Рецепти за Actifry

  • 334 317
  • 1 504
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 9
Ето и самата рецепта и аз ще я пробвам    Blush


Ами понеже маслото ми беше замръзнало първо го пуснах за 10-15 секунди да го завърти бъркалката, че да се стопи. От малките пакетчета е и отрязах една тънка филия (около 3-5 милиметра). После 3 скилидки чесън (ама от китайския едрия, та ако е българския може да увеличите на 5) обелени и нарязани на половина се превъртат за 2-3 минути в машината. Добавят се гъбите (ако са големи нарязани на едро, ако са малки ги поставяме целите) и една червена чушка нарязана на едри ленти. Готвят се около 10-на минути, но ги наблюдавайте. Когато гъбите почнат да покафеняват (да потъмняват) значи наближава тяхната готовност и добавяме ситно нарязан копър и продължаваме още 3-4 минути.

И ето един интересен момент. Вече не ползвам часовника. Наблюдавам си продуктите през капака и като преценя, че са готови просто спирам процеса на готвене. Например пикантните ми картофи (пресни), констатирах че стават за около 25 минути.

# 211
  • София
  • Мнения: 8 535
Ето и самата рецепта и аз ще я пробвам    Blush
...

Не знам дали забелязвате, че аз в моите рецепти не давам например количествата сол и подправки. Правя го защото всеки си има вкус. Затова трябва да прецените тези неща.

Може би да допълня и някои мои експерименти, които излязоха сполучливи.

Например в един от вариантите, копъра го нарязах ситно и поръсих гъбите след като ги извадих от актифрая. Бях ги пресипал в йенски съд, посипах ги с копър и шарена сол, разбърках ги, затворих капака на йената и ги оставих така малко да преседят. На мен поне така по ми харесаха, но пак повтарям всичко си е въпрос на вкус.

В тази рецепта, която цитирате се използва копър. Но аз съм правил опит и с босилек и млян кимион и лично на мен много ми допадна. Аз не обичам, но жена ми пък си ги подправя с лют червен пипер и твърди, че от това по добър вкус няма. Например в един от вариантите, разтворих бульон от гъби на Маги (от тия готовите кубчетата - при мен на око отиде между 1/4 и половин кубче) и с него залях гъбите (да не се улеете ей - 150 ml вряла вода и активно разбъркване - а защо не да си направите бульона както си му е реда и да използвате само една част от него, а пък другото да дадете на някой да го изпие). Вие пък си пробвайте с друго (например защо не телешки бульон за подсилване на аромата или пък зеленчуков). Пък ако искате не слагайте нищо. Свободата на избора му е майката на вкусното ядене.

Така, че не се притеснявайте - експериментирайте. Е...понякога може да имате несполучлив опит, но иначе пък никога няма да откриете нещо ново и вкусно.

За да ви успокоя, ще споделя, че досега съм имал поне 4 или 5 несполучливи опита с тази машина (дори са изхвърляни сготвени ястия), но никога не съм се отказвал, защото иначе ще ме гложди, че не съм улучил точно как трябва да се приготвя нещо. Така например един вариант на пикантните картофи го улучих чак на третия път. То щото твърдо бях убеден, че вместо нормално брашно ще ползвам картофено брашно. Вярно булката се понавика малко, ама на третия опит беше много доволна.

Впрочем за подправките да напомня моето лично мнение, че е по добре първо да се разтворят (или накиснат) в малко вряла вода (особено за подправките на Маги или пък когато искам да използвам концентриран бульон за подправка) и тогава да се добавят. Това го правя, защото иначе подправките ми полепват по тигана и не се разнасят равномерно в продуктите. Добавям ги почти накрая като се стремя за ги разпределя равномерно. И моля в никакъв случай студена вода, защото тя пресича процеса на готвене в тази машина или поне по мое мнение разваля всичко.

Последна редакция: чт, 25 юни 2009, 13:05 от дядо хаджия

# 212
  • Мнения: 383
днеска пробвахме Actifry Бюрек със готови корички, само поизменихме формите(навихме на рулца, като цигара бюрек) и също така не сложихме копър + жълтъка, останалото си е по рецептата, нямаше нито една раздробена, всичките си останаха целички.

# 213
  • София
  • Мнения: 8 535

Комшу не ти ли станаха малко сухи и твърди ?

# 214
  • далечно
  • Мнения: 1 029
отчитам първия си новобрански опит като частичен неуспех - пържените картофки станаха...абе мекички, едни такива. Изядоха се, ама без аплодисменти  hahaha  Мисля грешките бяха в рязането: мъжът ми ги наряза на тънко, както и вертоятно сортът картофи не беше подходящ (стари, даже някои леееекинко бяха прорастнали  Embarassed).

днес е ред на гъбки и ябълки. скоро и други опити.

благодаря на всички за споделените рецепти и разбора на кой-какво-как   bouquet   chef

# 215
  • Мнения: 383

Комшу не ти ли станаха малко сухи и твърди ? 

съвсем малко, не са както пържените в обилно масло де, но причината според мене е друга, май много стегнати съм ги навивал  newsm78

другия път едната лъжичка масло ще я използвам по друг и по рационален начин, нема отърване, ке станат Simple Smile







# 216
  • София
  • Мнения: 17
Здравейте!
От снощи и аз се сдобих с този великолепен уред. Като за първи път изядохме 2 кг. пържени картофи.  Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile Всички много ги харесаха. Страхотни са! Днес направих пилето с ананас и пиле със зеленчуци. Също бяха одобрени newsm10 newsm44 smile3501

Благодаря на всички за споделения опит, много ми помогнахте Hug

# 217
  • София
  • Мнения: 8 535
Към края на тази част от темата и петровите пости, да ви представя и моите "Импровизирани фалафели". Към основната смес за фалафели съм добавил сварени картофи и моркови и соева кайма. По-големите са тип "татарски" с пълнеж от гъби и тофу.

Кликнете върху снимката за да я видите в по-голям формат.

Изпържени (или изпечени са) в actifry без бъркалка, защото сместа ми излезе много мека.

# 218
  • далечно
  • Мнения: 1 029
направих гъбките снощи - накрая им сложих малко сметана и станаха добре. Тази сутрин - ябълки с канела и малко кафява захар - станаха чудесни.
днес е на ред чили кон карне-то
дядо хаджия, а каква ти е основната смес за фалафели? А вмести соева кайма (не се радва на почит у нас), вероятно ще стане и с местна  newsm78? А татарските к\фтета с гъбки как правиш?

# 219
  • София
  • Мнения: 8 535
...
дядо хаджия, а каква ти е основната смес за фалафели? А вмести соева кайма (не се радва на почит у нас), вероятно ще стане и с местна  newsm78? А татарските к\фтета с гъбки как правиш?

Сместа за фалафелите ще я намерите тук в арабската или израелската тема на готварския или в интернет. Тя навсякъде е почти една.

Соевата кайма я добавих просто щото ми беше останала сега по постите, а те свършват в понеделник и трябваше да я използвам. Тя не е задължителна (и спокойно може без нея).

Ако ще ги правите в машината сместа за фалафелите трябва да е твърда и първоначално да ги оставите без бъркалката да се позапечат. При мене понеже сместа беше много мека затова този път ги пържих без бъркалка изцяло.

Типа татарски е ясен. Съвсем малко гъби (нарязани на ситно) и тофу (също на ситно) се слагат в средата на кюфтето. И нататък по същия ред.

# 220
  • далечно
  • Мнения: 1 029
Правих чили кон карне по рецептата тук и имам няколко предложения за подобрения: ако го обичате по-гъсто, но все пак не сухо/без сос, то малко повече бул\он и/или доматено п\ре и накрая сгъстяване с 1/2 лъжица брашно. На мен лично кориандърът ми дойде в повече. Накрая, преди поднасяне, ръся обилно с настърган кашкавал. Освен това мисля, че при сервиране добре пасва малко заквасена сметана. Дали да се поднася с ориз или като пълнеж в тортила (пиада/пиадина) е въпрос на лично предпочитание.

# 221
  • Мнения: 179
Аз още нямам уреда, но мисля, че в най-скоро време ще се сдобия с него.

Това, което прочетох тук, ме убеди повече от очакваното поради няколко причини:
1. Въпреки неуспехите с тиквичките и рибата: аз не обичам риба, а тиквички ям много рядко само във фурна (обичам пържени, но не толкова, че да вися няколко часа над тигана и да омириша цялата къща (кухнята ни е бокс) Simple Smile
2. Уредът се рекламира най-вече за картофките, а аз само това си готвех и без друго във фритюрника на мама, преди да стана студентка, така че не ми е проблем.
3. Другите неща, на които държа, са крилцата и скаридите.
4. Всевъзможните рецепти с гъби (от онази снимка с гъбките с граха ми потекоха лиги буквално)

Иначе мен като човек, принадлежащ към средната социална класа, също ме притеснява цената, която сама по себе си не е страшно висока като сума, но все пак става въпрос за дребен кухненски уред. Въпреки че, както една потребителка сметна, при редовна употреба, тая цена се избива от хилядократно по-ниското количество олио само за една година.

А и името Тефал, както и Мулинекс, Делонги, Бош и т.н са железни и достатъчно ме респектират Simple Smile

П.С: Надявам се все така да продължавате да пишете в тази тема, досега много рядко бях изчитала толкова дълга тема на един дъх Simple Smile

# 222
  • далечно
  • Мнения: 1 029
Отчитам един успех с к\фтенца от кайма с малко кашкавалче в средата - станаха разкошни, пържих без бъркалка около 12-13 минути една доза. Правих и замразено филе мерлуза и стана съвсем ок - пуснах го на ледено блокче, около 14 минути. Успяха и с картофите - мисля, е формата на която са нарязани е важна (стандартната кръчмарска си трябва  Laughing)

Suppression, да споделя нашите мисли за уреда. Аз съм съвсем съвсем леко разочарована (някои неща неща просто имат различен вкус (а аз на пържени картофи не съм фен толкова). Мъжът ми е доста положително изненандан в смисъл, че с голямо пренебрежение прие уреда у нас, но то е защото аз имам история със събирането на кухненски паметници  hahaha. В закл\чение  - мнението ни е положително (моето разочарование се компенсира от половинката).

Големи пл\сове: 1. се предполага, че е здравословно пържене, 2. не ти се умирисва къщата на пържено, 3. не стоиш до тигана (за мен поне чувството на обреченост при вида на к\фтета за пържене е  Sick) и 4. не пържиш в олио с плуващо загоряло брашно (или не дай си Боже в някоя гадост като фрит\рник). Пестиш от олио (но то зависи и иначе с колко олио пържиш), но в реда на мисли за спестовността на уреда - аз иначе пържа на газ, а (поне при нас) газта е далеч по-икономичен енергиен източник от ел. енергията  Sunglasses. Не искам да започвам спорове, това е лично мнение и никого не ангажирам с него.

# 223
  • Мнения: 179
Loreley, това с кухненските паметници много ме разсмя, тъй като аз съм абсолютно същата и ако имах неизчерпаеми средства, кухнята ми щеше да прилича на космически кораб сигурно  Joy.

При нас разбира се приятелят ми е много много против, най-вече заради факта, че на дневен ред стоят много по-важни неща, но сериозно съм си го наумила, най-вече заради малкото мазнина, която изисква, както и изкючително компактния размер на самия уред.

Иначе имам запитване към тези, които са си го поръчали през интернет от Техномаркет за колко време са го доставили и каква е цената за доставка в София.

# 224
  • Мнения: 179
Да споделя и аз мнение, след като вчера вечерта се сдобихме с този уред. Така и така трябваше да ходим до Метро за храна, така че направо от там го взехме - цената е 358. Естествено, първото нещо, което купихме, беше картофки.

За тези, които са се разочаровали за картофки, да споделя моя прекрасен опит.

От Метро купихме 2,5 кг. бланширани картофи - възможно най-тънките, които намерихме (7мм). В уреда сложихме съвсем малко под чертичката и напълнихме мерителната лъжичка със зехтин. След точно 30 минути резултатът беше прекрасни златисти хрупкави картофки като тези в МакДоналдс, само с тази разлика, че не течеше мазнина от тях. За тези, които не обичат много хрупкави, според мен биха могли да ги пуснат на 25 минути.

Това, което най-ме очарова беше, че приятелят ми беше сложил няколко мл. зехтин над чертичката на мерителната лъжичка и тази мазнина остана по дъното на уреда, а не попи в картофите!!!

Да си призная, не очаквах чак толкова хубав резултат, като се има предвид малкото мазнина, която е нужна, но с чиста съвест мога да ви кажа, че повече няма да си помисля за картофки от МкДоналдс или КФС Simple Smile) Приятелят ми, който по всички начини се опита да ме разубеди, първи възкликна колко са вкусни Simple Smile

Днес сигурно ще пробваме нещо с гъби и каквото и да правя, ще пиша Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт