Израел 21

• 21 744
  • 289
  •   1
Отговори
# 90
mi6imadi, приеми и моите съболезнования.

Петя, стискам палци бързо да се оправи малчуганът.

"Някой да пита за запасняците - те ще са първите, които ще се завърнат вкъщи"

Мента, благодаря за информацията! Hug
Да, знам, че запасняците се прибират първи. Аз натрупах доста богат опит по военните дела …  Confused

"Е, ние сме втори, а Хамериканците - предпоследни!   

Добре дошли в комунизма (1984)!"

О, да, "вождовете" в изгнание, облечени в маркови западни костюми обявиха победа. Е, може да не са победили, но най-малкото не са загубили нищо. Онези, от другата страна, и те казаха, че победили или поне постигнали всички цели. "Вождовете" никога не губят.

Каква победа, Тигър? Победа над какво?

В електронното издание на в. "Аарец" бяха публикували снимката на първото загинало войниче, Двир. Момче с тъмни очи и широка усмивка, отричаща смъртта… Последния му разговор по телефона, във вечерта на първата … не, на последната му битка …”Мамо, влизам”.

Откакто го прочетох не мога да спра да мисля какво казва една майка когато детето й съобщава, че отива в ядрото на бурята, за да погледне смъртта в очите??? Какво, по дяволите, може да каже една майка?

„Сине, недей! Нека вляза аз вместо тебе!”  ???

За съжаление в световната политика гласът на майчиното сърце няма право на вето…

За каква победа може да се говори, когато цената й е дори само една угаснала усмивка?

Съжалявам, просто нямам интелектуалните възможности да прозра висшия, изключителен и героичен смисъл на  войната.

Как е възможно по едно и също време, на една и съща земя, само на няколко хиляди километра разстояние да възпроизвеждаме лабораторно Големия взрив и раждането на Вселената и същевременно да пращаме децата си да стават пушечно месо??? Как е възможно да стигнем и разберем  Бога, но не и  душите на хората около нас?

Човешкия живот е толкова крехък, толкова кратък и толкова не стига да довършиш най-добрите неща докрая, че да го прекъсваш с войни.... нямам дума, с която да нарека това.

Много мислих и върху саможертвата в името на страната и семейството. Дали защото съм българка и като такава съм краен индивидуалист и скептик, но някак си не ми дава мира въпроса, ако гражданите на една страна умрат по бойните полета, какво остава от държавата? И ако аз умра в тази война, брат ми в следващата, сина на сестра ми след 10 години …какво и кого, по дяволите, пазя? За колко време ги пазя и в името на какво ги пазя? В името на това да умрат при поредната война ли?

Може би не съм права, но просто в момента мисля така.

Опитвам се да кажа, че с война не може да бъде спасено, съхранено и опазено нищо на този свят. Нищо не си заслужава загубата дори само на едни човешки живот.

Опитвам се да кажа, че за да има бъдеще за децата, за семействата, за страните и културите, войните трябва да бъдат забранени. Завинаги.

Искам да вярвам, че не е далеч деня, в който в Израел няма да има нужда от войници. И децата на Израел няма да умират по бойните полета.

“I have a dream today!” Помните ли мечтата на един велик мъж, който се бореше за  правата на хората без оръжие и без насилие. Е, неговата мечта се сбъдна. Вярвам, че моята също ще се сбъдне.

Съжалявам, че отново бях толкова многословна. Просто имах нужда да споделя това заради тези, чиито мечти бяха прекършени в онази страшна мелачка на човешки съдби, която медиите наричат просто „поредния конфликт в Близкия изток”.

И се надявам това да са последните ми мрачни размисли в тема за Израел.

Мента, и аз обичам много „твоята” Беер Шева. Толкова пъти съм тръгвала от онази автогара към някое вълшебно място в Израел и толкова пъти съм се връщала от там „у дома”, с автобуса за Мейтар през Омер  Grinning, че имам чувството, че някаква много голяма част от живота ми е свързана с беершевската автогара. Странно е какво място заемат в живота ни нещата, в които сме вложили емоция.

Между другото нито веднъж не улучих от първия път правилната стоянка, нали са подредени „наобратно”, та все хващах втория автобус.  Embarassed

Толкова от мен. Прегръщам ви всички и ви желая от сърце по-добри, по-спокойни и мирни дни.

# 91
  • Някъде там...
Момичета,Сами на Снежито е болничък, не Саги на Петито...Да са живи и здрави и двамата големииииииии мъже  Hug

# 92
  • На дивана, под юргана
Kalinka, имам предвид че ми се струва изключително неадекватно... народът им измира, те са някъде си далече... и се бият в гърдите... Направо си е излязло като от Оруел... И там е така - постоянно воюват и са победители...

# 93
  • T"A
Kalinka s tochici, аз много се радвам да чета написаното от теб  Hug
Казаха, че от утре могат да очакват запсняците в домовете им... поне част от тях  Peace

За съжаление в световната политика гласът на майчиното сърце няма право на вето…

През първата ливанска война майките успяват да повлияят - инициативата "Четири майки" повлича голяма част от обществото в протест на войната, в резултат на което следва и изтеглянето на войската... Филмът "Буфор" разказва точно за това изтегляне... помня и такава реплика - дали трябва да се дава на майките да определят войните ни (не съм съвсем точна...)

Сещам се за още една инициатива - на Опечалените родители - родители, чиито деца са загинали в терористични атаки и които се срещат с палестински опечалени родители... Но не знам какво стана с тях  Thinking

Но сега при влизането на войниците в Газа те са останали без телефони (не помня дали казаха, че са им отнети или изключени) - точно защото не майките ръководят тази война... Confused

Много мислих и върху саможертвата в името на страната и семейството. Дали защото съм българка и като такава съм краен индивидуалист и скептик, но някак си не ми дава мира въпроса, ако гражданите на една страна умрат по бойните полета, какво остава от държавата?

Мисля, че двете страни воюват с ясно съзнание, че могат да бъдат убити. Просто вярват, че, ако държавата им я няма, и тях няма да ги има... Или животът им няма да има смисъл... Всъщност в много от случаите хората отиват на война, за да запазят себе си, не за да пазят държавата си...  Sad
Съгласна съм, че в съвремието ни, особено в западния свят, се развиваме като индивидуалисти и подобни жертви са ни непонятни...

# 94
 Добро утро! За Сами на Снежето става въпрос както каза Боряна, не за моят  Саги. Хайде дано днес е по-светъл ден .Аз да ви почерпя  с нещо и да  прекрача темата с десен крак тази суртин.Преди това и вода да плисна  Simple Smile ....Може да се метна и задно салто - тройно ако трябва ....само да върви на по-хубаво  Hug ...

Това не са моите нокти , йок не ! В никакъв  случай!  Mr. Green

# 95
  • София-България, Израел - където си поискам
Миши, бъди силна, мъжът ти и децата имат нужда от теб Hug
Бързо оздравяване на Сами,Снеже и на теб много сила ти желая и се пазете с Рим Peace
Калинке, много силен и емоционален пост си написала Hug

Искам да вярвам, че не е далеч деня, в който в Израел няма да има нужда от войници. И децата на Израел няма да умират по бойните полета.

много искам да вярвам, че това ще се случи Peace
На всички Hug

# 96
Благодаря за подкрепата! Hug
Аз държа фронта! Вие добре ме подпирате ...
Ицката е по-добре.Мъка е ,но всички знаем ,че смъртта е част от живота - искаме ли или не!И трябва да продължим да живеем,да се борим и оценяваме и малкото ,което ни е дадено.....

"Научих -
че трябва винаги да се разделяш
с тези, които обичаш с думи на любов.
Може пък това да е последният път, когато се виждате."

# 97
Миши, много е верен този цитат  Sad.

http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=209&video_id=10256 тук може да гледате предаването с Миши, аз вече видях девойките разхождащи се в студиото.
Хм, Кали била бременна.

Пете,   Hug!

Снежи, да оздравява Сами и Рим дано не се разболее толкова тежко. За теб  Hug  Hug  Hug.

# 98
Благодаря за подкрепата! Hug
Аз държа фронта! Вие добре ме подпирате ...
Ицката е по-добре.Мъка е ,но всички знаем ,че смъртта е част от живота - искаме ли или не!И трябва да продължим да живеем,да се борим и оценяваме и малкото ,което ни е дадено.....

"Научих -
че трябва винаги да се разделяш
с тези, които обичаш с думи на любов.
Може пък това да е последният път, когато се виждате."
Това е истина,и важи даже и за хора които не са ти толкова близки! Sad
Няма да забравя как моята майка ми се молеше да остана да пия кафе с нея,а аз бързах да си ходя да чистя,и само след няколко часа,вече не беше сред живите.Сега вече отделям много повече време на хората,които обичам!

# 99
  • Някъде там...
Момичета да се похваля,вчера си намерих един детски канал логото е едо хвърчило мъжо каза,че се казва Хип или Хоп нещо от сорта ,та започнах аз да гледам улица Сезам беше голяма забава понеже разбирах почти всичко  Joy Сега трябва да намеря в кои дни от седмицата го дават за да си го гледкам  Joy

Ми6и много ме разчуства ...Надявам се скоро живота ви да започне да тече във ритъма нормален за вашето семейство доколкото това е възможно  Hug

Хей,момичета нещо се загубихте тези дни  Sad я като намерите време разкажете някоя интересна история...
  bouquet

# 100
  • T"A
Вяло е настроението в темата  Confused

Борянче, значи с Хоп започваш  Simple Smile на иврит х-то не се чува, само леко си напрягаш гърлото и казваш "оп"  Mr. Green
Защо само улица Сезам, всички детски гледай, поне се говори на по-достъпен език  Peace

За истории, има една много обсъждана история тези дни - избора на изпълнители за Евровизия... Избраха две израелски певици - едната е еврейка (Ноа), а другата (Мира Ауад) е дъщеря на палестинец /арабин от израелската част, a майка и е българка  Hug И двете певици са обичани от израелската публика, е, може би не са от най-популярните, но имат доста успехи - Ноа продава дискове и в чужбина, а Мира участва и като актриса в сериала "Арабска работа" (споменавахме го преди), също и Камерния театър, има много интересни джаз песни на арабски и пр. Обаче заради войната се опитват да ги спрат от участие - ако успеят, на тяхно място ще заминат банот Нехама...

Истинското име на Ноа е Ахиноам Нини (Achinoam Nini), нейна музика може да се чуе в този сайт: http://www.noasmusic.com/index.asp

За Мира Ауад (Mira Awad) пише малко тук: http://www.syntorama.com/eng/artists/mira_awad/
Аз много харесвам Мира, би било жалко заради политика да я разубедят да участва...  Rolling Eyes

Така пеят заедно Simple Smile: http://uk.youtube.com/watch?v=B9csbv-0A04

Но пък харесвам много и (ха)Банот Нехама: http://uk.youtube.com/watch?v=fvmKJlvtY3s  Hug

Последна редакция: вт, 20 яну 2009, 17:37 от Mentha

# 101
  • T"A
http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=209&video_id=10256 тук може да гледате предаването с Миши, аз вече видях девойките разхождащи се в студиото.
Хм, Кали била бременна.

Тали, мерси за линка   bouquet веднага си пускам предаването  Hug А коя е Кали? От тази тема ли е?

# 102
Хм, Кали била бременна.

Тали, мерси за линка   bouquet веднага си пускам предаването  Hug А коя е Кали? От тази тема ли е?
Joy Joy Joy Joy Joy
Едва ли,фолк певица е!

# 103
  • Някъде там...
Ментичка,Кали е една Бг певица която пее ааа индийски песни ,чалга и какво ли още не.Като певица не я знам как е ,но визуално много ми харесва Simple Smile
За двете момичета за Евровизия и на мен ми харесва много Мира ама пак говоря за визия и двете не ги знам много много как пеят  Embarassed
А по въпроса за улица Сезам аз вчера много се смях и забавлявах и мъж ми остана потресен как може да се радвам като малко дете на шегите им  newsm78...Е представи си ако седна да гледам целия програмен блок какъв ще е коментара Joy Аз не е само да гледам аз повтарям и подсказвам хахах вчера броиха едни моливи беше голяма веселба...

# 104
  • Sofia - TelAviv
Миши, мойте съболезнования. Бъдете силни, дано болката утихва по-бързо и да изплуват само хубавите моменти от живота ви със свекъра ти.

Мента, супер новина е това за Евровизия. Дано не ги спрат. Според мен това е начина да се реши в края на краищата проблема, защото това е само посебе си някаква политическа позиция на Израел, да надделее ума и разума на съвременните хора, а тези с архаични и антични възгледи да изчезнат.
Ноа, не е една от най-популярните израелски певици, между другото, въпреки че Ментуш е написала друго. Тя е много популярна и в чужбина и е голям експериментатор в музиката. Не че съм експерт в музиката де  Blush На мен ми харесва защото идеално съчетава модерна с народна музика.

Всички болни да оздравяват,а другите да не смеят дасе разболяват!  Mr. Green  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт