приучване към гърне

• 90 087
  • 1 645
  •   2
Отговори
# 1 035
Меги, съжалявам, че сте получили алергия към памперсите. Наистина много неприятно и сигурно си била притисната от обстоятелствата.
И аз обаче се присъединявам към мнението на Бояна, че не трябва да има заплахи, нито пък ултиматуми от сорта "ще ти дам бонбонки, ако се изакаш в гърнето". Последното за съжаление и ние сме го ползвали като сме били на преглед и трябваше да прави определени неща и така лекарката  я примамваше. Но е било само три пъти досега и не го е чувала от мен.
Според мен особено заплахи, свързани с толкова близки хора, действат много на психиката.

Да кажа и още нещо за дискусията, която се разрази преди няколко страници дали детето е готово или не и  да се настоява ли да се махне памперса или не. За мен няма нищо лошо да се опитат всички позволени варианти да се махне памперса-примерно с похвала, с обяснения, с личен пример, с изпращане на акото, с кукли и т.н. Но не дадат ли те резултат и стигне ли се до заплахи, изнервяне или до подкупи, е повече от ясно, че детето не е готово. Не визирам случая на Меги с алергията към памперси.

# 1 036
  • София
Наистина ме разбихте  Blush Е ще се поправим, според мен моята пикла е била готова, но определено е имало причина да не сяда на гърнето. Сега като ака не ми обяснява, че тати ще си дойде, а с нетърпение чака да кажем чао на акото в тоалетната  newsm78 но пък се замислих за многото дребни заплахи които отнася в детската, с баба си... там съм тотално безсилна - няма как да схване свеки какво може и какво не - а ни е на гости  ooooh! няма и как да я избягвам.... Но това е друга тема, да не разводняваме.

# 1 037
  • София
meggyv Още веднъж се извинявам, ако съм прозвучала назидателно. Hug Въпреки неприятните емоции предпочитам да кажа каквото мисля, защото някой може да се възползва и да ограничи подобен род неща. С роднини и близки не винаги има как, но децата се влияят най- много от родителите и дори някой друг да ги заплаши или манипулира винаги родителят може да каже на детето, че въпросната заплаха не е истина и няма да бъде, че детето може да разчита, че постъпките му ще имат своите прости, естествени последствия.

По въпроса за готово и не готово дете- децата, дори и да са готови винаги ще имат и регрес, винаги ще се опитват да се върнат към по- лесното. Тук въпросът е доколко родителите са уверени в начинанието. Ако детето усеща, че другата опция е възможна и е вероятно да бъде позволена ще направи нужното, за да я спечели.

За нощния памперс, обаче, нещата не стоят по същият начин. Там е до вместимост на пикочния мехур, а нея никой не може да предвиди. По книгите казват, че след две седмици сух памперс на сутринта той може да се махне, но инциденти ще има понякога. Ако на 4- 5 детето продължава редовно да се напикава нощем е хубаво да бъде прегледано от лекар, да се види дали няма спина бифида, например.

# 1 038
  • София
Това за Спина бифида и аз се чудех...Уролог ли преглежда? Понеже през август сме на контролен преглед и евентуална операция  - хидроцеле Sad

# 1 039
  • сред маслини и портокалов цвят
Я и аз да се разпиша тук, че вече незнам какво да го правя мойто момченце.
Купихме му гърне когато беше на 10 месеца. Поигра си с него няколко дни, нищо съществено не свърши на него и аз го прибрах. Извадих го като стана на 1г.1м. Отново никакъв успех, въобще не искаше да седне на него. На тоалетната чиния беше по-склонен да поседи, но само си клатеше краката.
После почна зимата и понеже не виждах никакъв напредък, прекратих опитите.
Преди 2 месеца тук където живея почнаха жегите и махнах памперса, беше на 1г.11м. Мислех, че бързо ще се научи, защото вече е голям.
Първите дни с голям ентусиазъм пишкаше на гърнето, не можех да го вдигна от него. Не съм крещяла браво, гледах да се държа нормално. Заедно изхвърляхме съдържанието на гърнето и го миехме. След няколко дни обаче интересът му към гърнето изчезна и почна с локвичките по пода. Не искаше вече да сяда на гърнето.
Тогава почнах да го водя в тоалетната, там му хареса повече, но не иска да сяда, а го слагам да стъпи върху тоалетната чиния, държа го и пишка прав.
За 2 месеца няма никакъв прогрес, не ми казва нито като му се пишка, нито като като му се ака. Иначе като го подсетя без никакъв протест се запътва към тоалетната. За пишкането имам предвид. Където и да го накарам да пишка- в къщи, навън до някое дърво, в чужда тоалетна- не се дърпа-ако му се пишка, си пишка. Но досега никога не ми е казал, че има пиш.
Сега като се напишка ми го съобщава и хуква в банята да се мие. Мие се сам с едно  малко душче.
С акането е още по-зле положението-само в гащите. Доскоро не ми и казваше като свърши работата, че даже се опитваше да ми отвлече вниманието. От няколко дни обаче взе да ми съобщава,че се е наакал.
Чудя се как да продължа. Не искам да връщам памперса. Но не очаквах толкова бавно да напредва. За повечето неща е много самостоятелен. Иска сам да прави всичко- да се храни, да се облича, да се къпе, да си мие зъбите и т.н. Винаги съм го поощрявала.
От бебе го водим с нас в тоалетната, знае как се правят нещата. На теория е подготвен. Чак и другите учи- редовно си слага играчките на гърнето да правели пиш, или ги води в тоалетната да им показва как се пишка.
Ама кога ще почне да си казва. Никога не съм му се карала. Много е чувствителен и емоционален  и усеща дори и малко недоволство от моя страна. Забранила съм и на роднините да се изказват негативно за неуспехите му с гърнето. На няколко пъти след коментари от рода "ай, Карам е голямо момче, срамота е да пишка в гащите", син ми дойде при мен и си поиска памперс. Толкова беше настоятелен, че ако бях отказала да му сложа, щеше да изпадне в истерия.
Незнам, приемам всякакви съвети. Искам да махна памперса през деня.Но се чудя къде бъркам. Поне веднъж да си беше казал за тия 2 месеца.

# 1 040
  • Boston, MA
...
За нощния памперс, обаче, нещата не стоят по същият начин. Там е до вместимост на пикочния мехур, а нея никой не може да предвиди. По книгите казват, че след две седмици сух памперс на сутринта той може да се махне, но инциденти ще има понякога. Ако на 4- 5 детето продължава редовно да се напикава нощем е хубаво да бъде прегледано от лекар, да се види дали няма спина бифида, например.

Хъх? Знам, че възрастите за памперси и колички в България са доста по-ранни от местните, ама все пак, не плаши така лесно плашливите мами.  Grinning Големият ми син е на 4 и половина, още е с нощен памперс, повечето време сух, но на мен не ми се занимава с нощни преобличания. Като намали течностите вечер, все още пие много мляко, може и да стане. 

# 1 041
Знам, че възрастите за памперси и колички в България са доста по-ранни от местните...
Мдам, ако детето ти до 3 години ака в гащичките си, по съвет на съфорумка трябва да му бъдат дадени да си ги изпере само.
Ако возиш 3-годишното в количка и редовно получаваш подмятания "Ау, ама той е много голям".
Ако 3 или 4-годишно пие вечер формула в шише с биберон - това категорично не е нормално.
Тук възрастите са много занижени - за захранване, за пелени, за колички, за всичко.
И ако не си с мислите на стадото те приемат за леко небрежна и мързелива майка, която отглежда затъпяващо чадо.
Тук е така Confused.

# 1 042
  • Boston, MA
... Ако возиш 3-годишното в количка и редовно получаваш подмятания "Ау, ама той е много голям".
Ако 3 или 4-годишно пие вечер формула в шише с биберон - това категорично не е нормално.
...

Oще на 18 месеца като беше, в Пловдив, една леля му каза, че бил голям за количка. Аз й предложих тя да го гони по главната, ако иска.  Grinning

Формула не пие, прясно "кава" (крава) мляко от чаша. Но около литър на ден. Да пие и да си пишка, понякога се буди, но в повечето случаи количеството течност си оказва влияние.

Аз просто исках да успокоя народа, че спина бифида е много сериозно звучащо. Не е толкова страшно.

# 1 043
  • София
Я и аз да се разпиша тук, че вече незнам какво да го правя мойто момченце.
Купихме му гърне когато беше на 10 месеца. Поигра си с него няколко дни, нищо съществено не свърши на него и аз го прибрах. Извадих го като стана на 1г.1м. Отново никакъв успех, въобще не искаше да седне на него. На тоалетната чиния беше по-склонен да поседи, но само си клатеше краката.
После почна зимата и понеже не виждах никакъв напредък, прекратих опитите.
Преди 2 месеца тук където живея почнаха жегите и махнах памперса, беше на 1г.11м. Мислех, че бързо ще се научи, защото вече е голям.
Първите дни с голям ентусиазъм пишкаше на гърнето, не можех да го вдигна от него. Не съм крещяла браво, гледах да се държа нормално. Заедно изхвърляхме съдържанието на гърнето и го миехме. След няколко дни обаче интересът му към гърнето изчезна и почна с локвичките по пода. Не искаше вече да сяда на гърнето.
Тогава почнах да го водя в тоалетната, там му хареса повече, но не иска да сяда, а го слагам да стъпи върху тоалетната чиния, държа го и пишка прав.
За 2 месеца няма никакъв прогрес, не ми казва нито като му се пишка, нито като като му се ака. Иначе като го подсетя без никакъв протест се запътва към тоалетната. За пишкането имам предвид. Където и да го накарам да пишка- в къщи, навън до някое дърво, в чужда тоалетна- не се дърпа-ако му се пишка, си пишка. Но досега никога не ми е казал, че има пиш.
Сега като се напишка ми го съобщава и хуква в банята да се мие. Мие се сам с едно  малко душче.
С акането е още по-зле положението-само в гащите. Доскоро не ми и казваше като свърши работата, че даже се опитваше да ми отвлече вниманието. От няколко дни обаче взе да ми съобщава,че се е наакал.
Чудя се как да продължа. Не искам да връщам памперса. Но не очаквах толкова бавно да напредва. За повечето неща е много самостоятелен. Иска сам да прави всичко- да се храни, да се облича, да се къпе, да си мие зъбите и т.н. Винаги съм го поощрявала.
От бебе го водим с нас в тоалетната, знае как се правят нещата. На теория е подготвен. Чак и другите учи- редовно си слага играчките на гърнето да правели пиш, или ги води в тоалетната да им показва как се пишка.
Ама кога ще почне да си казва. Никога не съм му се карала. Много е чувствителен и емоционален  и усеща дори и малко недоволство от моя страна. Забранила съм и на роднините да се изказват негативно за неуспехите му с гърнето. На няколко пъти след коментари от рода "ай, Карам е голямо момче, срамота е да пишка в гащите", син ми дойде при мен и си поиска памперс. Толкова беше настоятелен, че ако бях отказала да му сложа, щеше да изпадне в истерия.
Незнам, приемам всякакви съвети. Искам да махна памперса през деня.Но се чудя къде бъркам. Поне веднъж да си беше казал за тия 2 месеца.
  Аз не съм най подходящият човек който да ти дава съвет,защото ние скоро махнахме памперса а сме на 3 г.и 2 месеца.Ние имахме същият проблем дъщеря ми въобще не пожела да седне на гърне само в тоалетната.Започнах да правя опити когато навърши 1 годинка,но без успех та чак до скоро какво ли не опитах кой каквото ми кажеше всичко и резултат никакъв.Иначе и тя е много самостоятелна сама се облича храни само този памперс ни беше проблема. Накрая така се бях отчаяла имах чувството,че ще ги носим чак до първи клас(това в рамките на шегата) докато една сутрин малката сама със ставането си махна памперса и каза,че повече не го иска и ще носи само гащи и вече ще пишка и ака само в тоалетната.Така и стана вече сме без памперс.Аз мисля,че когато детето е готово нещата се получават.

# 1 044
  • София
...

Хъх? Знам, че възрастите за памперси и колички в България са доста по-ранни от местните, ама все пак, не плаши така лесно плашливите мами.  Grinning Големият ми син е на 4 и половина, още е с нощен памперс, повечето време сух, но на мен не ми се занимава с нощни преобличания. Като намали течностите вечер, все още пие много мляко, може и да стане. 
Грешно интерпретираш поста ми. Не виждам нищо лошо в това дете на 5 да бъде заведено на специалист и ако има някакъв физиологичен проблем той да стане известен. Иначе, както казах, махането на нощния памперс е до вместимост на пикочния мехур и никой не може да предвиди на каква възраст тя ще е достатъчна. Колкото до България или другаде- не помня лично да съм споделяла възгледите ми да имат някакъв регионален произход. А ако имаш желание да се заяждаш ти препоръчвам първо да прочетеш последните ми постове по темата и след това да потърсиш друг партньор, на когото да изтъкнеш къде живееш и всичко останало, което ти е на сърцето.

# 1 045
  • Boston, MA
Хич нямам желание да се заяждам. Спина Бифида звучи страшно, затова се обадих.

# 1 046
  • София
Не е толкова страшно. Понякога няма други симптоми освен постоянно нощно напикаване, понякога до училищна възраст. Доколкото ми е известно заболяването е напълно лечимо. Peace Никого не искам да плаша, напротив.

# 1 047
Не е толкова страшно. Понякога няма други симптоми освен постоянно нощно напикаване, понякога до училищна възраст. Доколкото ми е известно заболяването е напълно лечимо. Peace Никого не искам да плаша, напротив.
По въпроса за спина бифида, повечето знаят за тежката форма, която всъщност е spina biffida aperta и за това си мислят като се спомене тази диагноза. И хич не е безобидна.  Peace  Има различни степени според изявата-  съвсем безсимтомна спина бифида, както и такава която описваш, съпроводена само с нощно напикаване...

# 1 048
  • София
По въпроса за спина бифида, повечето знаят за тежката форма, която всъщност е spina biffida aperta и за това си мислят като се спомене тази диагноза. И хич не е безобидна.  Peace  Има различни степени според изявата-  съвсем безсимтомна спина бифида, както и такава която описваш, съпроводена само с нощно напикаване...
Смятам, че е ясно, че тежките форми, да не дава Господ, са очевидни далеч преди тази възраст. В случая смятах, че е ясно, че става въпрос за безсимптомната форма, но ако някой е помислил друго, моля да ме извините. Hug

# 1 049
  • Once there was a Hushpuppy...
В интерес на истината, добре стана, че пояснихте за тази спина бифида - че има и други разновидности....
Иначе, наистина звучеше страшничко.... Peace

Общи условия

Активация на акаунт