приучване към гърне

• 89 887
  • 1 645
  •   1
Отговори
# 615
За мен дете на година и половина е много малко, за да казва, че има тези нужди. И то да ги казва постоянно и никога да не пропуска. Защото не виждам никаква полза майката да дебне сутринта с гърнето, пък след два часа детето да се е изпуснало. Наблюденията ми са, че дете на година и половина-две, в повечето случаи не е сигнализирало и рядко се случва да си каже.   Grinning

Какъв е проблема, когато има спокойство и никой не бърза за никъде. Може и моите деца да се развиват по-бавно, но имам наблюдения, тамън три са  Grinning

# 616
  • Бургас
За мен дете на година и половина е много малко, за да казва, че има тези нужди. И то да ги казва постоянно и никога да не пропуска.
Абсолютно съм съгласна, още повече, че и двете ми деца са се научили от раз.  Peace Първото на 2,5 години, второто на 2г и 10м. Процеса е лесен и бърз, няма нерви.

Sick
Не искам да коментирам, че ще кажа нещо грубо. Добре, че поне в градините ги учат, че ако зависеше само от майките...
Не виждам какво толкова не осъзнаваш. Детето ми се научи от раз, за 2-3 дни, без нерви и коприви и намазани гащи на главата. ПРосто прецених, че трябва да изчакам да се стопли и че детето ми не е напълно съгласен с махането на памперса. Да, знаеше (почти винаги) кога пишка, обаче не можеше да контролира, процесите, особено акото (или не искаше).  Crossing Arms

А  пък ако трябваше да разчитам на градините или яслите, няма да казвам как баткото пищеше и не даваше да го събличат, в продължение на 1 месец (много дълъг месец ми беше) Crossing Arms Благодаря, не искам да ми го учат там на тези навици.

# 617
За мен дете на година и половина е много малко, за да казва, че има тези нужди. И то да ги казва постоянно и никога да не пропуска

Това обаче не означава, че е невъзможно.  Grinning За мен дете на година и половина е съвсем достатъчно голямо, за да си казва. И то постоянно, без да пропуска. С гърне не съм търчала подир никого - използвахме тоалетна, както споменах. Но така или инак всичко опира до родителите и до тяхната концепция за нещата. За едни детето на година и половина-две е бебе, а за други - голям човек. Респективно едните поддържат бебешки навици, а другите - не.

# 618
Явно си е до дете. Моите на година и половина не можеха да говорят и да казват - "Ходи ми се до тоалетна" или "Ака ми се", но явно други могат. То също е и до характер. Ако не иска да се подчини и не се вслушва - какво правим?

Човек като има едно дете и си мисли, че всички правят като неговото  Laughing

# 619
Не е нужно да казва "Ходи ми се до тоалетна". Има и по-лесни, трибуквени фрази, означаващи същото.
Моите наблюдения са, че само който не се е опитал да си научи детето, той смята, че на година и половина са бебета, дето трябва да ги гониш с гърнето, за да имаш поне епизодичен успех. Останалите не си го представят толкова апокалиптично, понеже то не е.

Навремето гледах едно детенце на година и половина. Беше така добре научено, че само си взимаше гърнето от банята, сядаше, вършеше вътре каквото има и после ме викаше да го измия или избърша. Добре, че преди да стана майка имах този нагледен пример, че ако трябваше да вярвам на форума какви бебета са децата на година и половина, сигурно моето още нямаше да е "узряло".
Нищо чудно, предвид, че аплодираното тук поведение е да продължаваш да държиш памперса, дори когато детето очевидно от половин година усеща и разбира какво и кога върши.

# 620
Не е нужно да казва "Ходи ми се до тоалетна". Има и по-лесни, трибуквени фрази, означаващи същото.
Моите наблюдения са, че само който не се е опитал да си научи детето, той смята, че на година и половина са бебета, дето трябва да ги гониш с гърнето, за да имаш поне епизодичен успех. Останалите не си го представят толкова апокалиптично, понеже то не е.
E,и моето не използваше цели изречения за да ми каже,че има пиш или ако Laughing.
Ако чаках това, и досега,че и още дълго щеше да си ходи с памперс Wink.
На 1г и половина са си много умнички дори децата.Просто трябва търпеливо и внимателно да им се обясни какво да кажат.След няколко опита,току-виж-дало резултат Wink.
Аз лично не желая детето ми до 4г възраст да се мотае с памперс.Въпрос на лично предпочитание.

# 621
И сядаха доброволно на гърне  Shocked

Аз съм ги пробвала профилактично, но те веднага стават. Сила ли трябваше да използвам? Или коприва с игли? И какво като обяснявам и залъгвам, като просто стават и не седят на гърне една секунда. Те може да са добрички децата, но някои проявяват много сериозен характер от малки и търпението и обясняването са за друг тип дечица

Просто разберете, че децата са крайно различни едно от друго. Сега нали виждам с момиченцето какво е - ами аз все едно не гледам бебе. Просто никоя с едно момиченце да не ми се оплаче  Laughing, каквито и изключения да има.

# 622
"Методи" - коприва, игли , мазане с ако, са меко казано напълно неприемливи. Чувам за пръв път, че изобщо такива съществуват. Сега разбирам, защо някои смятат, че "ранното" слагане на гърне, някои смятат, че ще доведе до психически травми. Mr. Green Дааа, такива "методи" биха могли.....Даване на бонбони....., травма не, но смятам, че е напълно излишно, вредно. Има по-приемливи начини за поощрение. Аз, като човек, който винаги търся логиката , дори не разбирам, как е възможно някой да си мисли, че намазвайки главата, ръката или каквото и да е било друго на детето с ако, би могло да го провокира , да не ака в гащите, а на гърне/тоалетна. За мен това по-скоро би могло , ако вече може да се контролира , да го накара да се стиска, защото изкарва "нещо", което мирише.
Но стига вече за тези "методи". Взимайки изобщо отношение по темата, аз не искам да съдя тези , които са за късното сваляне на памперса, нито да аплодирам майките, които рано се справят с тази задачка. Това зависи понякога и от детето, от ангажираността и дори от всеотдайността на майката. Мога да изредя и плюсове и минуси изобщо за използването на памперс непрекъснато. Но вие всичко това си го знаете. Учудвам се единствено, на това, че тук почти никой не казва , детето ми до тази възраст е с памперс, защото така ми е по-удобно. А се вадят някакви измислени аргументи - детето ще се травмира, не е готово и тем подобни. Почти никой ли не се замисля, че всичко това с травмите и хигиената , е просто с цел реклама?

Непрестанната реклама на памперси не засяга други алтернативи: те са необходимост и това е. Точка.

Всъщност целта на рекламите е непрекъснато да утвърждава статуквото им, а също и да разширява необходимостта от продукта.
Вече се рекламират 3-4 годишни деца с памперс, внушавайки с внимателно подбрани думи (например "препоръчва се от Съюза на педиатрите в България"), че е нормално деца в предучилищна възраст още да не могат да ползват тоалетната. ooooh! Тези рекламни кампании, разбира се, са платени от корпорации като Pampers, Libero, Huggies.  От девет кладенеца вода ще ви извадят, само и само повече да се купуват.
Нормално целта на производителите е да  докарат консуматора до състояние да не приема друга алтернатива освен памперса, възприемайки го като единствения начин за поддържане на бебешка хигиена.

newsm78Та моята чуденка е най-вече в посока - толкова ли са малко тези които не разбират това?

# 623
Ми дайте да си кажем тогава, че тези които учат децата си на гърне от малки, всъщност са скръндзи и не им се дават пари за памперси, защото им идва скъпичко, или просто нямат пари. Повечето всъщност правят точно това  - опитват се да дебнат пиш, за да не хабят памперси. 

# 624
Не,не сядаше на гърнето.Предпочиташе да го изпишквам в тоалетната отначало.Но си казваше пиш на 1г и половина.И момчето и момичето.Не съм го насилвала да сяда на гърнето.Сам си пожела като го гледа известно време и свикна с него.Не съм бързала заникъде.Едни напишкани гащички лятото не са ми били такъв проблем Wink.Защото и това го има отначало,разбира се.Но предпочетох този вариант пред памперса лятото.

Всъщност целта на рекламите е непрекъснато да утвърждава статуквото им, а също и да разширява необходимостта от продукта.
Вече се рекламират 3-4 годишни деца с памперс, внушавайки с внимателно подбрани думи (например "препоръчва се от Съюза на педиатрите в България"), че е нормално деца в предучилищна възраст още да не могат да ползват тоалетната. ooooh! Тези рекламни кампании, разбира се, са платени от корпорации като Pampers, Libero, Huggies.  От девет кладенеца вода ще ви извадят, само и само повече да се купуват.
Нормално целта на производителите е да  докарат консуматора до състояние да не приема друга алтернатива освен памперса, възприемайки го като единствения начин за поддържане на бебешка хигиена.

newsm78Та моята чуденка е най-вече в посока - толкова ли са малко тези които не разбират това?
Целта на рекламите много хора я разбират-зависи обаче дали ги устройва.

Ми дайте да си кажем тогава, че тези които учат децата си на гърне от малки, всъщност са скръндзи и не им се дават пари за памперси, защото им идва скъпичко, или просто нямат пари. Повечето всъщност правят точно това  - опитват се да дебнат пиш, за да не хабят памперси. 
Всъщност може да ме наричате както желаете.За мен е важно детето ми да не е със зачервено и запарено дупе лятото,пък вие си мислете,че съм скръндза-не ми пречи.

# 625
Виж, скръндзи може да са тези, които имат пари, но не искат да ги дават. Тези които нямат, те не са скръндзи, а просто им е скъпо. Но ти изобщо изпускаш друго - може някой да вижда повече смисъл да похарчи парите си по различен начин от твоя. Освен това , не всичко около полезността на памперсите е напълно доказано. Вярно или не, че може да вредят на потентността на момченцата - аз не знам. Но ако в момента имах малко дете , пък камо ли ако беше момче, щях да подходя по- предпазливо. Вероятно щях да предпочета да пера гащи , пред това да рискувам за мое собствено удобство.
И казах и преди - не взимам страна, не защото нямам мнение, а защото не мисля , че от това се определя - майката добра и грижовна ли е или не.

# 626
Аз съм ги пробвала профилактично, но те веднага стават. Сила ли трябваше да използвам? Или коприва с игли?
Децата ти знаеха ли какво искаш от тях или ти директно ги сложи на гърнето, за да разберат от самосебе си?

Сядат доброволно, когато са мотивирани. Децата имат вродено любопитство и желание да научават нови неща. За тях е удоволствие да се учат. Затова минават през прериод, в който настояват да правят всичко сами. От неможенето до моженето се минава през опитването. Опитването е свързано с полагане на усилия, а успехите носят гордост и самочувствие за детето. Ако му се дава възможност да опитва и му се помага да се научава, то се чувства уверено да учи повече неща. Ако не се насърчава или готовността му се игнорира, то става пасивно, без инициатива да усвоява умения.
Инатенето или доброволното съдействие е единствено въпрос на подход. 2-3 мнения по-назад съм описала много подробно това.

# 627
  • Бургас
За мен дете на година и половина е съвсем достатъчно голямо, за да си казва.
Да, голямо е, обаче зависи от детето. Моето от една определена възраст "разбираше" (условно разбираше, не съм го насилвала да е с памперс все пак), но не искаше, а аз не искам да го насилвам, най-малкото заради собствените си патила. На 11 месеца сама съм си вземала гърнето и съм си казвала. И какво от това, напикавах се до 12 годишна възраст (пуберетета ми). Това беше определено травмиращ период от живота ми. Тогава нямаше памперси. Благодаря, обаче моето дете няма да травмирам по същия начин. Дори и да вижда, дори и през най-големия студ, че детето ти проявява тенденции да се научи, какво ще направи човек? Аз бих изчакала да се стопли и да се уверя, че детето е готово. Особено ако живееш на морето и пролетта си е  просто зима.  Peace

# 628
Ескарина, това че твоето дете е такова, не значи че и другите са такива. За моите лично седенето на едно място не е могло да се мотивира от абсолютно нищо. Дори и телевизията ги заинтересова много по-късно. Аз сега виждам огромната разлика от това да имаш момиче и момчета. Просто като чета за учене и самостоятелност, за вроденото любопитство и т.н.  ми става смешно. При нас е имало единствено енергия!!!

# 629
Люлякова, как единствено енергията изключва любопитството и самостоятелността? Все едно има здраво дете на света, което да се задържа с часове на едно място...

По този въпрос мнението ми се покрива 1 към 1 с написаното от Ескарина и не знам защо някои родители с такава готовност подценяват децата си. Казваш им, че детето им е умно и способно на много неща от най-ранна възраст, а те спорят и твърдят, че не, не било така... И да, донякъде зависи от децата, но не чак толкова. Аз имам момиче и момче, напълно различни; сестра ми има момиче, също различно; дружката ми има момиче и момче, още по-различни. При всички тях гореспоменатото е факт. Е, как пък случихме на такива свръхгении ние?  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт