Отговори
# 105
Добър ви ден Hug

Бях забравила, че днес е Антоновден, добре, че беше ПИС да ме подсети.
ЧИД на всички Тони-та, много здраве и късмет, а мама Тони скоро да си прибере вкъщи малкия красавец  bouquet

ПИС  на твоя именик подаръкът му се полага в понеделник Wink

# 106
  • София

Ох,момичета в голяма дилема съм.Харесах си още една количка и се га се двуомя и не знам какво да правя.Едната е на ABC Design ,а другата на Giordani.На една цена са,но Джорданито има и кош за кола и чанта допълнително,а АБЦ-то има само летен и зимен кош.От друга страна Джорданито е по-тясна и се притеснявам,че няма да му е удобно на бебето,а пък е по-лека от АБЦ-то.Изобщо в голям размисъл съм.А снощи се рових из едни сайтове и си харесах още една Neo Nato -та чак я сънувах,ама тя е много скъпа и се отказах  Confused Само да ви я покажа http://www.neonato.it/#/it/prodotti/cat=002/lay=1/prod=2

Мила аз се спрях на ABC design Astro.Бях в чуденка и за Чиполино.Не си взимай Джордани,знам че другата е по-скъпа и аз затова по-трудно взех избора,но качеството си заслужава.Преди 1 месец видях една майка да повдига количката за да я качи на тротоара и количката се разпадна.

# 107
Добро утро! Аз сега ставам  newsm44 голям сън сме му дръпнали...
При нас временцето е супер и аз мисля да се поразходим с моя мъж, писна ми да си стоя в къщи  Crossing Arms
Чудя се днес дали ще има бебче  newsm78
Ох ако знаете как ми липсват на Албена 13 парчетата  smile3514
Лек и спокоен ден  newsm10 за сега от мен   love001

# 108
 doh лелееее ама съм и овца, покрай вълненията за третото февруарче забравих, че си имаме и друг именник.
 Тони 83 да ти е живо името, много здраве и късмет, и скоро Криско да е вкъщи.
 А честито и на другите ни именници защото сигурна съм, че зад никовете се крият и други Тонита  Wink За сега съм заподозряла ТОНИТА06 но сигурно има още.  Hug

# 109
Честит имен ден на всички именници.    bouquet
Тони,на теб ти желая скоро са си гушнеш Криско и да бъдеш много щастлива и обичана.

Ох,момичета в голяма дилема съм.Харесах си още една количка и се га се двуомя и не знам какво да правя.Едната е на ABC Design ,а другата на Giordani.На една цена са,но Джорданито има и кош за кола и чанта допълнително,а АБЦ-то има само летен и зимен кош.От друга страна Джорданито е по-тясна и се притеснявам,че няма да му е удобно на бебето,а пък е по-лека от АБЦ-то.Изобщо в голям размисъл съм.А снощи се рових из едни сайтове и си харесах още една Neo Nato -та чак я сънувах,ама тя е много скъпа и се отказах  Confused Само да ви я покажа http://www.neonato.it/#/it/prodotti/cat=002/lay=1/prod=2

Мила аз се спрях на ABC design Astro.Бях в чуденка и за Чиполино.Не си взимай Джордани,знам че другата е по-скъпа и аз затова по-трудно взех избора,но качеството си заслужава.Преди 1 месец видях една майка да повдига количката за да я качи на тротоара и количката се разпадна.

На мен тази количка от сайта много ми хареса...не знам нищо за нея но изглежда страхотно Laughing
Фокси,и аз  в началото си помислих че  при мен е някакво течение, секрет..но доктор е почти сигурен че е тапата..но при теб може да е от тези  хапчета който си слагаш....
Това със корема,ами то при мен още от начало корема си ми е все ниско,не знам дали има нещо общо кога ще раздам newsm78
Тази нощ сънувах  че Албенчето си има бебче newsm78 аз се замислям да и пратя един смс но не съм сигурна дали телефона който е дала е мобилен или домашен.Ако се обадя и вдигне мъжа и с моят английски..ще се получи интересно!!!!!!

# 110
Честит празник на всички празнуващи днес.

Тони

Пожелавам ти в най-скоро време да гушкаш Криско вкъщи

Зитка, Пис да са ви живи и здрави половинките и скоро да ги зарадвате с най-хубавия подарък

# 111
Пис,Миа66 на вас искам да ви пожелая много късмет в понеделник..и не забравяйте да ни се похвалите!
Зитка,честит рожден ден на твоят мъж ..кажи му че подаръка му е пакетиран..но не е готов още за поднасяне...още
малко Wink

# 112
Зитка - честит двоен празник и от мен - много здраве,късмет и семейно щастие ви пожелавам.

Честито и на именниците днес - да са живи и здрави, много късмет и успехи им пожелавам. И аз си ги имам 2-ма - брат ми и дядо ми, а племенника ми днес има и рожден ден.

PIS74f и Mia66 - пожелавам ви успех в понеделник милички - живот и здраве да си гушкате сините вързопчета и да не забравите да се похвалите, ще чакаме хубавите новини с нетърпение.

wondertedy7 - това и на мен ми е любимия герой - ама най-вече заради този поглед който си уловила и ти Simple Smile

# 113
к.пенкова,не мисля,че е удачно да пиеш антибиотици сега..Със сигурност си запозната със спецификата на автоимунното заболяване повече от мен,но това,което аз си спомням е,че при лупуса се засяга съединителната тъкан(която е основна част от пародонта-зъбодържащия апарат),а бременността и емоционалния стрес са едни от факторите,които изострят проявите на лупуса.Т.е. трябва да се атакува причината,а не последствието!Смятам,че след раждането и нормализирането на хормоналния фон(и преценка на имунолога,който те следи дали е нужна терапия с кортикостероиди) гингивитът ще отзвучи!Освен всичко останало повечето от подходящите АБ могат да предизвикат остра фаза на заболяването!Между другото от много години вече се отрича тотално  лечението на гингивит със системни антибиотици.Терапията се свежда до клинична орална хигиена(почистване на зъбен камък и плака) и отстраняване на индуциращи фактори(направилно изработени пломби,корони и т.н.).При теб обаче основна причина е бременността..Жабуркай активно и почиствай с конец междузъбните пространства.
Можеш да си вземеш и някаква вода за уста-Генгигел,Листерин или нещо подобно.

Лелее,много се отплеснах,но спирам!Незнам как сега оттук да ти го пратя на лични,затова го пускам,а другите мами да ме извинят ..

# 114
Деси, аз ще звънна на Албенка, само че одеве като потърсих в моя лист с данни няма неин тел.

Намери ме на скайп desi-maxis или ми пусни на лични този дето имаш.

Ако мога да съм полезна на коя и да е мама скайпа е он-лайн.

# 115
Здравейте сладки мами,
благодаря за хубавите пожелания, да ви почерпя сега  Grinning

Зитка честита годишнина и да ти е жив и здрав рожденика    bouquet
Пис-че честит имен ден на твойто мило, да е жив и здрав и много да ви слуша  Grinning
hamelionche Честит празник на именниците и на рожденика   bouquet
Пис-че, Миа още малко остана и ще си гушнете съкровищата, пожелавам ви успех, всичко ще е наред, и ще чакаме да се похвалите  Hug
Вчера като звъннах да питам за Криси и ми казаха в понеделник да отида за да се разберем за изписването, много съм щастлива, чак не ми се вярва че идва краят и Криско ще си е съвсем скоро при нас  Laughing И забравих да се похваля за педиатър. На свекито комшийка се оказа че има приятелка педиатър в 7-ма п-ка /въпросната комшийка има и бебче на няколко месеца/, та и се обади и жената се съгласи да ни запише. Мамата каза че била много добра и идвала през ден вкъщи да види бебето или се обаждала - Евтимова се казва.
Това е засега, отивам че ме чака цяла пералня с бебешки дрешки за гладене  Hug

# 116
С риск да ми се скарате,че заемам толкова много място в темата,ви предлагам малко информация,която намерих, за всички,които все още са в чуденка относно упойките...Надявам се да съм била полезна Hug

Епидуралната и спиналната анестезия
Може би вече си решила да си спестиш болките с помощта на епидурална упойка или пък все още си негативно настроена спрямо медикаментозното обезболяване на раждането. И в двата случая ще ти е от полза да се информираш предварително за възможностите, които имаш.

Ето 5 факта, които ще ти помогнат да вземеш правилното решение.
1. По-популярни от всякога
През последните години все повече жени сами пожелават да родят с упойка.Тук изобщо не говорим за обезболяващите медикаменти от едно време, които е използвала твоята майка. Венозните упойки като демерол и фентанил все още се прилагат, но блок анестезиите като епидуралната, спиналната или комбинираната епидурално-спинална упойки се считат за много по-ефективни. Те не достигат до плода и имат по-малко странични ефекти.
2. Не предизвикват замайване
Новите анестезии напълно блокират усещането за болка. Когато ти поставят епидурална упойка, ти ще си в пълно съзнание, няма да се чувстваш замаяна, дори ще можеш да се разхождаш. В края на раждането ще можеш да напъваш правилно, защото ще продължаваш да чувстваш контракциите, но те няма да са болезнени. 
3. Последни техники за обезболяване
Някои от болниците предлагат вече упойки, които самият пациент може да дозира. При тази последна техника анестезиологът оставя катетър със специален дозатор, чрез който жената може сама да определя кога и каква доза да добави от упойката. У нас обаче са рядкост болниците, които са въвели този метод.
Друга техника, която все повече придобива известност е комбинираната спинално-епидурална анестезия. Анестезиологът слага малка еднократна доза спинална упойка, но поставя и епидурален катетър. Така се съчетава бързината на спиналната упойка с продължителността на епидуралната. В България комбинираната упойка рядко се прилага при раждане.
4. Какво предлагат болниците у нас
В големите болници родилните отделения разполагат с няколко анестезиолози. В тях и без предварително предупреждение, ако по време на раждането решиш, че искаш епидурална упойка, надали ще има проблеми с нейното поставяне. При по-малките здравни заведения обаче е честа практика един анестезиолог да обслужва различните отделения, така че може и да се наложи да изчакаш, докато той се освободи. Така че е важно да се осведомиш какво предлага болницата, в която ще раждаш.
5. В началото или в края на раждането?
Епидуралната упойка се поставя, когато разкритието на шийката е достигнало поне 3-4 см, но не повече от 6 см. Смята се, че ако анестезията се постави още в началото на раждането, това би могло да причини повече усложнения и носи голям риск от спешна операция с цезарово сечение. Ако упойката се постави по-рано, има реална опасност контракциите да спрат и раждането да се отложи. Затова в началото се поставя система с окситоцин, за да се регулират контракциите и едва тогава може да се сложи епидуралната упойка.
След 6-тия сантиметър рядко се прави епидурална упойка, защото раждането е в ход и се смята, че ще приключи до 1-2 часа. Ако болките станат нетърпими, в такива случаи се използват венозни упойки.

Странични ефекти
Странични ефекти, разбира се би могло да има, но те са рядко явление. Важно е анестезиологът да е опитен и да постави правилно упойката.
Ниско кръвно налягане. Има риск от понижаване на кръвното налягане, но в такъв случай най-вероятно ще те помолят да лежиш на една страна или ще ти вливат физиологичен разтвор.
Главоболие. Макар и рядко, главоболие може да се появи между първия и третия ден след раждането. Обикновено продължава една-две седмици, но има случаи, в които майките се оплакват и до два месеца.
Болки в кръста. Този страничен ефект се среща рядко. Болките може да започнат от първия или втория ден след поставянето на упойката. Ако не се претоварваш, до един месец би трябвало да отшумят.
Алергични реакции. Идеалният вариант е да си провела предварителна среща с анестезиолог и той да ти направи тест за алергия към отделните субстанции на упойката. Ако в самия процес на раждането решиш, че искаш епидурална анестезия, ще те попитат дали имаш някакви алергии. Все пак остава рискът да направиш реакция към някоя от съставките.
Възпаление. Ако манипулацията не е била стерилна, може да се предизвика възпаление на инжектираното място. Това се случва изключително рядко.
Обездвижване. Ако част от лекарството вместо в епидуралното пространство, попадне в гръбначно-мозъчния канал, е възможно временно да се парализираш от кръста надолу и да не можеш да се движиш. Със спирането на ефекта на упойката, този страничен ефект също ще отшуми.
Натравяне на кръвта. При погрешно инжектиране във венозен съд е възможно натравяне на кръвта.

Епидурална или спинална анестезия
При епидуралната упойка се прави убождане в междупрешленното пространство, без да се преминава през обвивката на гръбначния мозък. След вкарването иглата се изважда и на нейно място се поставя катетър, през който се влива необходимата доза аналгетик. Обезболяването настъпва 15-20 минути след инжектирането на лекарството. Поставянето на катетър дава възможност обезболяването да трае през цялото раждане, като допълнително се вливат нови дози от медикамента. Едно от големите преимущества на епидуралната упойка е, че изчезва само чувството за болка, но контракциите и напъните се усещат. Има възможност заедно с твоя анестезиолог да решите каква да бъде дозата и силата на упойката.
При спиналната упойка се прави еднократна пункция в междупрешленното пространство, като се преминава през обвивката на гръбначния мозък. Не се поставя катетър и въвеждането на аналгетик е еднократно. Започва да действа много по-бързо от епидуралната – след петата минута от инжектирането, но трае само около 1-2 часа. Най-големият недостатък е, че тази анестезия отнема всякаква чувствителност на тъканите под мястото на поставянето. Именно затова родилката не може да напъва и често се стига до допълнителни интервенции с форцепс или вакуум. Заради бързото си действие спиналната упойка се използва най-вече при спешна операция с цезарово сечение.

Противопоказания:
Поставянето на епидурална анестезия е недопустимо при следните състояния:
нарушения при съсирване на кръвта
деформация на гръбначния стълб и прешлените
инфекция на мястото на убождането

състояние на еклампсия (високо кръвно налягане и последващи гърчове)
мигрена

Поза за епидурална
Необходимо е да застанеш в подходящата поза – да седнеш или да легнеш странично и да се наведеш напред, за да се извие гърбът ти максимално назад. По този начин се увеличава разстоянието между отделните прешлени и вкарването на инжекцията става по-лесно.
Преди да се постави анестезията, мястото се обезболява с локална упойка. Ще усетиш проникването на иглата между прешлените, но това няма да е болезнено. Чрез нея се поставя тънък катетър, а иглата се маха. Катетърът се закрепва към гърба. След като легнеш, действието на упойката ще настъпи до 20 минути.

Плюсове и минуси на раждането с епидурална упойка

Плюсове:
 - не усещаш болка
 - оставаш в съзнание
 - усещаш контракциите и напъните
 - не си обездвижена

- медикаментът не достига до плода

Минуси:
 - може да предизвика главоболие
 - може да имаш болки в гърба
 - възможни други странични ефекти
 - риск от неправилно поставяне
 - риск от използване на форцепс или вакуум
 - риск от спешно секцио

# 117
Честит имен ден на всички именници - много здраве, щастие, късмет и любов!

# 118
Честит празник на всички именници! Да сте живи и здрави и много, много щастливи

Зитка, честит ти двоен пазник!

# 119
  • София
Честит имен ден и от мен на мама Тони83 и всички Тонита сред нас, на имениците-роднини на всички бъдещи и трите ни вече настоящи мами на нашите февруарски сладури, пожелавам ви най-вече здраве, много, много успехи, късмет, любов и милиони щастливи мигове с любимите хора, леко раждане и здрави, жизнени, красиви, умни и любопитни бебоци!!!

Общи условия

Активация на акаунт