107 DE: Крапфени нагъваме и за почивки умуваме

• 13 216
  • 298
  •   1
Отговори
# 225
Дами помагайте  Praynig
Aufenthaltserlaubnis, който получих 2004г. иzтича 04/2009. Помня, че zа да го получа ми искаха валиден паспорт, но моя иzтича след 5 месеца. Мисля да вадя нов чреz консулството, но ще го получа в най_добрия случай май месец. Кажете ми как стоят нещата след като сме вече в ЕС:
трябва ли ми Aufenthaltserlaubnis (не съм омъжена zа местен) и ако да трябва ли да имам пак валиден паспорт или може само с лична карта?
Зима, надявам се да се включиш, ще те питам и на лични.

# 226
МиШке, това е 4удесно, но пак е било органиzирано от големи хора. Пак не е като едно време  Wink  Но във всеки слу4ай по добр от ниЩо. Уви, моето дете няма къде да преживеее това. Дядо й (татко ми) все ми говори 4е искал да му я пратя лятото zа няколко месеца ( Joy ) но аz zнам, 4е само Ще отидат zаедно по кафенета, Ще ба4кат в градината и Ще се раzхождат иz морската  Confused

МиШенце, не zнам, не съм аналиzирала миналото на въпросната потребителка, не ме интересува иzобЩо, но аz съм на мнение, 4е тя е голям 4овек и 4е това не е оправдание.
За кола, и аz бих вzела Яресваген (т.е. кола на по малко от година) и/или Форфюрваген (кола, която са полzвали zа пробно каране на потенциални клиенти). Там има големи отстъпки. Някои немски марки имат и Верксферкауф, т.е. купуваШ направо от zавода, там съЩо има отстъпки. Във всеки слу4ай бих купила от автокъЩа  Peace Там дават и гаранция. Или вижте zа 4исто нова кола, в момента дават големи отстъпки  Peace

# 227
  • UK
Според мен на детето и това ще му хареса. Simple Smile

Аз пък трябва да си купувам нов телефон, че моя ми омръзна да се изключва когато си поиска. Иначе съм страшно доволна, батерията държи десет дни, а е вече на две години и половина, обаче това изключване... Ако му затвориш капачето по рязко - изключен, ако го отвориш рязко - изключен, ако го пусна в джобчето му в чантата ми - изключен, ако го ударя в нещо леко - пак, ми писна ми, не мога през минута и половина да проверявам дали е включен... Оня ден излизахме с четиригодишната племенница на жената, дето и гледам бебето понякога, разходихме се по детските площадки, тя се побъркала от притеснение, защото телефона ми изключен. Много тъпо.

# 228
Дами помагайте  Praynig
Aufenthaltserlaubnis, който получих 2004г. иzтича 04/2009. Помня, че zа да го получа ми искаха валиден паспорт, но моя иzтича след 5 месеца. Мисля да вадя нов чреz консулството, но ще го получа в най_добрия случай май месец. Кажете ми как стоят нещата след като сме вече в ЕС:
трябва ли ми Aufenthaltserlaubnis (не съм омъжена zа местен) и ако да трябва ли да имам пак валиден паспорт или може само с лична карта?
Зима, надявам се да се включиш, ще те питам и на лични.

Коте става и само с лина карта. Аз преди около 2/3 месеца си вадих и то само с картата, защото на поаспорета още бях с моминскотот ти име. Така, че ходи спокойно да си правиш. И този паспорт ще ти трябва май само ако минаваш през Сърбия с кола.

# 229
Татяна, разбирам какво имаш предвид, но "организираното" от моите родители няма нищо общо с "организираното" от някой Bauernhof, където детето ми трябва да пусне две евро, за да погали понито или да види къде растат репичките.
А и за едно четиригодишно дете, което тук е на сравнително стриктен режим, мисля е добре да му е организирана поне рамката на деня. Аз като дете щях сигурно да се радвам. За съжаление само Дианабад, Панчарево или поляните около блока бяха на разположение, така че избор голям нямах.

# 230

Мен ме вълнува, как да осигурим подобни красиви спомени на наШите деца?  newsm78

Татяна,  извинявай за откровеността но  в Германия това е трудно да бъде осигурено. Дори работата в градината и посещението на морската градина е по-добър вариант от стоене в къщи с мама и тате. Мое мнение.

Аз моето дете го пращам винаги по 2 месеца в Бг, сега тази година ще е по-малко. Имаме къща на 60 км от София в Балкана, позволено му е да прави каквото си иска в двора, майка ми го води на екскурзии до близките градове, играят на реката, има и други дечица в селото през лятото и той се включваше в игрите.Когато аз съм там го водя на море или планина. Миналата година в Синеморец такава игра падна всяка вечер и то с абсолютно непознати деца. Имам много близка приятелка с 3 деца, те имат място близо до Сф, ходим и понякога там, детето винаги говори с желание за следващите срещи и ги чака.
Обича да стои в Бг защото там има много деца и все още има места където всички играят заедно. Също нещо което го изумява, е как може 10 деца да играят футбол заедно. Тук,  в Германия това нещо не се получава, децата имат пример от родителите си, с малко приятели и срещи с уговорка. За съжаление и в Бг нещата започнаха така да се случват.

# 231
Татяна, разбирам какво имаш предвид, но "организираното" от моите родители няма нищо общо с "организираното" от някой Bauernhof, където детето ми трябва да пусне две евро, за да погали понито или да види къде растат репичките.
А и за едно четиригодишно дете, което тук е на сравнително стриктен режим, мисля е добре да му е организирана поне рамката на деня. Аз като дете щях сигурно да се радвам. За съжаление само Дианабад, Панчарево или поляните около блока бяха на разположение, така че избор голям нямах.

Мишка, а3 колко съм играла и3 горите и поляните на Панчарево с "бандата" (най добрата ми приятелка оттогава състо е мама на "шарени" бли3наци  Grinning). Ходех и на басейна на Дианабад да се уча да плувам, сама с автобуса.
Летните месеци прекарвах на село (Ямболско) при баба и дядо, имаха бостан с дини, дядо ме водеше на Тунджа и на "къра" (на полето  Grinning) и ме прастасе 3а бира и лимонада с една мрежичка....Еееех 3а съжаление дядо много остаря, баба почина, но маика ми баста ми искат и могат да научат на несто внуците...

# 232
Раzбира се, МиШке, 4е това пак е много по добър вариант, но не е както едно време  Wink

Мен ме вълнува, как да осигурим подобни красиви спомени на наШите деца?  newsm78

Татяна,  извинявай за откровеността но  в Германия това е трудно да бъде осигурено. Дори работата в градината и посещението на морската градина е по-добър вариант от стоене в къщи с мама и тате. Мое мнение.

4е стоенето с мама и тате вкъЩи не е най добрия вариант, никой не го оспорва  Peace
Но не си права 4е в Германия е трудно да бъде осигурено. Как така имам спомени от моето детство, които с ниЩо не се раzли4ават от другите, споделени тук, а си прекарах детството в гр. zападен Берлин?  newsm78

# 233
Хе, хе, чудесна тема сте 3аформили.
Никога не съм си представяла, че мога да живея на село, така добре, по простата причина, че в БГ селата са по_ра3лични от тук.
Ние сме в дълбока провинциална Бавария. Радвам се, че детето ми ще играе на воля в двора. Ще кара трактора на дядо и ще храни сърничките.
И а3 така съм и3раснала. Нямаше нищо по_вълнуващо.
А ако родителите ми са живи и 3драви, ще го оставям и в БГ при тях. На морето, сините вълни...

# 234
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Котаран,
само с личната карта отивай. става за 5 минути.

ако си над 5 г. тук може да си поискаш freizügigkeitbescheinigung.

# 235
Ася, писах на Петка на лични zа да не раzводнявам темата zа детските спомени с таzи zа немската бюрокрация, но на теб ще отговоря тук... Каката, с която раzговарял мъжа ми каzала, че ще чакат паспорта да стане и тогава да ходя zа раzрешение Confused Иначе аz тайно се надявах да може да стане само с лична карта, zащото не ми се zанимава с вадене на паспорт, чреz консулството, което ми е на 400км., но що да сторя  Thinking

# 236
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Коте,

много странно  Thinking
аз даже попитах дали искат адресна регистрация и тя ми каза: не, имам всички данни...
ако имаш време и нерви иди и си поговори с нея.
като граждани на страна от ЕУ не ни трябва паспорт, за да се лигитимираме...

# 237
  • Германия
Това май е зависимо от всяка лелка в чужбинската служба. Тук издават Freizügigkeitsbescheinigung валидна към паспорт № ... Не знам защо е така, тъпо и скъпо, но факт.

# 238
Това май е зависимо от всяка лелка в чужбинската служба. Тук издават Freizügigkeitsbescheinigung валидна към паспорт № ... Не знам защо е така, тъпо и скъпо, но факт.
То и да си с лична карта пак пише, с коя лична карта важи.

# 239
Току що се върнахме с Анди от болницата. Алергична реакция към нещо(какво неzнам, не е ял нищо ново, нямаме нови играчки, преz послдния час беше постоянно пред очите ми) Докато миехме zъбите видях, че се чеше под брадичката. Забеляzах бели петна, като при обрив от коприва. За десетина минути лицето почервеня и zапочна да се подува. Малкия спеше дълбоко, а мъжа ми дежурен. Добре, че болницата ми е на осем минути с кола. Дадоха му фенистил капки и свещичка кортиzон zа вкъщи, Свършихме zа петнадесет минути, но zамалко не си докарах сърдечен удар. От една страна се притеснявах zа Анди, от друга да не се събуди малкия и раzбере, че е сам. За щастие детето си спеше, но аz все още се питам как можах да го оставя, ами ако се беше събудил какъв шок щеше да иzживее.

Общи условия

Активация на акаунт