Майчинство за безработни

• 148 528
  • 768
  •   1
Отговори
# 390
Elfita,виждам че си много на ТИ с майчинството,и ако можеш да ми дадеш инфо,ще съм ти много благодарна:)Аз не работя от 3год.,през този период не съм плащала никакви осигуровки,вече съм бременна в 27сед.-7 ми месец,до раждането остават-около 90дни.т.с  на 11.07.2011.Та въпросът ми е,ако сега се назнача на работа имам ли право на болничен,ще получавам ли 2год. майченски,или вече съм изтървала всички срокове.Защото до сега всеки ми казва,че като не сам работила,ще получавам само 1год.И аз вече се обърках много....

Много ти благодаря предварително!

# 391
  • Пловдив
nina ivanovа,колко ти е общия осигурителен стаж през целия ти живот

# 392
Около 3год,но нямам никакъв документ за това,но незнам дали може да се изкара от нои някаво извлечение за този стаж,моя случай е много обаркан май....

# 393
  • Пловдив
Около 3год,но нямам никакъв документ за това,но незнам дали може да се изкара от нои някаво извлечение за този стаж,моя случай е много обаркан май....

документ не ти трябва
имаш 3 г стаж по трудов договор,така ли?
или без договор си била на черно

# 394
по трудов договор,но нямям трудова книжка,а и не мога да я издиря,защото тази фирма вече не съществува.

# 395
  • Пловдив
по трудов договор,но нямям трудова книжка,а и не мога да я издиря,защото тази фирма вече не съществува.

това няма значение за обезщетението-в НОИ имат информацията

та,значи,нищо и никакви срокове не си изтървала
малко преди 45 дневния ти болничен започни работа-може и фиктивно,и ще плащаш на фирмата 20.16 лв месечно
така ще получаваш 240 лв две години

# 396
Така,почвам работа(фиктивно),от утре задействам това,и 45дни преди да родя си пускам болничен и с този болничен отивам в социалнните да подам молбата,така ли е?нещо друго трябва ли ми?и какво друго трябва да направя?

# 397
  • Пловдив
Така,почвам работа(фиктивно),от утре задействам това,и 45дни преди да родя си пускам болничен и с този болничен отивам в социалнните да подам молбата,така ли е?нещо друго трябва ли ми?и какво друго трябва да направя?

не,не е така
като работеща майка няма да получаваш от социалните пари,а от НОИ

ще ти издадат три болнични последователно /след тях има две декларации/ и ги носиш на работодателят.той ще ги придвижи в ои.ще попълниш и документ за банковата ти сметка и по тази сметка ще получаваш парите

ето така се случва майчинството  https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4 -принтираш,попълваш и в срок носиш на работодателя си

# 398
Много ти благодаря,за търпението и за полезната информация,и че ме ориентира на къде да поема:)Аз ще видя какво ще стане и ще споделя по-натам Grinning

# 399
Здравейте!Попаднах на тази тема съвсем случайно и много се радвам,че ви открих Hug
Имам един въпрос-скоро разбрах че съм бременна,но от 7.2010 съм безработна имам възможност да се регистрирам като земеделски производител,но не знам дали си струва-идеята ми е да се осигурявам на 700 лв.Правих си калкулатора и живот и здраве термина е за  12.2011,знам че още е много рано,но ми се иска от сега да започнем осигуряването.Притеснява ме дали ще мога да използвам болнични ,а и не съм запозната дали след раждането трябва да внасям осигурителни вноски и на каква стойност ще бъдат те.Не съм и запозната има ли някакви срокове,да не изтърва и тях.Нямам при кой да се регистрирам фиктивно на работа,така че май това е единствения ми шанс...Моля ви за съвет!Благодаря предварително!

# 400
  • Троян
Мисля,че няма да си струва да си внасяш сама осигуровките,а и има майче срок от 18 месеца преди забременяването да си осигуряван.Не съм много сигурна обаче.Най-добре фиктивно назначаване някъде!

# 401
Благодаря за отговора!
В периода 07.2010-12.2010 съм била на борсата-с обещетение,периода 12.2010-до днес имам внесени здравни,а преди това имам стаж от 7 год.Аз мислех,че става въпрос за 18 м стаж,а не 18 м.назад,но явно нещо греша...
В крайна сметка нямам друг вариант за фиктивно осигуряване...
И нещо много не съм на ясно в разликата между фиктивното осигуряване през фирма и това да се осигурявам като земеделски производител.Какви са превилегиите на двата метода?Ако може да ми поясните,много ви моля!

# 402
Аз вече разбрах всичко. GrinningТрябва да имаш 12м стаж през целият си живот,но да си осигуряван за ''Фонд общозаболяване и майчинство'',за тези месеци.Повечето роботодатели не те осигуряват за тази фонд,защото плащат близо 4% повече.А за да провериш дали си осигуряван трябва да подадеш молба в НОИ за да получиш ''Песонален идентификационен код''(ПИК),който се получава до 3 дни,и с този код по интернет можеш да направиш справка за всички осигуровки.

# 403
  • Пловдив
Благодаря за отговора!
В периода 07.2010-12.2010 съм била на борсата-с обещетение,периода 12.2010-до днес имам внесени здравни,а преди това имам стаж от 7 год.Аз мислех,че става въпрос за 18 м стаж,а не 18 м.назад,но явно нещо греша...12м стаж и 18 м база преди 45 дневния въз основа,на която ти смятат обезщетението

В крайна сметка нямам друг вариант за фиктивно осигуряване...
И нещо много не съм на ясно в разликата между фиктивното осигуряване през фирма и това да се осигурявам като земеделски производител.Какви са превилегиите на двата метода?Ако може да ми поясните,много ви моля!-като земеделски ще трябва сама да си движиш нещата.иначе осигуровките май са по-малки като сума,но не съм сигурна
по време на майчинството плащаша само здравна всеки месец-20.16 ако си на на ТД и 33.60 ако си самоосиг лице
отсега да започнеш да наливаш за осигуровки няма голям смисъл.така направиха базата,че вече като се разбере,че си бременна да няма смисъл да наливаш за осигуровки
разгледай този линк https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

Аз вече разбрах всичко. GrinningТрябва да имаш 12м стаж през целият си живот,но да си осигуряван за ''Фонд общозаболяване и майчинство'',за тези месеци.Повечето роботодатели не те осигуряват за тази фонд,защото плащат близо 4% повече.А за да провериш дали си осигуряван трябва да подадеш молба в НОИ за да получиш ''Песонален идентификационен код''(ПИК),който се получава до 3 дни,и с този код по интернет можеш да направиш справка за всички осигуровки.
н

ако си на трудов договор,работодателят не може да избира дали да ти внася за този фонд или не-той винаги внася за служителите си на трудов договор
при гражданските договори не се внася
а самоосигурителните лица избират дали да внасят

# 404
Страхотни сте!Много ви благодаря!Може би ще се заведа като земеделски производител от май месец.
Много ми помогнахте,мерси! Hug

Общи условия

Активация на акаунт