приучване към гърне

• 89 835
  • 1 645
  •   1
Отговори
# 690
Не, не ме разбра - това не е оправдание, а факт - потърси и прочети за физиологичните особености на всяка възраст - вкл. за децата има достатъчно материали.
Чела съм изключително много  Wink
Прохождането и проговарянето също са свързани с определено физиологично съзряване, но има много изследвания, доказващи, че може да се повлияе на тези процеси.
Не приемам и винаги ще оспорвам тезата, че трябва да се чака, докато детето самО не седне на тоалетната. И проверката дали е "узряло", се осъществява със слагане на гърне, където детето не разбира какво се иска от него, дърпа се, следва извода, че не е узряло и се връща памперса. За мен това е все едно да държиш бебето легнало и вързано, без да може да мърда и да чакаш да се научи да ходи, единствено в резултат от физиологичното си съзряване. И като решиш да видиш дали е узряло за ходене, го слагаш директно на крака. То естествено не прохожда на момента и следва извода, че не е узряло, затова се връща пак в легнало положение.

Пак повтарям, нямам нищо против майки, които казват, че не учат децата си, защото им е по-лесно с памперси. Но да се твърди, че не трябва да се предприема нищо и че трябва само да се седи и да се чака, защото детето не е узряло, вместо да бъде стимуирано и мотивирано по някакъв начин -  Stop

# 691

Просто много избирателно се правят изводите.

Ясно ми е, че и тук малко по малко идва чужбинската мода с памперс до предучилищна.

Това е един пример за такъв направен извод. Къде е тази мода? Защото моите наблюдения са, че този форум основно говори за такава мода, което всъщност идва от един зле направен превод:

preschool - преведено като предучилищна.

Само че preschool са деца на 2.5 години, не на четири. Докато станат на три, болшинството са се разделили с памперса. Рreschool не е равно на българското предучилищно, което по мое време започваше след четиригодишна възраст, даже май и петгодишна.

Това не означава да не се пробват и по-рано, а просто уточнение, че не съм видяла някъде навън да е мода да ходят с памперси докато тръгнат на истинското предучилищно, което е kindergarten обикновено.

# 692
Само че preschool са деца на 2.5 години, не на четири

Къде са тези preschool деца на по 2-3-4 години? Обикновено с тази дума се обозначава възрастта 5-6, тоест всички, които следващата година ще са първи клас. Досега не съм срещала европейски или американски термин preschool, който да се отнася за дечица в яслена възраст  Wink

# 693
Ами точно в Северна Америка това е preschool. В Google iма ужасно много сайтове с официалните дефиниции на групите. Обикновено са newborn/infant, toddler (моето дете все още е в тази група до 2 и 6 месеца); preschool (различните градини разрешават и по-късно от 2.5 да влезе в тази група, зависи от детето, стандартно е от 2.5 години и таксата също става по-ниска); kindergarten (ако градината е към училище, направо си продължават; или може да идат в друго училище, може и самта градина да поддържа и тази група, различно е).

Това е само на моя син градината, всеки може да намери и правителствените документи: http://www.ahws.org/early-years/daycare/ - тук са описани toddler + preschool. Nursery е за бебетата - newborn/infant, на предишната страница.

Ето и британска градина, която ние лично сме гледали: http://www.kidscapers.co.uk/subindex.asp?menu=0&id=4885 - прискуул от 2.5 години, системата си е същата.

Не е трудно да се намерят сайтовете, изненадвам се, че не си срещала термина, тъй като той е основният за деца посещаващи градина на 2.5 години. Аз друг термин не съм виждала в англо-саксонска система. За франкофонската не знам.

Разликата между градините е основно докога ги водят прискуул и дали поддържат киндергартен или направо ги отглеждат до същинската тукашна предучилищна възраст -4-5. В Англия второто е по-разпостранено отколкото в Северна Америка, но ние не сме гледали и чак толкова много английски градини, само в един окръг.

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 19:58 от simplyaven

# 694
Дъщеря ми  е на година и половина и няколко пъти е ползвала гърне, има успешни опити. Дори няколко, около 10.
Спала е без памперс без да изпусне.

Вчера не се справи, 2 пъти на плочките се изпишка и върнах памперса, ще опитам пак. Нямам никакъв опит, защото сина ми го научиха в яслата, но тя няма да ходи и аз ще трябва да я науча. Но ми се струва, че е нормално да стане преди 2 год.  Thinking
Но времето ще покаже права ли съм.

# 695
  • На село (близо до Лондон)
Не приемам и винаги ще оспорвам тезата, че трябва да се чака, докато детето самО не седне на тоалетната. ...
Пак повтарям, нямам нищо против майки, които казват, че не учат децата си, защото им е по-лесно с памперси.

Ескарина да трябва да се чака детето само да прояви желание да сяда на гърне и да може да индикира (с думи) че иска да ака/пишка. Също така мускулите му трябва да са достатъчно укрепнали и да може да задържа пишкането. Голямият ми син рано проговори и рано сам изяви желание да махнем памперса на 2г за пишкане; на 3г го махнахме за акането (искаше да му сложа памперс за да се изака).

Малкия ми син на 2г и половина е още с памперс, но има желание да пробва да гърне, но не винаги, той и по-късно проговори. Септември ще започва предучилищна и сега лятото ще се пробваме дали ще иска да махне памперса. Мисля че е готов, но ако не е няма да настоявам.
И да не е научаване на гърне на 10м само защото майката седи и дебне всеки момент да "хване" пишото Naughty. С едно дете да имаш време това само да правиш, но колко по-забавно би било да играете заедно вместо тормоз Peace

# 696
simplyaven, аз се заблудих от това твое изречение:

Цитат

В доста държави, за разлика от България, групите в ДГ са смесени, а не разпределени по възраст. Фактически цялото пребиваване там се определя като период между прохождащите и посещаващите училище деца. И на 3, и на 6, все са предучилищници. Приема се, че има една основна база знания и умения, които децата трябва да са овладели преди да ги погълне образователната система. Simple Smile Иначе, поне в западна Европа, си съществува задължителната една година преди първи клас, която пак е предучилищна. Така или иначе обаче, благодаря ти за инфото и линковете - прочетох някои нови за мен неща.  Peace

# 697
Дъщеря ми  е на година и половина и няколко пъти е ползвала гърне, има успешни опити. Дори няколко, около 10.
Спала е без памперс без да изпусне.

Вчера не се справи, 2 пъти на плочките се изпишка и върнах памперса, ще опитам пак. Нямам никакъв опит, защото сина ми го научиха в яслата, но тя няма да ходи и аз ще трябва да я науча. Но ми се струва, че е нормално да стане преди 2 год.  Thinking
Но времето ще покаже права ли съм.
Недей веднага да слагаш памперса. Моето дете по същия начин понякога се напишква. Примерно днес : гледаше детско филмче и дойде и каза, че се е напикал, а памперса му е махнат от февруари месец. Вече и следобедния сън е без пишкане, обаче днес примерно и тогава се напишка. Всичко зависи от това колко често напомняш, дали приема много течности ... от такива неща. Примерно като сме на вън и го питам на 10-15 мин. дали му се пишка, иначе се изпуска.  Повярвай ми - ще се напишква понякога, обаче в даден момент ще спре. Също е важно да и казваш, когато е с гащи. Аз му ги показвах, разглеждахме картинките и му обяснявах как са нежни и меки, а не като памперса да му правят ранички. И винаги като си ляга или излизаме му казвам : Сега си с гащи и да ми кажеш като ти се допишка.  Това мога да ти дам като съвет. Но при мен се случваше същото и сега виждам, че е престанало и за това така смело мога да ти кажа какво да направиш. Плюс това момиченцата съзряват по-бързо от момчетата. Mr. Green

# 698
simplyaven, аз се заблудих от това твое изречение:

Цитат

В доста държави, за разлика от България, групите в ДГ са смесени, а не разпределени по възраст. Фактически цялото пребиваване там се определя като период между прохождащите и посещаващите училище деца. И на 3, и на 6, все са предучилищници. Приема се, че има една основна база знания и умения, които децата трябва да са овладели преди да ги погълне образователната система. Simple Smile Иначе, поне в западна Европа, си съществува задължителната една година преди първи клас, която пак е предучилищна. Така или иначе обаче, благодаря ти за инфото и линковете - прочетох някои нови за мен неща.  Peace

Честно казано, в Англия изглежда да са по-смесени. Тук не са. Синът ми ще бъде preschool от 2.5 до 4-годишна възраст, после си влиза в киндергартен. Той е ходил и в други градини, и там беше така. А киндергартен си е към училищата най-често.

А и да не те заблуждавам по отношение на Англия - това е само една частна градина в малко градче, бяхме гледали други две, там preschool си беше от 2-4 също и после имаше вече предучилищна за по-големи деца, които няма да се местят в училищна сграда. Тъй че за Англия мисля, че и двата варианта са възможни. Сайтовете за бременност и отглеждане също са добър източник - този, който аз ползвам има и американска, и канадска, и английска версия и навсякъде preschool са си от 2.5 докъм 4 годишни - www.babycenter.com , www.babycenter.ca , www.babycenter.co.uk . Ето в тази статия например http://www.babycentre.co.uk/preschooler/behaviour/
preschool  си е от (даже) две до четири години. Тъй че и в Англия вероятно само по-малките градини разтеглят, иначе не е практика. За други западни държави, освен англоговорящите не знам.

Аз цитирах preschool в смисъл, че влизат малки в тази категория и повечето махат памперса преди тригодишна възраст, поне което виждам в градините, с които ние имаме допирни точки и други приятелски деца. Тоест, не е коректно да превеждаме preschool като стандартна предучилищна в България, защото оттам излиза, че тук децата ходят с памперс до 5-годишна възраст, което категорично не е така.

Радвам се, че си открила нещо полезно. Градината, в която ходи моето дете сега е много природно ориентирана, както и училището, в сайта им има интересни работи.  Peace

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 21:12 от simplyaven

# 699
Вергилия, щом се сеща какво се прави в гърнето и ти сътрудничи, аз не бих върнала памперса. Ако я подсещаш, напиканите гащи ще са много по-малко.
За мен периодът 1,6-2 г е нормален за опити за отучване. А самото дете показва дали ще стане или не.
Синът ми доста преди 2 г схвана за какво става дума. Но пък при нас се падна точно зимния сезон и ми се струваше неподходящо да го държа често разголен на гърнето.
Та сега сме на фаза, в която понякога казва, а когато го подсещам чишка.
Искам да попитам нещо - като посвикнат с режима, разреждат ли се ходенията по нужда?Моите не винаги го правят по едно и също време /което си е съвсем нормално/, та все имам някой който трябва да подканям, гърнета за миене и т.н. Меко казано ми се разкатава играта през 15 мин, да подканям  #Crazy. Особено и на разходката ми е проблем, защото докато съм с единия "по нужда", другият го губя от поглед и съм в стрес да не му се случи нещо, докато се разсейвам.

# 700
simplyaven, под предучилищна възраст имах предвид българската такава. Казах го иронично във връзка с все по-увеличаващата се възраст за ползване на памперс.

Ескарина да трябва да се чака детето само да прояви желание да сяда на гърне и да може да индикира (с думи) че иска да ака/пишка.
Ето, с това не съм съгласна. Нито в конкретния случай за гърнето, нито като обща концепция за ученето на каквото и да  било. Едва ли някоя майка мълчи на детето си, докато то самО не прояви интерес да се опитва да говори и тя да реши, че чак тогава може да му представи тази опция и да започне да му говори. Възрастният затова се грижи за детето, за да инициира и стимулира  усвояването на основните умения.

И да не е научаване на гърне на 10м само защото майката седи и дебне всеки момент да "хване" пишото Naughty. С едно дете да имаш време това само да правиш, но колко по-забавно би било да играете заедно вместо тормоз Peace
Ако ти го възприемаш като тормоз, детето ти ще го възприема по същия начин. Нищо чудно, че ще се противопоставя, никой не обича да го тормозят. Това с дебненето не е задължително. Нито пък е необходимо детето да седи с часове върху гърнето с идеята да уцели. Нито е задължително да е проговорило. Да не говорим, че моментът не е възможно да бъде уцелен, казвам го от опит, макар и проведен по съвсем друг повод.

Вергилия, да върнеш памперса заради инцидентно напишкване, означава игнориране на успеха и поощряване на неуспеха. После да не се чудиш защо е спряла да си казва или пък е започнала да се инати...
Прави ми впечатление майките колко често си обясняват поведението на децата си с някакви хаотични случайности или индивидуални особености, и никога не намират връзката между собственото си поведение и това на детето като резултат.

# 701
За мен обяснението е едно - практиката да се пристъпва към отучване от памперса късно - след година - година и половина, че и две,  а това е доста разпространено тук при нас.
Около нас родителите на всички връстници на сина ми започнаха по едно и също време с отучването -децата тъкмо бяха станали на две години, беше лято, свалиха памперсите и ги оставиха така. Децата буквално за седмица-две махнаха дневния памперс. Едното момченце за няколко дни, а никакво обучение преди това не е имало.
 Някои дори не можеха да говорят тогава. При сина ми процесът се проточи малко по-дълго- около три седмици, Ескарина тогава ми помогна със съвет, заради писанията ми в  подобна тема Grinning. А той си съобщаваше на годинка, че и преди това кога какво прави, но отказа да седне на гърне, аз също се отказах дълъг период въобще да пробвам. После всичко стана доста бързо.

# 702
simplyaven, под предучилищна възраст имах предвид българската такава. Казах го иронично във връзка с все по-увеличаващата се възраст за ползване на памперс.

Ти говориш за "чужбинска мода" да ходят с памперс до предучилищна възраст. Аз такава мода не знам, не съм я видяла, но затова пък съм чела само в този форум за нея и с времето установих, че идва от погрешно четени/преведени термини. Явно не съм разбрала иронията, но все пак такава мода няма. Децата масово са без памперс до тригодишна възраст, макс докъм 3.5. Просто за уточнение.

# 703
Памперсите в България са сравнително нови на фона на дългогодишната им употреба на запад. Затова казвам, че модата идва от там. Когато тук бебетата са ползвали памучни пелени, почти всички са се разделяли до годинка с навика си да пишкат в гащите. (За съжаление не всички, защото проблемът с неправилият подход винаги си е съществувал. Но мнозинството родители са били мотивирани да положят някакви усилия и почти винаги те са давали резултат.)
Знам, че на запад се стои с памперс до 3 - 3.5 години, точно тази възраст иронизирах. Смятам, че не е въпрос на узряване и на физиология... но се изморих да пиша по темата за сега.

# 704
  • Once there was a Hushpuppy...
Аз друго нещо се чудя...Едно време/имам предвид преди повече от 30 години, когато съм била бебе/ са ни слагали на гърне много рано, само и само да се отърват от досадното пране на пелени.То, ние това вероятно не можем да го разберем сега с това прекрасно удобство памперсите, та се чудя дали това е било погрешно или не. Защо? Защото, аз имам желание да го науча да ходи в гърне колкото се може по-скоро. Друг е въпроса дали това ще стане.Ние опитваме от както е станал на 11 месеца и имаме попадения. Но, не сме редовни в опитите  Embarassed, че с тия хубави памперси аз съм спокойна и не си давам зор да го слагам. Друго щеще да ми е, сигурно, ако трябваше да пера 5-6 пъти на ден...амааа Thinking

Общи условия

Активация на акаунт