Израел 21

• 21 715
  • 289
  •   1
Отговори
# 180
  • Някъде там...
 newsm38 Честит ти рожденик basis
 baloni   Честита годишнина Жаки

Аз се прибирам от Улпан разбита...Малко отчаяна..Другите четат аз не мога  Sad ,но ще им го върна тъпкано и ще им покажа кой е царя на иврита  Joy
Групата е 1300 рускини,една германка,една филипинка и аз...Кошмар....
Отивам да пазаря,заслужих си ягодите... newsm53
  bouquet
Тали ама много е сладичка тая твоя щерка Simple Smile и какви писма пишеееееее и аз искам да мога да го напиша това на иврииииииииит Simple Smile

# 181
  Тали, супер  е балеринката ! Grinning Писмото е трогателно с М на иврит  Simple Smile ...  Сладурчета !

Боряна , метни ги всичките и това е ! Наше лошо няма ! Умни , хубави и скромни!  Joy

Хариет , ти к'во сега - и балерина  се изписа , не стига плувкиня ....сега и балерина ...и к'во ? Хубавице ти ...внимавай, че от вчера съм на женска вълна  Joy hahaha  Без майтап - каква ти е връзката с балета ?  Simple Smile

Бик , а -  това, онова - все мъжествености  ...брех ! И аз научавам покрай вас тука разни работи , които щях да науча от Саги в 1 клас  Mr. Green .

# 182
Борянка, ако ми беше по близичко бих те пазарила да направим един бартер- ти да учиш Мадлен да пише на български, а тя теб на иврит  Laughing! Сигурна съм, че бихте били успешен екип  Peace! Не се притеснявай, залягай над буквите и ще ги догониш за нула време  Hug!

Хари, снимката с плието беше много смешна, защота тя си говореше е едно дете и баща й я извика и нашата позьорка веднага се "композира" за снимка  Laughing, но не й стигнаха части от секундата. Иначе ходи на балет от няколко месеца. Повторенията на някои неща са й скучни, но като цяло е ентусиазирана. Аз виждам вече промяна в осанката й, определено вече не ходи като мече. Научила е и брат си да прави пойнт и плие  Mr. Green...

Исках още да пиша, но ме викат  Whistling, по- късно другарки и другарЮ ще се включа пак.

Последна редакция: чт, 22 яну 2009, 14:33 от Tali Dan

# 183
  • T"A
Тали, няма какво да се оправдаваш  Naughty Мади пише много добре на български, алевай и моите деца да пишат така  Hug Още повече, че буквите на иврит не приличат на кирилицата, както латинските букви, което още повече затруднява задачата  Wink Браво на вас, искрено ви се възхищавам за това, което постигате в обучението на децата   bouquet
А и е страхотна балеринка  Heart Eyes и много ме радва, че на всички снимки е така усмихната и лъчезарна! Hug И аз на нейната възраст посещавах уроци по балет, сега не ми личи  Laughing, но някои неща от балета остават за цял живот  Peace

tigar-migar, това за айн и алеф - материално и духовно, е интересно! Не се бях замисляла за подобна закономерност (освен за просволутото ошер и ошер, което написано различно е и с разл. значение)  Party

Аз да продължа с азбуката, поне за буквите, за които знам... (макар че за някои съм чела, че просто не е сигурно от коя дума са произлязли, защото явно е дума, която не се употребява в съвременния език  Wink)

Хет (ח)  и Тет  (ט) не ги знам (споменаването им е само, за да спазя поредността в азбуката  Mr. Green)

Юд/Йод (י) идва от яд -> ръка; Каф (כ) е като в съчетанието каф яд=длан, + производните за лъжица  Peace

Ламед (ל) е с корен за учене (лимуд; ламад), идва от някакво понятие за обучител в древността; Мем (מ) - казват, че е от маим - > вода (а как се рисува вода  Laughing - с фантазия явно);

Нун (נ) е от нахаш -> змия; Самех (ס) - доколко зная е служила за рибна кост  newsm78 , което е малко странно, защото сега рибна кост е идра [אדרה], което не се пише с буквата "ס" - явно някога някаква друга дума е използвана  Thinking

Аин (ע) си е аин -> око; Пей (פ) си е пе -> уста; за Цади/к (צ) - не знам...

Куф/коф (ק) не е маймуната "коф" Laughing а коф амахат [קוף המחט] - процепът на иглата за шиене (има ли име на бълг. ез.?)

Рейш (ר) е рош -> глава; Шин (ש) е шен -> зъб; Тав (ת) си е тав -> знак, нота

Борянче, ще ги задминеш, ще видиш  Peace Wink още малко - и ще ти дишат прахта  Mr. Green
Мисля, че в разговорника, който ти го имаш, пише, че буквата "ш" в бълг. азбука е заета именно от ивритското шин "ש" (по темата с буквите  Blush)

# 184
  • T"A
Относно Алеф и Айн - аз си спомням, че с алеф започват думите, които имат материален израз, а с айн - тези които имат духовен... например пожеланието "Ошер ве ошер" първото с алеф - материално богатство, а второто с айн - духовно богатство...

Отне ми време да зацепя  Blush Обратното би трябвало да е  Thinking אושר  е щастие, а עושר е богатство  Peace

Изчезвам... Embarassed

# 185
  • На дивана, под юргана
Мента, може и обратното да е било... отдавна беше.
А процепът на иглата за шиене е "ухо" (иглено).

# 186
Честито на празнуващите!   bouquet

Четох статия за описаното от Тали,голяма смешка.  Joy
Хари,и балерина ли си била или сте учили покрай тренировките по синхронно плуване?
В стария ми басейн имаше отбор по СхП,като тренираха на сухо правеха някакви подобни изпълнения.Знам ли и аз,беше интересно да ги гледаш отстрани.

Думичките,които Мента е написала на иврит и двете ли се произнасят "ошер"? newsm78
Изпуснала съм предните обяснения и ще трябва да ги дочитам сега.

Поздрави!

# 187
Аз си пуснах новините по БТВ на обяд и си шетах.ЧУх глупостите на Кадафи и си зачудих - това някакъв майтап ли беше  #CrazyАма май човека нещо е изперкал .... newsm78

Тали,аз имам слабост към балета- само да го гледам,не съм тренирала.Много е лъчезарна твоята Меди.Пък моята гимнастичка все се срамува. JoyЕдната е Меди,а другата Мади.

оооо,заболя ме главата от всичките тези букви ...да ги чувам -да,ама така - леле,мале!Борянка - бори се.Не се давай!Ще успееш...вече си представям как шпрехаш иврит след една година

# 188
  • Някъде там...
Ми6и аз не искам да говоря иврит след една година аз искам да "дабер" иврит до една седмица  Joy като се замислих май това мога да го кажа на иврит  newsm78

# 189
  • T"A
Тигър, разбираемо е  Peace Мисля, че точно алеф и аин са най-бърканите букви в правописа, и особено за нас, които не произнасяме гърлено буквата аин (както йеменците правят), е още по-объркващо. Напр. непознати думи карам да ми ги диктуват буква по буква, защото никога не съм съвсем сигурна дали се пишат с аин или с алеф, и съответно с таф или с тет...
Меченце, отговорът е да - четат се еднакво  Peace

В израелската преса не намерих това, за което пишете за Изратина  Laughing, но открих нещо друго  Wink
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3660423,00.html

Накратко - палестински лекар е казал пред италиански журналисти, че броят на жертвите е изфабрикуван, както и данните за възрастта им. Не знам до колко е вярно, това няма да коментирам... Но тази статия ми напомни за нещо друго - от френската преса - снимка на убити, за които са твърдели, че са убити от IDF, а по-късно установяват, че същите снимки са публикувани преди години от времето на сраженията между Хамас и Фатх... Френските журналисти се били извинили за подвеждането, но кой ти помни извинението след като първоначално публикуваната снимка вече е въздействала и е приета като част от общата картина...  Tired Не вярвам, че някога ще знаем със сигурност какво точно е било  Confused Rolling Eyes

ани роца ледабер иврит тох шавуа = искам да говоря иврит до една седмица

Редактирам се - намерих и статията за Изратина  Laughing http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3660191,00.html

Последна редакция: чт, 22 яну 2009, 16:12 от Mentha

# 190
Плюшено мече ..я се разкрий коя си.. Laughing много работи знаеш ти...да основно от там имахме часове по балет , които аз обожавам...даже исках да кандидатствам в балетното...но там с балетна подготовка ..ниво синхр. пл. не им стигна  хаха Wink

е не мога просто да не споделя това чудо на чудесата ...това е ''моя '' Дани ...невероятен балетист/ а за външност не ми се говори..ще мълча цял ден положително.. ooooh!  //http://www.youtube.com/watch?v=AHYf6UTUH3c

Борянке ...само да ти кажа ..не се плаши, а смело напред  Peace много скоро ще видиш разликата в знанието  на  езика , въпрос на кратко време. Успех!

# 191
  • Пловдив
Май с леко закъснение (за което се извинявам) но честита годишнина на Жаки!
И честит рожденик basis!
Тали много ти е сладка балеринката, дори да не продължи след години ще има походка и стойка за милиони.
Борянка, ака вземането на проба от костния мозък е лумбалната пункция - не вярвай на филмите, не боли. Естествено ако този който боде знае какво прави. Това го казвам от личен опит.
За изцепката на Кадафи и аз го чух и се замислих той на колко е години всъщност!? Ама тя старческата деменция май не прощава.

# 192
  • Paris, France
Здравейте,

Жалко, че точно сега, като сте се разговорили за букви, значения и прочие, нямам време да следя и пиша, че съм болна и Кати е пак болна и тя.

Жаки, честита годишнина и много любов!

Басис, честит рожденик и да ти е жив, здрав и корав!

Пешек, даряването на костен мозък е доста по-сериозно от лумбарната пункция. С пълна упойка го препоръчвам. Пробива се кост все пак. има и четири разреза. Белег не остава и са малки и няма шевове. Костта след това боли, обаче. Сега има нова процедура и извличат стволови клетки от кръвта. 4 дена се бият инжекции за да изкарат клетките в кръвта и след това няколко пъти за 2-4 часа се тегли кръв, която минава през апарат чрез афереза и после я връщат, но си "вързан" през това време.

Боряна, алефбетът не е труден и е като алфавита (гръцката азбука), чиито букви ти знаеш от физика и математика. Просто трябва да свикнеш с изгледа им и различния начин на изписване. Моят съвет - всяка буква я пишеш 200 пъти. Бавно и методично. За седмица ще си бетон.

Цитат
ани роца ледабер иврит тох шавуа = искам да говоря иврит до една седмица
за мене
ани роца ледабер иврит тох шана = искам да говоря иврит до една година
- правилно ли е?

Елишева, къде са снимките? Искам и аз да ви видя.

Тали, браво, че си успяла да задържиш сина в предучилищна. За моя не се съгласиха, но имаме проблеми. Самотник е, не контактува с другите деца. Иначе с материала е добре. Но не мога да го накарам да учи. Засега кара на магия.

Цитат
Ламед (ל) е с корен за учене (лимуд; ламад), идва от някакво понятие за обучител в древността
- меламед за учител сега не се ли употребява? Имах съученичка с такава фамилия.

Цитат
Мем (מ) - казват, че е от маим - > вода (а как се рисува вода  Laughing - с фантазия явно);
- пиктограма, от който произхожда мем е хоризонтален зигзаг, като вълни или /\/\/\. Забележете сходството с латинското и нашето М.

Хайде, лека!

# 193
 Добро утро момичета и Tigar-migar morning
Вчера много празнуващи,а аз да пропусна  Weary.
Basis честит ти рожденик на патерица,да ти е жив и здрав и много да те радва! nbirthday

Jakinik честита годишнина и на вас,още много години семейно щастие и обич  loveuuu txtloves !

Успешен и приятен ден на всички!  bouquet

# 194
  • Някъде там...
Добро утро мацки и пич Simple Smile
Peshek  Hug

Невена благодаря много за обясението.В интерес на истинаа и аз си представях че е като по филмите айде голямата игла и толкова...Не ме притеснява че да кажем седмица ще съм вързана,аз преди да дам кръв го обмислих добре (поне така смятам де  Wink )
Бих го направила и в Бг но ....първо никога не съм чувала за такава кампания,максимум се събират парички или се дарява кръв и второ се страхувам (без да обиждам професионализма на нашите доктори  Hug ) Изобщо в Бг имаме ли възможността да се направи трансплантация на костен мозък или децата се пращат някъде навън?

Пожелавам ви един прекрасен ден   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт