НГДЕК

• 136 755
  • 788
  •   1
Отговори
# 150
Достоверното е казано от г-жа Министърката (Дидева). И, като присъствала на отворените врати, ще опровергая майката, позоваваща се на информация, дадена тогава. При срещите  на отворените врати не е обявявано подобно решение. Дори след официалната част останах и проведох неформални разговори с преподаватели - тенденцията е към възвръщане на загубената популярност на гимназията. Работи се по преместване на мястото на гимназията - в посока Центъра на града. Необходимо е да изтече период от време на използване на настоящата сграда по предназначението й, с което МКулт. е обвързано от договор за ползване на европейски средства (за реновиране на базата на ул. "Баба"). Това, автоматично, ще привлече и по-квалифицирани преподаватели от ФКНФ и повече деца (чиито родители се тревожат от отдалечеността на настоящата локация). Това означава, че дечицата, започващи гимназиалния курс в кв. Модерно предградие, ще го приключат в другата сграда (която също подлежи на обновяване). Успех на всички кандидатстващи!

# 151
  • София
Аз съм скептично настроена към местенето в центъра. Около Лъвов мост е най-голямата смрад и престъпност в София. Голяма работа, че ще спестят 10 - 15 мин. от пътуване, като наооколо гъмжи от престъпност  Sad

# 152
  • sofia
Аз съм скептично настроена към местенето в центъра. Около Лъвов мост е най-голямата смрад и престъпност в София. Голяма работа, че ще спестят 10 - 15 мин. от пътуване, като наооколо гъмжи от престъпност  Sad
И аз съм на същото мнение. Мисля, че сега им е много добре в Модерното, въпреки, че синът ми пътува от другия край на София. Да, ще си спести 15 мин., но сега им е доста спокойно около училището.

# 153
Добър ден.Бихте ли ми дали актуална информация за материалната база,учителите и средата?

# 154
Моите впечатления са външни - на присъствал в деня на отворени врати. Въпреки това ще споделя: посрещна ни една мила двойка (момче и момиче - тя, като оживяла икона - с много чисти черти) и предложи да ни придружи до залата, в която протича презентация (с дъщеря ми бяхме закъснели). Учителка по латински език правеше присъстващите съпричастни към латинския, като предлагаше да се отгатнат думи, придобили интернационално значение. След това осмокласниците с много ентусиазъм пяха песни,  включващи дискутираните думи. Общото впечатление от децата - одухотворени личица на възпитани човеченца. Организаторите - изключително отзивчиви и любезни. Самото училище е огромно,с хубав двор. Въпреки, че исках да проиграем отиването с метро, закъсняхме и отидохме с кола. Затова не направих замислената проверка за засичане по време на пътя м-у метростанцията и училището. Това, че базата ще бъде местена в центъра не се обяви при презентирането, а в мой, частен разговор с учителка. Поради това не съм уверена дали не се смесват достоверно с желано. Като цяло - много позитивни впечатления - и от децата, и от преподавателите им.Усещаше се общ ентусиазъм и пристрастност към учебното заведение.

# 155
  • София
Потвърждавам същите добри впечатления Hug

# 156
  • София
Шарлот, Савина, радвам се, че ви е харесала гимназията  Hug
Лаская се да кажа, че едно от човеченцата с одухотворено и възпитано лице е било моето момче   Grinning Той специално ходи да намери текстовете на песните, за да участва. Съвсем логично - осмокласниците знаят най-малко. Нали са зайци  Laughing
С уточнението, че поради стечение на обстоятелствата не съм ходила на нито една родителска среща, тъй като беше по-удобно съпругът ми да ходи, ще кажа че впечатленията от преподавателите са добри.
Училището много ще хареса на децата с хуманитарна насоченост. Освен това в училището има доста дейност. Хорът е една от хубавите традиции - и за момчетата, и за момичетата. Господин Даниел Иванов е вдъхновяваща личност. Успява да привлече децата за каузата на хора и да ги накара да се чувстват като част от нещо важно и значимо.
Другото интересно събитие през годината е футболното първенство. Макар, че се очаква в хуманитарна гимназия да има повече момичета, всъщност има достатъчно момчета. Сформират се футболни отбори по випуски, които играят помежду си и след това отборът победител играе срещу отбора на учителите. Това събитие също предизвиква емоции и вълнения. Тази година осмокласниците изненадаха батковците и успяха да победят 9 и 10 клас.  Simple Smile
На синът ми по латински преподава новият учител - г-н Красимир Иванов. Той също много се старае да увлича децата . Те много го харесват. Заедно с него част от осмокласниците (класирани по успех) тази година ходиха на специално обучение по латински в Италия. Детето се върна със страхотни впечатления и много доволно. Вече се е записал за лагера по класически езици през лятото.
Освен това има много училищен живот и занимания по интереси. Различните випуски организират представления, правят се групови посещения на театри, концерти, опера. Моето дете специално много хареса всичко направено от по-големите ученици.
На сайта на гимназията има доста информация за училищния живот, събитията и постиженията.
За съучениците на сина ми не мога да се изкажа съвсем обективно, защото познавам децата само от неговите споделяния. На практика той харесва почти всички. Винаги се намира някое друго "зрънце", но в голямата си част децата са добри и възпитани. Засега няма оплаквания.
Не зная колко точно време отнема пътят от станцията на метрото до училището, че синът ми го няма да каже. Той излиза от вкъщи около 7,20 сутринта. Хваща автобус в точно определено време до СУ и от там с метрото. Пристига на училище винаги навреме за първия час в 8,30 .
Важно е да се знае, че в момента се въвежда униформа - за момчетата е тъмно сини тениски с къс ръкав и блузи с дълъг ръкав и официална риза в бяло и синьо. Тия дни получихме ризата, очакваме тениските, другото на есен. Не са скъпи. Впечатления за качество - по-нататък. Ще има и вратовръзки. За момичетата не знам какво е точно. Не съм била на родителска среща както казах вече.
Панталоните засега не са униформени.
В училището има нещо като дрес код - без анцузи, скъсани дънки и много изрязани къси панталонки за момичетата. Общо взето да са прилично и спретнато облечени.
Дълго стана, но това е за което се сещам в момента. Ако има нещо друго, питайте. Надявам се и другите майки да се включат.  В нашия клас сме три майки съфорумки  Laughing

# 157
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Ох, като ви чета и колко мило ми става Simple Smile Като майки, де Simple Smile Моята щерка ще завършва 1-ви курс в СУ вече, но аз си ви следя Simple Smile Винаги в Класическата е бивало един дух на общност, на заедност, който някак си го няма другаде ... И въпреки, че щерката беше в Класическата гимназия през трудни години и местения - ту на "Баба", ту на "Пазара", много, много дразги между това къде да са, кой да е директор ... поуспокоиха се нещата вече ... Но този дух между учениците и учителите, като съзаклятници - някак си устоя ...

# 158
  • София
Почти безобидна, това е което страшно много харесва и моят син - духът на общност. Той е доста консесусен като личност и такава среда го прави щастлив.

Още нещо се сетих да напиша за учителите - когато мъжът ми (който в момента преподава в университет) се върна от първата родителска среща, ми каза: Аз никога до сега не съм виждал в едно училище толкова много учители, които да горят в работата си и да са убедени, че вършат нещо важно и голямо!
Беше истински впечатлен. А ние не е като да нямаме опит със средното образование в България. Вече сме го преживяли един път с големия ни син  Wink
Сега, колко учат децата е и тяхна отговорност, както и на семейството какво отношение има към образованието. Не може цялата отговорност да се прехвърля на образователната институция. Ние като родители също трябва да сме си на мястото и да носим своята отговорност, да мотивираме децата и да ги насочваме в правилния за тях път.

Последна редакция: нд, 13 май 2018, 18:38 от Жълто Цвете

# 159
  • Sofia
Потвърждавам казаното от Жълто Цвете. Синът ми е осмокласник, в един клас с нейния син. Много си харесва гимназията, за разлика от кварталното училище, в което учи до 7-ми клас. Доволен и впечатлен се върна от посещението в академията по латински в Италия, записа се и за летния лагер за класически езици. Учителите им наистина са различни. Децата ги харесват и уважават. Организират се често културни мероприятия, на които ученици с удоволствие ходят, за разлика от останалите гимназии.
Разбира се, има и ученици, които неглижират обучението там и не се чувстват на мястото си. Съученичка от класа на сина ми, напусна училището след първия срок и отиде в квартална гимназия.
Ако децата имат хуманитарна насоченост, ще им хареса. Повечето преподавателите са бивши възпитаници на гимназията и преподаватели в СУ и ги подготвят за академично обучение, което ще им е полезно след завършването на средното образование.

# 160
На синът ми по латински преподава новият учител - г-н Красимир Иванов. Той също много се старае да увлича децата . Те много го харесват. Заедно с него част от осмокласниците (класирани по успех) тази година ходиха на специално обучение по латински в Италия. Детето се върна със страхотни впечатления и много доволно. Вече се е записал за лагера по класически езици през лятото.

Този пък господин е едно малко съкровище. Няма навършени 30 години, а е много зрял! Разговорът с него и неговият ентусиазъм ми върнаха вярата, че идеални цели  могат да обединяват. С една реч - блазе на приетите и стискайте палци на нас (конкретно - за щерка ми - следващата година)Simple Smile , когато се надявам младежът на Савина да ни въвежда!

# 161
  • София
Господин Иванов е учител за първа година в гимназията. Възпитаник е на гимназията и е завършил СУ миналата година. Simple Smile Предполагам, че е набор на големия ми син, т.е. набор 1994

# 162
  • София
Дано да ви въведем Simple Smile Praynig

# 163
Много Ви благодаря за изчерпателните отговори,но имам още въпроси.
1-Знае ли се кои учители ще преподават на бъдещите осмокласници?
2-След печално известния ремонт какво е състоянието на базата(единственото,което знам и то от репортаж на Господари на ефира е,че децата имат шкафчета като във филмите)

# 164
  • София
Много Ви благодаря за изчерпателните отговори,но имам още въпроси.
1-Знае ли се кои учители ще преподават на бъдещите осмокласници?
2-След печално известния ремонт какво е състоянието на базата(единственото,което знам и то от репортаж на Господари на ефира е,че децата имат шкафчета като във филмите)

1. За езиците - зависи какви паралелки ще се сформират през следващата година. Тази година са италиански, немски и испански език. Сформират се според това кои са най-желаните езици. Има опция за избор още на руски и френски. За другите предмети едва ли някой може да каже.
2. Да, децата имат шкафчета. Моето дете дели с две други, но истината е, че почти не го ползва. През зимата май си оставяше маратонките за физическо там. Не съм влизала в сградата. Аз не се вълнувам от такива неща, освен ако положението не е плачевно зле. Но явно не е, защото гимназистът няма оплаквания. Вътре имат лавка, кът за отдих, маса за тенис - това съм чувала от него.

Общи условия

Активация на акаунт