Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 2

• 86 572
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • в моя свят
Здравейте отново.Може би аз не съм обеснила правилно,но говоря само за случая с моето дете и не твърдя,че проблемите на други деца са от причина като нашата.Това,че детето ми не чува с едното ухо специалистите твърдят,че не е пречка за добро чуване и че не е причина за говорните нарушения,които има.Да проблема е голям,но от друга гледна точка.Неудобството(всички знаем като ни влезе вода в едното ухо как се чувстваме),проблем е ориентирането за това от каде идва звука,влияе и на равновесието и мн.др.неща.Но проблемите ни с обучението идват от другото ухо.И УНГ лекарите са категорични,че проблема на моето дете е със слуховото  възприятие.Никой като говори с Мишо не би могъл да разбере,че чува само с едно ухо.Той чува нормално,не е необходимо да му се говори високо,естествено при силен околен шум се затруднява,но това е нормално,дори и на нас,които нямаме проблем със слуха ни се случва да не дочуем при силен шум.Така,че проблема на Мишо също е със възприятието,но идва от увреждане(минимално) на вътрешното ухо и звуци на определени честоти вътрешното ухо предава на мозъка по-различен начин и съответно детето произнася тези звуци така както ги е възприело.Но пак казвам,че говоря само за моето дете и не твърдя,че няма и други причини за неправилно слухово възприятие и за тяхното лечение.Не съм специалист,просто исках да обърна внимание на това,че е добре да се установи точно от каде идва проблема и така да се решава за подходяща терапия.И ако нямахме този проблем с глухото ушенце аз не бих завела детето си на аудиограма и не бих разбрала,че другото ухо има намален слух,който обаче е минимален и се счита в норма(не всички с нормален слух чуват еднакво на 100% нали),но води до грешно възприятие,а не до недочуване.А това за деца,които не са започнали или сега се учат да говорят и да се ограмотяват е много голяма пречка.      bouquet

# 106
  • София
me4ta22, а този проблем в говорната графика на аудиограмата ли се вижда? За мен е много полезно това, което споделяш.

Така,че проблема на Мишо също е със възприятието,но идва от увреждане(минимално) на вътрешното ухо и звуци на определени честоти вътрешното ухо предава на мозъка по-различен начин и съответно детето произнася тези звуци така както ги е възприело.Но пак казвам,че говоря само за моето дете и не твърдя,че няма и други причини за неправилно слухово възприятие и за тяхното лечение.Не съм специалист,просто исках да обърна внимание на това,че е добре да се установи точно от каде идва проблема и така да се решава за подходяща терапия.

Днес в "Часът на мама" имаше предаване за говора и дислексията, беше полезно - http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=209&video_id=11589.

В предаването казаха, че е излязла е нова книга за Дислексия на д-р Йън Смайт, преведена на български език, издание на Център за приобщавашо образование, дадоха сайта cie-bg.eu. Авторът ще идва в БГ и се организира семинар и разговор с него.

Аз си купих преди дни книга за Артикулационните нарушения на Екатерина Тодорова. Има много упражнения, примерни думи и изречения за правилен говор на децата. Видях, че имаше и книга за дислексията от същата авторка - http://www.book.store.bg/c/p-p/m-484/id-18940/disleksia-ekaterina-todorova.html.

парапланерче, бях прочела в един твой пост, че правите букви от солети и го приложих. Беше й много забавно  bouquet

От постинга на една друга мама се сетих да ви питам вие, къде мислите, че е по-добре да си доучват децата - в специализирана занималня или в къщи с учител? И двете неща си имат плюс и минус. Планирате ли през лятото да си учат допълнително уроците? Моето дете е в детската градина, учим го по "Ръка за ръка" в къщи и според мен това си е учебна програма, ако не овладее нещо сега, после ще му е по-трудно. Има много пропуски, защото не ходи редовно на ДГ. И аз си мислех, че през лятото ще трябва да си доучва.

# 107
  • София и там където не се пуши
И аз гледах предаването Часът на мама и ми хареса. Иска ли някой да говори за проблемите в училище - обучителните по радиото. Ще ми се Флора или Жана. Флора знам, че е много заета, а Жана не мога да я издиря. Ако някой друг иска да казва.

За ученето, аз съм избряла - учител в къщи. А лятото миналата година почива 1 месец, сега съм се замислила два да почива.

# 108
Флора-Здраве,усмивки и палави ръчички за рожденника.Любов, късмет и хармония на цялото ти семейство пожелавам от сърце. Hug  bouquet

# 109
  • София и там където не се пуши
Веселче, да си ни жива и здрава и все така да ни помагаш.

# 110
Веселче, много благодаря за пожеланията! И ти да си жива и здрава, много любов, щастие, успех на цялото ти семейство! Нали каза, че и ти имаш рожден ден  Hug  bouquet

Малко да ви почерпя : , че Здравко много обича коли и май си пада по техниката  Laughing

Иначе вкищи бяхме на домашна торта, че напоследък не ми понасят купешките  Grinning

Аз не съм гледала предаването на "Часът на мама", но ще го видя.

# 111
  • в моя свят
Flora1 да ти е жив и здрав рожденника и много усмивки newsm59     veselche честит рожден ден и на теб,много щастие и любов  Tada       http://books.balkanatolia.com/c/sl-b/mid-208/p-p/id-24730/koncen … nost-za-deca.html   Някой има ли впечатления за тези тестове,мисля да поръчам книгата не заради определяне на интелигентноста,а за това че пише,че е насочена към тренирането на концентрацията.               TanyaMG ще ти пиша на лични за да не разводнявам темата.

# 112
  • Варна
Честит Рожден Ден на патерици на veselcheto- много усмивки и късмет. newsm51

Flora1, и на теб да ти е жив и здрав рожденника smile3525, да те радва и да те уважава.

# 113
  • ВАРНА
Привет!!! Питах и в темата за хиперактивност,повечето пишем и там,но да попитам и тук.Някой знае ли каде във Варна работят по метода на Монтесори и имате ли впечатления от тази терапия?Благодаря!  bouquet
В Карин Дом работят по метода Монтесори както и с други но трудно приемат нови деца защото има много чакащи

# 114
  • ВАРНА
paraplanercheto, много благодаря. Обърнах се към Гугъл за координати във Варна, но нищо не намерих... Confused Ако знаеш нещо по въпроса ще съм благодарна.  Hug
Ето координатите на Томатис терапевта на Елена Илиева който работи във Варна. Казва се Красимира Дянкова. Тел: 0889 489 446.
Нямам лични впечатления а моя позната води детето си. Аз още проучвам.
Надявам се да съм помогнала.

# 115
  • Варна

Ето координатите на Томатис терапевта на Елена Илиева който работи във Варна. Казва се Красимира Дянкова. Тел: 0889 489 446.
Нямам лични впечатления а моя позната води детето си. Аз още проучвам.
Надявам се да съм помогнала.

Много благодаря, разбира се ще е от полза за мамите от Варна и региона.

# 116
  • в моя свят
http://www.bg-donna.com/samopoznanie/care_indigo.html   Сайтът е насочен за деца Индиго.Най-доло на страницата има препратка към Виолетовата жаба-място за деца и възрастни (незнам защо не става да дам линк за там) Не знам дали някой е посещавал с детето си тези курсове,основно е за деца Индиго,но програмата е подходяща и за хиперактивни деца и техните родители.Упражненията стимулират както активната страна на мозъка така и по-малко активната.Теорията за баланса между двете полукълба ми се струва много логична.Развиват още зрителната памет,финната моторика,концентрацията и др.Относно йогата за деца,помага за овладяване на емоциите и енергията.                         Балансиране на двете полукълба на мозъка

Науката ни казва, че мозъкът ни се състои от две полукълба – дясно и ляво. Тези две полукълба изпълняват различни функции. Функциите на лявото полукълбо са линейни, логични и интелектуални. Функциите на дясното полукълбо са артистични, творчески и интуитивни. Ако вземем предвид тези факти, то образователната система не позволява на едно дете да развие пълния потенциал на дясното и лявото полукълбо на мозъка. Образованието се осъществява основно чрез книги. Четете, запаметявате, явявате се на изпит и получавате оценка. Или взимате изпита или не. Отново четете, запаметявате, явявате се на изпит и получавате оценка.

Предметите, които се преподават следват линейна, логична система независимо дали става въпрос за математика, история, география, физика, химия или медицина, дали е висше образование или средно образование. В този процес се стимулира само едната страна на мозъка – линейната, логичната страна.

За да балансираме другите аспекти преподаваме на децата изкуства. Насърчаваме ги да практикуват музика, да рисуват, да изпълняват пиеси. Насърчаваме ги да използват своята изобретателност. Все пак, ако сравним влиянието на различните дялове на мозъка ще открием, че линейното и логичното са по-изявени от артистичното и творческото. Това е от една страна.
                                               Развиване на осъзнатост и хармония

Това помага също и за въвеждането на понятието осъзнатост. Когато посещавам училища често попадам на учители, които преподават предметите си на учениците без осъзнатост. Докато протича обучението в часа липсва осъзнатост. Учениците механично си водят записки независимо от това дали разбират предмета или не. Учителят не се притеснява за това. Учениците също знаят, че учителя не се притеснява за това, така че за какво трябва да ги е грижа? И така налице е една празнина в отношението ученик-учител. Тази празнина е много съществен елемент, който може да изгради личността на ученика, който елемент на практика не съществува. Обаче, ако се интегрират някои методи за концентрация тогава може да се развие хармония и осъзнатост.                               Ролята на йога в образованието
Заниманията ми свързани с образованието започнаха през 1980 г., когато живеех в Сан Франциско. Станах един от основателите на СУОП (Система за Ускорено Обучение и Практика). Този проект не се основава на възгледи, схващания и понятия, които биха могли да се разглеждат в същността си като източни или западни, а е резултат от дискусия между мен, д-р Лозанов – доктор от България и Чарлс Смит – педагог от Калифорния.

Разгледахме ролята на йога в образованието от различни ъгли, включително типа образование, който се осигурява за децата по цял свят, както и различните нива на стрес, пред които са изправени децата в класните стаи. Взехме под внимание също и трудностите, проблемите, конфликтите, разсейването и отвличането на вниманието при децата. Започнахме да използваме определени йога принципи и практики, първо като експеримент, за да увеличим способността на децата за учене и на второ място, за да вдъхновим учителите да преподават предметите си по малко по-различен начин.

Смятахме, и все още смятаме, че образоваме децата си без да отчитаме или да обръщаме внимание на израстването на цялостната им личност. Тъпчим мозъците и умовете им с информация без да създаваме каквато и да била подкрепяща група извън пределите на класната стая, където те могат да продължат да се образоват.

Трябва да видим какво казва науката относно израстването на децата, какво казва психоанализата за психологията на децата и как хормоните и жлезите се променят и влияят върху рационалността, емоционалната структура и творческата изява на децата.

# 117
  • София
me4ta22, благодаря за линка.  bouquet

Вчера гледах предаването "Часът на мама" и темата беше за децата Индиго. Мисля, че "Часът на мама" прави много полезна дейност, като поставя въпроса за по-различните деца. Ето го предаването - http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=209&video_id=11845
До сега бягах от думата Индиго, защото както каза професионалната психоложка от предаването, звучи ми много "езотерично". Може би се опасявах, и че ако тръгнем в тази посока да се успояваме ще загубим ценно време. Обаче след вчерашното предаване си промених малко гледната точка. Процента на такива деца е доста голям, дали ги наричаме хиперактивни, дислексия или индиго, всички са единодушни, че са продукт на еволюцията ни. В предаването имаше гости от Виолетовата жаба, ето това е сайта им indigo-bg"точка"com /явно се приема за спам, защото не мога да го напиша правилно/. Не съм ходила на техни занимания, но мисля да я заведа.
Също исках да ви кажа, че вече 2 пъти я водя в ателие "Шмиргела", в неделя има занимания с глина "Неделни групи родители и деца
глина и психологически игри" и мисля, че й се отразява много добре.

# 118
  • в моя свят
Относно децата Индиго в България психолозите са на мнение,че не трябва родителите на деца с поведенчески проблеми и проблеми в обучението да се успокояват,че децата им са специални и са родени тук с мисия и т.н.Аз от скоро чета за тези деца,не казвам,че моето дете е такова,а може и да е......НО главното е,че това не ме успокоява и не бих престанала да му помагам,просто за мен това е още една гледна точка.Индиго или не аз знам,че моето дете е специално и напълно осъзнавам отговорноста и трудностите при отглеждането на такова дете.Има много противоречиви мнения за тази теория,но темата не е за тук.Който се интересува има 2 теми в форума за индиговите и кристални деца тук и тук

# 119
  • София
me4ta22, съгласна съм с теб за работата със специалистите. Такова е било и моето мнение и не мисля да го променям.
Обаче се замислих какви трябва да са терапиите. Моето дете е работило с няколко специалисти в периода 2-4 годишна възласт и дали заради възрастта, или поради други причини никога не е имало насилие или друга принуда върху детето. Дори и да сме настоявали някой път за нещо, то е било защото сме убедени, че е това ще му помогне, с много обяснения и поощрения за детето.
А ви писах, че преди няколко седмици отидохме в Държавен логопедичен център и там госпожата от вратата се скара и каза, че детето трябва да пие лекарства и тя не може да работи с него без лекарства. Това беше отношението на държавна образователна институция.
Та това предаване за децата Индиго ме стресна, че не трябва да се доверяваме на всички специалисти и особено на държавните отношения, които винаги избират най-лесният за тях начин. И когато ни намират кусури на децата, да не ги приемаме само защото са казани от специалист. Разбира  се всичко, което чета и пиша аз го разглеждам от гледна точка на на детето ми, така че не е някакво генерално обобщение.

Последна редакция: сб, 28 фев 2009, 18:04 от TanyaMG

Общи условия

Активация на акаунт