Отговори
# 375
Определено ми оставят право на избор, но понеже съм родила две деца ми предлага да реша проблема кардинално. Защото няма матка, няма и профилактика. Но аз не съм сигурна дали това няма да довлече други проблеми след време. Затова ми се иска да проверя хистологията.

# 376
Здравейте момичета! Преди 15 дни започнах да чета темата, защото животът ми се преобърна...
Сега просто искам да споделя с вас това, което преживях....
Искам първо да ви кажа, че това което ще напиша ще е доста дългичко, но единствената ми цел е да ви накарам да се замислите, да се грижите за себе си и да не ви се случва, това което споходи мен! Дано не ме обвините, че разказвам моята история, която се разигра преди точно десетина дни!
На слънчевата  дата 19 януари, имах запазен час за профилактичен преглед в Майчин дом София, при доц. Алън Начев. Имам раничка от първото си раждане с големия си син Боби и реших да се доверя на опита и името на този доктор за нейното премахване. Идеята беше на 19.01 да ме прегледа, да ми направи цитонамазка и след като излязат резултатите, на 26.01 да ми изгори раничката и по живо, по здраво! След странния преглед и навалицата пред кабинета му (вкарва по 3-4 жени едновременно да се приготвят за преглед) докторът реши незнам защо освен цитонамазката, да ми вземе биопсия от почти нищожната раничка. До тук добре, обаче изведнъж усетих болка и адско пърлене, за което не бях подготвена. Обясни ми че ми е пърнал раничката и че всичко е ОК и повече няма да се видим и ме изпрати да сеи ходя. Каза да звънна на 26.01 за резултатите и да се пазим с мъжо и да не правим секс 2-3 дни. Съгласих се и си тръгнах. Кървене нямах, чувствах се добре и дори на 5 ден правихме секс. Дойде понеделник – 17 часа, стоя си аз лежерно пред училището на сиан му и се сещам че трябва да звънна на Док  за резултатите. Звъня аз, и си казвам името и сестрата само ме помоли да изчакам по телефона, защото доктора искал да обсъди с мен резулата. Спомням си само думите: за съжаление резултатите не са добри, имате ракови клетки на шийката на матката, група 3-та и е наложителна операция или т.нар. конизация.... Пита ме дали имам деца, и след като отговорих , че имам 2-ма сина, чух само „това е добре” и от там нататък ми се губи всичко.  Настрочи ми спешна  конизация (отстраняване на част отматочната шийка до здраво), като успях да го помоля това да стане поне  след  11.02 (рождения ден на малкото ми бебе).... Настрочихме дата 16.02 и се разбрахме на следващия ден да се чуем за да ми каже какви документи да подготвя+200 лева за избор на екип – демек въпросния д-р Начев да ме оперира!  Затваряйки телефона само успях да видя лицето на сиан си, който тъжно ме гледаше и тихо ме попита „Мамо защо плачеш, кажи ми моля те...”  Точно в този момента всичко застина ... Следващите 24 часа незнаех къде съм и на кой свят съм, чудих се дали да продължа напред да живея с мисълта , че имам рак (няма по кошмарна диагноза от това – моя татко почина от коварния рак преди 3 години и половина), който мога да излекувам или не , или да видя дали е истина това което се случва с мен... Съпругът ми прие диагнозата с думите „има някаква грешка”, защото всички сме на принципа „Това няма да се случи с нас”, а аз изкарах  цяла нощ пред компютъра , за да разбера какво ми предстои и да съм подготвена за възможно повечето неприятни неща, които следват да се случат.

На следващата сутрин (хората казват, че утрото било по-мъдро от вечерта)  вече бях съзряла фактите, но въпреки всичко реших да ги проверя! Обадих се ня леля ми, която е 35 години работи в лабораторията на онкологията, и дето се казва „35 години само рак и ракови клетки гледа”.  Каза ми спешно да си направя нова цитонамазка, но малко се притесни, защото все пак съм горена и е болезнено да се направи това цито. Обадих се на моята гинеколожка и веднага отидох при нея. Разказах и всичко, при което тя заяви, че  не може да ми направи нито преглед, нито цито, защото съм била най-вероятно рана и ще ме боли. Аз обаче продължих да упорствам, и след като и заявих, че нищо не ме боли, дори при секс, тя просто се облещи и каза че има нещо гнило в цялата ситуация. Та веднага се качих на магарето – какво и беше учудването обаче – оказа се че малката ми наничка си стои там,  без дори да е пипната или горена, нямам кратерче от биопсия, и канала на шийката не е докосван с коагулатора. Извода който направи докторката беше, че най вероятно при щипването за биопсията е потекла кръв, която е била потушена с въпросния апарат, или т.е лекото пърлене, което съм усетила е било точно по тази причина.

Взех си цитото и право в лабораторията. Резултата беше повече от прекрасен – 1ва група без НИКАКВИ изменения в клетките. Взех си стъкалцето и право при леля – за да чуя 2-ро мнение.... Отново съшия резултат и там – чиста като момина сълза.
Пъзела обаче съвсем не ми се нареждаше. Леля ми каза да си взема непременно софийската цитонамазка  и биопсия, заедно с препарата (парафиново блокче, в което се съхранява материала за биопсията). Една моя обичана приятелка, (Голдънче, благодаря ти мила от все сърце), ми съдейства моментално и още на следващият ден, след минимални перипети ми пусна по куриер заветнтата биопсия и парафиново блокче,но БЕЗ цитонамазка!!! Странно, защото законите са следните: ако резултатите не показват отклонения, цитото се изхвърля, но ако показват отклонения (както уж моята цито е показала) – пазят се между 3-5 години, в зависимост от правилника на болницата! За да ми я няма цитонамазката, би следвало резултата да е ок!!!Защо доктора обаче ми каза друг резултат????? Както и да е – важното е, че материала беше у мен и леля скоро ми звънна по телефона с думите : Роси, и този резултат е чист! Няма отклонения, няма ракови клетки, всичко е повече от нормално!

Тук вече започнах да се чудя дали сънувам или е истина, всичко което ми се случва. Само знам, че вече всичко е различно – животът, доверието и надеждата! От тук нататък ме чакат поне 3 поредни месеца с цитонамазки и следене на общото гинекологично състояние. Но въпреки всичко чувствам облекчение след като в понеделник  застанах очи в очи с въпросния доктор Алън Начев. Разходих се до София за да си взема лично написаната диагноза и лично да му оповестя че на 16.02 негово величество НЯМА да ме оперира!!! Попита ме дали съм сигурна в това което твърдя, след това остана учуден,  че съм си взела материалите за 2-ра независима експериза, усъмни се в опита и професионализма на бургаските лаборанти, и накрая ми заяви че всичко търпяло отлагане в БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ, защото това били някакви предракови клетки НАЙ-вероятно!!!!! Идеше ми да го гръмна!!! Та този човечец искаше да ме оперира възможно най-скоро, и ми насрочи конезация за 16.02.2009, а не 2015 година.... Незнам дали всичко е за тези 200 лева, които той взима за избор на екип, все ми се иска да не е така....Незнам дали е грешка на лабораторията ...., но ако наистина е грешка би трябвало тези хора  да се замислят че някъде има болна жена, чиито резултати са перфектни, а аз съм се с „сдобила” с малко ракови клетки...

С всичко това исках да ви кажа да не се доверявате сляпо на която  и да е диагноза и да проверявате всеки резултат! За ваше добро и за спобствено спокойствие. Всички сме хора и допускаме грешки, но имено заради това сме човеци, за да поправяме грешките, преди да са станали непоправими!

# 377
Роси, благодаря за споделеното!   bouquet
Много е поучително,  Peace дано някои си вземат бележка... Тук все това повтаряме, да не се вярва сляпо дори и на "светила". Продължавам да твърдя, че голямата част от лекарите в България са безкрайно меркантилно ориентирани.

# 378
Мила приятелко, искрено съжалявам за всичко което се наложи да преживееш! Защото никой няма да ти върне тревогите и нервите които похаби. Обичам те много!

# 379
Дани,поискай второ мнение обезателно.
Роси,съжалявам за кошмара,който си преживяла.

# 380
rosi_bosi историята ти наистина е доста сряскаща. Дано всичко за напред е безпроблемно.

Аз като чета всичко написано до тук почнах да си мисля какви ли не неща за предстоящия ми преглед след конизацията. Дали резултатите ми, както казва лекаря са наистина добри, и да не би да е станала някаква грешка. Аз дефакто експертизата от конизацията не съм я виждала черно набяло ,следва в петък на прегледа да си я взема.

Момичета, дано всички сме здрави и да си спестявайте излишните нерви и среса /доколкото това е възможно/, радвайте се на малките неща около нас, а те са толкова много.

# 381
ДесиХ2, нищо не каза - как мина вчера прегледа? При теб и бебчето всичко наред ли е?

# 382
Роси,след твоя разказ исках и аз да се включа.
Първо искам да кажа , че много съжалявам за това , което си преживяла.
А и аз минах , през същия ад , само, че не бе грешка : бях си направила 2 цитонамазки за 1 седмица , при различни лекари  и двете показаха, най-тежката диагноза, която се лекува!!!Резултатите ми бяха от 3А към 3 Б , което означава от предракови, към ракови.
Действието се разви октомври месец, когато аз отидох за първи път на гинекологичен преглед след раждането.Веднага след това искам да Благодаря ба Д-р Генадиева от Тина Киркова, която ме насочи ъм една частна клиника и при друга гинеколожка, но там им е по-хубав бил лазера, или там каквото се казва.Та така благополучно на 5 ноември минах при въпросната лекарка - на която също искам да Благодаря - др Гогова и след това ми тече кръв и всякакви гадости близо месец , и сега вчера бях на контролен преглед , оказа се , че от тази голяма рана , която имахх и спомен не бе останал.
Моля се да не премине никой през ада , който преминах и аз!!!!!!!
 Praynig Hug Hug Hug

# 383
Роси, аз също съм потресена от това, което пишеш.
Страшно ми е мъчно за теб и ужаса, който си преживяла.Благодари на съдбата,
че всичко накрая е завършило добре!Аз винаги съм за второ мнение, макар че
много ми се иска да вярвам, че не за всички лекари в БГ нашето здраве е пазар и
търговия.
Не ми се иска да си мисля, ако беше отишла на датата 16.02. какво щеше да ти се
случи точно и какво този доктор щеше да реже от теб. Ужас.........................
Пожелавам ти да си жива и здрава, много късмет и да вярваш, че
доброто наистина е с теб, щом всичко това е вече зад гърба ти......  bouquet

# 384
ДесиХ2, нищо не каза - как мина вчера прегледа? При теб и бебчето всичко наред ли е?
Засега всичко изглежда наред на видеозона,има точица.Др.Ганчева не искаше да ми пуска никакви изследвания ,защото каза,че толкова ранна бременност не е добре,дори колпоскоп не бе съгласна да правим.Каза да отида след 2м.някъде, средата на април.Беше много мила,страшно се зарадва за бременността,каза да се пазя много,че ще разпита за добър лекар и екип за раждане  от нейни познати лекари.Страхотна е тази жена.Обяви ме за най-усмихнатата й пациентка,която има,пък аз й отвърнах,че удоволствието е мое. Mr. Green
Резултатите ми бяха от 3А към 3 Б , което означава от предракови, към ракови.

Бени,3а-3б не винаги означава това,зависи от конкретния случай.Аз бях 3а-3д и имах умерена дисплазия,,предракови.За ракови дума не е станало:

* PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) -
      неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно
      изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като
      доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност
      да се изключи наличието на карцином.

Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

* PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ).

Последна редакция: чт, 05 фев 2009, 09:04 от ДесиХ2

# 385
  • София
Браво, ДесиХ2, всичко ще е наред, ще видиш. Сподели моля те, при доктор Ганчева на частен прием ли ходиш и къде е кабинетът й?

# 386
Благодаря ви Hug
Най-важното е да проверяваме резутатите, защото всеки може да допусне грешка!

Бени радвам се че всичко е приклюило добре  за теб! Много  Hug
ДесиХ2 имай вяра и ще видиш че след няколко месеца ще гушнеш здраво бебче Hug

Бъдете здрави момичета, вие и любимите ви хора Hug

# 387
Миличка Роси, съжалявам много, че е трябвало да минеш през това. Може би трябваше да почувствам, че имаш нужда от подкрепа, а бях толкова вглъбена в проблемите покрай мен, че не виждах нищо друго. Прегръщам те и съм убедена, че всичко ще е наред.

# 388
rosi_bosi   радвам се, че нещата при теб са се развили добре и всичко е наред  Simple Smile Нямам думи просто за поведението на лекаря. Мен ме конизираха в Майчин дом София не съм дала нито 1 стотинка за избора на екип.
     За съжаление обаче за едно трябва да се съглася с доктора, в Бургас лаборантите са под всякаква критика.  Confused Много неприятности ми създадоха многобройните им сгрешени резултати.

# 389
Браво, ДесиХ2, всичко ще е наред, ще видиш. Сподели моля те, при доктор Ганчева на частен прием ли ходиш и къде е кабинетът й?
На частен да.Кабинета е на ул.Искър 23/първата успоредна на Дондуков по посока Сточна гара,след светофара на ОператаЗавива се на ляво,минава се училището и след ъгъла сградата се влиза в двора.Има табела лаборатория Рамус на сградата/

Общи условия

Активация на акаунт