peace

# 81

Не знам дали е ново. Така е казала логопедката на мъжа ми. Регистъра май е във връзка с това, че който ползва ресурсно подпомагане не може да посещава този център, както и детски център "Радост". Излиза, че всяко дете има право да се възползва от едно от тези 3 неща. Другия вариант е мъжа ми да не е разбрал нещо правилно... Rolling Eyes Защото ресурсното не е към общината, а към МОН доколкото знам. Факт е обаче, че има твърде много деца и се чака дълго.  Peace
Вече е общински- логопедичния, ресурсният е към МОН все още.Това за засичането е добро, крайно време беше.

# 82
Пускам ви информация, която е публикувала Венеция в третата аутистична тема.

Томатис обогати живота на стотици хиляди хора.
Д-р Томатис постави основите за нова мулти-дисциплинарна наука, наречена Аудио-Психо-Фонология. Тя обяснява защо начина, по който чуваме има силно влияние върху почти всеки аспект от живота ни. В началото на 50-те години д-р Томатис също открива, че проблемите в слушането са в основата на много проблеми в обучението.
Д-р Томатис не само разкрива основната причина за проблемите в обучението, но също развива и високоефективна техника за коригирането им. Чрез революционните си открития той обогатява живота на стотици хиляди деца и възрастни.

Д-р Алфред А. Томатис е роден на 1 януари 1920 година в Ница, Франция и почива на Коледа 2001 година. Единадесетгодишен се премества в Париж и става специалист уши-нос-гърло. След Втората Световна война той започва да изучава влиянието на шума от дейностите. Това, което открива е направо революционно. Някои хора смятат, че е трябвало да получи Нобелова награда. За своите открития той е обявен за Рицар на Публичното здраве на Франция през 1951 година. По-късно получава златен медал за научни изследвания (Брюксел, 1958).
Томатис е писал много. Има написани 14 книги и множество статии. За нещастие, само 3 от неговите книги са преведени на английски.
През годините Томатис е лекувал много известни хора. Много от тях са пожелали да останат анонимни, но някои са говорили за това публично. Сред тях са Мария Калас, Роми Шнайдер и Жерар Депардийо. Томатис също създава Центрове Томатис в много страни по света. Има само 8 центъра в Сащ.

Трите закона на Томатис
Докато изучава хора, изложени на постоянен шум, той открива, че когато нашите уши не могат да чуят определени честоти, нашият глас също не ги изговаря. Ще наречем това първи закон на Томатис. Последиците от този съвсем прост закон са многообхватни, както ще видим след малко.
Томатис обичал да експериментира. Веднъж запушил ушите на известен певец, пропускайки само определени честоти. Почти незабавно гласът на певецът се влошил - „блокираните“ честоти изчезнали от гласа му. Въз основа на това наблюдение, Томатис формулирал втория си закон – ако променим чуването, гласът се променя незабавно.
Друго интересно наблюдение, което направил, било, че някои оперни певци развиват професионална глухота и като резултат губят гласа си. Те повреждат ушите си, защото пеят твърде силно. По-точно, те развиват „глухота“ за честотите в певческия си обхват, около 2000 херца. Както предсказва първия закон на Томатис, в гласовете им липсват честотите около 2000 херца.
Бащата на Томатис, който бил известен оперен певец поръчва на сина си да намери начин да помогне на приятелите му. Томатис младши размишлява дълго и упорито защо тези оперни певци развиват професионална глухота. Стига до извода, че постоянното излагане на силни шумове кара мускулите в средното ухо да станат „отпуснати“, затова силния звук не може да влезе във вътрешното ухо. Какъв прекрасен защитен механизъм! Ако това е проблемът, някой може да възстанови слуха (а също и гласа си) като тренира тези мускули (трети закон на Томатис). Всички знаем как да заздравим мускулите – като ги тренираме. Но как да се тренират двата най-малки мускули в тялото?
След много експерименти Томатис открива, че тези два мускула могат да бъдат заздравени като караме човека да слуша „музика“, която се пуска и спира непрекъснато. Мускулите трябва да реагират като се опъват и отпускат и така стават по-силни. За първи прототип използва стара шевна машина, която да пуска и спира звуците. По-късно открива, че човек напредва по-бързо не когато музиката се пуска и спира, а когато се превключва между два канала – един, в който са усилени ниските честоти, и друг, в който са усилени високите. Това нарича gating (пропускане през порта). Това е една от функциите на машината, която създава и нарича Електронно Ухо.

Слушане и учене
Връзката с ученете идва, когато разбира, че всеки език използва най-често определен комплект честоти. Например френският е на честоти между 1000 и 2000 херца. Затова френските уши са свикнали с тези честоти. Англичаните са свикнали да слушат честоти между 2000 и 12000 херца, затова те са „глухи“ за френските звуци и обратното. Ето защо е толкова трудно да се учи чужд език. Томатис открива, че можете да тренирате ухото си да свикне с чуждите честоти и така да учите по-лесно чуждите езици. Или по-общо казано – за да учите, трябва да умеете да слушате.
Откритието, че слушането е ключа към ученето разкрива цяла нова област за изследвания. Един от първите въпроси, които Томатис си задава е – има ли разлика с кое ухо слушате? Повечето хора мислят, че двете ни уши са идентични и служат за едно и също. Това съвсем не е вярно. Томатис открива, че хората, чието дясно ухо доминира учат много по-лесно. Тъй като Томатис има стабилно образование в неврологията, той бързо разбира защо. Дясното ухо е свързано с лявата част на мозъка, мястото, където се обработва езика. Това е бърза и точна връзка. Лявото ухо обаче, е свързано  с дясната част на мозъка, където не може да се обработва езика. Затова информацията трябва да се пренесе през корпус калосум към лявата част на мозъка. Това не само, че е по-бавна връзка, но също е и по-несигурна връзка. При прехвърлянето част от високите честоти се губят, а те са нужни за разбирането на езика. Например „б“ и „п“ се различават само във високите хармонии и някой с доминиращо ляво ухо трябва да познае от контекста какво всъщност е казано. Това води до грешки и бавене. Затова Томатис модифицира Електронното Ухо, така че да тренира хората да слушат предимно с дясното ухо и така да учат по-добре.
Ако слушането е в основата на ученето, доброто възприемане на всички честоти от слуховия спектър е също толкова важно. В резултат на хиляди тестове Томатис стига но заключението, че хората с „идеална крива на слушането“ учат по-лесно от тези с неправилна крива. За да подобри кривата на слушане Томатис твърди, че трябва да се използва „пропусната музика, която е филтрирана“. Като пропускаме само определени честоти ние можем селективно да тренираме само тези части от кривата на слушане, които имат нужда да бъдат подобрени. Затова той отново изменя Електронното Ухо и му поставя 8 висококачествени филтъра. С това ново устройство кривите на слушане на клиентите му се подобрява, както и техните способности за учене.
Томатис забелязва и нещо изумително. Хората не само, че учат по-добре, но имат и повече енергия! Каква може да е причината? Той разбира, че това се дължи на по-доброто възприемане на високите честоти. В ушите има много повече рецептори за високи тонове, отколкото за ниски. Затова високите честоти пренасят повече слухова информация на мозъка и така го стимулират повече. Затова, когато по-добре чуваме високи звуци, мозъкът се стимулира повече и имаме повече енергия. Наричаме това Ухо-Енергия. Томатис го казва по следния начин – ушите са като динамо.
Друг учудващ страничен ефект е, че моторните умения се подобряват. За Томатис това не е изненада, тъй като пропуснатата музика също стимулира тази част от ухото, което регулира всички наши движения (вестибуларния апарат) и когато ухото е приведено в норма, хората подобряват моторните си умения (могат да хванат топка, да карат колело, да стоят прави и т.н.)
Слушане с тялото

Като УНГ специалист Томатис знае, че слушаме не само с ушите си, но също и с телата си. Нашите кости са особени добри проводници на звук. Може да пробвате като почукате по черепа си. Можете да чуете звука, сякаш е преминал през ушите ви. Ако доброто чуване е необходимо условие за доброто учене, то „най-добре да изследваме и двата начина на чуване – през ушите и през костите“. Това го довежда до създаването на революционна нова теори, която обяснява как звуците стигат до вътрешното ухо:

- Звуците, които стигат ухото се модулират в средното ухо. Някои звуци се усилвата, докато други са заглушени като фон. Ухото действа като „пазач“. Това ни позволява да се съсредоточим върху важното.

- Звуците, които се предават през костите отиват директно във вътрешното ухо, без да преминават през средното ухо – пазачът. Затова фоновият шум и гласът на учителя са еднакво силни, като пречат на съсредоточаването.
За да учим добре, трябва да можем да се съсредоточим. Това не е възможно, ако слушаме главно чрез костите си. За да възстановим способностите  си да се съсредоточаваме (и да учим), заключава той, трябва да намалим тази костна връзка. Може ли това да стане чрез прилагане на пропусната музика директно към костите? Той добавя към Електронното ухо вибратор, който се поставя отгоре на черепа и пробва ефекта му върху начина, по който хората слушат. Открива, че това намалява костната проводимост и кара хората да слушат главно с ушите си. Техните поведенчески проблеми намаляват и представянето им в училище се подобрява.

Какви проблеми третира Томатис?

Терапията на слушането на Томатис е помагала на деца и възрастни с проблеми в обработването на звуци, дислексия, проблеми в обучението, дефицит на внимание, аутизъм, както и тези със сензорно-интегративна дисфункция и трудности в моториката. Помагала е и на възрастни с депресия, за по-бързо учене на чужди езици, за развиване на по-добри комуникационни умения и подобряване на креативността и работоспособността. Много музиканти, певци и актьори я намират полезна за фината настройка на техните артистични умения.
Работата на Томатис революционизира начина, който разбираме ролята на ушите в ежедневието ни. Благодарение на него, стотици хиляди души живеят по-пълен и богат живот.

А това съм копирала от темата на дечицата с Даун.
 Водещ  е Елена Илиева, тя  напътства специалистите, които  работят с децата и ще познава всяко дете, с което се работи, тя и  прави първоначалното интервю и,след това  консултира специалистите всеки ден за всяко дете.
Тъй като по принцип живее в Кейптаун и вече си замина, първоначалното интервю се провежда по  интернет, като специалистите които са тук имат необходимото оборудване за това  и тя ви вижда, както и вие нея, много мила и позитивна жена е, ето малко повечко  за нея:
http://www.familyconstellationsbulgaria.org/zanas.html

# 83
Парапланерче, благодаря за това което си побликувала, много ме заинтересува. Действително според мен при нас има проблем с ушите. Преглеждали сме му очите и няма никакъв проблем с тях. Сега като се замисля, той много често боледуваше като малък, и отити е карал, но мисля че не много, повече бронхити, ама кой знае дали незабележимо не за повлияли и на ушите.  Той като малък понякога се държеше сякаш не ни чува, или не разбира какво му се говори. Имаше проблеми с моториката, по-късно проговори "на български" - сякаш това което чува, от като влезе през ушите, докато излезе през устата се изкривява до неузнаваемост. Не че е глух или просто има намален слух, а като че ли звука се изкривява. Също така той пее фалшиво (горкия, пък много обича да пее, за разлика от брат си, който има много добър слух - но от втори клас нататък не пее изобщо, сякаш това е глупаво занимание).

Може ли да ми пратиш малко повече информация за терапията на Томатис, ако може и цените, че и парите понякога са проблем... (ако смяташ, може и на лични)

# 84
  • Варна
paraplanercheto, много благодаря за информацията.   bouquet Може ли и на мен да ми пратиш цените? Чудя се дали има във Варна newsm78 , но едва ли...  Tired .
Флора, в Русе ни казаха, че може детето да няма проблеми със слуха, а с възприемането на това, което чува. Мисля, че те се справят и с това.  Peace

# 85
Да, точно това което описва Флора беше и при нас. Росен е пил само веднъж антибиотик, но пък преживя една командировка на татко си много тежко и знам че това е оказало влияние върху него. Правили сме 2 аудиограми, но казват че слуха е в норма.
Ще пиша тук цените, ако модераторите сметнат за неуместно моля да ги изтрият. Има първоначално интервю и след това следват 15 сесии по 2 часа, през което време детето слуша музиката на специални слушалки. Цената на сесията от 2 часа е 30лв, което прави по 15лв на час. Не бива да има прекъсване повече от 3 дена между сесиите, което ги прави чести във времето и голяма сума на куп. Херците варират от 0-12000 и се определят индивидуално за всяко дете. Само за сравнение, преди да се свържа с Елена имах среща с една дама, която работи само на 10000Hz и главно с големи хора, там цената на един час слушане беше 30лв. Има кабинети в София, Пловдив и Варна. Елена дълги години е работила със състудентка на Томатис и както наскоро се изказа една нейна колежка за нея- тя има не само опита и знанията, тя има дарба.
Това се сещам за сега.
Дори Joy не покрива норматива за първи клас, чете 7-8 думи непознат текст в минута и смята едва до 15.

Последна редакция: вт, 17 фев 2009, 17:08 от paraplanercheto

# 86
  • Варна
paraplanercheto, много благодаря. Обърнах се към Гугъл за координати във Варна, но нищо не намерих... Confused Ако знаеш нещо по въпроса ще съм благодарна.  Hug

# 87
Благодаря, значи 450 лв. Дано да имаме възможност по-нататък.

# 88
Ние доста обсъждахме методът на Томатис във Форума за аутизма.Мисля ,че беше миналото лято.
Ето -информация и от руските сайтове.
http://www.rustomatis.ru/rus/press/
Не си спомням отзиви за неговото приложение в БГ освен от Парапланерчето.Мисля, че е важно -да не се очаква резултат от един път и капацитета на детето да устои на времетраенето.
Но вашите дечица са по-големи и сигурно няма да имате проблем с този момент.
Флора-обясни по-подробно какво описваш като "изкривяване на оченцето"?
Ринтинти,а твоето дете не е ли на индивидуален учебен план?Не може ли класа по английски да се замени за сега с по-полезен и отговарящ на потребностите му такъв.Нали това е идеята на интеграцията-да засилим работата откъм дефицитите, а не да добавяме още трудности.
Виждам ,че тук прекрояват този план често с идеята да се достигне момента,когато детето ще може самостоятелно да изпълни изискваното от него, за да получи удовлетворение от положения труд.Ние го "научаваме" на смисъла на образованието.Всеки човек спира да се старае инстинктивно да прави неща, ако те никога не се получават и околните ги третират като неуспех.Нали,така?
И интеграцията е важна не само за детето с проблем ,но и за адаптацията на останалите.Нали утре те ще бъдат неговите колеги, бизнес партньори,ще се влюбват в него,ще участват в целия му съзнателен живот.Академичните знания едва ли всички ще бъдат приложими ,но усещането за приемственост от двете страни ще е важно и необходимо.То просто улеснява целия процес, нали?
Аз чета усилено за интеграцията в Бг ,ама нещо съм доста объркана-може би греша в разсъжденията си,но така го усещам.
Нали не искаме "лошата" статистика на деца с поведенчески проблеми да се увеличава? newsm78

# 89
Цитат
Флора-обясни по-подробно какво описваш като "изкривяване на оченцето"?

Ами например те гледа с едното око, а другото гледа малко в страни. По - често криви лявото, но понякога е наобратно. По-често погледа се измества навън от носа, но ми се е случвало да забележа и обратното, т.е. се приближава към носа, но по - незабележимо, т.е. с по-малък ъгъл.

Другото е, че има видимо подобрение от преди 3 месеца, но все пак продължава да го прави.
Доктора, който го прегледа, каза че това е от мозъка (вероятно управлението на очите), иначе си има диоптър, далекогледство, но доктора не сметна за необходимо да го измери колко е (не знам защо), но понеже ми го препоръчаха много тука майките от форума и аз имах голямо доверие в него и не се замислих дали всъщност трябва. А и всички малки деца били по  принцип далекогледи. (един познат каза, че защото очната ябълка бил а по-малка, и затова образа падал зад ретината)
Само ни каза - контролен преглед след 1 година.
Това което го попитах беше дали този проблем е свързан с нещо по -сериозно, от което би могло  да има и други проблеми, но той ми отговори , че не , даже беше доста категоричен. А го питах заради големите проблеми които имахме покрай раждането. И разбира се заради баткото който е с дислексия. Човек никога не знае какво ще му се случи.

Общи условия

Активация на акаунт