СНБМ - инициативи - 26 част

• 82 451
  • 637
  •   1
Отговори
# 375
# 376
Да вземем най-накрая да пуснем нова тема "Материали в пресата" или нещо подобно и там да постваме линковете към полезни и интересни статии, а настоящата и следващите теми с подобно заглавие да си останат за инициативите на сдружението?

# 377
Да вземем най-накрая да пуснем нова тема "Материали в пресата" или нещо подобно и там да постваме линковете към полезни и интересни статии, а настоящата и следващите теми с подобно заглавие да си останат за инициативите на сдружението?

Peace

И без това тази вече надвиши 20-тте страници...

# 378
  • София
Мислех да пусна такава тема от началото на следващия месец, но мога да го направя и още утре.

А иначе разрешените страници вече са 30.

# 379
Мислех да пусна такава тема от началото на следващия месец, но мога да го направя и още утре.

А иначе разрешените страници вече са 30.

Оставям преценката на теб, Еве  Peace

Здравословното хранене започва още след раждането
http://health.actualno.com/news_252113.html

# 380
  • София
Направих тема за прегледа на печата. Заповядайте в нея

Избрано от медиите

# 381
През тази година Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" е официален партньор в ССК на Ла Лече Лига, като участието ни се изразява в:
* издаване и разпространяване на Кратко ръководство за кърмене;
* участиe в прес-конференцията за откриване на ССК на 31.07.;
* участие в Поход в подкрепа на кърменето - гр. София, 01.08., 17:00 ч., пл. "Св. Неделя"
* провеждане на лекции "Кърмене и работа" в рамките на инициативата "С мама на кафе":
   - гр. София, 01.08., 18:15 ч., Delano Garden (на зелената полянка пред bTV)
   - гр. Пловдив, 01.08., 10:00 ч., Градската градина (големия площад)
* участие в Семеен пикник на зелено - неформална кърмаческа среща , гр. София, 02.08., 10:00 ч., Борисовата градина на централната полянка между "Слона" и езерото с лилиите.

# 382
Дами, понеже сме в ССК, и стана дума за работещите кърмачки и отпуските за кърмене на похода в София, искам да обърна внимание на нещо много важно сперед мен:
Ползването на отпуска за кърмене на дете над 8 месеца се плаща от работодателя! В този случай много малко работодатели биха се съгласили, може да се окаже много сериозен психически натиск върху майката, да се откаже от него. За разлика от другите откуски свързани с отглеждането на детето, които се поемат от социално-осигурителната система, този трябва да се поеме от работодателя. Мисля, че КТ в тази част просто не е променян от време оно, когато всички предприятия и бяха държавни и дефакто нямаше значение дали работодателя плаща отпуска или социалното осигуряване.
Вторият проблем с този отпуске, е че след 1 г. на детето се отпуска по предписание на медицинско лице! Колко педиатри биха написали, че е много важно детето да продължи да се кърми и след 1 г. и то през деня, като знаем масово какви са съветите и каква е подкрепата за кърменето на по-големи деца?!
Мисля, че това са теми за работа! Вие какво мислите?

# 383
  • Sofia
По първия проблем съм съгласна. Записвам си като задача за екип Здравеопазване и ще обсъдим подобно предложение към МЗ>
По втория проблем - лично за мен все някаква граница в закона трябва да има. Теоретично погледнато не ми се струва правилно да е неограничено ползването и заплащането на подобен отпуск. Вярно е, че този вид отпуск почти не се ползва в БГ и няма да натовари кой знае колко финансово държавата, но принципно след определена възраст от изключително важно кърменето се превръща в един полезен избор за майката, който може да се практикува сутрин и вечер, и да реши държавата да заплаща този избор с години ми се вижда прекалено, а и това си е затруднение за работодателите. Интересно каква е практиката в другите държави по този въпрос Rolling Eyes

# 384
  • СОФИЯ
Дами, понеже сме в ССК, и стана дума за работещите кърмачки и отпуските за кърмене на похода в София, искам да обърна внимание на нещо много важно сперед мен:
Ползването на отпуска за кърмене на дете над 8 месеца се плаща от работодателя! В този случай много малко работодатели биха се съгласили, може да се окаже много сериозен психически натиск върху майката, да се откаже от него. За разлика от другите откуски свързани с отглеждането на детето, които се поемат от социално-осигурителната система, този трябва да се поеме от работодателя. Мисля, че КТ в тази част просто не е променян от време оно, когато всички предприятия и бяха държавни и дефакто нямаше значение дали работодателя плаща отпуска или социалното осигуряване.
Вторият проблем с този отпуске, е че след 1 г. на детето се отпуска по предписание на медицинско лице! Колко педиатри биха написали, че е много важно детето да продължи да се кърми и след 1 г. и то през деня, като знаем масово какви са съветите и каква е подкрепата за кърменето на по-големи деца?!
Мисля, че това са теми за работа! Вие какво мислите?

Аз прочетох няколко пъти този пост. Да, не се изплаща от ДОО, а от работодателя. Това обаче е задължение и не зависи от волята на който и да е работодател. Проблемът по мое мнение е във възрастта на детето - осеммесечно бебе. След тази възраст необходимото кърмене може да продължи след съответо "предписание" за необходимост от здравните органи /точни текстове мога да копна след вт, просто не съм си на компа/.
Не е уточнено дори кой специалист е т.нар. "Орган". Бременните жени и кърмачките са в единна позиция от гл точка на нормативната уредба, това е проблем според мен.

Мег!, моля за уточнение - не разбрах защо пишеш за 1г. възраст на детето.

# 385
  • СОФИЯ
... Вярно е, че този вид отпуск почти не се ползва в БГ ....

Изобщо ползва ли се някоя мама от този полагащ й се платен отпуск?
Имам желание да помагам за разрешаване на реални проблеми.

# 386
  • Sofia
Аз лично не познавам никой, който го ползва и причините според мен са две:
1. Жените не кърмят дълго
2. Повечето си ползват едногодишния отпуск по майчинство, така че не им се налага.

# 387
Момичета, благодаря ви, че се спряхте на въпроса с кърменето и нормативната уредба. Според мен тя е тотално остаряла, т.е. не е променяна от времето когато платеното майчинството беше 6 м. Затова ги има още тези текстове за 8 м. и отпуска за кърмене, платен от работодателя.
Като цяло идеята за платен от работодателя отпуск за кърмене е грешна в своите корени. Роботодателят не е социално дружество и няма отношение към решенията на майката, стига да не засягат пряко интересите на компанията, както е в случая с платения отпуск за кърмене. Отделно пък и предписанието от "орган"!! Грижата за майките и бебета, здравето и интересите на децата, като цяло се е поела от държавата (в определана степен, разбира се!!) - платени отпуски за бременни и майки на малки деца, неплатени такива, възможности за посещаване на ясла и ДГ, здравеопазване и пр. В този ред на мисли за мен е по-логично държава да доразвие концепцията си за грижа за майките, малките деца, но в същото време и за потенциала на тези майки на трудовия пазар, като създаде сответните законови постановки, за да може майкато да работи на половин ден примерно, без да губи полагащите й се средства, ако не работеше. Говоря специално за времето преди 1 г. на детето и след него докаго детето има нужда от по-чести кърмения (а не само сутрин и вечер примерно). Според мен държавата само би спечелила, ако майка, която иска, работи на 4 часа, като си плща и осигуровките, и си получава съответната част от РЗ, би спечелил и работодателя при някои професии където няма прака заменимост (а те не са малко вече) на персонала, майката също - няма да губи квалификация и тренинг, ще получава повече пари, за да може да осугири и гледане на детето за тези 5-6 часа (включвам времето за транспорт от/до работата), ще може да си го кърми както и преди, като докато я няма детето ще получава изцедена кърма (все пак едно е да осигуриш изцедена кърма за 1 кърмена, друго е за 3-4!)
Не знам дали успях да предам идеята си в горните изречениея... Става дума основно да се осигурят възможности за избор на майката, без да се зясягат чужди интереси - били те на работодатели, други майки или други социалоно-осигурени, на самата социалоно-осигуриталена система..

# 388
# 389
  • София
По повод публикации в различни медии относно залегналите в проектобюджет 2010 двойно по-ниски еднократни помощи за майките на близнаци и заличаване на еднократната помощ за майките-редовни студентки, ние от Сдружение „Настоящи и бйдещи майки” (СНБМ), установихме несъответствие между съдържанието на доклада към проектозакона и заложените изменения.

В тази връзка, изпратихме отворено писмо до ПГ на ПП ГЕРБ, парламентарните комисии по бюджет и финанси, правни въпроси и труд и социална политика, с молба за изясняване на противоречията.

В период на криза, когато нуждата от запазване на размера на социалните плащания е най-остра, считаме, че е абсолютно неприемливо те да бъдат намалявани и то именно за една от най-уязвимите социални групи – майки с малки деца.

Текста на писмото можете да прочетете тук.

Общи условия

Активация на акаунт