Отговори
# 45
На дъщеря ни давахме Вит. Д + Вит. А от самото й раждане докъм втората й година, но като се преместихме тук... малко му поотпуснахме края. В България дават само Вит. Д и дигат възмутено вежди, когато им кажеш, че другаде има и по-добри практики... Витаминките бяха в меки капсулки и в течна форма, отрязваш края на капсулата и изстискваш, колкото изтече - в БГ ни дадоха шишенце с обикновена пипета и способът ми се видя малко примитивен.

Тук поискахме наскоро витамини за по-голямо дете, но ни казаха, че ако е активно, жизнено, весело и му се играе, значи няма нужда от добавки. Аз обаче си знам, че, макар видимо пъргава и много активна... щерката разнообразна храна не яде (предимно, щото не ще). Затова, като компромис, й взехме само калций плюс Вит. Д в едни меки желирани като бонбонки, дето като хапне една и после половин час ходи подире ми да си проси и още... Laughing

# 46
  • O.A.E./ Пазарджик

дай съвет как успяваш  Embarassed
и да искам не мога нищо да им давам. Големият е страшно гнуслив и подозрителен към новите неща. Опитах да му давам омега 3, не иска и да ги види. Пусто много миришат и където и да ги сложа все ги усеща. Дори желираните витамини не иска.
Добре, че обича рибни  Praynig

# 47
аз ги мажа с ленено масло - когато се сетя..., капсула я разделям между двете деца ... чрез кожата също се абсорбират омега 3 и 6 киселините
Иначе смляно ленено семе понякога слагам в супи, или салата...
Общо взето достатъчно ми е че голямата дъщеря яде с удоволствие всякакви ядки и семена - ленено, сусамово и слънчогледово семе, кайсиеви и лешникови ядки, тиквени семки... мисля че е достатъчно за прием на мастни киселини.

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 00:16 от Eli_cz

# 48

и аз така Peace

# 49
Не давам. Давам плодове, мед, авокадо, сусам, лен, сурови ядки и т.н. Смелени сусам и лен с мед на филийка, ммм чудно. Simple Smile

# 50
При последното ни посещение преди зимата при педиатъра ни в Гърция (който между другото е холандец), специално го попитах да давам ли нещо за подсилване на имунитета, витамини, добавки и пр. Каза ми да не давам нищо допълнително и че в млякото, което давам - нестле или нутрициа за след 1год., си има всички необходими вещества.  А да, и гледам да има порция пресни плодове на ден.

# 51
Вери с каква цел даваш лен и как го даваш-начукваш зьрната или го купуваш в готов вид . Аз имам леново семе и никога не сьм го ползвала, бях чела че е много полезно за нещо и си го купих, но така ми седи на равта. Аз давам на малкия масло от лешник или бадеми. Все едно нутела, но без шоколада  и захарта. На мен самата много ми харесва и си го хапвам за закуска.

# 52
Нямам специална цел, освен, че е полезен. Съдържа вит.А и има очистително действие. Купувам го на зърна и си го смилам в кафемелачка заедно със сусама. После го разбърквам с мед, прибавям понякога и пшеничен зародиш. Става като крем. Мажа на филийка, а Маги много го харесва.

# 53
Вери с каква цел даваш лен и как го даваш-начукваш зьрната или го купуваш в готов вид . Аз имам леново семе и никога не сьм го ползвала, бях чела че е много полезно за нещо и си го купих, но така ми седи на равта. Аз давам на малкия масло от лешник или бадеми. Все едно нутела, но без шоколада  и захарта. На мен самата много ми харесва и си го хапвам за закуска.
Лененото  семе може да се каже че е вегетарианската алтернатива на рибеното масло.
При нас се продава и смляно, но може да си го мелиш в мелачка за черен пипер, не го ползвай цял, защото какво влиза така излиза  Wink
чичко гугъл знае много за него
http://www.google.cz/search?num=50&hl=cs&newwindow=1& … at&lr=lang_bg|lang_cs

а тук интересно - рибено масло или ленено масло - кое да изберем
http://www.bb-team.org/articles/1016/

# 54
Вери и  Eli_cz  мерси за разяснението. Всьщност аз открих че продават смянно ленено семе, така че може да се избегне меленето. Мисля си че тази тема може да бьде доста полезна ако повече хора споделят подобни идеи

# 55
по повод лененото семе, една моя приятелка го взема на капсули и твърди, че има изчистващ ефект и от него слабеела, незнам колко е вярно обаче...

# 56
И аз го имам на капсули- олио - продават в ДМ , и с него мажа децата - една капсулка разделям и на двете, средно един път седмично ... не знам дали е малко или много...
Иначе имам и мляно ленено семе което ползвам за салати и супи, слага се и в кис.  мляко, или пък в закуската от мюсли...
Имам сусамено олио което е за салата - и  то е богато на Омеги, редувам с олио от рапица и зехтин - все полезни  Mr. Green
а от линковете в гугъла става ясно че лененото солио се ползва и като вид диета ... но на мен не ми е достатъчна  Mr. Green

http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=98
Цитат
какво има в лененото семе:

1) Целулоза: разтворима и неразтворима.
Целулозата забавя усвояването на храната, изчиства дебелите черва от слуз и подобрява състоянието на чревната флора. Ако имате проблеми с киселини, лененото семе или олио е идеално решение.
2) Лигнини (вид целулоза). Говори се, че имат антиоксидантни качества, както и че помагат на организма да се бори с болестотворните бактерии в червата. Лененото семе има до 800% повече лигнини от останалите растителни източници на лигнини.
3) Белтъчини. Много лесно усвоими с добър аминокиселинен профил. 25 гр на 100.
4) Изключително добър източник на Омега 3 и 6 в добро съотношение.
Само рибеното масло съперничи по ценност.

Един грам Омега 3 на ден е оптималната доза за добро здраве.
Ето от какво може да си го набавите:

Ленено олио 1/2 ч.л. - калории 20
Смляно ленено семе 1-1/2 ч.л.- калории 40 (съхр. в хладилник)
3 ореха - калории 70
Сьомга, херинга, сардини - 160 грама-калории 100-160
Задушени броколи - 5 чаши- 220 калории (леко само с токова зеле, да не си докарате гастрит)
Сготвен спанак - 10 чаши- калории 280

1000 mg рибено масло имат около 0.2 гр Омега 3, така че не забравяйте да си го пиете, нищо че сте си сложили малко ленено семе в закуската или сте изяли 3 порции задушени броколи

Последна редакция: пт, 06 фев 2009, 10:49 от Eli_cz

# 57
Не давам. Давам плодове, мед, авокадо, сусам, лен, сурови ядки и т.н. Смелени сусам и лен с мед на филийка, ммм чудно. Simple Smile

аз пък съм чула ,че ядки не се давали на деца под 2г,даже и 3г възраст........

# 58
Да, само че дъщеря ми е на 4.5 години. А синът ми е много далече от тия храни.  Wink
До 3 години не се дават фъстъци заради алергии. Но аз по принцип не купувам и не давам.
С другите се внимава до определена възраст да не се задави или евентуални алергии.

# 59
Да, само че дъщеря ми е на 4.5 години. А синът ми е много далече от тия храни.  Wink
До 3 години не се дават фъстъци заради алергии. Но аз по принцип не купувам и не давам.
С другите се внимава до определена възраст да не се задави или евентуални алергии.

да щото и аз така чух Peace

Общи условия

Активация на акаунт