Отговори
# 75
Не, не давам. Единствено като тръгна на ясла и боледуваше много по едно време, пък й растяха зъбки и нищо не ядеше, тогава давахме малко витамини за около 2 седмици.

# 76
Не давам.

# 77
Давам вит.Д...при нас слънцето е лукс,така,че е задължително да се взима. Peace

# 78
Спане на  отворен прозорец, чести разходки, много сурови плодове и зеленчуци, ядки и чайове. Друго в телцата им не влиза. Нямат нужда.

# 79
  • в едно миланско село
добре де, на даваЩите плодове и зелен4уци, май и миналата година съм питала, как го правите номера?  Rolling Eyes
мойте плодове не пипват по4ти никакви, зелен4уци : зелена салата и моркови, малката Щерка и краставици. готвени зелен4уци, само пасирани, с огромен зор и разправии  ooooh!
с мъж ми сме и двамата зелен4уково зависими, а той и плодово, та не може да има липси на пример  newsm78

# 80
добре де, на даваЩите плодове и зелен4уци, май и миналата година съм питала, как го правите номера?  Rolling Eyes
мойте плодове не пипват по4ти никакви, зелен4уци : зелена салата и моркови, малката Щерка и краставици. готвени зелен4уци, само пасирани, с огромен зор и разправии  ooooh!
с мъж ми сме и двамата зелен4уково зависими, а той и плодово, та не може да има липси на пример  newsm78

ами трудно, особено с големият ми син Rolling Eyes слагам обикновено нарязани парченца плод/зеленчук за училище. Понякога не ги изяжда там, носи ги обратно вкъщи и в такъв случай си ги изяжда със следобедната закуска.  Знае, че трябва да ги изяде и това е, дали в училище или вкъщи, все едно. Най-лесно е когато го хвана пред компютъра или с нинтендо в ръка, тогава може да изяде всичко, дори и плодове които по принцип не обича, защото е увлечен в играта и не осъзнава много-много какво яде:oops: не е най-правилното нещо, знам, но в този случай според мен си струва. Друго, което правех преди е плодови шишчета Mr. Green грозде, ягоди, праскови на парчета нанизани на дървени шишчета, става толкова шарено и апетитно, че изяждаше по  няколко. Това като беше по-малък, скоро не съм правила, минахме през много разговори за ползата от прясната храна, вече много добре разбира защо е необходимо да яде плодове всеки ден. Хубавото е, че в училище ги възпитават по същия начин ( той има голям респект към учителите ) и когато там им казват същото което и у дома е много по лесно. Е, на моменти мрънка разбира се, но като цяло проблеми нямаме. Другото, което мен ме улеснява е когато има приятелчета на гости - нарязвам няколко вида плод, слагам на масата в голяма чиния и им правя състезание - за нула време се омитат  индустриални количества Mr. Green
Малкият ми син е всеяден, засега нямам проблеми с него, дано така да продължава Praynig обаче с батко му... трудно беше с яденето на плодове и зеленчуци. Сега се сетих също, като беше по-малък му давах коктейлна клечка и купичка с малки доматчета, сам да си ги боцка  Laughing беше му забавно и ядеше доста от тях. В общи линии ако липсва принудата а пък им е забавно, мисля повечето деца биха хапвали. Успех и здрави нерви Peace

# 81
Feiam, със съвети не мога да ти помогна, защото у нас само с поглед изчезват тия неща. Явно си е до дете.

# 82
  • в Tara
аз обещавам десерт само след изяден плод. обикновено след плода нищо не искат после Mr. Green
салата давам самостоятелно, за първо. слагам много по малко като количество, колкото шепа, за да не изглежда невъзможно.
аз съм цар на салатите и ги правя много шарени, да ти се прияде Flutter

# 83
И аз като Феям търся някакъв трик да се пробутат сурови зеленчуци и плодове.

Проблема ми е малката. Баткото винаги е обичал, а и сам си знае,  че трябва да изяжда по 5 различни вида плодове и зеленчуци на ден (тук има една такава кампания, и по ТВ, и в училищата), даже ми прави забележки, че картофите, например, не се броят за зеленчуци Laughing

Девойката ми обаче ако я оставя, ще яде само мръвки и макаронени производни (плюс шоколад, естествено). Много малка утеха са ми едни макарони с уж 5 вида зеленчуци вътре. Изобщо не им вярвам, а и не могат да заместят истинските зеленчуци. Единствено успявам да пласирам малко ябълка от време-навреме и, слава богу, плодови пюрета.

Иначе на въпроса - не давам никакви хранителни добавки, нито витамини.

# 84
  • в едно миланско село
мерси за съветите, тъй като гледам вси4ките съм ги пробвала, с изклЮ4ение на ядене пред тв, или пред десертно изнудване  Twisted Evil (това може да има ефект даже). Ще ги 4акам да порастнат и да се усетят, въпреки 4е ме е особено яд за малката, 4е изглеждаШе предразположена вси4ко да кльопа, ама то като гледа сестра си, на която вси4ко и е гадно...   Confused
chumbi, може да са ми греШни впе4атленията, но ми се струва, 4е с мом4етата по_малко проблеми има по отноШение на яденето... поне от мои скромни наблЮдения.

# 85
Feiam, с риск да изместя малко темата, моите наблюдения са по-особени: с баткото до съвсем скоро имахме огромни проблеми с храненето - или не искаше изобщо да яде, или ядеше някакви много фантастични неща, за които човек не би могъл дори да се досети, че едно дете може да ги поиска (например охлюви, или пък рибен черен дроб). И досега си е малко специален.

Девойката наистина е по-лесна, защото по принцип си яде - отстранява много внимателно зеленчуците, но пък си наваксва с хляб, примерно. За съжаление, за много неща копира брат си, но не и за яденето.

Засега единственото, което съм измислила, е да предлагам поне различни видове сереали - киноа, булгур, жито, китайски макарони и т.н. Някой ако знае още, да подскаже. Или сушени плодове от рода на стафиди, ананас, папая... Но пък те са много по-сладки от пресните - пак не е решение.

# 86
chumbi, за зърнените още: просо, елда, амарант, teff, ечемик, ръж, овес.

Дъщеря ми не е скарана с плодовете и зеленчуците. Синът ми повече набляга на плодовете засега.

# 87
Хранителни добавки и витамини (включително вит. Д) не съм давала никога и на двамата.С баткото питах педиатъра ми за вит.Д и му казах че в България дават редовно.Той се учуди и ме попита България мрачна и дъждовна страна ли е  Crazy И без това като се зачета по съдържанието на сума ти боклуци от сорта на желирани бонбонки, вафлички и прочее все са с добавки на калций, витамин Д, еди-колко-си витамина белким излъжат някоя майка че са "полезни".
Плодовете ги пробутвам в десерти доста успешно.Правя сладкиш с обикновенно кексово тесто (малко по-гъстичко че плодовете си пускат сок) и в него слагам една цяла ябълка и една цяла круша, омита се много бързо.Също един с тесто за тарталета с ябълково пюре и кокосови стърготини - и той е на почит.Иначе в пресен вид баткото само киви яде и ягоди, малини и прочее боробинкови.Но и това стига!

# 88
  • в едно миланско село
Feiam, с риск да изместя малко темата, моите наблюдения са по-особени: с баткото до съвсем скоро имахме огромни проблеми с храненето - или не искаше изобщо да яде, или ядеше някакви много фантастични неща, за които човек не би могъл дори да се досети, че едно дете може да ги поиска (например охлюви, или пък рибен черен дроб). И досега си е малко специален.

Девойката наистина е по-лесна, защото по принцип си яде - отстранява много внимателно зеленчуците, но пък си наваксва с хляб, примерно. За съжаление, за много неща копира брат си, но не и за яденето.

Засега единственото, което съм измислила, е да предлагам поне различни видове сереали - киноа, булгур, жито, китайски макарони и т.н. Някой ако знае още, да подскаже. Или сушени плодове от рода на стафиди, ананас, папая... Но пък те са много по-сладки от пресните - пак не е решение.

chumbi, ти ги имаШ и двата пола 2 къЩи, та сигурно по_добър поглед от мен имаШ. аз от впе4атления такова мнение си бях създала  Rolling Eyes

# 89
  • Canada
Давам витамини когато се сетя. Нямам избор, защото и двете госпожици от плодовете се съгласяват да хапнат само ябълка, банан и диня. На голямата успешно й пробутвам салата от домати и краставици, на малката рядко успявам. Те, моите по принцип са много особени на ядене - каквото обича едната, другата не иска и да опита и обратното. Много са ми сложни. Единственото нещо, което се приема и от двете с удоволствие е пилешка супа, в която задълцително слагам много, но пасирани зеленчуци.
Освен витамините през зимата им давам и ехинацея. Забелязала съм, че комбинацията от двете им засилва имунитета и боледуват по-рядко и се оправят по-бързо.

Общи условия

Активация на акаунт