Израел 21

• 21 712
  • 289
  •   1
Отговори
# 210
  • София-България, Израел - където си поискам
basis, голям "сладкиш" е малкия ти мъж Hug да ти е жив и здрав още веднъж!
Наина, на Карол  родителите живеят в Ашкелон , дано не бъркам.
Ели, интересни са всички истории при смесените бракове и свекърва ти сигурно има какво да разказва Peace
Борянче, пак ме развесели, скица си голяма Joy
Невена,   bouquet
на всички лек ден Hug

# 211
Борянке,дай една снимка на това моторче,дет го управляваш без книжка,ама ако може и ти качена на него Laughing
jakinik,този град беше най-близко до това пристанище,но както вече писах,само то се виждаше ясно.
Мента,а ти не беше ли от Беер Шева,и него го видях замацан Laughing

# 212
Наина,Google Earth ли е програмата?
Аз си губя времето с нея,наблюдавам квартала тук.
Само дневник кой,кога,защо не съм почнала да водя още. Laughing Embarassed
Пробвала съм да гледам Израел,обаче зарежда много бавно и обикновено се отказвам по средата. Embarassed
Хариет,не казвам  Joy
Мента,благодаря! Hug
Запомних някои думи от примерите,вече знам към десетина  Mr. Green
Борянка,голям сладур си  Flutter

Днес на връщане паднах,още има лед. Joy
Насинила съм се и не ми е много удобно да седя на стол. Laughing

Зарибихте ме да подчертавам с различни цветове Crossing Arms

Поздрави на всички!  Hug

Последна редакция: пт, 23 яну 2009, 15:25 от Плюшено Мече

# 213
Плюшено Мече ,ще трябва да погледна на другия ми компютър,но предполагам,че е същата.На мен ми зарежда бързо,но не виждам нищо.Ама като се замисля,от този шпионаж,пари могат да се направят Mr. Green
Мента,ти ли беше фен на сериала Lost?

# 214
  • T"A
Невена,  Hug
Цитат
ани роца ледабер иврит тох шавуа = искам да говоря иврит до една седмица
за мене
ани роца ледабер иврит тох шана = искам да говоря иврит до една година
- правилно ли е

За теб не бих опростявала изречението  Mr. Green
ani rotza lehatchil ledaber ivrit toch shana -> ани роца леатхил ледабер иврит тох шана = искам да започна да говоря  (т.е. да проговоря) иврит до една година  Grinning граматично ми звучи по-правилно  Wink

Меламед е обучител (като глагол е обучавам, глагол от биниан пиел, познаваш ли седемте "сгради", към които принадлежат глаголите в иврита?... Пиел са активни глаголи, чието значение е да причиниш нещо - който обучава причинява на някой да бъде обучен (мелумад); друг такъв глагол е медабер=говоря - когато говориш за нещо, го правиш медубар, т.е. споменато, говорено за него). Т.е. имаш корена Л-М-Д, за който знаеш, че е свързан с учене, и формулата за образуване на глаголните форни от класа на пиел - меХаХеХ, където всяко Х е буква от корена, ме-то ти е за сег. вр. на глаголите от този клас, и така вече можеш да образуваш глаголи  Grinning Остава само да научиш формулата за останалите спрежения, тъй като тази, която съм написала, е за ед.ч. м.р., сегашно време  Peace
Същият корен можеш да използваш и в други класове глаголи - паал е с формула ХаХаХ (ще получиш глагол в ед.ч. м.р, мин.вр.), за сегашно формулата е ХоХеХ;
или др. клас -> биниян итпаел - клас за рефлексивна форма на глагола - в сегашно време формулата е МитХаХеХ;
Използвайки познатия ти корен, свързан с ученето Л-М-Д ще получиш думите за уча (гл. в паал) и за обучавам се (гл. в итпаел)  Wink (във формулите Х не е буква, а знак за липсваща буква от корена, която ти можеш да запълниш, знаейки корена)
... мисълта ми беше, че думата меламед е използвана предимно като глагол в съвремения език  Blush
Невена, ако ти говоря на китайски, виж тук: http://depts.washington.edu/hbanes/hebr415/files/VerbStems.pdf
Колкото за буквата ламед (ל) - имало е в древността понятие за обучение в смисъл на предаване на занаята - дали буквата ל изобразява учещ човек или обучител, или инструмент за обучение... всеки си има теория  Peace Чела съм, че това е гегата на овчаря - символ на това предаване на занаят, т.е. ученето  Grinning

mi6imadi, "Меламед" е много популярна фамилия  Peace защото някога професията на човека му е служила и за фамилно име (все едно да кажеш Стоян Учителя), и на някои хора така им е останало още от преди повече от сто години  Grinning
Наина, да, запалена съм много по сериала Lost  Hug Има ли някакви новини за него?  Flutter

Поздрави и по една прегръдка за всички!  Hug
Хариет, и на мен не ми тръгна клипчето - вижда се Дани, който стои в шпагат във въздуха и толкоз  Crossing Arms

Последна редакция: пт, 23 яну 2009, 15:56 от Mentha

# 215
  • Някъде там...
Ментичка,благодаря ама мнооооогооооооо ,че всичко това не беше отправено към мен а към Невена ако беше за мен бих се  #Shocked точно се радвах,че зацепих сама никодините и с половин азбука успях да напиша сама келеф   animal037 мъжо пише думички а аз сричам  Embarassed ама трябва да науча и другата част от ръкописната азбука а после ме чака печатната  newsm50 .... и после ще ви чета новинитееееее Joy сега ще си купувам детски приказки я тези които имат опит да ми препоръчат някоя (на иврит)
  bouquet

# 216
Мента,писах ти на лични,обаче дали не изпратих съобщението на някой друг newsm78,че днес съм отнесена!

# 217
  • T"A
Наина, благодаря ти за информацията, получих личната бележка и изпратих отговор      bouquet

Борянче, на теб ти е рано за граматика, но се надявам, че Невена ще ме разбере, защото тя винаги ни изненадва със знанията си в областта на семитските езици - и то точно на ниво закономерности в езика. Невенче, права ли съм?

Първата детска книга, която прочетох на иврит, е на Йеуда Атлас, мъжът ти ще я намери лесно (може би я е имал като е бил дете  Peace) - тя е със стихчета и е лесна за четене.  Казва се ве'а'йелед а'зе у ани (и това дете съм аз): והילד הזה הוא אני, името на автора се пише така: יהודה אטלס  Heart Eyes (отделянето с апостроф в транскрипцията го правя, защото дори "ве" си е отделна дума, макар че я пишем слято, ориентираш ли се?)
Понеже стихчетата са кратки, по няколко строфи, можеш да ги четеш заедно с половинката  Hug
Римите ще ти помогнат за произнасянето... абе, пробвай, разгледай я в книжарницата и прецени!  Peace
 Grinning Книжката изглежда така:

Последна редакция: пт, 23 яну 2009, 16:34 от Mentha

# 218
  • Пловдив
Здравейте съвсем набързо, че ще вървя на доктор в София. Мише фонда го създадоха с министерско постановление. Още не са ясни критериите по които ще се отпускат средствата. Но пак е голям напредък де - по 3 опита на двойка до 5 000лв. Но аз няма да ги чакам да се начудят, днес ще видим какво ще каже докторката и ще я започвам.
п.п. напомнете ми след 10тина дни да ви кажа как ще си спонсорирам първия опит, че сега май е рано още.
Изчезвам, стискайте палци.

# 219
  • T"A
Докато наваксам да прочета всичко, което сте написали...  ooooh!

Мента,а ти не беше ли от Беер Шева,и него го видях замацан Laughing

Наина, живея в Рамат Ган, а в Беер Шева ми е университетът, т.е. пътувам дотам, когато уча... Разстоянието между двата града е около 120 км, т.е. живея сравнително далече от това, което си видяла  Peace

basis, видях снимките!  newsm44 newsm68
Много сладък пухчо си имаш  Heart Eyes и колко е сериозен на снимките  Grinning
А тази торта ти ли си я правила?

Pesheck, ние ще напомняме, но ти да не забравиш да прочетеш напомнянката  Laughing
Стискам ти палци  fingerscrossed

# 220
Пешек, Praynig - повечето на които съм го пожелала - им се е случило!
Мента и Боряна - и на тях им го желая от все сърце!
 В един филм чух това - "раждането на дете е красив миг на блаженство  в който Бог сякаш дръпва завесата и ни подканя да участваме в това блаженство" и наистина като се замисля - това  са блажени мигове,усещането е неописуемо красиво.Аз направо летях!И така мили мой - потопете се и вие в най-скоро време в това блаженство.

Последна редакция: пт, 23 яну 2009, 17:37 от mi6imadi

# 221
  • Някъде там...
Такаааааа Ми6и то хубаво едно детенце ама специално аз още не мога да си го позволя а на Ментичка и го пожелавам също с цялото си сърце  Hug
Ментичка аз вече имам тази книжка току-що ми я подариха.Имам си тук една приятелка,тя е около 40 годишна,мног е готина.Тя се занимаваше с мен за Улпана,идва с мен обяснява ми всичко малко ми е като втора майчица....Изпрати ме до учебната стая с викове good luck  Joy абе страшна мацка е...Та споделих с нея за тази книжка и тя няма да купуваш имам я давам ти я само я чети...Ей какви приятелки си имам и реални и виртуални и всички ви обичам по същия начин  Hug

# 222
  • Някъде там...
Момичета трябва да го споделя с някой:Току що вечерях със свекървата...Стрес голям беше...и двете се чуствахме неудобно...Кошмар

# 223
Boryana ,дай малко повече подробности!Сега сън няма да ме хване,как е минало?И в крайна сметка сдобрихте ли се?

# 224
Боряна,когато можеш разказвай !

Общи условия

Активация на акаунт