Отговори
# 315
според мен е добре повече пациентки да прочетат тази статия: http://koog-vma.com/statii-26.htm, особено в частта й за прословутите ранички.

# 316
  • София
Момичета, може би не е за тук въпросът, но вероятно знаете отговорът.
Искам да си направя изследване дали дали имам някакъв тип ЧПВ. Нямам раничка или някакъв проблем, но се чудя дали да не се ваксинирам със Силгард и сикам да знам какъв ми е статуса в момента. Та...имате ли координати на лекати и/или клиники където правят това изследване. И евентуална цена.  Hug

# 317
Клеми, ето къде аз си правих такова изследване, на сайта който ти давам ги има и цените.

http://www.genicalab.com/prices.php

Аз искам да ви питам, наистина ли е вредно да се пият противозачатъчни, ако има проблем- раничка или вирус или нещо подобно?

Другото което не ми е ясно за изследването за ЧПВ вируса, например при мен са отрицателни всичките високорискови типове , както и тези нискорисковите 6/11, но това значи ли че го нямам този вирус въобще или просто нямам от този тип? Т.е. изследването е само да провери тези типове или по някакъв начин може и да каже дали изобщо съществува вируса ? Малко объркано май се изразих...ама дано някой е разбрал какво питам  Embarassed

# 318
сладурчета, нека не си говорим за "ранички". раничка е една много смешна дума, като се има предвид колко различни обяснения могат да стоят зад нея.

кюбит според мен има предвид най-вече изменения (дисплазия) на клетките на цервикса в следствие на човешкия папилома вирус, и то става въпрос за рисковите типове.

като казваме "раничка" не даваме никаква информация за това какъв е проблемът и какви са възможностите за лечение според мен и навлизаме в излишен спор.

Точно така, Serein! Точно това имах предвид.  Peace Но както винаги се чете през ред.

serein,всички казват ранички,защото самите лекари наричат промените по шийката така.Факт!

ДесиХ2, срам за лекарите, но срам и за пациентките, които не се информират достатъчно. Не става дума да стават експерти, но да прочетата един-два материала, а не да си говорим наизуст тук.
(Това не е конкретно към теб!  Hug)

Serein, хубав линк.  Peace И друг път съм го пускала, но може би по-често трябва да се припомня, че "раничка" е некоректно описание на състоянието на шийката, особено когато става дума за дисплазия. А много от хората дори не осъзнават разликата и опасностите от второто.

Цитат
„Раничка на маточната шийка” не означава нищо конкретно. Под "раничка" разбираме нещо ожулено, наранено, липса на част от тъканта. В почти 100 % от случаите, които се описват с този термин, на маточната шийка има всичко друго освен раничка.
            Най-често като „раничка на маточната шийка” се обозначават някои вариации в развитието на лигавицата. Например, част от лигавицата на канала на маточната шийка се развива извън обичайното си място и покрива видимата част на шийката. Само по себе си, това състояние не крие риск нито от рак, нито от други заболявания. То е толкова често, че едва ли заслужава да се възприема като болестно изменение. Въпреки това, понякога препоръчваме лечение на този вид „ранички”, особено ако предстои поставяне на противозачатъчна спирала или ако сме изправени пред трудни за овладяване, рецидивиращи възпаления. Лечението се провежда чрез третиране с ниска температура, електрически ток или лазерен лъч, но не и чрез мазане с лекарства – мазането с лекарства на подобни изменения е отдавна изоставено, поради своята неефективност в далечна перспектива.
            Всичко казано дотук е вярно, но за да се решим да успокоим пациентката, трябва да сме уверени в правотата си. Защото (нека повторим) „раничката на маточната шийка” не е предраково заболяване и няма нищо общо с рака, но границата между нея и нормалната лигавица е мястото, където най-често започват да се развиват предракови заболявания и рак. Следователно, преди да успокоим пациентката, трябва да разполагаме с благоприятни резултати от онези изследвания, за които споменахме по-горе, при методите за разпознаване на НРV. Ако колпоскопията е категорична, че няма съмнение за предраково заболяване или рак, имаме достатъчно основания за успокоение. Понякога към колпоскопията трябва да се добави цитонамазка от канала на маточната шийка, или биопсия, или кюретаж, или конизация.

За да завършим, ще припомним медицинското определение на понятието „предраково заболяване”.
            Предраково е това заболяване на маточната шийка, което
·                                                                                   в отсъствие на адекватно лечение
·                                                  в продължение на 10 години
·                   в около 10 % от случаите
се превръща в рак.
             Ще се опитаме да преразкажем това определение с малко повече думи.
   1. Ако едно предраково заболяване на маточната шийка се лекува по адекватен начин от адекватен специалист, рискът то да се превърне в рак е практически преодолян.
   2. Диагнозата "предраково заболяване на маточната шийка" не спада към спешните състояния в гинекологията. Имаме време да проверим тази диагноза втори и трети път, да потърсим второ и трето мнение, да обсъдим бъдещите си действия спокойно и трезво. За неблагоприятно развитие на това заболяване са необходими години -- няколко седмици са без съществено значение.
   3. Десет процента не са никак малко, но деветдесет процента са повече. Нека не се плашим чак толкова -- шансовете са на наша страна.

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 23:15 от Кюбит

# 319
Здравейте!
От известно време следя редовно темата , а днес искам да благодаря на всички споделили своите мисли и опит, с което предполагам не знаете колко ми помогнахте да преодолея и осъзная това което ми се случва.
През Ноември,2008 си направих контролен преглед след раждането на детенцето ми, от който на "пръв поглед" всичко ми беше наред, но ето я изненадата - резултата от цитонамазката ПАП 4 с доста стряскащи писания: клетки с умерена и тежка дискариоза, в много от тях са налице особености на туморни клетки;налице са сигурни данни за плоскоепителна диспластична лезия,най-вероятно кондилом с дисплазия; не се изключва Ca spinocellulare. Навярно много от вас сте имали ситуации в живота, когато си мислите че всичко  върви по мед и масло, но ето хоп точно за част от секундата всичко се обръща с главата надолу. Това беше моя ден.
Не знаех нито какво да правя, нито към кого да се обърна. Информацията с която разполагах, а предполагам и повечето жени е доста оскъдна. За проблемите с HPV се говори малко, превенцията като към повечето заболявания в БГ е нулева, цитонамзките се правят не чак толкова често, а ако се правят не се знае как е взета и къде е изследвана.
Успях да си събера и силите и мислите, запазих си час за преглед в Плевен - клиника Св.Марина. Там на колпоскопа след обработка се установи че има изменения  като ми беше назначена биопсия и абразио за същия ден. Резултатите от биопсията излязоха точно преди Коледните празници и пътя беше ясен предстояща конизация. Операцията ми беше направена на 07 Януари и резултатите от хистологията на участъка се оказаха добри. Този петък ми предстои контролния преглед и също се надявам всичко да мине добре.

Искам наистина да ви благодаря от цялото си сърце, защото ми помогнахте страшно много, заредихте ме със сили и оптимизъм, адмирации за Кюбит и за всички даващи ценни съвети и мнение.
Пожелания за много сили и усмивки!!!!

# 320

ДесиХ2, срам за лекарите, но срам и за пациентките, които не се информират достатъчно. Не става дума да стават експерти, но да прочетата един-два материала, а не да си говорим наизуст тук.
(Това не е конкретно към теб!  Hug)

Serein, хубав линк.  Peace И друг път съм го пускала, но може би по-често трябва да се припомня, че "раничка" е некоректно описание на състоянието на шийката, особено когато става дума за дисплазия. А много от хората дори не осъзнават разликата и опасностите от второто.

Ами всъщност това е най-големия проблем в случая,че повечето жени,които тепърва се срещат с тези проблеми,под некомпетентното водачество на лекаря,смятат,че "раничката" е нещо безобидно,някаква контузия на шийката,нерядко питат дали самия лекар не я е причинил неволно.Трагедиия!!!Аз затова написах ,че проблемът изхожда от лекарите.Аз самата също бях чувала за т.нар."раничка",но докато не се сблъсках с тях лично,не знаех какво представляват и защо се получават.Моят,тогава,лекар ми каза: Имаш една раничка,не е нищо страшно,трябва да се гори.и се започна.....
Ако не бях си заровила главата в нета,не ми се мисли....

tsveta kabakìewa,радвам се,че при теб нещата стоят така,стискам палци и в бъдеще да си здрава.Късмет и успех на прегледа в петък.

Аз пък днес съм на лекар,за първи път ме хвана страх.

# 321
DesiX2 опитай се да оставиш страха и притесненията някъде по назад в съзнанието и си повтаряй, че всичко ще е наред, дори и да се появят малки неравности по пътя.

Желая ти само добри новини и най вече здраве!

# 322
miltg, след като е пуснато изследване за всички видове високорискови типове:   

Човешки папилома вирус – високорискови типове (детекция и генотипиране на HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 52, 56, 58, 59, 66 ), плюс нискорисковите 6 и 11

и на всичко имаш отрицателен резултат, значи нямаш човешки папилома вирус.

# 323
  • София
ДесиХ2, силно ти стискам палци всичко да е наред с прегледа днес и да влезеш в темата да ни се похвалиш, че си в перфектно здраве  Praynig

# 324
buni,  а как е положението при тебе? успокои ли се вече?

# 325
  • София
Ами как е положението и аз не зная, резултата от цитонамазката ми І-ІІ група, защото пише, че има малко левкоцити. Сега ми предписаха Флажил и Доксациклин, защото левкоцитите означават, че има леко възпаление. Искрено се надявам вече да нямам зацапване след секс, защото просто се ужасявам и изпадам в страхотен стрес. Ако пак ми се случи, лекарката ми обясни, че ще правим изследвания, какви  newsm78 вече нямам идея...

# 326
Serein, много полезна статия. След като я прочетох, вярвам още повече на моя гинеколог, защото точно така наричаше кухините в яйчниците - фоликули и ми обясни за тяхното пукане. И че е грешно да се смята че това е киста на яйчника. За думата раничка, не знам дали е използвал, мисля че не съм я чувала от неговата уста. Но пък и същия този лекар ме успокои, че има шанс да не се стигне до конизация. Затова ми се ще да вярвам в това!  Praynig Много ме е страх от упойки, а конизация се прави с упойка!  Confused Затова мненията на daindi, krembi и zvezdichka много ме успокоиха. В понеделник съм на преглед и във вторник се надявам да ви се похваля с добри резултати от цитонамазка и колоскоп!  Praynig

# 327
Ани,упойката е най-малкото ,което трябва да те тревожи в случая.Аз по-хубав сън от този на упойката не бях имала.Писали сме много за този вид упойка Диприван/в Бг това е наименованието/.Надявам се да ни зарадваш с добри новини.

# 328
tsveta_kabakchieva,наистина този форум е много полезен и за всяка от нас в определен момент е изиграл роля на психотерапевт.
При тебе хистологията какво показа-какъв е твоя ЦИН.

# 329
момичета здравейте
аз сьщо имаам повишени левкоцити на контр. цитонамазка ,но никой не ми предписа нищо ,сега сигорно тр. да ида да си пусна нова микробиология някьде...офффффффф......
и един вьпрос иамам кьм по компетентните---сега като ми е изрязан този вирус  и го няма,а аз отида да се изследвам за ХПВ, като покаже че нямам вирус как ще ми се направи типизация ....глупава ли сьм ,не знам,ама искам точно това да знам.....тия щамове които сьм имала нали са изрязани , а аз искам да знам кои са били/примерно....дано не ме сметнете за по проста от колкото сьм,ама до сега в колата  го мислих  ,мислих......... newsm78 и не измислих нищо

Общи условия

Активация на акаунт