Операция на Щитовидна жлеза.

• 301 777
  • 1 046
  •   1
Отговори
# 165
gabriela652,
малко по-напред в темата споделих, че майка ми има проблем след операцията с едната гласна струна. Отиде на специалист УНГ на 15-тия ден след операцията, защото понякога и спадаше гласа, затруднено дишаше, когато се натоварва минимално и леко хъркаше нещо в гърлото й. Иначе глас има, просто се променя при нея тембъра. Оказа са, че едната гласна струна е с пареза, това го потвърдиха още двама специалисти УНГ, защото не ни се вярваше, а и хирурга каза, че не можело да е вярно. Получило се е, защото единият възел е бил много дълбок, опиращ в струната и е изрязана цялата половина на жлезата. Сега прави физиотерапия и някакви упражнения, но вероятността за напълно възстановяване е много малка.
При теб казваш е изрязана цялата жлеза, може и затова по-бавно да се възстанови гласа. Изчакай още малко и се консултирай с УНГ.

Между другото направихме на 20-тия ден ехограф при друг ендокринолог и оттам разбрахме, че има оставени и кисти от другата страна, явно така е преценил хирурга. Интересно ми е след време дали няма да кажат, че е рецидив.
Сега следи и хормоните, започват да се покачват, още са в норма, но ще започва с хапчета.
Вярно, че не можеше да не се оперира и е по-добрия вариант това, но в момента се чувства по-зле, отколкото преди операцията. Надявам се след време да се оправят нещата.

Успех и на теб,
може да споделяме развитието по-натам Simple Smile

# 166
  • Варна
gabriela652, аз въобще не съм имала проблеми с гласа, макар, че имам 2 операции в рамките на месец и ми е махната цялата жлеза. Моя позната с която лежахме заедно в болницата наистина имаше някаква травма на гласните струни и почти не й се чуваше гласа в продължение на месеци, а беше и детска учителка  Rolling Eyes Дори ходи на някаква физиотерапия.

alexsb, успех на операцията и бързо възстановяване  Peace

# 167
   Благодаря    за      бързите    отговори  !
         Elish ,може  би  и  при   мен   ситуацията    е   същата ,като  при
  майка  ти .Имам   глас  ,но   в  даден   момент  тембърът   ми   се  про
  меня ,като  пеене  на  фалцет. И   дори  се  задъхвам   като   говоря.
      Зная ,че  на  организъма  му  е   нужно  време  да се пренастрои  и   свикне  без  така   важната   за  човека   щитовидна  жлеза .
    Amar ,още   в  болницата   забелязах  ,че  при  другите  оперирани
почти  не се  чувстваше    промяна   в   тембърът    на  гласа ,  в деня
на  изписването  ни .
      Ще    изчакам    още    една  седмица   и   ще   се   консултирам   с
унг   специалист.

# 168
alexsb,радвам се,че веднага си отишла при Сечанов и по този начин избягваш излишни иследвания.Аз съм оперирана при него преди четири месеца.Можеш да си спокойна ,защото си в добри ръце.Аз след операцията пиех еутирокс 75 ,но вече ми намалиха дозата на 50.Не е сигурно че ще ти се наложи да пиеш хормони ,но дори и да е така те помагат на жлезата да заработи отново след операцията ,а и това е срещу напълняване защото се напълнява ,когато си в хипофункция,а еутирокса регулира нивото на хормона.Ако имаш още въпроси -питай

# 169
Като ви чета май повечето от вас са почнали да пият хапчета веднага след операцията. Аз се оперирах в Ендокринологията в София при Ганчев ( също добър хирург), но ми каза да не пия нищо до контролния преглед. Тогава пък ме пита дали качвам килограми и понеже съм си на същите ми каза ,че съм добре и да не пия нищо. Пусках си хормони преди десетина дни и са в норма. Но сега се зачудвам дали да не си ги проверявам всеки месец, за да не "пощуреят" без да разбера? Отстранено ми е по две трети и от двете страни. Има ли и други които не пият хормони при това положение?

# 170
Aleks,спокойно вс.ще мине добре.Да наистина правят бърза хистология,която в 90 проц.съвпада с основната,така че ако пита твоя док.веднага след опер. ще се успокоиш.За болките -ти ще си първия ден още под упойка и няма да боли/макар че при мен 10 пъти влиза сестра да ме пита дали искам банка с обезболяващо.На другият ден обаче аз сама поисках и това беше.Вечертаслед опер.пих 2-3 глътки сок и 5-6 вода.Майката му е да можеш да преглъщаш макар и по-трудно.А пък за хап.за щит.жл. не мисли за сега,но аз лично съм ги пила 8 год.и всяка год.си правя чернодр.из-ния вс. е наред.Ти сега мисли за опер./позитивно/ Желая ти късмет от все сърце.Като се върнеш пиши веднага.Но ако искаш друга предварителна инфо,ще дам.Габриела споко,не се шашкай изчакай още малко,вс.ще е наред,но ти пита ли твоя док.каква ти е предв.хистология и м/ду къде се опер.и при кого.И още нещо освен цялата щит.жл.махнаха ли ти и паращитовидните жлези знаеш ли.Пиши лека вечер

# 171
Мечо Пух,аз наистина сега не пия нищо,но като отида на ендо на 6.04.и след въпросното ТСХ сигурно ще подновя.АЗ не разбирам защо толкова се шашкате от това хапче.Както писах по горе аз съм ги пила 8 год. и какво от това вс.ми е наред.Тук при нас важното е да не направим рецидив другото е ала-бала,защото още едно лягане там ще ми дойде в повече.Аз какво да кажа -след като имам повърхностнен конец в началото на шева и по средата друг,който незнам дали е вътрешен или скъсан външен и кога ще избие не ми е ясно,но съм позитвно настроена и знам че ще е ОК.ДАНО!Ако трябва ще пием това 1 хап.-а какво да кажат хипертониците?

# 172
  Днес   разговарях   отново  със   док.   и   според  него  няма  място
за  притеснение.  Оперирана   съм   при  д-р   Пунчев  във  вече  ста
рата   клиника   по  ендокр. Добър   лекар  е  а , между   другото,  вси
чки   екипи   в  клиниката  са  мн.  добри. За   предв.   хистология  ми
беше   казано,че  вс.  е   наред.След   операцията  д-ра  мн.внимател
но   ми  каза,че  просто   е  нямало  друг   начин ,освен  да  се  отстра
ни  цялата  щ.жлеза ,защото   възлите   ми  бяха  много  и  в  левият
лоб ,а  десният   беше  с  мн.  голям   възел   37-23 мм  плюс   4-5  по-малки.  За   паращитовидните  се   сетих  и  аз,  но  не  съм  питала и
не  зная    изрязани  ли  са  и  те.
    Веднага   след    като   се  прибрах  почнах    Еутирокс100 х 1 т сутрин , на  гл. .
     Яд  ме  е  на  себе  си  ,че   така  съм  луднала   от  вчера .Но  на
дявам  се  ще  ме  разберете  и  вие ,като  научите , че  професията
ми  е   учител  по  музика  в  детс.  градина.
     Спокойна   вечер  !   

# 173
Milaaa,  мен не ме плаши приема на хапчета. Просто се чудя дали моя хирург е прав като ми казва да не пия нищо след операцията newsm78 . Ганчев работи в една болница с Пунчев и Сейчанов (всичките са добри хирурзи), но се чудя не би ли трябвало да практикуват всичките еднакво. Защо едните казват да се почва веднага, моя пък имал практиката да не изписва хормони  ,а да изчаква newsm78 newsm78 newsm78  .И аз просто се чудя кое е правилното?

# 174
Мечо Пух вс.хирурзи си имат своя практика.Моя хир.иска да види вс.хормони след 40 дни от опер. и да прецени дали ще пия,но моята ендо.е мн.кадърна иаз ще се доверя на нея,защото хирурга колкото и да е кадърен той реже нали,а ендо лекува.Аз лично смятам да поддържам връзка и с двамата,за да не изтърва ,,коня,,следващия път.Сега след като преживях вс.това няма да допусна пак да оплескам работата.Просто попаднах на мн. добри хир.и док.вярвам им и ще сондирам мнение и с двамата.Притеснена съм защото скоро ще правя хормони и незнам какви ще са резултатите,надявам се вс.да е наред.На някой от вас махан ли му е истмуса,ако да моля да ми пише.М.П.намери си добър ендо и разчитай на двамата.Пиши

# 175

me4o Pooh  ,  явно   двете    с  теб    сме   оперирани    в  една клиника .Права
си  да   поставяш  въпроса   за   различното   лечение , но   явно   всеки   лекар
си    има   свое  мнение.
  Аз  направих   своя  избор   и   засега  ще  се  доверя
на   моя   хирург,защото   не   е  здравословно     да   мислиш   само   най-лошо
то.Нахъсвам  се   сама   за  по-позитивно   отношение  ,  но  признавам  че  е  трудничко.
    Пропуснах   да  пожелая   на   alexsb  успешна  операция и   кураж!

# 176
alexsb,  успех и добри резултати и от мен.

Milaaa,  тази седмица минах през личния ми лекър, който ми каза, че имаме добър ендокринолог в нашата поликлиника, но щом съм добре пък и хирурга ми е казал , че всичко е наред в момента, а и TSH  е в норма няма защо да ходя сега. Хирурга също ми каза , че нямам нужда от следене от ендокринолог в момента щом всичко е добре. Така че за сега мисле да не обикалям  по лекъри, пък и дано скоро не ми се наложи  Laughing .

gabriela652,  дано скоро ти се оправи гласа. А иначе аз след като си взех хистологията се успокоих и сега въобще не ме притеснява, че съм оперирана. Важното е всичко да е наред пък дали с хапчета или не няма значение за мен. Просто мислех , че би трябвало лечението да е еднакво за пациенти с еднакви операций newsm78.

Но все тая ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ЗА ДА СИ ГЛЕДАМЕ ДЕЧИЦАТА , НАЛИ ТАКА  Hug (или за да си имат дечица, за тези на които им предстои  Hug )
леле май се отплеснах  Wink

# 177
здравейте, момичета!
искам да благодаря на всички ви за подкрепата! живот и здраве като се приберем от софия ще се включа веднага, за да ви кажа как се чувствам!
желая ви приятна седмица!
алекс

# 178
  • София
Здравейте момичета! Много ви моля, ако може да ми пуснете на лични координати- dsm na d-r Сечанов.
  Много съм притеснена и искам да се консултирам  с него. TSH mi e -24 и д-р Начев ми каза,че незабавно трябва лечение. Аз имам хашимото и някакви малки възли в левия и десния лоб,но досега не съм имала такава висока стойост на хормона.
  Ако се пие ел тироксин/не знам така ли се пише/ това води ли до напълняване и в същност това ли е единственото лечение,не може ли без...или по-лошо ще стане ако не се пие нищо? Sick

# 179
здр, момичета!
от вчера по-живо, по здраво съм си в къщи след операцията при доц.сечанов. за сега само мога да кажа, че всичко е наред, пробата е доброкачествена, образованието е било капсулирано, говоря си се храня съвсем спокоино, но по-лекичко, а раната въобще не я чувствам като болка, само леко ми придърпва.
много съм доволна от него, от отнощението му и най-вече е повече от ясно че е свършил много добра работа. ако чете тези редове, може само да прочете още едно голямо благодаря от мен.
на всички които им предстои подобно изпитание само ще кажа, че няма нисто страшно, само да не чакат и да не отлагат!!!
ще пиша скоро, да видим и какво ще покажат хормоните след 30тина дни, но засега лекарства няма да взимам, тай като е отразан само левия дял и истмуса, десния би трябвало да компенсира. евентуално ако забременея ще се налози да се подсили малко жлезата, но засега всичко си остава по старому и живота  си продължава.
поздрави от мен, алекс

Общи условия

Активация на акаунт