приучване към гърне

• 90 106
  • 1 645
  •   1
Отговори
# 1 050
Дали ще го научиш, зависи от това дали искаш. Твоята вътрешна нагласа е определяща, както за всяко нещо, което се касае до толкова малко бебе. Може би си забелязала, как той се разплаква, когато ти си нервна и въобще как усеща без думи.
В написаното от теб забелязвам желание да получиш отговор "Свекърва ти не е на ред, зарежи тези остарели измислици, не мъчи детето", за да си спокойна, че не постъпваш грешно, като не си започнала да го учиш.
Първо, да, не постъпваш грешно, бъди напълно спокойна.
Второ, ако имаш желание наистина да го научиш, няма нищо лошо да пробваш. Но само ако ти самата имаш желание и ако не се съпротивяваш вътрешно срещу идеята, с която някой друг те притиска.
Та в случай, че ти е интересно и би опитала, прочети това - http://www.bezpeleni.info/no_pampers4.htm
Аз лично познавам две бебета, които на 4-6 месечна възраст си ходеха с обикновени гащи, дори навън на площадките ги извеждаха така. Така че това не са фантасмагории, но е само за хора, на които им се занимава.

# 1 051
  • На дивана, под юргана

Аз лично познавам две бебета, които на 4-6 месечна възраст си ходеха с обикновени гащи, дори навън на площадките ги извеждаха така.

Наистина ли "си ходеха"?

# 1 052
Не, седяха в количката или ги държаха на ръце, щом е необходимо да сме толкова конкретни.

# 1 053
  • София
Я и аз да се разпиша тук, че вече незнам какво да го правя мойто момченце.
Купихме му гърне когато беше на 10 месеца. Поигра си с него няколко дни, нищо съществено не свърши на него и аз го прибрах. Извадих го като стана на 1г.1м. Отново никакъв успех, въобще не искаше да седне на него. На тоалетната чиния беше по-склонен да поседи, но само си клатеше краката.
После почна зимата и понеже не виждах никакъв напредък, прекратих опитите.
Преди 2 месеца тук където живея почнаха жегите и махнах памперса, беше на 1г.11м. Мислех, че бързо ще се научи, защото вече е голям.
Първите дни с голям ентусиазъм пишкаше на гърнето, не можех да го вдигна от него. Не съм крещяла браво, гледах да се държа нормално. Заедно изхвърляхме съдържанието на гърнето и го миехме. След няколко дни обаче интересът му към гърнето изчезна и почна с локвичките по пода. Не искаше вече да сяда на гърнето.
Тогава почнах да го водя в тоалетната, там му хареса повече, но не иска да сяда, а го слагам да стъпи върху тоалетната чиния, държа го и пишка прав.
За 2 месеца няма никакъв прогрес, не ми казва нито като му се пишка, нито като като му се ака. Иначе като го подсетя без никакъв протест се запътва към тоалетната. За пишкането имам предвид. Където и да го накарам да пишка- в къщи, навън до някое дърво, в чужда тоалетна- не се дърпа-ако му се пишка, си пишка. Но досега никога не ми е казал, че има пиш.
Сега като се напишка ми го съобщава и хуква в банята да се мие. Мие се сам с едно  малко душче.
С акането е още по-зле положението-само в гащите. Доскоро не ми и казваше като свърши работата, че даже се опитваше да ми отвлече вниманието. От няколко дни обаче взе да ми съобщава,че се е наакал.
Чудя се как да продължа. Не искам да връщам памперса. Но не очаквах толкова бавно да напредва. За повечето неща е много самостоятелен. Иска сам да прави всичко- да се храни, да се облича, да се къпе, да си мие зъбите и т.н. Винаги съм го поощрявала.
От бебе го водим с нас в тоалетната, знае как се правят нещата. На теория е подготвен. Чак и другите учи- редовно си слага играчките на гърнето да правели пиш, или ги води в тоалетната да им показва как се пишка.
Ама кога ще почне да си казва. Никога не съм му се карала. Много е чувствителен и емоционален  и усеща дори и малко недоволство от моя страна. Забранила съм и на роднините да се изказват негативно за неуспехите му с гърнето. На няколко пъти след коментари от рода "ай, Карам е голямо момче, срамота е да пишка в гащите", син ми дойде при мен и си поиска памперс. Толкова беше настоятелен, че ако бях отказала да му сложа, щеше да изпадне в истерия.
Незнам, приемам всякакви съвети. Искам да махна памперса през деня.Но се чудя къде бъркам. Поне веднъж да си беше казал за тия 2 месеца.
  Аз не съм най подходящият човек който да ти дава съвет,защото ние скоро махнахме памперса а сме на 3 г.и 2 месеца.Ние имахме същият проблем дъщеря ми въобще не пожела да седне на гърне само в тоалетната.Започнах да правя опити когато навърши 1 годинка,но без успех та чак до скоро какво ли не опитах кой каквото ми кажеше всичко и резултат никакъв.Иначе и тя е много самостоятелна сама се облича храни само този памперс ни беше проблема. Накрая така се бях отчаяла имах чувството,че ще ги носим чак до първи клас(това в рамките на шегата) докато една сутрин малката сама със ставането си махна памперса и каза,че повече не го иска и ще носи само гащи и вече ще пишка и ака само в тоалетната.Така и стана вече сме без памперс.Аз мисля,че когато детето е готово нещата се получават.

Не знам доколко мога да ти бъда полезна, но при нас много помогнаха приказките. Първо за пишкането му казвах, че ако иска да е като батковците трябва да пишка в гърнето и да ходи с гащи - сам реши, че не иска повече памперс, а гащи. Сега и вечер не му слагам, защото не дава. Обикновенно не се напишква, но сме имали инциденти. Първоначално имаше проблем да ака в гърнето и по изчетеното във форум му разказах как акото иска да играе с рибите, ако ака в гащите отива в коша, ако е в гърнето го пускаме и отива при рибите. Сега разправя за акото като види риби по книжките Embarassed, ама си заслужаваше. Децата наистинса са склонни да вярват на такива истории, пък и така по-лесно намират причина да го правят. Е подейства, при нас номера беше да го накарам да го поиска сам. Мисля, че това е основния проблем при повечето деца.

# 1 054
jasmin  Синът ми в началото не казваше, а показваше. Започваше да се пипа и така разбирах.

# 1 055
  • София
Ние от тази седмица започваме по-сериозни опити да махаме памперса, т.е. дори на ясла я пускам без памперс. Там и слагат само за обедния сън. Първият ден мина горе-долу добре - само едни напикани гащи. Но вчера беше голяма драма - цял ден не е пишкала изобщо - нито на гърне, нито в гащите, нито в памперса по време на следобедния сън, чак като дойдох да я взема в 17,30 се напишка в гащите. Явно получава някакъв стрес от цялата тази ситуация. След това вкъщи също не пожела да пишка докато не стана време за лягане и не и сложих вечерния памперс. Също така от неделя не е акала. От яслата ми казват, че и други деца са били така, но са го преодолели за няколко дена.  А сутринта даже не искаше да и махам памперса. Искам да подчертая, че не съм упражнявала насилие, не съм я заплашвала, единственото, което съм казвала е, че е голяма кака, а големите деца пишкат на гърне... В яслата още докато беше  с памперс пишкаше от време на време в гърнето, но сега явно усеща, че ситуацията е различна и реагира по този начин...
Наистина искам да махна памперса, но тази ситуация малко ме притеснява... Как да й помогна??

# 1 056
Когато започнахме приучването, просто се бях настроила, че правим опит да се отървем от памперсите, а не фикс идея, на всяка цена да се отървем. Ако дъщеря ми не беше пожелала да ползва гърнето, нямаше да настоявам. Това те съветвам и аз, да не е на всяка цена. Дъщеря ми на третия ден цял ден пишка в гащите и аз мислих да се откажа от гърнето, но о, чудо, на следващия започна сама да си казва и така и до днес. Както разбирам вие сте още в началото, дай и още време преди да решиш напълно. Според мен дори напишкванията в гащите им помагат по-бързо да схванат за какво става въпрос. Ако тя много настоява да и слагаш памперс, тогава мисля, че по-добре да и го сложиш, отколкото да се стресира детето. Все някога ще го махнете. Успех  Peace

# 1 057
  • София
А дали не е много рязка промяната  newsm78. Дали не би било добре да я изпишкваш на определено време или да я молиш да ти казва кога има пиш, но да оставиш памперса?

Аз преди няколко седмици се опитах да направя същото с момченцето си. 4 дни изкарахме, прекратих експеримента временно, защото той започна да се държи като бебе, спря да "говори" (напоследък се опитва да изговаря нови думи), започна да ми носи шишето с биберон, от което пие мляко сутрин и вечер, по 3-4 пъти само до обяд, вземаше си сутрин навития на роло и приготвен за изхвърляне памерс, размотаваше го и се опитваше да си го сложи върху слипчетата.

# 1 058
аз започнах поредни опити за приучване към гърне... и за пореден път съм на път да се откажа...

за разлика от последния път поне сяда на гърнето, дори се заседява  Laughing вчера цял следобед беше по гащи, обаче всичко си вършеше там... уведомяваше ме какво предстои и вместо да иде до гърнето, след като очевидно знае, че това тр. да направи, просто си го правеше в гащите... не съм се карала, не съм викала, само го оставих един-два пъти мокър... хич не му пука... даже му беше интересно... като направи локва на пода, започва да цапа в нея с крачета  ooooh! а днес вече и отказа да сяда на гърнето...

отново съм разгромена...

# 1 059
Ариана
 и аз така почнах на около 2 години беше детето. Понеже му личеше кога му се ходи, търчим, махаме памперса и го слагам на тоалетната и така 1-2 седмици. Ми мъчение си бе и за мен, и за него. И зарязах историята.
 Баба му всеки път, преди да дойде се канеше как щяла да го научи и т.н.
 Е, да , ама детето не иска без памперс и това е.

Онзи ден бяха големи жеги и го оставих да тича гол из хола. На следващия ден му казах: " Искаш ли и днес да си без памперс? Ще сложим едни гащи. Така ще си голям като татко и мама." Каза "да". Сложихме ги и за ден и нещо се научи. Даже като ходим навън го питам  дали му се ходи до тоалетна, а той:" Не, вкъщи ще ходя." Flutter

И оттогава вечерния му памперс е сух сутрин, но понеже си доспива в нашето легло не смея да го махна. Но ще рискувам тези дни. Flutter Понеже всяка сутрин нарочно се излежаваме по-дългичко, за да видя дали ще се изпусне.

# 1 060
  • София
При нас не мисля, че е много рязка промяната, защото тя от 3 дена е през деня изцяло без памперс, но преди това през уикендите или вечер вкъщи също я оставях без памперс и тогава пишкаше в гащите. Явно сега вече усеща, че положението става необратимо и затова така реагира.
Междувременно вчера е било по-добре положението - в яслата е пишкала в гърне, напикани гащи нямаше. Вечерта започна да ака в гащите, но я хванах и довършихме в гърнето. Тази сутрин също се изпишка в гърнето... Дано да започне да преодолява този стрес и да не се налага да връщаме памперса..

# 1 061
  • София
Аз съм се побъркала вече с това гърне.Малкият изобщо не ми казва като има пиш и аз само го гледам, слагам и съответно бърша.Не знам , не ме разбира ли, не се усеща ли като има пиш, нарочно ли го прави.Просто незнам какво да правя.Памперс само вечер му слагам.В яслата го слагат на гърне, но и там се изпуска по един път имайки впредвид колко често са на гърне там.Аз ли не го правя както трябва или малкия не е готов още, но...направо ми се реве.

# 1 062
Започнах да слагам дъщеря ми на гърне когато беше на 1г., отначало стоеше даже имаше няколко сполучливи опита, но след 1 месец не знам какво и стана упорито отказваше да сяда. Реших да не я насилва и така до 2г.5м.(като през този период винаги съм и обяснявала), един ден сама дойде при мен и каза "мами хайде да пуснем пишито в гърнето". От този ден нататък сме без памперс, само вечер слагаме че още се напикава понякога Simple Smile

# 1 063
  • София
И аз искрено се надвам ии при нас да стане така.Знам, че не е добре насила да става приучването или пък да се караш на детето ако не иска.Просто ми е мъчно да не му се смеят децата в яслата като се напишква, макар че много се съмнявам че е единствен.

# 1 064
Не се притеснявай, има доста деца на вашите годинки които още са с памперс , а и на яслата ще се научи по лесно сред децата(или поне аз си мисля така). А като сте си в къщи ходете по гащички, за да види че не е хубаво като се напиша и му е мокро, при нас това даде ефект. В началото се напикаваше и си мълчеше, но с времето взе да и става гадно и искаше да и сложа памперс , но аз отказвах и и обяснявах че той е за бебета, а тя вече е голямо момиче и така успяхме Peace

Общи условия

Активация на акаунт